Sünniistan yeni başbakanını çok ağır bir tablo bekliyor. Sünniistan, başkanının başbakanlık koltuğuna atayacağı ismi merakla bekliyor. Ancak koltuğa kim oturursa otursun ekonomide çözüm bekleyen ağır sorunlarla uğraşacak. 14 yıldır iktidar olan Sünniistan hükümetinin yıllarca uyguladığı gayrimenkul rantına dayalı ekonomi proğramı, kaynakların üretim ekonomisine akmasını engelledi.
Sünniistan’ ın ekonomisine kısa başlıklar ile bakarsak…
Üretimin neredeise durma noktasına gelmesi nedeniyle işsizlik oranı bir türlü çift hanelerden aşağı düşürülemiyor.
Resmi verilere göre, halen 3 milyon 290 bin işsiz, iş aradığı halde iş bulamıyor.
Umudunu yitirdiği için iş aramaktan vazgeçenler başta olmak üzere, iş olsa çalışacak durumda olan diğer işsizler de eklendiğinde, toplam işsiz sayısı 5 milyon 946 bine ulaşmış durumda.
Yeni başbakan koltuğa oturduğunda bu 6 milyonluk işsizler ordusu tablosuyla karşı karşıya kalacak.
Kuzey kutbundan Hint Okyanusuna kadar dostu hatta görüşebildiği ülke kalmayan Sünniistan, dış politikası yüzünden döviz kapısı olan hem ihracat hem de turizm sektörlerinde tarihinin en kötü dönemini yaşıyor.
Yeni başbakanın yakın zamanda ciddi bir cari açık kriziyle karşı karşıya kalmaması için acilen yeni ihracat pazarları bulması, dev turizm yatırımcılarının batmaması için de Sünniistan’a kuzey komşundan gelen turistlerin yerini alacak yeni turist kafileleri keşfetmesi gerekiyor ama Sünniistan Ehl-i Sünnet başkanının imajı buna engel gibi.
Ekonomideki durgunluk nedeniyle başta küçük esnaf olmak üzere tüm sektörlerde ciddi nakit sıkıntısı yaşanıyor. Devasa şirketler birbiri ardına iflas erteleme kararı aldırıyor. Yeni başbakanın ekonomiyi yeniden canlandıracak, son dönemde siftahsız dükkan kapatan esnafın iflasını önlemek için yeni ekonomi paketleri açması gerekiyor.
Gelelim büyük pardon MEGA projelere: Hükümet, başta köprü, havalimanı, otoyol ve kamu hastaneleri olmak üzere dev yatırımları bütçe kaynaklarıyla kendisi yapmak yerine yap-işlet-devret modeliyle özel sektöre yaptırıyor. Özel sektörün bu yatırımların altından kalkabilmesi için yurt dışından ucuz kredi bulması gerekiyor. Yeni başbakan, ekonomide güveni sağlayıp milyarlarca dolarlık krediyi ülkeye çekemezse mega yatırımların duracağı kesin gibi.
Ekomik durumu bu halde olan Sünniistan’ın sosyal yapısındaki bozulmalar da ileri derecede. Aşırı sünnilerin, sünni olmayı reddedenlerle laikler üzerindeki baskısı, ayrılıkçı terör eylemleri derken toplum yapısını düzeltmek, belli bir normalleşme sağlamak hem de bunları herşeyi bilen Ehl-i Sünnet başkanının gölgesinde yapmak mucize gibi görünüyor.
Aptalığıma verin ama Sünniistan’a başbakan olmaktansa başkanlıkta çaycı olmak daha akılcı.
Yaşasın İleri Demokrasi ile idare edilen Sünniistan….