İsteseniz
de istemeseniz de….
“İsteseniz de istemeseniz de Kanal İstanbul'u yapacağız”
dedi her şeye muktedir, Adalet ve Kalkınma Partisi
Başkanı, seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan.
Bazılarının deyimi ile Başkan bazıların deyimi ile Reis.
Reis haklı, madem seçtiniz katlanacaksınız. Kısmet olur da
yapılırsa, yeni seçimlere kadar isteseniz de istemeseniz
de katlanacaksınız… İşte ileri demokrasi!
ekitaplar hediyemizdir
ayorum sitesi sorumlusu Deniz Günal Hanım bu işin tayin
edicisidir. Onun ve Ferruh Dinçkal’ın lokomotifliğinde
yola çıkıyoruz, mola vermeden. Yedi kişiyiz, bir aileyiz.
Bildiğiniz isimler : Önde ve önce lokomotifik görevini
üstlenenler, yukarıda hemen isimlerini andıklarım, sonra
ayorum’un beş yazarı : Aykut YAZGAN, Gündoğdu GENCER,
Mustafa ALAGÖZ, Saba ÖYMEN ve ben. Her birimiz bir
coğrafyada, ..
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış
Sümer diyarında, M.Ö. 2600’de, Gılgamış bir efsane oldu.
Ölümünden ancak yüz yıl sonra -Mısır krallarının kendi
tanrısal yetkelerini yerleştirmeye çabaladıkları sırada-
Sümer kralı Gılgamış efsanevi bir kahraman olmuştu. Devi
öldürmüş, Gökyüzünün Boğası’nı saf dışı bırakmış, tanrıça
İnanna’nın romantik girişimlerini geri çevirmiş ve
ölümlülüğünün kokusunun güneş tanrısını bile şaşırttığı
tanrılar bahçesine varmıştı.
Ölüme ve mezarlıklara bakış açınızı değiştirme vakti!
Capsula Mundi projesi iki İtalyan tasarımcı Anna Citelli
ve Raoul Bretzel tarafından ölüm hakkındaki düşüncemize
başka bir bakış açısı kazandıran kültürel ve geniş tabanlı
projeye imza attılar. Projenin orjinal ismi Capsula Mundi
(Yaşam Kapsülü) ; yaşamın üç ana unsurunu oluşturan
mineraller, bitkisel ve hayvansal yapıları ve bunların
vücudumuzla olan yapısal dönüşümünü anlatır.
Anı yakalamak
Ama teknolojide! MIT (Yok bizim MİT değil, bu Maseçuset
Teknoloji Enstitüsü), Bill Gates’e önemli teknolojik
gelişmelerin neler olduğunu sormuş. O da 2019’da, hem
manşetlere çıkabilecek olan hem de teknolojide anı
yakalayacak gelişmeleri seçmiş. Bill Gates’in sağlam
danışmanları, bol da zamanı olduğuna göre seçtiği
gelişmeleri dikkate almamak için benim bir nedenim yok.
Pasaportun yolculuğu
Bugün, pasaportumuz yanımızda olmadan yurtdışı seyahatine
çıkabilmemiz mümkün değil. Peki, pasaport hayatımıza nasıl
ve ne zaman girdi, neden ona ihtiyaç duymaya ya da
kullanmak zorunda kalmaya başladık? Başka ülkelerin
sınırlarından geçmek için bir belgeye ihtiyaç duyma fikri
zihni meşgul edebilir. Devletler kurulur, sınırlar çizilir
ve o çizgiden öteye bir adım atmak için gerekli görülen
bir belgeye...
Tarihsel olan nesnel olmaya kapalı mı?
Politik alan için fikir beyan etmek her insana, her
bilinç durumuna, inanç grubuna ve ideolojik anlayışa
rahatlıkla ve engelsizce yol verir: İstediğiniz konuyu,
tarihsel kişiliği ve dönemi kendinize gündem
yapabilirsiniz. Bunun için istediğiniz argümanı
kullanır, istediğiniz gibi yorum yapar, istediğiniz
yargıda bulunabilirsiniz. Sıkıştığınız noktada bir
argümandan bir başkasına, bir sorundan diğerine
geçebiliriniz.
Narsisizm nedir ve görülme sıklığı neden artıyor?
Sosyal medyada yazılanlara baktığınızda, en azından
dijital dünyada narsisizmin ya da Türk Dil Kurumu'na
(TDK) göre "özseverliğin" arttığı izlenimine
kapılabilirsiniz. Aslında çok da yanlış bir izlenim
değil bu. Ruh sağlığı uzmanları, narsisizmin gündelik
yaşamda çok daha yaygın ve aşikar bir hal aldığını
düşünüyor. Bu eğilimin artmasıyla birlikte son yıllarda
narsisizm alanında yazılan blog ve kitapların sayısı da
arttı.
Hangi inanç bu kanlı elleri temizler?
Acının inanca göre bir çarpanı var mı? Kaç müslüman kaç
müslümanı, kaç müslüman kaç hristiyanı ya da museviyi,
kaç hristıyan kaç müslümanı katletti diye bakıldığı
sürece bu katliamların sonu gelmez. Son on yılda
ibadethanelere yapılan saldırıları araştırdığımda
karşıma Yeni Zelanda saldırısı hariç yirmialtı saldırı
çıktı. Bu dini ya da ırkçı kökenli saldırıların 1300e
yakını ölüm, 1000den fazlası yaralı ile sonuçlanmış.
Çatalhöyük ve Hacılar ‘da yapılan kazılar Ana tanrıça figürünü İ.Ö 6500’e kadar götürmüştür. Sümer'den önceki bir kültü temsil eden Kybele birçok farklı isim ile Antik dönemden itibaren hayatımıza girmiştir. İlk dönem Kibele tasvirlerinde doğurganlık sembolü olarak oturur biçimde büyük göğüslü iri bir kadın biçimi göze çarpar. Hiçbir tanrı veya tanrıça Kybele kadar çeşitli adlarla adlandırılmamıştır. ...Devamı.»
Sünniistan yeni başbakanını çok ağır bir tablo bekliyor. Sünniistan, başkanının başbakanlık koltuğuna atayacağı ismi merakla bekliyor. Ancak koltuğa kim oturursa otursun ekonomide çözüm bekleyen ağır sorunlarla uğraşacak. 14 yıldır iktidar olan Sünniistan hükümetinin yıllarca uyguladığı gayrimenkul rantına dayalı ekonomi proğramı, kaynakların üretim ekonomisine akmasını engelledi. ...Devamı.»
Yaklaşık bir yıldır aptallığıma verin yazı dizisine ara verdim. Yazacak konu yokluğundan değil, çokluğundan. Çoğunluğun söylemi ile kötü günler. Ama artık kötü yıllar bitti acı günler başladı. Çok değil bundan yirmi yıl önce mahallede biri hayatını kaybederse televizyon seyretmeyen, müzik dinlemeyen toplum; meydanlardan, sahillerden gelen cesetlere kayıtsız… Bilemiyorum ama bu hızlı yaşamınızda umarım bu yazı ile biraz gülümser biraz da düşünürsünüz. ...Devamı.»
Türkiye de yaşamak ya da en azından Türk basın yayınını izlemek etmek insanın bilgisini ve zekasını geliştiriyor. Dünya yerel haber zorluğu çekerken Türkiye’de günde ortalama beş adet manşetlik demeç ya da haber esin kaynağı oluyor… Tek zorluğu bu haberlerin gerçek olup olmadığını anlayabilmek. Yine bu hafta başta iktidar partisi, Cumhurbaşkanı ve şuralar tavan yaptı. ...Devamı.»
Birkaç haftadır yazamadım. Bilmem ama acaba kaçınız iki hafta önce ne olduğunu anımsıyor? Ama hiç kimse Küba, Müslüman denizciler, cami bağlantısını kaçırmamıştır. Bu konuda Türkiye`de bol bol mavra olur diyordum. Küresel gırgır konusu oldu. Muhterem bir de ”Kadın ile erkeği eşit konuma getiremezsiniz. Çünkü fıtratları farklıdır” deyince ikinci dalga geldi… Eee elbette konu dünya lideri olunca konu hemen küreselleşiyor… ...Devamı.»
Evet yarın 29 Ekim 2014... Size ne ifade ediyor? Tatil, Cumhuriyetin kuruluşunun 91. Yıl dönümü ya da yeşil için, ezilenler için, laiklik için, gelecek için direniş günü mü? Buyurun bunlardan birini seçin. Ama seçerken şunu unutmayalım ki bu seçme hakkını size o beğenmedikleri eski Türkiye verdi. Bu hafta kafama en çok takılan birkaç konu ve sayıları sizinle paylaşıyorum. ...Devamı.»
Son on beş gündür yazamadım. Konu mu yok? Elbette hayır. Konular içinde seçim yapmak zor ve biri söylediği bir şeyin ertesi gün tam tersini söyleyince düşünüp yazmaya zaman kalmıyor. Tam başlıyorsun yazmaya bir haber, tam tersi konusunda demeç! Hayda hocam ne oluyor... Kimden telefon geldi!!! ...Devamı.»
Bu hafta diye başlamak isterdim ama ülke günlük olarak Avrupa Birliği uçuk haber kotasını doldurduğundan daha sık yazmaya başlıyoruz. Allah başımızdan eksik etmesin, sağ olsun idarecilerimizin yaptıkları açıklamalar Yeni Türkiye kavramının anlamını pekiştiren diğer ülke liderlerini kıskandıracak performanslar gösteriyor. ...Devamı.»
Bu hafta yine eğitim, başörtüsü özgürlüğü, Adalet bakanının adalet anlayışı, Bozcaada, atom bombası yapımı, Başbakan Yardımcısı Arınç, kaybolan altınlar, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek ki onsuz bir hafta düşünülemez, Radikal İslamcı terör örgütü IŞİD, kurtulan rehineler derken konu sıkıntısı yoktu hamdolsun!!! ...Devamı.»
Bu hafta gene Türkiye’de bol miktarda akıl dışı olay, demeç ile uçukluk vardı haberlerde. Basına kapalı basın toplantısından, her konuda suçlu CHP’ye, boy aptesti almayan üniversitelilerden şantaj yapan Kuveyt Büyükelçisine, Wikipedia dan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararından tanrıtanımazlara haber yağdı. Ben de bir kaçını sizinle paylaştım. ...Devamı.»
Yeni Türkiye’de torba yasanın çıkmasından sonra daha halen ayorum.com’a ulaşabiliyorsanız bu hafta çok güldük ağlanacak halimize. Bulanık ve kokulu olmasına karşın Ankara suyunun çok sağlıklı olduğunu iddia eden Ankara Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek ve Sağlık bakanı Mehmet Müezzinoğlu bilimin ağzının payını verdi. Dahası mı Etek, Çarşı, TİB… Konu mu yok yurdum siyasetinde! ...Devamı.»
Ve artık Türkiye yeni Türkiye. Bu hafta Türkiye’de birçok taş yerinde oynadı ve yeniden dizildi. Yeni Cumhurbaşkanı, yeni başbakan, yeni bakanlar... Ve yeni Türkiye. En azından şimdilik bir kavram olarak... Dahası dinlemeler, dinlemelere tepkisizlikler, PKK, Işid, mahkeme kararları filan… Anlayacağınız Yeni Türkiye eskisinden en azından son 12 seneden pek faklı değil. ...Devamı.»
Çatı filan derken oldukça nemli, küçük tsunamili bir haftayı geride bıraktık. Nemli derken, nem bel boyu, metroda bilek boyu ve üstüne yapılan yüzlerce geyik... Hatta bu geyiğe katılan sorumlu valiler... Ama dünyada ilk olan bir şey vardı. Ankara metrosu şemsiye kullanılan ilk metro olarak tarihe geçti. Bilimde tavan yapan bir TÜBİTAK... Gene başbakanımızın fırçaları ve yeni bir sıfat “Gezi zekalılar”. Anlayacağınız aynı memleket bizim memleket, şaşırtma katsayısı sürekli artıyor. ...Devamı.»
Son haftalarda neler olmadı ki, Soma`da yiten 301 can, binlerce polis ile gezen bir başbakan, korku duvarını aşan halk kesimleri, cenazeye gidip cenazesi çıkan insanlar ve tüm bu olumsuzlukları savunmaya çalışma çabasındaki saçmalayanlar. Öte yandan başlayan seçim havası… Yeni padişahımızı mı seçeceğiz yoksa Cumhurbaşkanı mı? Hatta bu hava yurt sınırlarını aştı bu hafta. ...Devamı.»
Bence insan olmak ayak üzerinde durup en az herhangi bir dili konuşup her konuda fikir beyanında bulunmak değildir. Keşke bu kadar kolay olsaydı! İnsan olmak, en kısaca iki temel unsurun üzerinde yükselir. Akıl ve vicdan. Akıl bilgiye, bilgi sorgulamaya muhtaçtır. Vicdan ise adalete. ...Devamı.»
Ve seçime üç gün kaldı. 30 Mart’ta dananın kuyruğu kopacak. Neden mi? Seçim, yerel seçim olmaktan çıkıp genel seçim provası oldu. Sonuçlarının etkileri de genel seçim etkilerinde olacak. Özellikle ileri demokrasinin sınırlarının ne kadar zorlanabileceğini bize seçim sonuçları gösterecek. İnlere girilecek mi yoksa fezlekeler, ses kayıtları yargıda işlem görecek mi? Göreceğiz. Bu hafta gene Recep Tayyip Erdoğan başroldeydi. Tüm hafta ülkede fırça çekmediği kimse kalmadığından yurt dışındaki kurum ve kuruluşlara sardı. ...Devamı.»
Gezi yasak, gösteri yasak, muhalefet yasak artık kuş da şey pardon twitter da yasak. Bir de başbakan çalışmıyor diyorlar, adamcağızın yetişmediği nokta yok bir de duble yol yapıyor. Bu hafta tekrar olmaz o kadar demenin çıtasını yükseltti yurdum idarecileri. Twitter, mwitter, bakara, makara, tape, mape gündemi yakalamak mesele, hele anlamak olası değil! ...Devamı.»
Bu hafta gene sözün bitiği anlar oldu... Berkin Elvan, Burak Can, Ahmet Küçüktağ toprağa verildi... Ama başbakanımızda söz bitmiyor. Allahtan kayıpların aileleri başbakan kadar sorumsuz değil. Çocuklarını toprağa vermelerine karşın büyük bir sağduyu gösterip herkesi sağduyuya ve sakin olmaya davet eden mesajlar verdiler. ...Devamı.»
Tüm hafta not alıp bu haftaki yazıyı hazırlamıştım ve yayınlayacaktım ki üç mevsim direnen Berkin`in direnemediğini, bu gözlerin sonsuza kadar kapandığı öğrendim. Yazmanın hiçbir anlamı kalmadı. Bu kadar zaman sonra kendime gelip yazıyı güncelleyip yayınlıyorum. Hepimizin başı sağolsun… Belki de şöyle söylemem gerekiyor. Türkiye ikiye bölündü. Vicdanlılar ve vicdansızlar. Ben vicdanlıların başı sağolsun diyorum… ...Devamı.»
İleri demokrasiden kleptokrasi dönemine bir sistem… Cahilin gitgide alim, cehaletin ilim olmaya başladığı ülke Türkiye’de bir hafta daha geride bıraktık. Seçimlere az bir süre kalması, iktidarın ahlaki açıdan sorgulanması ile sandıkta temize çıkma çabası ağızla beyin arasındaki bağlantıyı kopardı. Konuş konuşabildiğince, söv sövebildiğince. “Saf” bir başbakan ile ahlak, vicdan, adalet seçimlerden sonra inşallah… ...Devamı.»