A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

'Kayıp sekizinci kıta' Zelandiya ilk kez nasıl haritalandırıldı, sonuçları ne olabilir?

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 2568 Okunma30 Eylül 2023 11:02:27

Yunan filozof Aristoteles, astronom Batlamyus ve coğrafyacı Eratosthenes'in tarif ettiği hayali kıtaya, kartograflar Latince "güneydeki bilinmeyen toprak" anlamına gelen Terra Australis Incognita adını vermişlerdi. Kıtanın, Klasik Yunan döneminde, coğrafi simetri nedeniyle, dünyanın diğer ucunda var olduğuna inanılıyordu.  ...Devamı.»

İnsanların ataları 'yeryüzünden silinme noktasına gelmiş olabilir'

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 2232 Okunma01 Eylül 2023 20:48:48

Çin'deki araştırmacılar, 800 ila 900 bin yıl öncesindeki bir dönemde modern insanların atalarının yok olma noktasına geldiğini ve yeryüzünde 1280’den az üreme çağındaki kişinin kaldığını öne dürdü. Bunun sebebi olarak araştırmacılar, o dönemde iklimde meydana gelen ciddi bir değişikliğe işaret etti. Nüfusun yeniden toparlanması 100 bin yıldan fazla sürdü. Bilim insanları, "İnsanların atalarının yaklaşık yüzde 98,7'si bu darboğazın başlangıcında kaybedildi, bu da atalarımızı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı" diye yazdı.  ...Devamı.»

Buz adam Ötzi Anadolulu çıktı

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 2904 Okunma17 Ağustos 2023 00:32:12

Avusturya-İtalya sınırındaki Ötztal Alpleri'nde buzulların içinde çürümemiş halde bulunan 5 bin yıllık buz adam Ötzi'nin köklerinin Anadolu'ya dayandığı ortaya çıktı. 1991 yılında bulunduğu bölge olan Ötztal'den esinlenilerek Ötzi adı verilen buzul mumyanın şimdiye kadar Avrupalı bir avcıya ait olduğu sanılıyordu. Leipzig'deki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre neolitik çağ insanı Ötzi, muhtemelen Anadolulu göçmen bir aileye mensuptu ve öldüğünde şimdiye kadar bilinenin aksine kel ve koyu tenliydi.  ...Devamı.»

Güneş fırtınaları bizim için ne anlama geliyor?

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 2736 Okunma10 Ağustos 2023 04:32:17

Güneş, bu döngüde en aktif olduğu döneme yaklaşıyor. Güneş, yaklaşık 11 yıllık bir aktivite döngüsü içinde değişiyor. Bu döngüde, güneş minimumda iken sakin olurken, maksimumda ise patlamalar, plazma salınımları ve güneş lekeleri ile dolu hareketli bir dönem geçiriyor. Son birkaç aydır güneş fırtınaları ve kuzey ışıkları hakkında haberlerde artış olduğunu görmüş olabilirsiniz. Bunun sebebi, maksimumun yaklaşıyor olmasıdır.  ...Devamı.»

Eratosthenes MÖ 3. Yüzyılda dünya'nın çevresini nasıl ölçtü?

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 4272 Okunma05 Haziran 2023 10:52:57

M.Ö 3. Yüzyılda gerçekleşen ve pek bilinmeyen bir tarihi olay: Eratosthenes'in dünya'nın çapını ölçmesi. Eratosthenes, M.Ö 276-194 yılları arasında yaşamış olan antik yunan bilgini ve kütüphaneci olarak bilinir. Aynı zamanda coğrafyacı, matematikçi ve astronomdu. O dönemde, insanlar dünya'nın şekli hakkında farklı görüşlere sahipti ve çoğu insan düz olduğuna inanıyordu. Ancak Eratosthenes, dünya'nın yuvarlak olduğuna inanan bir grup bilim insanından biriydi ve bu teoriyi kanıtlamak için oldukça ilginç bir yöntem buldu.  ...Devamı.»

Leonardo da Vinci'nin annesi Çerkes bir köle

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 4848 Okunma15 Mart 2023 14:04:18

Leonardo da Vinci'nin annesinin Çerkes bir köle olduğu ve İstanbul'da satıldığı iddia edildi. Yeni bir araştırma, "Mona Lisa "nın ressamı ve Rönesans'ın sembolü Leonardo da Vinci'nin sanıldığının aksine yarı İtalyan olduğunu, annesinin ise Kafkasya'dan İtalya'ya köle olarak getirildiğini ortaya koydu. Da Vinci'nin annesinin uzun zamandır Toskana'lı bir köylü olduğu düşünülüyordu, ancak Napoli Üniversitesi profesörlerinden Carlo Vecce gerçeğin daha karmaşık olduğuna inanıyor.  ...Devamı.»

UÇAN KÜÇÜK ŞIRINGALAR

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 7296 Okunma03 Ekim 2022 21:01:58

Bilim insanları, sivrisinekleri aşı dağıtım sistemine dönüştürdü… Bilim dünyası, yeni bir aşılama sistemini konuşuyor. Yeni bir araştırmaya göre uzmanlar, sivrisinek ısırıkları sayesinde sıtma aşılarını hızlı bir şekilde yapabileceklerini ileri sürüyor. Bilim dünyası sıtma aşısı için geliştirilen sıra dışı yöntemi konuşuyor: Bilim insanları, sivrisinekleri sıtma aşısı dağıtım sistemine dönüştürdüler.  ...Devamı.»

Kanser hücrelerini öldüren virüs hastalar üzerinde olumlu sonuç verdi

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 7656 Okunma23 Eylül 2022 12:04:07

Kanserli hücrelere etki ederek bu hücreleri öldüren yeni bir tür kanser tedavisi, insanlar üzerindeki ilk denemelerde ciddi umutlar vaat eden sonuçlar verdi. İngiltere’den bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre bir kanser hastasının tüm kanserli hücreleri yok olurken diğerlerinin kanserli tümörleri küçüldü. Virüs, uçuk virüsünün zayıflatılmış bir formu; bu formun üzerinde de tümörleri öldüreceği şekilde oynandı.  ...Devamı.»

Çin'de havadaki Covid-19'u tespit eden maske geliştirildi

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 8472 Okunma22 Eylül 2022 07:13:49

Çinli araştırmacılar, havadaki Covid-19 ya da grip virüslerini tespit eden maske geliştirdi. Shanghai'daki Tongji Üniversitesi'nde çalışan altı araştırmacı tarafından geliştirilen maskenin içine yerleştirilen sensörler 10 dakika içinde ortamda koronavirüs ya da H5N1 ve H1N1 influenza virüsü olup olmadığını tespit ediyor ve kablosuz bir şekilde bağlandığı telefon gibi araçlara anında uyarı gönderiyor. Maskeye dair bilgilendirme akademik bir yayın olan Matter'da yayımlandı.  ...Devamı.»

Orta Çağ'da Bir Mühendislik Dehası Cezeri

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 6624 Okunma17 Eylül 2022 14:22:45

Tam adı, İsmail Ebul-iz Bin Razzaz El-Cezeri olan ve bizim Cezeri batı dünyasının ise Cazari/Gazari olarak bildiği, çağının ilerisindeki bilim insanı 1153 yılında Cizre’de doğmuştur. Mekatronik biliminin öncüsü kabul edilir. Aynı zamanda dünyanın ilk sibernetik bilgini olan Cezeri, bilgisayarın temellerini oluşturacak çalışmalarıyla bilinir. Ayrıca robotlar, saatler, otomatik çocuk oyuncakları, termos, şifreli kilitler ve şifreli kasalar gibi 60 civarında makinenin mucididir.  ...Devamı.»

Tarihi değiştirecek yazıt… İlk kez geçiyor

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 7080 Okunma25 Ağustos 2022 09:50:32

Moğolistan’ın Ötüken bölgesinde Kültekin ve Bilge Kağan’ın babası olan İkinci Göktürk Devleti kurucusu İlteriş Kutluğ Kağan’a ait yazıt bulundu. Yazıtta ‘Tanrı’, ‘Türk’, ‘Kutluk’, ‘Tümen’ yazıları yer alıyor. Keşifle ‘Türk’ adının ilk kez geçtiği varsayılan Orhun Anıtları’ndan daha eski bir Türk anıtı bulunmuş oldu. Uluslararası Türk Akademisi ve Moğolistan Arkeoloji Enstitüsü, Moğolistan’ın Ötüken bölgesindeki Nomgon Ovası’nda buldukları yazıtların Kültekin ve Bilge Kağan’ın babası olan İkinci Göktürk Devleti kurucusu İlteriş Kutluğ Kağan’a ait olduğunu açıkladı.  ...Devamı.»

Bilim insanları, soyu tükenmiş Tazmanya Kaplanı’nı gen düzenleme yoluyla geri getirmeyi planlıyor

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 5400 Okunma17 Ağustos 2022 20:55:48

Bilim insanları, 1930'larda nesli tükenen Tazmanya Kaplanı’nı gen düzenleme yöntemiyle dünyaya kazandırabilmek için milyonlarca dolarlık bir proje başlattı. Köpeği andıran suratı ve sırtındaki çizgileriyle nadir bir görünüme sahip olan Tazmanya Kaplanı’nın önce aşırı avlanma nedeniyle nesli tükenmişti. Son hayvan da 1936 yılında Hobart'taki Beaumaris Hayvanat Bahçesi'nde ölmüştü. Şimdi ABD ve Avustralya'daki 50 bilim insanından oluşan bir ekip süreci tersine çevirmeyi umuyor.  ...Devamı.»

Gelecek nesiller için dünyanın kara kutusunu yapıyorlar

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 11952 Okunma09 Aralık 2021 07:54:58

Kiyamet tarihi yaklaşıyor mu? Bilim insanlari tazmanya'ya 'dünya'nın kara kutusu'nu inşa ediyor. İklim krizi gibi olaylar sürekli baş gösterirken, bilim insanları kıyamet günü senaryoları yazmaya başladı. Tazmanya'ya bir kara kutu inşa etmeye başlayan araştırmacılar, bu kutunun yok edilemez olduğunu açıkladı. Gelecek nesillerin, insanlığın iklim krizi ile nasıl baş ettiğini görebilmesi için bir kara kutu yapılıyor. Dünyanın kara kutusu olarak anılan yapının, bir otobüs büyüklüğüne ve yok edilemez bir yapıya sahip olması planlanıyor.  ...Devamı.»

Avustralyalı matematikçi, dünyanın en eski uygulamalı geometri örneğini ortaya çıkardı.

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 15624 Okunma27 Ekim 2021 14:50:08

En az 100 yıl önce Irak’ta bulunan 3700 yıllık bir Babil kil tabletinin üzerindeki haritada; geniş bir toprak araziyi kusursuz geometrik parçalara bölmek için gelişmiş bir matematik form kullanıldığını ortaya çıkardı. Sidney’deki New South Wales Üniversitesi haber merkezinin raporuna göre, üniversiteden bir matematikçi, uygulamalı geometrinin bugüne kadar kaydedilmiş en eski örneğini keşfetti. Söz konusu tablet, Pisagor Üçlülerinin arazi bölmek için kullanıldığını gösteriyor. Üstelik, Yunan matematikçi Pisagor’un M.S. 539’lardaki geometrik ilkesinden tam 1100 yıl önce…  ...Devamı.»

Avustralya'da, ejderha tasvirlerine çok benzeyen uçan sürüngen keşfedildi.

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 13872 Okunma10 Ağustos 2021 15:57:20

"Fosil, gerçek hayatta var olabilecek bir ejderhaya en yakın şey" Yaklaşık 10 yıl önce keşfedilmiş fosili analiz eden bilim insanları, yeni teruzor (dinozorlar çağında yaşamış kanatlı sürüngenler) türü keşfetti. Avustralya semalarında 105 milyon yıl önce korku saçan yaratığın, Ortaçağ'daki ejderha tasvirlerine en çok benzeyen canlı olabileceği kaydedildi.  ...Devamı.»

İklim şartları, insanın beden ve beyin büyüklüğü üzerinde etkili

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 14640 Okunma09 Temmuz 2021 02:33:46

Bilim insanları, iklimin insanın beden ve beyin büyüklüğüne etkisi olduğunu ortaya koydu. İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi ile Almanya'daki Tübingen Üniversitesi'nin yaptığı araştırma, sıcaklık, yağış miktarı gibi iklim unsurlarının beden boyunun şekillenmesinde büyük bir rol oynadığını gösterdi. Araştırmacılar, soğuk iklimlerde beden boyunun daha büyük, sıcak iklimlerde ise daha küçük olduğu sonucuna vardı.  ...Devamı.»

İlk ve ikinci dozda farklı Covid aşıları olmak 'iyi bir koruma sağlıyor'

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 15504 Okunma29 Haziran 2021 03:21:16

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, ilk ve ikinci dozda iki farklı marka Covid-19 aşısı olmak koronavirüse karşı iyi bir koruma sağlıyor. Com-Cov araştırmasında, iki doz Pfizer, iki doz AstraZeneca ve birinin ardından diğer aşının olunması incelendi. Araştırmadaki tüm kombinasyonlar işe yaradı ve bağışıklık sistemini geliştirdi. Uzmanlar bu bilgenin aşılama kampanyalarında esneklik sağlayabileceğini belirtiyor.  ...Devamı.»

Yüzde 92 koruyor…

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 13656 Okunma22 Haziran 2021 07:14:04

Hiçbir ülkeden aşısı almamışlardı… Küba yerli corona aşısı Abdala’nın sonuçlarını açıkladı: Yüzde 92 koruyor. Salgın sürecinde yurt dışından almayarak kendi aşısını üretmeye girişen Küba'da heyecan yaratan bir gelişme yaşandı. Ülkede geliştirilen üç dozluk Abdala aşısının koruyuculuk oranının yüzde 92.28 olduğu açıklandı.  ...Devamı.»

Sosyal mesafe kuralı, COVID-19’u önlemede hiçbir etkiye sahip değil

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 15168 Okunma27 Nisan 2021 11:07:45

MIT'de yapılan yeni bir araştırmaya göre, pandemi döneminde virüs riskini azaltmak için ortaya çıkarılan sosyal mesafe kuralının kapalı alanlarda bu riski çok az azalttığı ortaya çıktı. Pandemi devam ederken bilim insanlarının corona virüsü ile ilgili her gün yeni bir bilgiye ulaşıyor. Son olarak da virüsün ortaya çıkmasıyla beraber hayatımıza giren sosyal mesafe kuralını incelemeye aldılar. Araştırmacılar, COVID-19 riskini azaltmak için uygulanan kısıtlamaların geçerliliğini ve etkisini araştırıyor.  ...Devamı.»

Avustralya arısı 100 yılın ardından tekrar görüldü

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 87480 Okunma14 Mart 2021 10:43:18

Bugüne kadar soyu tükendiği düşünülen bu arı türü en son 1923 yılında vardı. Ve yaklaşık bir yüzyıl geçmesi ardından tekrar görüldü. Latince cins adı ‘Pharohylaeus lactiferus’ olan bu arı o kadar uzun süredir görülmemişti ve bilinen ortak bir adı bile yoktu. Bu keşfin arkasında olan bir araştırmacı bu durumu çözüme kavuşturdu.  ...Devamı.»

Bilim kategorisinde 13 sayfada 247 haber kayıtlı.
1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.





YILMAZ GÜNEY’E DAİR ekitab
Dünya Sağlık Örgütü: Yeni Kovid-19 varyantı ölümleri arttırabilir.
Yazarlarımızdan Sevgili Aykut Yazgan’ı kaybettik
Yurt dışına göç eden Türk vatandaşları: 2022'de son 7 yılın rekoru kırıldı
Milyonlarca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bilgileri bir internet sitesinde!

Türkiye’de 21 yılda 15 bini aşkın arazi, 289 bini aşkın konut ve işyeri yabancılara satıldı
FRANSA İKTİDAR CEPHESİ DERSLERİ HAL VE GİDİŞ: SIFIR
YA HABİBİ... BURASI FRANSA: NANTER’DE BİR POLİS BİR ÇOCUĞU ÖLDÜRDÜ... NAHEL M. 17 YAŞINDAYDI...
Kahovka barajının yıkılmasının vahim sonuçları
Katar Gate: AP'deki rüşvet skandalında Türkiye bağlantısı

Birleşmiş Milletler’den 48 ülke için korkutan rapor
Daron Acemoğlu: Türk halkını zor günler bekliyor
Türkiye’de yıllık et tüketimi 10 kg dan az
Çin Alman otomobillerini tahtından ediyor.
Acemoğlu: 15 yıl Türkiye için fırsat penceresi bunu harcarsa sonu trajik olur

ANA(KADIN)LARIN SESİ
Dünya genelinde kanser vakalarında büyük artış
İnsan vücudu ne kadar sıcağa dayanabilir?
Para, Bir İnsanı Elit Yapar mı?
2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nda rekor bekleniyor

"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL
REMZİ RAŞA’YI ANMAK İÇİN
GREV HAKKI TARTIŞILIYOR, TANINIYOR
“İŞÇİLER SAHAYA İNMELİ”, BÜLENT ECEVİT’LE SÖYLEŞİ

SABİTESİZ GÖRECELİ OLABİLİR Mİ?
Ana gibi yar, Anadolu gibi diyar olmaz
HÜMANİZMANIN KANITLANMASI
YABANCILAŞMA
GERÇEK FELSEFE

Kuzey Denizi'nde sızıntı korkusu
AKBELEN ORMANI DİRENİYOR
Akbelen Ormanı'ndaki çevre direnişi
WMO aşırı sıcaklarda kalp krizi ve ölüm uyarısında bulundu
2023-2027'de dünya genelinde rekor hava sıcaklıkları görülebilir

Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?
Apple'dan iPhone Uygulamalarına Dev Zam: 1 Dolarlık Uygulama 17 TL Oldu

'Kayıp sekizinci kıta' Zelandiya ilk kez nasıl haritalandırıldı, sonuçları ne olabilir?
İnsanların ataları 'yeryüzünden silinme noktasına gelmiş olabilir'
Buz adam Ötzi Anadolulu çıktı
Güneş fırtınaları bizim için ne anlama geliyor?
Eratosthenes MÖ 3. Yüzyılda dünya'nın çevresini nasıl ölçtü?

Dünya cinsiyet eşitliği konusunda ne durumda?
Türkiye Avrupa’da lider, dünyada 14. Sırada
Türkiye'de su krizi araştırması yayımlandı
Suudi Arabistan yüzlerce göçmeni öldürdü
Yalan haberlere neden inanıyoruz?

Göbeklitepe'deki son keşifler ne anlama geliyor?
AYKUT YAZGAN’I OKUMAK
Megapik “Yeniden” adlı kitabın yazarı Dr. Meltem Hınçal ile bir söyleşi....
Mektub var, Ragip Duran’dan
Türkiye’de farkında olmak ya da olabilmek...

BOTAN ÇAYI
7 Harika
Bir Yabancı Gibi
SOKRATES
EFLATUN

Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış
Antik Çağlarda Kendi Memleketlerine Karşı Savaşan Paralı Askerler
Sümer Atasözleri ve Özdeyişler
Museviliği benimsemiş tek Türk devleti : Hazarlar


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar









Basa git