A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Goya: Ya Sanat Ya Ölüm (Akıl Uyuyunca)

Kategori Kategori: Kültür/Sanat | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 24702 Okunma
Yazar Yazan: Ersin Engin | 21 Haziran 2021 01:46:01

2020 yılında okuduğum bir kitaptan çok etkilendim; aslında bir tiyatro oyunuydu bu kitap: Çağdaş İspanyol yazarlardan Antonio Buero Vallejo’nun “Goya – Ya Sanat Ya Ölüm” adlı yapıtı. Fazla olmasa da arada tiyatro oyunlarını okumayı seviyorum. Her ne kadar sahnede izlemenin verdiğine benzemese de yine de keyif alıyorum bu deneyimden. Romandan ya da öyküden çok fazla zorluyor şüphesiz okuru. Pek çok görsel ve betimsel boşluğu doldurma işi okura kalıyor, bazen anlam dağılıyor okurken ve takip etmek zorlaşıyor.  ...Devamı.»

Desiderata

Kategori Kategori: Kültür/Sanat | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 20586 Okunma
Yazar Yazan: Ersin Engin | 19 Mayıs 2021 04:44:22

İş hayatımın ilk yıllarında “Dünya karşılaştığınız fırtınalarla değil, gemiyi limana getirip getiremediğinizle ilgilenir” sözünü içeren ve “Bir Tapınak Yazıtı” başlığı taşıyan bir metni başucumdan eksik etmeyip, zaman buldukça okurdum. Yıllar içinde dosyaların arasında kaybolup gitti. O zamanların naifliğiyle kendime yol haritası yaptığım bu yazıyı hiç sorgulamadan iki-üç bin yıl öncesinin bir Hindu-Budist metni olarak kabul etmiştim diye hatırlıyorum.  ...Devamı.»

Dört Şair Bir Hikâye

Kategori Kategori: Kültür/Sanat | Yorumlar 1 Yorum | Okunma 59814 Okunma
Yazar Yazan: Ersin Engin | 30 Mart 2021 03:39:38

Kuzey Yıldızı’nın son sayısına yetişebilmiştim ancak. İlk çalışmam, Kuzey Yıldızı edebiyat dergisinin on üçüncü sayısında yayımlanmıştı. Louis MacNeice’in “House on a Cliff” şiirinin Türkçe çevirisiydi. Derginin yazı işleri müdürü Vedat Kamer, o sayıyla birlikte bana elinde ne kadar eski sayı varsa hepsini göndermişti. İşte o sayede tanıdım Özge Dirik’i. Oysa ben onu tanımadan iki yıl kadar önce bu dünyada daha fazla zaman geçirmenin anlamsız olduğuna karar vermişti, Özge. Şiirleri ruha saplanan hançerler gibiydi. O yaraları hiç saramadım, onu okumaya başladığımdan beri.  ...Devamı.»

“İşte Şiir” Manifestosu

Kategori Kategori: Kültür/Sanat | Yorumlar 2 Yorum | Okunma 83151 Okunma
Yazar Yazan: Ersin Engin | 20 Mart 2021 07:37:46

İş yerinde bir hayalet dolaşıyor: Şiir hayaleti. İşte şiirin ve daha önemlisi hayatın içinde şiirin hak ettiği yeri almasının artık vakti geldi. İşte bu hedefe inanarak toplanan “işte şiir” uğraşçıları aşağıdaki manifestoyu kaleme aldılar. Bu manifestonun amacı, iş hayatında daha çok profesyonelin şiir okumasını, şiir yazmasını, iş yaşamında şiirsel ve şiire dair öğeleri daha fazla kullanmasını sağlamaktır.  ...Devamı.»

İşte Şiir

Kategori Kategori: Kültür/Sanat | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 94152 Okunma
Yazar Yazan: Ersin Engin | 12 Mart 2021 08:18:30

Şiir, hayatımızın içinde ne kadar yer alıyor ki iş hayatında olsun. Biraz sert bir giriş mi oldu? O zaman şöyle diyelim: Şiir veya şiirleştirme belki de şiirsellik ile ilgili öğeler modern iş yaşamında işimize yarar mı? Yoksa bu çaba şiiri sıradanlaştırır ve değerini düşürür mü? İşte, eğitimde, pazarlamada, satışta vb. hikayeleştirme, oyunlaştırma, dramalaştırma gibi kavramları pek çok platformda duyuyor, tartışıyor hatta kullanıyoruz.  ...Devamı.»

Antillerin Omeros’u: Derek Walcott

Kategori Kategori: Kültür/Sanat | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 137493 Okunma
Yazar Yazan: Ersin Engin | 25 Şubat 2021 06:09:24

Derek Walcott son 35 yıl içerisinde Nobel Edebiyat ödülünü almış, fakat hiçbir eseri kitap boyutunda Türkçeye çevrilmemiş tek edebiyatçı. Bunun nedeni biraz da kendi yazın dilinde (İngilizce) dahi şiirlerinin genel olarak biraz “zor” olarak algılanması. Bu da doğal olarak büyük kapsamlı çevirilere engel oluşturuyor. Bu durumun diğer ve belki daha önemli nedeni ise şüphesiz ki biz Türklerin millet olarak çok şiir aşığı görünsek de bunun daha çok ya popüler ve bizce bildik şairleri okumakla sınırlı kalıyor olması. Şair, oyun yazarı ve aynı zamanda ressam olan Derek Walcott, 1930 yılında Karayip Denizindeki dönemin İngiliz sömürgelerinden biri olan St. Lucia adasında doğdu.  ...Devamı.»

Umutlu Sevme Denemeleri ya da Gözden Kaçanlar - The Devil’s Anvil

Kategori Kategori: Kültür/Sanat | Yorumlar 2 Yorum | Okunma 108989 Okunma
Yazar Yazan: Ersin Engin | 26 Haziran 2014 04:07:11

Bir sinema filmi ya da bir kitap, belki bir müzik albümü ya da bambaşka bir sanat eseri; bazen beklenmedik bir anda karşınıza öyle şeyler çıkar ki hem o güne kadar ben bunu nasıl gözden kaçırmışım diye yerinir hem de bir hazine bulmuşçasına sevinirsiniz. Ben böyle apansız karşıma çıkanları hemen başkalarıyla paylaşmak, herkese yaymak ve onlara da aynı duyguyu yaşatmak için hep aceleci bir heyecan duyarım. Ama her zaman öyle olmaz işte, bazen sizin hazineniz başkası için aynı duyguları uyandırmayabilir.  ...Devamı.»

Umutlu Sevme Denemeleri ya da Gözden Kaçanlar - Miles Davis

Kategori Kategori: Kültür/Sanat | Yorumlar 1 Yorum | Okunma 212166 Okunma
Yazar Yazan: Ersin Engin | 17 Haziran 2014 14:17:07

Afrika’dan gemilere doldurulup yeni kıtaya doğru yola çıktıklarında yanlarına müzik aletlerini alabilme olanakları yoktu. Ama içlerindeki müzik sevgisini, sahip oldukları o canlı ve neşeli kültürü yanlarında getirmelerine kimse engel olamazdı. Köle de olsalar, şu an aklımızdan dahi geçiremeyeceğimiz şartlarda çalıştırılıp hayatta kalma mücadelesi de verseler şarkı söylemekten ve ellerine geçirdikleri müzik aletlerini tıngırdatmaktan geri durmadılar. Bu sayede, zaman içinde blues, ragtime ve caz gibi modern müzik kültürünün temelini oluşturan türleri icat ettiler.  ...Devamı.»

Avustralya’da Niye Yaşamalı (2) Bisiklete Binmek

Kategori Kategori: Yaşam | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 105434 Okunma
Yazar Yazan: Ersin Engin | 08 Haziran 2014 10:54:53

Bisiklete binmeyi öğrendiğiniz ya da öğrenmeye çalıştığınız o ilk anlar bir çocukluk anısından çok daha fazlasıdır şüphesiz. Bisiklete binip de ilk pedalları çevirmek, özgürlüğe çırpılan ilk kanatlar gibidir. Yürüyerek gidebileceğinden çok daha uzağa ve çok daha hızlı gidebileceğinin farkına varmak; onun verdiği o büyük haz ve heyecan bir çocuğun o ana kadar yaşamış olduğu tüm mutlulukların önüne geçer belki de.  ...Devamı.»

Avustralya’da Niye Yaşamalı? (1)

Kategori Kategori: Yaşam | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 90670 Okunma
Yazar Yazan: Ersin Engin | 08 Haziran 2014 10:37:30

Herkes insanca yaşamayı hak ediyor, şüphesiz. Peki, insanca yaşamdan ne anlıyoruz? Ya da ne anlamalıyız? İnsan yaşamını güvenceye almaya yetecek kadar barınak, temiz su, sağlıklı yiyecek ve güvenlik gibi asgari ihtiyaçlar üzerinde hemfikir olsak bile ondan ötesi için insanca yaşam kavramının insandan insana, toplumdan topluma, ülkeden ülkeye, kıtadan kıtaya vs. değişebileceğini kabul etmeliyiz herhalde.  ...Devamı.»

Umutlu Sevme Denemeleri ya da Gözden Kaçanlar - Marvin Gaye

Kategori Kategori: Kültür/Sanat | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 73815 Okunma
Yazar Yazan: Ersin Engin | 06 Haziran 2014 06:25:38

Çoğunlukla kendimize ufacık bir dünya yaratıp onun içine sığışmaya ve hayatımız boyunca biriktirdiklerimizi oraya tıkıştırmaya çalışıyoruz. Oysa bizim dışımızda, zevklerimiz, heyecanlarımız, uğraşlarımız, sevdiklerimiz, sevmediklerimiz dışında bambaşka kocaman bir hayat var; farkına vardığımız ya da varamadığımız. Müzikal zevklerimiz için de aynısı geçerli. Kendimize genelde bir veya birkaç tür seçip hep onlara dair benzer şeyler dinliyoruz. Oysa müzikal dünya o kadar geniş ki. Elbette tümüne ulaşabilmemize olanak olmadığı gibi dünyada yaratılmış bütün güzel müzikleri dinleme şansımız, hatta zamanımız da yok.  ...Devamı.»

Daha fazla kan gölü - Robinson Jeffers

Kategori Kategori: Kültür/Sanat | Yorumlar 2 Yorum | Okunma 93140 Okunma
Yazar Yazan: Ersin Engin | 18 Nisan 2013 02:50:33

Dünya üzerinde pek çok sanatçı kendi ulusunun politikalarını eleştirdikleri için acılar çekmiş; kimi cezalandırılmış, hatta öldürülmüş. Gariplik o ki; bu şekilde muhalif olmuş sanatçılar kendi uluslarınca ya da kendi dönemlerinin halklarınca olmasa bile birileri tarafından hep övülmüş, ödüllendirilmiş, kimi baş tacı edilmiş; haklı ya da haksız yere.  ...Devamı.»

1 Sayfada 12 sonuç bulundu.





'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

Hollanda'da kadın düşmanlığına dikkat çekmek için öldürülen ‘cadılar’ anısına anıt dikilecek.
'Dezenformasyon Yasası' bilançosu
Merkel anılarını kaleme aldı…
Avustralya'da 16 yaşından küçüklere sosyal medya yasağı
TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Beyin çürümesi
"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar









Basa git