A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Kibir Hastalığı

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 33347 Okunma11 Mayıs 2019 18:13:54

2009 yılında David Owen ve Jonathan Davidson tarafından “Beyin’de yayınlanan Kibir Hastalığı adlı çalışmaya dikkat çekelim. Son yüzyıl içinde ABD ve İngiltere’deki Başkan ve Başbakanları incelemişler ve uzun süre çalışıp çeşitli başarılara imza atmanın ve dizginlenmemiş yetkiler kullanmanın, kişilik üzerinde yaptığı tahribatı 14 başlık altında toplanmışlar.  ...Devamı.»

Yeni diller ortaya çıkıyor

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 25676 Okunma08 Mayıs 2019 18:13:29

Birçok dil yok olurken yeni diller de ortaya çıkabiliyor. Dr.Carmel O’Shannessy, 2000’li yılların başında Avustralya’nın dar toprak yollarının kenarında bulunan Lajamanu çöl kasabasında bir okulda öğretmen-dilbilimci olarak çalıştı. Ülkenin kuzey bölgesinde yaşayan Lajamanu’nun yerli Warlpiri halkı, peyzajın kuru kırmızı toprağından yaşam çıkartmakta yetenekliydi ve O’Shannessy, kısa zamanda Warlpirilerin biriktirdiği gizli kültürel zenginlikleri keşfetti.  ...Devamı.»

42000 yıllık at cesedi bulundu

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 46823 Okunma28 Nisan 2019 15:41:16

Yakutistan’da, Sibirya’nın Verkhoyansk bölgesinde donmuş halde tay cesedi bulundu. Kan ve idrar alınabilir durumda olduğu öğrenildi. Tay, Doğu Sibirya’daki Tayga’da (Ormanlık alan) 328 metrelik derin bir Batagaika kraterinde keşfedildi. Dev krater yerel olarak “ yeraltına açılan kapı ” olarak bilinir. North-Eastern Federal Üniversitesi’ndeki bilim insanları, tayın büyük ihtimalle boğularak, en fazla 1-2 haftalık iken öldüğünü söylediler.  ...Devamı.»

Ayakta Uyumayın Sağlıklı Uyuyun

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 25568 Okunma27 Nisan 2019 12:47:01

Uyku Sağlığı adlı bir dergide geçtiğimiz haftalarda yayınlanan bir çalışmadan sözedelim. 8000’in üzerinde web sitesini inceleyerek uykuyla ilgili en yaygın inanışları saptayıp bunların bilimsel bir dayanağı olup olmadığını incelemiş araştırmacılar. Bunlardan bazılarını sizin için derledik.  ...Devamı.»

NASA’dan yapılan duyuru ana hatları ile şöyle.

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 29319 Okunma11 Nisan 2019 13:39:56

Karadelik ve gölgesinin görüntüsü ilk kez, Event Horizon Telescope (EHT) adlı uluslararası bir radyo teleskop ağı tarafından yakalandı. EHT, ABD'deki desteği Ulusal Bilim Vakfı'nı içeren uluslararası bir işbirliğidir. Karadelik, ışığın bile kaçamayacağı kadar aşırı yoğun bir nesnedir. Bir karadeliğin “olay ufku”na giren hiçbir şeyin geri dönüşü olmaz, karadeliğin düşünülemeyecek kadar güçlü yerçekimine kapılarak bir daha asla ortaya çıkmayacak biçimde tüketilir.  ...Devamı.»

Bulunan fosiller yeni bir insan türüne ait

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 1 Yorum | Okunma 28243 Okunma11 Nisan 2019 07:18:15

Filipinler'de bulunan fosil kemik ve dişlerin şimdiye kadar bilinmeyen bir insan türüne ait olduğu belirtildi. 'Science Alert' internet sitesinde yer alan habere göre, araştırmacılar ve arkeologlar, Filipinler'in Luzon Adası'nın kuzeyinde yer alan Callao Mağarası'nda gün ışığına çıkarılan 13 fosil kemik ve dişlerin oldukça kısa boylu, şimdiye kadar bilinmeyen bir insanımsıya ait olduğunu belirtti.  ...Devamı.»

Tanrılar mı güçlü toplumlardan yoksa güçlü toplumlar mı tanrılardan çıkar

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 23991 Okunma28 Mart 2019 05:08:13

Kuramcılar uzun bir süredir atalarımızın güçlü ve öfkeli tanrılardan korktukları için büyük toplumlar ve kentler oluşturduklarını savlıyorlardı. Bu kurama göre, insanları ödüllendiren veya cezalandıran bir veya daha fazla tanrı olmasaydı, hiçbir gelişme olmayacak, insanlar hiçbir zaman birleşemeyecek, avcı-toplayıcılar olarak kalacaklardı. Fakat yeni ve tartışmalı bir araştırma bunun tam tersini söylüyor.  ...Devamı.»

Güle güle Alzaymır

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 27994 Okunma18 Mart 2019 11:58:25

Bilim insanları, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, beyinde birikerek Alzaymır’a yol açan protein yumrularını yalnızca ışık ve ses dalgaları kullanarak önemli ölçüde temizlemeyi başardı. Işık ve ses dalgları, aslında beynin hastalıkla birlikte kaybolmuş olan kendi dalglarını kullanarak hastalıkla savaşmayı sağlıyor. Bu teknik henüz insanlarda klinik olarak denenmediği için heyecanlanmak için çok erken. Ayrıca beyin dalgalarının insanlar ve farelerde farklı çalıştığı biliniyor.  ...Devamı.»

3.6 Milyon yıllık ayak izleri bulundu.

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 25056 Okunma11 Mart 2019 12:06:28

Araştırmacılar, Afrika’da 3.6 milyon yıllık ayak izleri keşfettiler. Bu antik ayak izlerinin, 5 kişilik bir grupun, ıslak volkanik küllerin üzerinde yürümesiyle ortaya çıktığı düşünülüyor. Laetoli Tanzanya’da, on üç adet ayak izi seti, Sapienza Üniversitesi’nin liderliğindeki uluslararası bir araştırmacılar grubu tarafından keşfedildi.  ...Devamı.»

“Karbon keşfi” ile, karbondioksiti, kömüre dönüştürdüler…

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 28215 Okunma27 Şubat 2019 22:02:03

Avustralyalı bilim insanları dünyada bir ilk olan; giderek artan sera etkisi yaratan gazlarla mücadele edebileceğini savundukları; havadaki karbondioksiti etkili bir yoldan yeniden katı kömüre dönüştüren bir buluş gerçekleştirdiler. Melbourne RMIT Üniversitesi’nde görevli araştırmanlar, karbondioksiti oda sıcaklığında gazdan katıya dönüştürmek için sıvı metaller kullandılar.  ...Devamı.»

Düşünceleri okuyan teknoloji bulundu

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 26562 Okunma30 Ocak 2019 17:38:17

ABD'deki nöromühendisler, insan beynindeki düşünceleri anlaşılır sözcüklere çevirmeyi başardı. Bu yöntemin, konuşma kabiliyetini yitirmiş hastalar için kullanılabileceği belirtiliyor. Columbia Üniversitesi'ndeki Zuckerman Enstitüsü'nden bilim insanları, beynin bir bölümünden diğerine aktarılan sinyallerin anlaşılır sözcüklere çevrilmesini sağlayan bir teknoloji geliştirdi.  ...Devamı.»

İlk defa genetiği değiştirilmiş bir primat klonladı

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 36601 Okunma28 Ocak 2019 10:53:55

Geçen yıl bu zamanlarda, ilk primatlar bir nükleus transfer tekniğiyle klonlandı ve dünya çapında manşetlere geçti. Şimdi, Çinli araştırmacılar bir adım ileri giderek klonlamadan önce makaklarda gen düzenlemesi gerçekleştirdi. Araştırmacılara göre, genetiği değiştirilmiş primatların klonlanması, tıbbi testler için belirgin faydalar sağlıyor. Ancak, insanlarda gen düzenlemesi konusundaki tartışmaların ardından, bu çekişmeli alandaki ilerleme ahlak dışı bir gelişme olabilir.  ...Devamı.»

İnsan organizmasında bilinmeyen bir kan damarı tipi bulundu

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 26781 Okunma27 Ocak 2019 04:22:52

Duisberg Essen Üniversitesi’nden bilim insanları, insan organizmasında daha önce bilinmeyen küçük kan damarları ağı buldu. Science Alert portalında yer alan habere göre, Almanya’nın Duisberg Essen Üniversitesi’nden bilim insanları, insan organizmasında daha önce bilinmeyen küçük...  ...Devamı.»

Kemikte bir yol var

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 33951 Okunma
Yazar Yazan: Deniz Günal | 26 Ocak 2019 15:36:23

İnsanlarda ve diğer omurgalı canlılarda yepyeni bir damar sistemi keşfedildi! Bu damar sistemi uzun kemiklerimiz içinde gizli. Hani katı olan, kırılan, yaşlandıkça eriyen, küçülen, içinde bir de iliği olan, kalsiyum gibi mineralleri depolayan, dik ve sağlam durmamızı olduğu gibi hareketli olmamızı sağlayan kemiklerimiz.  ...Devamı.»

Sivrisineklere ‘doğum kontrol’!

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 24756 Okunma12 Ocak 2019 13:22:08

Her yıl bir milyon ölüme neden olan sivrisineklere ‘doğum kontrol’ yöntemi uygulanacak. Amerikalı bilim insanları, sıtma ve dang humması hastalıkları yüzünden her yıl yüz binlerce kişinin ölümüne sebep olan sivrisinek türlerini kontrol altına almak için yeni bir yöntem geliştirdi. Çalışmanın hedefinin sivrisinekleri bitirmek değil bir tür “doğum kontrolü” uygulamak olduğu belirtiliyor.  ...Devamı.»

Avustralya’ya İlk Gelenlerin Olası Rotası Belirlendi

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 23824 Okunma02 Ocak 2019 11:15:37

Araştırmaya göre, Avustralya’ya ulaşan ilk insanlar muhtemelen doğuya Borneo’dan Sulawesi’ye yelken açtılar ve sonra Yeni Gine’ye adasına geçtiler. 1977’de Joseph Birdsell tarafından tanımlanan, ilk insanların Avustralya’ya ulaşmak için kullandıkları, yaygın kabul görmüş olası iki güzergah. Avustralya Ulusal Üniversitesi’nin araştırması kuzeydeki kırmızı güzergahın daha olası olduğunu gösteriyor.  ...Devamı.»

Yarı insan yarı maymun!

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 26875 Okunma25 Aralık 2018 11:49:39

20 yıl önce Johannesburg yakınlarında bir mağarada bulunan fosil inceleme altına alındı ve ortaya çıkan bulgular bilim ve evrim dünyasında büyük heyecan yarattı. Bilim insanları Küçük Ayak’ın evrim halkalarından birini tamamlamaya yardımcı olabileceği belirtiliyor. Yeni yayınlanan bir çalışmaya göre bilinen en eski insan türlerinden Australopithecus’a ait bir bireyin beyni yarı insan ve yarı maymun özellikler taşıyor.  ...Devamı.»

İnsan beyninde daha önce bilinmeyen bir bölge keşfedildi

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 25393 Okunma29 Kasım 2018 22:41:01

Avustralyalı bilim insanı George Paxinos, beyinde ince motor hareketlerini kontrol ettiği düşünülen yeni bir bölge keşfetti. Daha önce fark edilmeyen bölgenin hayvanlarda olmadığı, bu sebeple insanları hayvanlardan ayıran ince motor beceriler için kullanılıyor olabileceği düşünülüyor. İnce motor becerileri örneğin bir müzik aleti çalmak, yazı yazmak veya spor yapmak gibi insanları hayvanlardan ayıran becerilere deniyor.  ...Devamı.»

Çin’de yapay zeka okul müfredatına giriyor

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 26225 Okunma21 Kasım 2018 22:51:00

Yapay zeka yani AI (artificial intelligence), en kısa açıklamasıyla, makinelerin karmaşık problemlere insanlar gibi çözümler üretmesini sağlayan son dönemin en popüler teknolojisi olarak tanımlanabilir. İlk Amerikalı bilgisayar bilimcisi John McCarthy tarafından, 1956 yılında Dartmouth Konferansı’nda ismi ortaya atılan bu disiplin, bugün robotik süreç otomasyonundan gerçek robotiklere kadar her şeyi kapsayan bir terim olarak kullanılıyor.  ...Devamı.»

Yedi Neşeli Ahtapot

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 42402 Okunma
Yazar Yazan: Deniz Günal | 23 Eylül 2018 08:17:12

Bilim insanlarının meraklarının, evrenin şaşırtıcılığının ise ne mutlu bize ki sonu yok. Peki, ahtapotları sever misiniz? Pek çok insan, bu zeki canlıları artık yemekten vazgeçti. Umarım siz de onlardan birisinizdir.  ...Devamı.»

Bilim kategorisinde 14 sayfada 273 haber kayıtlı.
1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.14.





Yüzlerce öğrenciden ABD'yi terk etmeleri istendi.
Avrupa'da İmamoğlu çıkmazı: Çıkarlar mı değerler mi?
Ayaktayız
YÜRÜYÜŞ SÜRÜYOR
'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…

Trump üçüncü kez başkan olabilir mi?
CHP İmamoğlu ve erken seçim için imza kampanyası başlattı
ABD'de ulusal güvenlik skandalı ile gündeme gelen Signal nedir?
CHP neden boykot çağrısı yaptı?
Gazze Krizi: İnsan Hakları Analizi ve Ablukanın Sonuçları

Avrupa’nın en az et yiyen ülkesi Türkiye: Fiyatlar 5 yılda % 1230 arttı!
Türkiye'de ekonomi bir kez daha belirsizlik döneminde
ABD-Çin hattında ticaret savaşı: “Soğuk Savaş’tan beri görülmemiş bir rekabet”
Canberra yenilenebilir enerjiye geçişi nasıl başardı?
Türkiye işçiler için bir cehennem

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN
Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Beyin çürümesi
"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.

Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?
Devrimsel Bir Teknoloji: Kaykay Şasi
Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!
Türkiye OECD’de gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu 4. ülke
2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.

Kakao Endüstrisinde Çocuk İşçiliği: Tadı Kadar Tatlı Değil
Dan O’Dowd, Tesla’nın Zehirli Kültürü, Başarısız Abartı ve BYD’nin Yükselişi Üzerine
ANALAR(IMIZ) SİZLER ÇOK YAŞAYIN
Amerika dış yardım yumuşak gücünden vazgeçiyor mu?
Zelenski: Kolezyum Politikasının Kurbanı

ZAMANI VAR
TASARRUF
DUR YOLCU
EMRİ HAK VAKİ
Hatalar Zinciri

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar









Basa git