İsteseniz
de istemeseniz de….
“İsteseniz de istemeseniz de Kanal İstanbul'u yapacağız”
dedi her şeye muktedir, Adalet ve Kalkınma Partisi
Başkanı, seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan.
Bazılarının deyimi ile Başkan bazıların deyimi ile Reis.
Reis haklı, madem seçtiniz katlanacaksınız. Kısmet olur da
yapılırsa, yeni seçimlere kadar isteseniz de istemeseniz
de katlanacaksınız… İşte ileri demokrasi!
ekitaplar hediyemizdir
ayorum sitesi sorumlusu Deniz Günal Hanım bu işin tayin
edicisidir. Onun ve Ferruh Dinçkal’ın lokomotifliğinde
yola çıkıyoruz, mola vermeden. Yedi kişiyiz, bir aileyiz.
Bildiğiniz isimler : Önde ve önce lokomotifik görevini
üstlenenler, yukarıda hemen isimlerini andıklarım, sonra
ayorum’un beş yazarı : Aykut YAZGAN, Gündoğdu GENCER,
Mustafa ALAGÖZ, Saba ÖYMEN ve ben. Her birimiz bir
coğrafyada, ..
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış
Sümer diyarında, M.Ö. 2600’de, Gılgamış bir efsane oldu.
Ölümünden ancak yüz yıl sonra -Mısır krallarının kendi
tanrısal yetkelerini yerleştirmeye çabaladıkları sırada-
Sümer kralı Gılgamış efsanevi bir kahraman olmuştu. Devi
öldürmüş, Gökyüzünün Boğası’nı saf dışı bırakmış, tanrıça
İnanna’nın romantik girişimlerini geri çevirmiş ve
ölümlülüğünün kokusunun güneş tanrısını bile şaşırttığı
tanrılar bahçesine varmıştı.
Ölüme ve mezarlıklara bakış açınızı değiştirme vakti!
Capsula Mundi projesi iki İtalyan tasarımcı Anna Citelli
ve Raoul Bretzel tarafından ölüm hakkındaki düşüncemize
başka bir bakış açısı kazandıran kültürel ve geniş tabanlı
projeye imza attılar. Projenin orjinal ismi Capsula Mundi
(Yaşam Kapsülü) ; yaşamın üç ana unsurunu oluşturan
mineraller, bitkisel ve hayvansal yapıları ve bunların
vücudumuzla olan yapısal dönüşümünü anlatır.
Anı yakalamak
Ama teknolojide! MIT (Yok bizim MİT değil, bu Maseçuset
Teknoloji Enstitüsü), Bill Gates’e önemli teknolojik
gelişmelerin neler olduğunu sormuş. O da 2019’da, hem
manşetlere çıkabilecek olan hem de teknolojide anı
yakalayacak gelişmeleri seçmiş. Bill Gates’in sağlam
danışmanları, bol da zamanı olduğuna göre seçtiği
gelişmeleri dikkate almamak için benim bir nedenim yok.
Pasaportun yolculuğu
Bugün, pasaportumuz yanımızda olmadan yurtdışı seyahatine
çıkabilmemiz mümkün değil. Peki, pasaport hayatımıza nasıl
ve ne zaman girdi, neden ona ihtiyaç duymaya ya da
kullanmak zorunda kalmaya başladık? Başka ülkelerin
sınırlarından geçmek için bir belgeye ihtiyaç duyma fikri
zihni meşgul edebilir. Devletler kurulur, sınırlar çizilir
ve o çizgiden öteye bir adım atmak için gerekli görülen
bir belgeye...
Tarihsel olan nesnel olmaya kapalı mı?
Politik alan için fikir beyan etmek her insana, her
bilinç durumuna, inanç grubuna ve ideolojik anlayışa
rahatlıkla ve engelsizce yol verir: İstediğiniz konuyu,
tarihsel kişiliği ve dönemi kendinize gündem
yapabilirsiniz. Bunun için istediğiniz argümanı
kullanır, istediğiniz gibi yorum yapar, istediğiniz
yargıda bulunabilirsiniz. Sıkıştığınız noktada bir
argümandan bir başkasına, bir sorundan diğerine
geçebiliriniz.
Narsisizm nedir ve görülme sıklığı neden artıyor?
Sosyal medyada yazılanlara baktığınızda, en azından
dijital dünyada narsisizmin ya da Türk Dil Kurumu'na
(TDK) göre "özseverliğin" arttığı izlenimine
kapılabilirsiniz. Aslında çok da yanlış bir izlenim
değil bu. Ruh sağlığı uzmanları, narsisizmin gündelik
yaşamda çok daha yaygın ve aşikar bir hal aldığını
düşünüyor. Bu eğilimin artmasıyla birlikte son yıllarda
narsisizm alanında yazılan blog ve kitapların sayısı da
arttı.
Hangi inanç bu kanlı elleri temizler?
Acının inanca göre bir çarpanı var mı? Kaç müslüman kaç
müslümanı, kaç müslüman kaç hristiyanı ya da museviyi,
kaç hristıyan kaç müslümanı katletti diye bakıldığı
sürece bu katliamların sonu gelmez. Son on yılda
ibadethanelere yapılan saldırıları araştırdığımda
karşıma Yeni Zelanda saldırısı hariç yirmialtı saldırı
çıktı. Bu dini ya da ırkçı kökenli saldırıların 1300e
yakını ölüm, 1000den fazlası yaralı ile sonuçlanmış.
‘Dark Matter’ son yılların en başarılı bilim kurgu romanlarından biri. Blake Crouch’un bu kitabından esinlenerek sinemaya uyarlanan Apple TV+ dizisi ‘Dark Matter’ (2024), gerilim yüklü bir drama ve bilim kurgu olarak paralel evren teorisine ilişkin spekülatif ve yoruma açık konuları işliyor. Başrollerinde Joel Edgerton ve Jennifer Connelly gibi isimlerin bulunduğu bu dizi, alışılagelmiş bir aksiyondan ziyade karakterler arası etkileşimlere odaklanmamız konusunda yüreklendiriyor bizi. Dolayısıyla akışı kaçırmamak için ayrıntıları dikkatle izlemeye davet ediyor. ...Devamı.»
Filmin başında herkesin ezip geçtiği, çatlamış ve eskimiş yüzeyine yiyecek dökülen, temizlenmeye çalışıldıkça daha da kirlenen "Parlayan Elisabeth"in yerdeki yıldızına odaklanırız. Üzerine solmuş bir çınar yaprağı düşer. Bu sahne, kadının baharının geçtiğini, ömrünün sonbaharına girdiğini simgeler. Kısa bir süre sonra mevsim değişir ve yıldızın üzerine karlar yağar. Bu, kadının hayatındaki mevsimsel döngülerini, yaşam - ölüm döngüsünü ve olgunlaşmayı anımsatır. ...Devamı.»
Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın prodüksiyon şirketinden çıkan Leave the World Behind (Dünyayı Ardında Bırak) çeşitli komplo teorilerine konu oldu. Julia Roberts, Ethan Hawke, Mahershala Ali ve Kevin Bacon gibi yıldızların oynadığı filmde, New York şehrindeki Long Island'da yapılan bir tatil sırasında yaşanan tuhaf olaylar anlatılıyor. 22 Kasım'da yayımlanan Netflix yapımında internetin çökmesi, telefon hatlarının kesilmesi ve teknolojik cihazların arızalanması gibi bir dizi sıradışı olayın ardından ABD'nin kaosa sürüklenmesi işleniyor. ...Devamı.»
Çocukluğumuzdaki yazlık sinemaları saymazsak sanırım annemle sinemada birlikte izlediğim ilk film “Kuru Otlar Üstüne” oldu. Benim için her zaman apayrı bir yeri olacak. Bir cep sinemasının iki kişilik koltuklarında oturup, insan yüzlerinde, yaşadığı coğrafyanın izlerini görerek büyülendiğim ilk karede, içimden “Ahh keşke annemle Süreyya Sineması’nda bir film izleseymişiz” diye geçirdim. ...Devamı.»
Osmanlı İmparatorluğu’nda öteden beri kimi işler kadınlara ayrılmıştır. Dokuma ve gıda işkollarındaki birçok iş kadınlarca yerine getirilmekteydi. Zaman içinde sanayinin gelişmesi üzerine iplik, iplik bükme, kumaş dokuma, deri, ipek, halı, kilim, nakış, tütün, sigara, kimya işlerinde gittikçe daha çok sayıda kadın, genç kız ve çocuklar çalıştırıldı. 1830’lu yılların sonunda Rumeli ve Anadolu’daki halı atölyelerinde genellikle genç kızlar çalışmakta, hangarlarda ya da uzun koridorlarda çömelmiş vaziyette halı dokumakta ve ayda en fazla 30-35, yılda 360-400 kuruş kazanmaktaydılar. ...Devamı.»
2021 yılı Oscar ödülleri adayları açıklandı. Sinema dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen Oscar ödüllerine kimlerin ve hangi filmlerin aday olacağı bugün belli oldu. Oyuncu Priyanka Chopra ve müzisyen eşi Nick Jonas adayları internetten de canlı yayınlanan bir programla duyurdu. Akademi'nin dağıttığı ödüller bu yıl pandemi nedeniyle nisan ayına ertelenmişti. ...Devamı.»
29 Mayıs’ta başlayacak Küresel Film Festivali için Tribeca, Cannes, Venedik, Berlin, Sundance, San Sebastian gibi önemli film festivalleri işbirliğine gitti. Dünya Sağlık Örgütü yararına düzenlenen ve YouTube üzerinden izlenecek olan We Are One: A Global Film Festival (Hepimizi Biriz: Küresel Film Festivali) için geri sayım başladı. 29 Mayıs - 7 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek etkinlik için dünyanın dört bir yanından 21 film festivali işbirliğine gitti. ...Devamı.»
Veronica Roth adlı yazarın romanlarından uyarlanan – Divergent (Uyumsuz) serisi olarak ta bilinen - Divergent, Insurgent ve Allegiant adlı üç film geleceğe ait bir distopya hikayesinin açılımıdır. Toplumun her biri farklı bir erdemi temsil eden beş bölgeye bölündüğü mantığını öne sürer. ‘Dürüstlük’, ‘Bilgelik’, ‘Cesurluk’, ‘Fedakarlık’ ve ‘Dostluk’ insanların geleceğini özetleyen, onları kaçınılmaz kategorilere ait kılan ve böylelikle yaşama biçimlerine dair kaçınılmaz olarak belirli nitelikler bütününü zorunlu kılan beş ayrı toplumsal bölgedir. ...Devamı.»
Amsterdam Belgesel Film Festivali 300 filmi erişime açtı. Dünyadaki neredeyse tüm büyük opera salonları ve konser salonları performanslarını Koronavirüs nedeniyle iptal etmek zorunda kaldı. Ve arşivlerini ücretsiz olarak erişime açtı. 18. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Festivali’nin de arasında bulunduğu birçok festivalin iptal kararının ardından, Filmmor ve Documentarist her gün online yeni bir film yayınlama kararı aldı. ...Devamı.»
Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği film bir "slow sinema başyapıtı" olarak değerlendirdi. Britanya ve dünya basınının önde gelen yayın organlarından The Guardian, 21. yüzyılın en iyi 100 filmini seçti. Listeninin 38. sırasında Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği Bir Zamanlar Anadolu'da yer aldı. ...Devamı.»
Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği 'Kış Uykusu' filmi Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü'ne layık görüldü. Ceylan ödülünü alırkan, 'Ödülümü son bir yılda hayatını kaybeden gençlere ve Soma'da hayatını kaybeden madencilere adıyorum' dedi. ...Devamı.»
2012 TRT Belgesel Ödülleri, 7 Mayıs Pazartesi gecesi Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılan törenle sahiplerini buldu. Yönetmenliğini Kenan Özer'in yaptığı Yarısı Yılan Yarısı İnsan, 140 yapımın yarıştığı Ulusal Amatör Kategori'de En İyi Film ödülüne layık görüldü. ...Devamı.»
Gördüklerinizle, ilgi alanınızla sınırlı bir dünyanız varsa, beklenmedik hayat vurgunları yemediyseniz ön yargılarınızla rahat rahat yaşarsınız. Haksızlıklar sizin için en fazla 3 dakika süren ana haber bülteninin haberlerinden sadece biridir. Eser derecede de olsa insani hissiniz kaldıysa kırık bir "yazık" çıkar ağzınızdan. Gün yeniden doğar gri apartmanın üzerinden. ...Devamı.»
Ankara'da bu kez gündem siyaset değil sinemaydı. 1988'den bu yana yapılan Ankara Film Festivali Türkiye sinemasında filmler üreten sinemacıların yetişmesinde önemli katkılar sundu. 23. kez sinemaseverleri sinema filmleriyle buluşturan festival, Ahmet Uluçay'ı Kütahya'da keşfedip buldu, Fatih Akın daha kısa filmciyken Ankara'ya gelip bu festivalle sinemanın tozunu yuttu. ...Devamı.»
Tıpkı tek solukta okunan bir roman gibi insanı derinden sarsan, duygu yüklü "En İyi Yabancı Film" Oscar ödülü sahibi bir İran filmi... Yönetmen: Asghar Farhadi Oyuncular: Leila Hatami, Peyman Moaadi, Shahab Hosseini, Sareh Bayat, Sarina Farhadi... Avustralya'da 1 Mart 2012'de gösterime giriyor. ...Devamı.»
Bazen ruhunuz o kadar daralır ki Harry Potter'daki gibi ağzınızı sonuna kadar açıp içinizde size ait olamayan o karanlığın çıkmasını isterseniz. Olmaz. Çünkü siz gözlüklü bir büyücü değilsiniz. Forest Gump gibi koşmak istersiniz kilometrelerce. Midenizin üstündeki taş erisin diye . Ama olası değildir. Çünkü o kadar koşmaya ne zamanınız vardır ne de haliniz. ...Devamı.»
Filmlerdeki tren istasyonlarını görünce aklınıza ne gelir? Benim aklıma hep kavuşmak ve mutlu olmak gelir, sonsuza dek.. Çünkü ironidir kullanılmak istenen; tam giderken vazgeçmek, geri dönmek kavuşmak... ...Devamı.»
Savaş filmleri, ilgilerini çekmediği dakikada izleyicinin doğrudan kopabileceği sonra da ucunu asla yakalayamayacağı tehlikeli bir tür. Son zamanlarda güçlendirilmiş, kaliteli görsel ve ses efektleri sayesinde artık savaş filmi çekmek geçmişe göre çok daha kolay. Ama yine de yakın geçmişe damgasını vuran birkaç savaş filmi kendilerini akranlarından kolayca sıyırıyor. ...Devamı.»
Bir yönetmenin iki filmini kıyaslamak ne kadar doğrudur? Karşılaştırma filmlere zarar verir mi? Bir yönetmenin farklı tarzlar denemesi cesaretini mi gösterir ya da kendini gösterme çabasını mı? Bu yazıyı yazarken bu sorular aklımdan geçti. Sonunda kendimi ikna edip karşılaştırmaya başladım. ...Devamı.»
Üç Maymun filmi bu yıl Cannes Film festivalinde "en iyi yönetmen" ödülü aldı. Bu, Ceylan'ın ilk adaylığı değildi. Büyük Altın Palmiyeye beş sene önce çok yaklaşmış "Uzak" filmiyle sessiz sedasız aday olmuş, ikincilik ödülü olan Grand Prix'e layik görülmüş, yakın takipçilerinin gururlarını kabartmıştı. ...Devamı.»