Yapay zekanın robot haberleri nasıl anlaşılır?
Yapay zeka ile yapılmış sahte haber siteleri ve haber robotlarının sayısı artıyor. İşte bir haber sitesinin sahte olup olmadığını anlamak için ipuçları... Bugünlerde internette dolaşan herkes, sık sık Türkçe'ye "içerik çiftliği" olarak çevrilebilecek "content farm'lar" ile karşılaşıyor. İçerik çiftlikleri, alternatif haber alma siteleri veya özel bilgi sayfalarını andıran, ama içindeki makaleler yapay zeka vasıtasıyla oluşturulmuş olan internet sayfalarına deniliyor.
...Devamı.»
Yapay zekadan hangi meslekler etkilenecek?
Yayınlandığı andan itibaren gündem olan yapay zeka teknolojisi ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI, yapay zekadan etkilenecek meslekleri listeledi. Makine öğrenmesi modelini kullanan son versiyon olan GPT-4 ile birlikte araştırmacıların yer aldığı incelemede dil işleme modellerinin ABD iş piyasasına etkileri değerlendirildi. Araştırmacılar çalışmanın bir öngörü olmadığı konusunda ısrar ederken elde ettikleri bulgulara göre halihazırdaki işlerin yüzde 80'inde yapılması gereken görevlerin en az yüzde 10'u GPT (Generative Pre-trained Transformers) yani yapay zekalardan etkilenecek.
...Devamı.»
Yapay zeka tarafından yazılmış bir vaaz - sırada robot hahamlar mı var?
New York Kıdemli Hahamı Josh Franklin, tamamen Yapay Zeka (AI) tarafından yazılmış bir vaaz verdi. Haham, ücretsiz ve internet bağlantısı olan herkesin erişebileceği bir uygulama olan ChatGPT web sitesini kullandı. Yapay zeka tarafından yazılan parçayı okuduktan sonra Haham Franklin cemaatinden vaazı kimin yazdığını tahmin etmelerini istedi. Cemaat yanıt olarak yazıyı Lord Rabbi Sacks'ın yazdığını tahmin etti.
...Devamı.»
İnsan gibi yazışabilen yapay zeka: ChatGPT nedir, nasıl çalışır?
Yapay zekanın sizinle doğal şekilde yazıştığı ve sorularınızı yanıtladığı günler artık gerçek olmak üzere. Bilim kurgu romanlarını gerçek hayata taşıyan yeni aracın ismi ChatGPT. ChatGPT, kullanıcılarda şaşkınlık yaratacak kadar başarılı örnekler sergiliyor. Bu yapay zeka aracı, yalnızca beş gün içinde bir milyonun üzerinde kullanıcı edindi. Bu rakam, Meta'nın (eski Facebook) 10 ay, film ve dizi platformu Netflix'in ise üç yılda ulaştığı kullanıcı sayısına eşit.
...Devamı.»
Herkesin konuştuğu yapay zeka sohbet robotu
ChatGPT adlı yeni bir sohbet robotu, dünyanın dört bir yanından insanların ilgisini çekerek bir hafta içinde bir milyon kullanıcı sayısını aşmayı başardı. ChatGPT 30 Kasım’da, kurucuları arasında Elon Musk’ın da yer aldığı yapay zeka araştırma şirketi OpenAI tarafından kullanıma açıldı, 5 Aralık’ta ise 1 milyondan fazla kişiye ulaştı. Öte yandan şirketin kendisi de ChatGPT’nin sorulara yanlış yanıtlar verebileceğini veya yanıtlarının önyargılı olabileceğini belirtti.
...Devamı.»
Teknoloji şirketleri savaş suçu kanıtlarını ortadan kaldırıyor mu?
TikTok geçen yıl sadece üç ayda platformuna yüklenen 80 milyon videoyu kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırdı. Yapay zekanın sildiği bu videoların 94,2'sini henüz kimse görmemişti. "Şiddet gösteren içeriklerin" peşindeki sistemler 17 milyonunu otomatik olarak kaldırmıştı. Diğer sosyal medya şirketlerinin de benzer bir hikayesi var. Her gün binlerce saatlik içerik paylaşımdan kaldırılıyor. Şimdi bazıları şunu soruyor, büyük teknoloji şirketleri Ukrayna'daki savaş suçlarının izlerini de kaldırıyor mu?
...Devamı.»
Deepfake nedir ve nasıl tespit edilir?
Bazen sadece gözlerinizi ve kulaklarınızı kullanarak bir videonun gerçek olup olmadığını anlayamayabilirsiniz. Ama bunu tespit etmenin bazı yolları var. Sadece bir anlığına Bruno Mars gibi dans edebildiğinizi veya Whitney Houston gibi şarkı söyleyebildiğinizi hayal edin. Deepfake ile birlikte bu bir süredir imkansız değil. Bir kişiyi hiç yapmadığı veya söylemediği şeyleri yapıyormuş ya da söylüyormuş gibi göstermek için kullanılan teknoloji kafa karıştırıcı gibi görünse de aslında erişimi epey kolay.
...Devamı.»
MeowTalk: Kedinizin Miyavlamalarını Tercüme Edin
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan MeowTalk isimli uygulama, kedilerin miyavladıklarında ne anlatmak istediklerini tercüme etmeyi vadediyor. Uygulama, makine öğreniminden faydalandığı için ne kadar çok kullanılırsa o kadar doğru sonuçlar veriyor. Amazon’un sesli asistanı olan Alexa’nın eski mühendislerinden Javier Sanchez’in teknik program yöneticisi olduğu Akvelon tarafından geliştirilen “MeowTalk” isimli uygulama, kedilerin miyavlamalarını insan diline çevirmeyi vadediyor.
...Devamı.»
Yapay zeka hangi suçlunun tekrar suç işleyeceğini insanlardan daha iyi tahmin ediyor
Bilgisayar algoritmaları gerçekçi bir senaryoda insanlardan dahi iyi performans gösteriyor… Bilgisayar algoritmalarının hangi suçluların tekrar tutuklanacağını tahmin etme konusunda insanlardan daha iyi olabileceğini ortaya koyan yeni bir çalışma yayımlandı. Risk değerlendirme algoritmaları olası suçları tahmin etme konusunda uzmanlara ve şartlı tahliye kurullarına sık sık kimin parmaklıklar ardında kalacağına karar vermede yardımcı oluyor.
...Devamı.»
Yapay zeka algoritması ile çalışan Mei
İlişkilerin gerçekten romantik olup olmadığını ortaya çıkarmak için whatsapp görüşmelerini analiz eden mobil uygulama: MEI Yapay zeka algoritması ile çalışan Mei uygulaması, kullanıcıları gizlilik konusunda endişelendiriyor. Yapay zeka kendimize bir eş yada sevgili bulmamıza yardımcı olabilir. Mei uygulaması, uygulama görüşmeleri ve konuşmaları analiz ederek, kişinin normal davranış sergileyip sergilemediği, doğruyu söyleyip söylemediği gibi konuları ortaya çıkarıyor.
...Devamı.»
Pekin yapay zeka ilkeleri bildirgesi
Aydınlanma değerlerinin yalnızca Batı uygarlığının değil, Doğu’dan Batı’ya tüm insanlığın mirası ve umudu olduğu geçtiğimiz günlerde bir kez daha kanıtlandı. Çin Halk Cumhuriyeti de Yapay Zeka etik değerleri üzerine bir bildirge yayınladı. Pekin Yapay Zeka İlkeleri geçen cumartesi günü Pekin Yapay Zeka Akademisi’nce açıklandı. Bu akademi Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığınca destekleniyor.
...Devamı.»
Çin yapay zeka çalışmalarında ABD’yi geride bırakıyor
Çin, yapay zeka alanında dünyada en fazla atıf alan makale sayısı bakımından ABD ile farkı giderek kapatıyor. ABD’deki Allen Yapay Zeka Enstitüsünün, Semantic Scholar Project’in derlediği verilere dayandırdığı habere göre, Çin’de üretilen yapay zeka konulu bilimsel araştırmaların, en fazla atıf alan makalelerin sayısı bakımından ABD’yi gelecek yıllarda geçeceği tahmin ediliyor.
...Devamı.»
Yapay Zeka Yüksekokulu için 1 milyar dolarlık yatırım!
Yapay zekanın doğduğu yerlerden biri olan MIT, akademik programını teknoloji etrafında yeniden şekillendirmek için cesur bir plan açıkladı. 1 milyar dolar tutarındaki fon ile MIT, Yapay Zeka, makine öğrenimi ve veri bilimini diğer akademik disiplinlerle birleştiren yeni bir yüksekokul oluşturacak. Bu, herhangi bir ABD akademik kurumu tarafından Yapay Zeka’ya bugüne kadar yapılan en büyük maddi yatırım.
...Devamı.»
Yapay Zekalı bir dünyaya hazır mıyız?
Yapay Zeka dünyayı ele geçirip insanlığın canına ot tıkayacak mı? Her ne kadar bunaltıcı, korkutucu, başı sonu bilinemez bir gelecek, uzunca bir süredir filmlere konu oluyor, insanlığı tutsak eden bilgisayarların karanlık dünyasını izleyip duruyorsak da, yapay zekanın günlük yaşantımıza hemen şimdi konuşmayı gerektiren tehditeleri var. Bunlardan altısı MIT Technology’de yayınlanan bir çalışmada sıralanmış.
...Devamı.»