İsteseniz
de istemeseniz de….
“İsteseniz de istemeseniz de Kanal İstanbul'u yapacağız”
dedi her şeye muktedir, Adalet ve Kalkınma Partisi
Başkanı, seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan.
Bazılarının deyimi ile Başkan bazıların deyimi ile Reis.
Reis haklı, madem seçtiniz katlanacaksınız. Kısmet olur da
yapılırsa, yeni seçimlere kadar isteseniz de istemeseniz
de katlanacaksınız… İşte ileri demokrasi!
ekitaplar hediyemizdir
ayorum sitesi sorumlusu Deniz Günal Hanım bu işin tayin
edicisidir. Onun ve Ferruh Dinçkal’ın lokomotifliğinde
yola çıkıyoruz, mola vermeden. Yedi kişiyiz, bir aileyiz.
Bildiğiniz isimler : Önde ve önce lokomotifik görevini
üstlenenler, yukarıda hemen isimlerini andıklarım, sonra
ayorum’un beş yazarı : Aykut YAZGAN, Gündoğdu GENCER,
Mustafa ALAGÖZ, Saba ÖYMEN ve ben. Her birimiz bir
coğrafyada, ..
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış
Sümer diyarında, M.Ö. 2600’de, Gılgamış bir efsane oldu.
Ölümünden ancak yüz yıl sonra -Mısır krallarının kendi
tanrısal yetkelerini yerleştirmeye çabaladıkları sırada-
Sümer kralı Gılgamış efsanevi bir kahraman olmuştu. Devi
öldürmüş, Gökyüzünün Boğası’nı saf dışı bırakmış, tanrıça
İnanna’nın romantik girişimlerini geri çevirmiş ve
ölümlülüğünün kokusunun güneş tanrısını bile şaşırttığı
tanrılar bahçesine varmıştı.
Ölüme ve mezarlıklara bakış açınızı değiştirme vakti!
Capsula Mundi projesi iki İtalyan tasarımcı Anna Citelli
ve Raoul Bretzel tarafından ölüm hakkındaki düşüncemize
başka bir bakış açısı kazandıran kültürel ve geniş tabanlı
projeye imza attılar. Projenin orjinal ismi Capsula Mundi
(Yaşam Kapsülü) ; yaşamın üç ana unsurunu oluşturan
mineraller, bitkisel ve hayvansal yapıları ve bunların
vücudumuzla olan yapısal dönüşümünü anlatır.
Anı yakalamak
Ama teknolojide! MIT (Yok bizim MİT değil, bu Maseçuset
Teknoloji Enstitüsü), Bill Gates’e önemli teknolojik
gelişmelerin neler olduğunu sormuş. O da 2019’da, hem
manşetlere çıkabilecek olan hem de teknolojide anı
yakalayacak gelişmeleri seçmiş. Bill Gates’in sağlam
danışmanları, bol da zamanı olduğuna göre seçtiği
gelişmeleri dikkate almamak için benim bir nedenim yok.
Pasaportun yolculuğu
Bugün, pasaportumuz yanımızda olmadan yurtdışı seyahatine
çıkabilmemiz mümkün değil. Peki, pasaport hayatımıza nasıl
ve ne zaman girdi, neden ona ihtiyaç duymaya ya da
kullanmak zorunda kalmaya başladık? Başka ülkelerin
sınırlarından geçmek için bir belgeye ihtiyaç duyma fikri
zihni meşgul edebilir. Devletler kurulur, sınırlar çizilir
ve o çizgiden öteye bir adım atmak için gerekli görülen
bir belgeye...
Tarihsel olan nesnel olmaya kapalı mı?
Politik alan için fikir beyan etmek her insana, her
bilinç durumuna, inanç grubuna ve ideolojik anlayışa
rahatlıkla ve engelsizce yol verir: İstediğiniz konuyu,
tarihsel kişiliği ve dönemi kendinize gündem
yapabilirsiniz. Bunun için istediğiniz argümanı
kullanır, istediğiniz gibi yorum yapar, istediğiniz
yargıda bulunabilirsiniz. Sıkıştığınız noktada bir
argümandan bir başkasına, bir sorundan diğerine
geçebiliriniz.
Narsisizm nedir ve görülme sıklığı neden artıyor?
Sosyal medyada yazılanlara baktığınızda, en azından
dijital dünyada narsisizmin ya da Türk Dil Kurumu'na
(TDK) göre "özseverliğin" arttığı izlenimine
kapılabilirsiniz. Aslında çok da yanlış bir izlenim
değil bu. Ruh sağlığı uzmanları, narsisizmin gündelik
yaşamda çok daha yaygın ve aşikar bir hal aldığını
düşünüyor. Bu eğilimin artmasıyla birlikte son yıllarda
narsisizm alanında yazılan blog ve kitapların sayısı da
arttı.
Hangi inanç bu kanlı elleri temizler?
Acının inanca göre bir çarpanı var mı? Kaç müslüman kaç
müslümanı, kaç müslüman kaç hristiyanı ya da museviyi,
kaç hristıyan kaç müslümanı katletti diye bakıldığı
sürece bu katliamların sonu gelmez. Son on yılda
ibadethanelere yapılan saldırıları araştırdığımda
karşıma Yeni Zelanda saldırısı hariç yirmialtı saldırı
çıktı. Bu dini ya da ırkçı kökenli saldırıların 1300e
yakını ölüm, 1000den fazlası yaralı ile sonuçlanmış.
Orijinal adı La Casa Azul (Mavi Ev) olan müze 360 derece sanal turla gezilebiliyor. Dünyaca ünlü Meksikalı ressam Frida Kahlo'nun özel eşyalarını ve anılarını barındıran “La Casa Azul” (Mavi Ev) adlı müze, sanal ziyarete açıldı. Her gün yüzlerce turistin akın ettiği ve corona virüs salgını nedeniyle şu an için kapalı olan La Casa Azul, sanal tur kapsamında dün itibarıyla kapılarını açtı. Müzede 360 derece sanal tur yaparak her yeri gezmek mümkün. ...Devamı.»
Evet, İstanbul’da, bence zamanın ruhuna aykırı bir sergi gezdim. Son onlu yıllarda unutturulan, yok sayılan değerlerin bir hazinesi gibiydi. Ülkenin DNA’sı ile oynayanlara inat! 19 Mayıs 1919’un yüzüncü yılında İş Bankası’ndan İstiklal Sergisi. ...Devamı.»
Bir süre başka bir boyuta, bedenini ve hatta zihnini bırakmadan geçebilmenin, başka bir zihne başka bir bilince tanıklık edebilmenin, insanı sıradan bir günün koşturmacasında yoklamayacak olan kavramlarla yoldaşlığın doyulmaz tadı. ...Devamı.»
Ünlü bir tasarımcıdan giyinmeyi hiç düşlemediği gibi, moda ile ilgisi vitrinlerdeki giysilerin sezondan sezona değiştiğini görmekten öteye gitmemiş birisi olarak Melbourne’daki Ulusal Sanat Galerisi’nde ünlü moda tasarımcılarının sergilerine kayıtsız kaldım uzun süre. Bir yerdeki aşırı varsıllığın başka bir yerdeki aşırı yoksullaşmakla ilgili olduğunu, üstüne giyecek bulamayan insanlar varken, ünlü ve zengin kişilerin giyinmeye bir servet harcayıp bunu da bir gösteri aracı yapmasını uygarlığımızın daha tam da uygarlık olamadığının bir kanıtı olduğunu düşündüm hep. ...Devamı.»
Melbourne’nun yürümesi en güzel yollarından biri de St Kilda Road. Dizi dizi ağaçların görkemli gövdeleri ile güzellik katıp gölge verdiği, tramvay tıkırtılarının eşlik ettiği, her iki yandaki iş yerlerinin altındaki çeşit çeşit kahve evlerinden sabahın erken saatlerinden salınan kahve kokularının duyuları okşadığı bu yolun bir ucundan diğerine, Flinders tren istasyonuna dek yürümek çok keyiflidir. ...Devamı.»
Evet yanlış okumadınız. İspanyolca bir başlık bu. Anlamı ‘Bir Türk Ressamın gözünden Don Kişot’ Ressam Cemil Eren’in 26 Kasım 2016’da İspanya Bilbao’da açılan sergisinin adı. İspanya bu yıl Cervantes’in doğumunun 400. yılını kutluyor. Cervantes, bir İspanyol yazar ve şair. Onu, dünyanın üç büyük dininin kitaplarından sonra en çok okunan kitabı olan Don Kişot’la tanıyoruz. ...Devamı.»
Melbourne’daki National Gallery of Victoria, NGV (Viktorya Ulusal Galerisi), Any Warhol/Ai Weiwei sergisiyle, iki modern sanatçının birbirinden farklı sanat serüvenlerindeki ortak unsurları öne çıkarıyor. ...Devamı.»
Beyazların ressamı Cemil Eren'in suluboya eserlerinin bulunduğu resim sergisi Ankara Cumhuriyet Kültür Merkezi Sergi salonunda açıldı. Cemil Eren denince akla gelen martı, güvercin, kar ve Don Kişot resimlerinin tersine, soyut portreler ve pastel renkler ağırlıkta bu sergide. Çünkü, ressama bu çalışmasında bir dönem kaldığı Amasra'nın Güzelcehisar beldesindeki kayalıklar ilham kaynağı olmuş. ...Devamı.»
Dünyanın pek çok ülkesinde bulunan Madam Tussaud Müzesi'nin Türkiye'deki ilk ve tek örneği olan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 'Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi' açıldı. Müzede heykelleri bulunan Orhan Gencebay, Haldun Dormen, Göksel Arsoy, Nevra Serezli, Rutkay Aziz, Tarık Akan ile çok sayıda sanatçı, gazeteci ve yazar da açılışa katıldı. ...Devamı.»
Fransız ressam Oscar Claude Monet (1840-1926), Empresyonist sanat akımının öncülerinden biriydi. Yaşamını doğanın büyüleyici güzelliklerini tuvale aktarmaya adayan Monet, Giverny'deki evinin bahçesini cennete dönüştürmekle kalmayıp yaptığı resimlerle ölümsüzleştirdi. Monet'in bu bahçede yetiştirdiği zambaklar, nilüferler, sümbüller ve salkımsöğütlerin resmedildiği tablolar ve diğer çalışmalarından örnekler, 8 Eylül 2013'e kadar Melbourne'daki Ulusal Galeri'de (NGV) sergileniyor. ...Devamı.»
Amsterdam'da müzeye dönüştürülen Anne Frank Evi'nin düzenlediği gezici "Anne Frank Sergisi" Melbourne'daki Jewish Holocaust Centre'a geldi. Sergiyi izlerken Anne Frank'ın kızkardeşi Margot, anne ve babasıyla iki yıl boyunca gizlendiği çatı katına gitmiş kadar oluyor, Nazi zulmünden kaçan Yahudilerin o korku ve endişe dolu yaşamlarına tanıklık ediyorsunuz. ...Devamı.»
1972'de 17 yaşındaydı ve Kızıldere "katliamını" kınamak için Ordu Lisesi'nde arkadaşlarıyla iki gün dersleri boykot ettiklerinde kimse belki farketmedi bile. Basın-yayın kurumlarının haberi olmadı belki. Evet belki. Ama bugün artık biliniyor. Madem ki bunu bana bizzat ressamın kendisi anlattı. Emin Öztürk Paris'te kadim dostumuz Faruk Tepe'nin yönetimindeki Galerie d'Art Perles Rouge'daki sergisinin 15 Şubat 2013'teki açılışında anlattı. ...Devamı.»
1789 Fransız Devrimi'nde genç bir subay olan Napolyon Bonapart (Napoleon Bonaparte), 1799'da ülkenin başına geçti. 1804'de ise kendisini imparator ilan etti. "Eğer dünya bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu" diyen Napolyon, Fransa'nın politik, sosyal ve kültürel yaşamını olduğu kadar tüm Avrupa'yı etkiledi. Melbourne'daki Ulusal Sanat Galerisi, NGV'de 7 Ekim'e kadar izlenebilecek olan "Napoleon, Devrimden İmparatorluğa" Sergisi, Napolyon dönemine ait zengin sanat koleksiyonuyla göz kamaştırıyor. ...Devamı.»
Dünyanın en eski ve en önemli uygarlıklarından olan Mezopotamya'dan göz kamaştıran beş bin yıllık tarihi sanat eserleri 4 Mayıs 2012'den itibaren Melbourne Müzesi'nde sergileniyor. "The Wonders of Ancient Mesopotamia" adlı sergi, 7 Ekim 2012 tarihine kadar sürecek. 'British Museum'dan getirilen bu eserler binlerce yıl sonra günümüzde bile halen etkili olan yazı, tek tanrılı dinlerin kaynağı efsaneler ve ilk kent yapılanması gibi buluş ve yaratıcılıkların yaşandığı dönemi yansıtmakta. ...Devamı.»
Güzelliği ve zerafeti ile ölümsüzleşen Prenses Grace Kelly'nin tüm dünya kadınlarını büyüleyen giysileri Bendigo'da sergileniyor... Grace Kelly'nin yaşam öyküsü, belleğimize yer etmiş Pamuk Prenses ve Cinderalla masalları gibi birşey. Bize yansıtıldığı kadarıyla güzeller güzeli bir Hollywood yıldızıyla Avrupalı bir Prensin romantik aşk hikayesi. ...Devamı.»
"SEVDA ve SADAKAT : Acem Diyarı ve Ötesinden" Kitap tarihinin en değerli koleksiyonlarından biri, 13. ve 18. Yüzyıllar arasında yazılmış ve resimlenmiş çok sayıda el yazması kitabın sergilendiği, "Love and Devotion: From Persia and Beyond", Melbourne'daki State Library'de (Devlet Kütüphanesi) bir dizi kültürel etkinlikle başladı. ...Devamı.»
"PICASSO, Masterpieces from the Musée National Picasso, Paris"... Kapanış tarihi: 25 Mart 2012.. NSW Sanat Galerisi'nde 20. Yüzyıl'ın tartışmasız en büyük ressamı olarak kabul edilen Picasso'nun 150 eserden oluşan bir koleksiyonu sergileniyor. Paris'teki Ulusal Picasso Müzesi'nin restorasyon nedeniyle bir süre kapanmasını fırsat bilen NSW Sanat Galerisi, hemen girişimde bulunarak Avustralyalıları modern sanatın dehasıyla buluşturmayı başardı. ...Devamı.»
Sergiye adını veren tablo "The Mad Square" (Çılgın Meydan) Almanya'da Birinci Dünya Savaşının ardından çılgınlık derecesinde bir sanatsal canlılığın yaşandığı Berlin'i anlatıyor. Felix Nussbaum, bu resmi 1931 yılında yapmış. Berlin'deki Pariser Meydanı'nda minicik meleklerin koruduğu, Modernizmin en son örnekleriyle poz vermiş ressamları, aydınları gösteriyor. Ünlü ressam hala iyimser, tırmanışa geçen faşizme aldırmaz gibi, belki de gördüklerine ve hissettiklerine inanmak istemiyor. ...Devamı.»
7 Şubat, Birgenair çalışanları için heyecanların, sevinçlerin, maceraların bittiği, seslerin yerini acıtan bir sessizliğe bıraktığı gün. 13 yıl geçti. Biz yaşlandık. Onlar GENÇ, GÜZEL, İYİ KALDILAR... Bugün arkadaşlarımızı anmak için ben de bütün kalbimle şehitlikte olacağım. ...Devamı.»