A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...
 

 

yazi dizileri

 
Editorun sectikleri
İsteseniz de istemeseniz de
ekitaplar hediyemizdir
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış
Mezarlıklara bakış açınızı değiştirme vakti!
Anı yakalamak
Pasaportun yolculuğu
Tarihsel olan nesnel olmaya kapalı mı?
Narsisizm nedir?
Hangi inanç bu kanlı elleri temizler?

İsteseniz de istemeseniz de….
“İsteseniz de istemeseniz de Kanal İstanbul'u yapacağız” dedi her şeye muktedir, Adalet ve Kalkınma Partisi Başkanı, seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan. Bazılarının deyimi ile Başkan bazıların deyimi ile Reis. Reis haklı, madem seçtiniz katlanacaksınız. Kısmet olur da yapılırsa, yeni seçimlere kadar isteseniz de istemeseniz de katlanacaksınız… İşte ileri demokrasi!

Yapay zeka enerjide çözüm mü yoksa büyük bir sorun mu?
Dijital devrim insanların yaşama, çalışma ve iletişim kurma şeklini değiştirdi. Milyarlarca insanın yapay zekadan daha mutlu, sağlıklı ve daha üretken bir yaşam beklentisi var. Ne var ki bunları sağlaması beklenen yapay zeka devrimi bize tahmin edemeyeceğimiz bir maliyetle geliyor. Yapay zeka geliştikçe enerji sorunu da büyüyor. Yeni bir düzen kurulurken eski kurumlar yeni bir çehre kazanıyor. Finanstan sağlığa kadar tüm kurumlar kendini yeniliyor. Bu yenilenme, yapay zeka ve makine öğrenmesinin benimsenmesi ile oluyor. Yapay zekanın gereksinimleri de bu sürece eklenince bunun bir maliyetinin olması gayet normal. Kısacası, bizi yeni bir hayata adapte edecek araçlar, katlanmamız gereken maliyetleri yükseltiyor.  ...Devamı.»

Bilgisayar bilimci uyardı:
Güney Kore'de "internetin babası" olarak anılan Kilnam Chon, Çin'e de dikkat çekti. Bilgisayar bilimci Kilnam Chon, "yapay zekanın en fazla 30 yıl içinde insanlardan daha akıllı hale geleceğini" söyledi. İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais'e verdiği söyleşide Chon, insanlarla maymunları karşılaştırarak yapay zekanın gelişimine dair şu yorumu yaptı: “Maymunları kontrol edebiliriz ama onlar bizi kontrol edemez. Eğer yapay zeka daha akıllı hale gelirse, o insan biz de maymun olacağız. O bizi kontrol edecek, biz onu değil.”  ...Devamı.»

Bilim insanlarından çığır açıcı proje: Hayvanlarla konuşabilmek artık mümkün!
Earth Species Project - Dünya Türleri Projesi (ESP), hayvanlarla iletişim kurma hedefine doğru ilerliyor. Yapay zeka teknolojisi ile hayvanların vokalizasyonlarını çözüp, insanlara tanıdık gelen bir dil haline getirmeyi amaçlıyor. Earth Species Project - Dünya Türleri Projesi (ESP), hayvanlarla iletişim kurmayı hedefleyen bir proje olarak, yapay zeka teknolojisi kullanarak hayvanların seslerini ve davranışlarını anlamayı amaçlıyor. ESP’nin nihai hedefi, hayvanlarla doğrudan iletişim kurmak olsa da, bu süreçte atılacak küçük adımlar bile hayvan krallığı hakkında bildiklerimizi değiştirebilir.  ...Devamı.»

Apple sürücüsüz araç planını iptal etti, yapay zekaya öncelik verecek
ABD merkezli yayın kuruluşu Bloomberg'e göre, Apple elektrikli araç üretme planlarını iptal etti. Şirketin bunun yerine yapay zeka (AI) ve sanal gerçeklik başlığı projelerine öncelik vereceği belirtiliyor. Apple, BBC'nin bu konudaki sorularına henüz yanıt vermedi. Apple, projeyle ilgili bugüne kadar kamuoyuna resmi bir açıklama yapmamıştı ancak yaklaşık on yıldır hakkında çok sayıda haber sızan projede 2 bine yakın kişinin çalıştığı tahmin ediliyordu.  ...Devamı.»

Yapay zeka destekli akıllı telefon pazarı hareketlendirecek
Yapay zeka destekli akıllı telefon pazarı.. Uluslararası Veri Kurumu (IDC), ABD'deki akıllı telefon satışlarının zayıf bir başlangıç yaptığını, ancak 2024 yılında toparlanma işaretleri gördüğünü belirtiyor. Bu yıl ABD'de 1 milyar 120 milyon akıllı telefonun satılması öngörülüyor. Uluslararası Veri Kurumu'na (IDC) göre, son yedi yılda daralan dünya çapındaki akıllı telefon pazarı, 2024 yılında yeniden büyümeye geçecek.  ...Devamı.»

Yapay zeka ve otomotiv: Otomobiller düşünmeye başlıyor
Enformasyon teknolojilerinde gerçekleşen yapay zeka devrimi, otomobillere de sıçradı. Yapay zekanın otomobillere entegre edilmesi giderek yaygınlaşıyor. Şoför koltuğunda kimse oturmaksızın, uzaktan kumanda ile park eden ve park yerinden çıkan otomobiller normalleşti. Trafikte yaşanan gelişmelere özerk biçimde tepki veren, örneğin frene basan veya güvenlik mesafesini hesaplayıp bu mesafeyi uygulayan otomobiller sokaklarda. Bu tür asistan sistemleri, hiç de yeni şeyler değil.  ...Devamı.»

Google, doktorlardan daha iyi teşhis koyduğunu iddia ettiği yapay zeka modeli geliştirdi.
Google araştırmacıları tarafından geliştirilen bir sohbet botunun doktorlardan daha iyi performans gösterdiği iddia ediliyor. Model, hastalarla gerçekleştirilen görüşmelerde teşhis ve empati konusunda doktorları geçti. Her gün bizi daha da şaşırtan yapay zeka teknolojileri, farklı alanlarda insanların yerini doldurabilecek yetenekler kazanıyor. Tıp da bunlardan biri. Daha önce birkaç kez yapay zekanın doktorlardan daha iyi performans verdiğini görmüştük. Şimdi bunlara bir yenisi daha eklendi.  ...Devamı.»

DOĞAL DİL İŞLEME - NLP NEDİR?
NLP (Natural Language Processing) nedir diye başlayacak olursak, öncelikle Doğal Dil İşleme anlamına gelen bu soruya şu şekilde cevap vermek mümkündür. İnsan dilini, bilgisayarlar tarafından anlaşılabilir hale getirebilen bir yapay zeka alt dalıdır. Günümüzde birçok sektörde kullanılan NLP, doğal dilde yazılmış veya konuşulmuş verileri anlamlandırma, çeviri, sınıflandırma, özetleme, duygu analizi, konuşma tanıma gibi birçok alanda görevleri yerine getirebilmektedir.  ...Devamı.»

Yapay zekanın bulduğu yeni madde pillerdeki lityum kullanımını azaltabilir...
Yapay zeka ve süper bilgisayarlar kullanılarak keşfedilen yeni bir maddenin, pillerdeki lityum kullanımını azaltabileceği tahmin ediliyor. Bilim insanları keşfin, lityum kullanımını yüzde 70 azaltabileceğini söylüyor. Yeni madde ampullerde denendi ve başarılı oldu. Keşif, Microsoft ve ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Pasifik Kuzeybatı Ulusal Laboratuvarı (PNNL) tarafından yapıldı.  ...Devamı.»

Google, ChatGPT'nin teknolojisiyle çığır açıcı bir atılıma imza attı.
Google, ChatGPT'nin teknolojisiyle çığır açıcı bir atılıma imza attı. Google, yeni bilgiler bulmak için ChatGPT'nin arkasındaki teknolojiyi kullandığını belirtiyor. ChatGPT'nin neredeyse tam bir yıl önce piyasaya sürülmesinden beri yapay zeka sohbet botları muazzam derecede popülerleşti. Bu botlar, geniş dil modelleri (GDM) diye bilinen ve engin bir literatür külliyatı kullanarak yeni metinler üreten teknolojiye dayanıyor.  ...Devamı.»

Avrupa Birliği'nde yapay zeka anlaşması
Avrupa Birliği (AB) kurumları, ChatGPT ve Gemini gibi çeşitli yapay zeka teknolojilerine katı kurallar getirecek yeni yasa konusunda anlaşma sağladı. Avrupa Konseyi, üye ülkeler ile Avrupa Parlamentosu (AP) arasında müzakere edilen ve dünyada yapay zekaya yönelik ilk kapsamlı kuralları getirecek "Yapay Zeka Yasası" konusunda uzlaşı sağlandığını açıkladı.  ...Devamı.»

Yapay zeka: ChatGPT aptallaşıyor mu?
Tüm dünya ChatGPT gibi yapay zekâların ulaşabileceği noktayı hayal ediyor. Ancak yapılan bir araştırma, ChatGPT'nin zamanla geriye gittiğini ortaya koydu. OpenAI şirketiyse bu iddiayı yalanlıyor. Kurucuları arasında Elon Musk da bulunan ABD'li yapay zekâ teknolojisi şirketi OpenAI'a ait ChatGPT gibi büyük dil modelleri, milyonlarca insanın daha etkili şekilde bilgisayar kullanmasına yardımcı oluyor. Hazırladığı akademik makale için yararlanan lise öğrencilerinden tutun da kod yazarken veya yeni yazılım üretirken bu modelleri kullanan programcılara kadar birçok kişi yapay zekâdan faydalanıyor.  ...Devamı.»

Yapay zekanın robot haberleri nasıl anlaşılır?
Yapay zeka ile yapılmış sahte haber siteleri ve haber robotlarının sayısı artıyor. İşte bir haber sitesinin sahte olup olmadığını anlamak için ipuçları... Bugünlerde internette dolaşan herkes, sık sık Türkçe'ye "içerik çiftliği" olarak çevrilebilecek "content farm'lar" ile karşılaşıyor. İçerik çiftlikleri, alternatif haber alma siteleri veya özel bilgi sayfalarını andıran, ama içindeki makaleler yapay zeka vasıtasıyla oluşturulmuş olan internet sayfalarına deniliyor.  ...Devamı.»

Yapay zekadan hangi meslekler etkilenecek?
Yayınlandığı andan itibaren gündem olan yapay zeka teknolojisi ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI, yapay zekadan etkilenecek meslekleri listeledi. Makine öğrenmesi modelini kullanan son versiyon olan GPT-4 ile birlikte araştırmacıların yer aldığı incelemede dil işleme modellerinin ABD iş piyasasına etkileri değerlendirildi. Araştırmacılar çalışmanın bir öngörü olmadığı konusunda ısrar ederken elde ettikleri bulgulara göre halihazırdaki işlerin yüzde 80'inde yapılması gereken görevlerin en az yüzde 10'u GPT (Generative Pre-trained Transformers) yani yapay zekalardan etkilenecek.  ...Devamı.»

Yapay zeka tarafından yazılmış bir vaaz - sırada robot hahamlar mı var?
New York Kıdemli Hahamı Josh Franklin, tamamen Yapay Zeka (AI) tarafından yazılmış bir vaaz verdi. Haham, ücretsiz ve internet bağlantısı olan herkesin erişebileceği bir uygulama olan ChatGPT web sitesini kullandı. Yapay zeka tarafından yazılan parçayı okuduktan sonra Haham Franklin cemaatinden vaazı kimin yazdığını tahmin etmelerini istedi. Cemaat yanıt olarak yazıyı Lord Rabbi Sacks'ın yazdığını tahmin etti.  ...Devamı.»

İnsan gibi yazışabilen yapay zeka: ChatGPT nedir, nasıl çalışır?
Yapay zekanın sizinle doğal şekilde yazıştığı ve sorularınızı yanıtladığı günler artık gerçek olmak üzere. Bilim kurgu romanlarını gerçek hayata taşıyan yeni aracın ismi ChatGPT. ChatGPT, kullanıcılarda şaşkınlık yaratacak kadar başarılı örnekler sergiliyor. Bu yapay zeka aracı, yalnızca beş gün içinde bir milyonun üzerinde kullanıcı edindi. Bu rakam, Meta'nın (eski Facebook) 10 ay, film ve dizi platformu Netflix'in ise üç yılda ulaştığı kullanıcı sayısına eşit.  ...Devamı.»

Herkesin konuştuğu yapay zeka sohbet robotu
ChatGPT adlı yeni bir sohbet robotu, dünyanın dört bir yanından insanların ilgisini çekerek bir hafta içinde bir milyon kullanıcı sayısını aşmayı başardı. ChatGPT 30 Kasım’da, kurucuları arasında Elon Musk’ın da yer aldığı yapay zeka araştırma şirketi OpenAI tarafından kullanıma açıldı, 5 Aralık’ta ise 1 milyondan fazla kişiye ulaştı. Öte yandan şirketin kendisi de ChatGPT’nin sorulara yanlış yanıtlar verebileceğini veya yanıtlarının önyargılı olabileceğini belirtti.  ...Devamı.»

Teknoloji şirketleri savaş suçu kanıtlarını ortadan kaldırıyor mu?
TikTok geçen yıl sadece üç ayda platformuna yüklenen 80 milyon videoyu kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırdı. Yapay zekanın sildiği bu videoların 94,2'sini henüz kimse görmemişti. "Şiddet gösteren içeriklerin" peşindeki sistemler 17 milyonunu otomatik olarak kaldırmıştı. Diğer sosyal medya şirketlerinin de benzer bir hikayesi var. Her gün binlerce saatlik içerik paylaşımdan kaldırılıyor. Şimdi bazıları şunu soruyor, büyük teknoloji şirketleri Ukrayna'daki savaş suçlarının izlerini de kaldırıyor mu?  ...Devamı.»

Deepfake nedir ve nasıl tespit edilir?
Bazen sadece gözlerinizi ve kulaklarınızı kullanarak bir videonun gerçek olup olmadığını anlayamayabilirsiniz. Ama bunu tespit etmenin bazı yolları var. Sadece bir anlığına Bruno Mars gibi dans edebildiğinizi veya Whitney Houston gibi şarkı söyleyebildiğinizi hayal edin. Deepfake ile birlikte bu bir süredir imkansız değil. Bir kişiyi hiç yapmadığı veya söylemediği şeyleri yapıyormuş ya da söylüyormuş gibi göstermek için kullanılan teknoloji kafa karıştırıcı gibi görünse de aslında erişimi epey kolay.  ...Devamı.»

MeowTalk: Kedinizin Miyavlamalarını Tercüme Edin
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan MeowTalk isimli uygulama, kedilerin miyavladıklarında ne anlatmak istediklerini tercüme etmeyi vadediyor. Uygulama, makine öğreniminden faydalandığı için ne kadar çok kullanılırsa o kadar doğru sonuçlar veriyor. Amazon’un sesli asistanı olan Alexa’nın eski mühendislerinden Javier Sanchez’in teknik program yöneticisi olduğu Akvelon tarafından geliştirilen “MeowTalk” isimli uygulama, kedilerin miyavlamalarını insan diline çevirmeyi vadediyor.  ...Devamı.»








İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap

Türkiye destekli Suriyeli savaşçılar Nijer'de ne yapıyor?
GÜNEŞE YOLCULUK
Cumhurbaşkanlığı seçimini reformcu Pezeşkiyan kazandı.
EKŞİ, "ERİK" TADINDA
BİR TUR DAHA

Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı
Tayland esrarı yeniden yasaklıyor.
İstanbul kirada Avrupa’nın lideri
Türkiye AB’nin 6 milyar Euro mülteci yardımını nasıl harcadı, AB Sayıştayı’nın eleştirileri neler?
Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK

Dünyanın ekolojik kaynakları haftaya tükeniyor.
Ormanlara yasal haklar verilebilir mi, tüzel kişiliği olan ormanlar var mı?
'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

Kırık Camlar Teorisi
Dünyanın en eski şarabı 2000 yıllık Roma mezarında bulundu
Otizmin arkasından Neandertaller çıktı.
Beynimiz uykuda geleceği tahmin etmeye çalışıyor.
Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.

Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor
Haberleri takip etmeyenlerin sayısı artıyor…
İstanbulluların %44'ü kıt kanaat geçiniyor

"RAHATI KAÇAN" ADAM
GÜZİN'LE
GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR

DEVENİN BOYNU
Çarpık Eğitim
Ziyafet
Kim Aptal, Kim Akıllı
SİVAS

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi



kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar









Basa git