2023-2027'de dünya genelinde rekor hava sıcaklıkları görülebilir
Dünya Meteoroloji Örgütü'ne göre, küresel sıcaklıkların gelecek beş yıl içinde 1,5 santigrat dereceyi aşma ihtimali bulunuyor. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) 2023-2027'de dünya genelinde rekor hava sıcaklıkları görülebileceğini bildirdi. Birleşmiş Milletler çatısı altında bulunan WMO'nun raporunda, sera gazı salımı ve El Nino hava olayının, hava sıcaklıklarını daha da artırdığı bilgisi yer aldı.
...Devamı.»
Okyanus sıcaklıkları rekor seviyede
Avustralyalı bilim insanları okyanusların yüzey ısısının rekor seviyede olduğunu söyleyerek alarma geçti. Mart ayının ortasında yükselmeye başlayan okyanus sıcaklıkları, bilim insanlarını endişelendirdi. Sıcaklıklar nisan ayındaki en yüksek noktasından bu yana düştü, ancak yine de yılın bu zamanında kaydedilen derecelerden daha yüksek olarak ölçüldü.
...Devamı.»
BM'den uyarı: Deniz seviyesi rekor hızla yükseliyor
BM'nin raporuna göre dünya genelinde deniz seviyesinin yükselme hızı geçen 10 yılda, 1993-2002 dönemine göre iki kattan fazla arttı. Son 30 yılda deniz seviyesindeki yükselme 10 santimetreyi geçti. Dünya Meteoroloji Örgütü Cuma günü yaptığı açıklamada, küresel deniz seviyelerinin, ilk kez ölçüldüğü 1993-2002 yılları arasındaki döneme kıyasla iki kattan daha fazla bir hızla yükseldiğini ve geçen yıl rekor seviyeye ulaştığını bildirdi. Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı kuruluş deniz seviyesindeki bu yükselme eğiliminin binlerce yıl devam edeceği öngörüsünde bulundu.
...Devamı.»
AB'nin enerji tüketiminde yenilenebilir kaynakların payı 2030'a kadar %42,5'e yükseltilecek
Avrupa Birliği (AB) kurumları, iklim değişikliğiyle mücadele ve Rus fosil yakıtlarına bağımlılığı sona erdirme planlarının bir parçası olarak yenilenebilir enerji kullanım hedeflerini yükseltme konusunda anlaşma sağladı. AB Konseyi, üye ülkeler ile Avrupa Parlamentosu (AP) arasında müzakere edilen yenilenebilir enerji yönetmeliği konusunda uzlaşı sağlandığını açıkladı. Buna göre, 2030'a kadar AB'nin toplam enerji tüketiminde rüzgar ve güneş gibi çeşitli yenilenebilir kaynakların payı yüzde 42,5'e yükseltilecek. Bu hedefin yüzde 45'e çıkartılması da söz konusu olabilecek.
...Devamı.»
'Ekosistemi yeniden dengele': Dingoları ve şeytanları geri döndürme planı
Wilsons Promontory'ye yarımadanın doğal güzelliği tarafından çekilen ziyaretçiler, Tidal River'da yerleşik vombatları görebilecekleri ve kıyıdaki bankya üzerinde süzülen siyah kakaduları fark edebilecekleri eşsiz bir manzara bulmaktadır. Peki, uzak bir çalılık yürüyüşünde bir dingo ile karşılaştıklarında ya da geceleri çadırlarının dışında Tassie şeytanlarının akıldan çıkmayan çığlıklarını duyduklarında ne hissederler?
...Devamı.»
Doğayı korumak için 'tarihi' anlaşma
Birleşmiş Milletler (BM) Biyoçeşitlilik Konferansı'na (COP 15) katılan ülkeler, 2030 yılına kadar gezegenin üçte birini koruma altına alma konusunda anlaştı. Bu anlaşma biyolojik çeşitliliği koruma hedefinde dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Yağmur ormanları ve sulak alanlar gibi hayati önem taşıyan eko-sistemlerin ve yerli toplulukların haklarının korunması için de hedefler belirlenecek.
...Devamı.»
Avustralya tehlike altındaki türleri korumak için kolları sıvadı
Avustralya Çevre Bakanı Tanya Plibersek, Avustralya’nın dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan türlerle ünlü ada kıtasındaki bitki ve hayvanları korumak amacıyla toprakların en az yüzde 30’unu korumaya ayıracaklarını açıkladı. Reuters’ın haberine göre ilk kez bir federal hükümet, ülkenin bitki ve hayvanlarının birinin bile tükenmesinin önüne geçecek ‘sıfır nesil tükenmesi’ hedefi belirledi. Hedef, 10 yıllık bir planın parçası olarak 110 tür ve 20 bölgeyi iyileştirmek ve 2027’ye kadar ilave 50 milyon hektarlık kara ve deniz alanını korumak.
...Devamı.»
Akdeniz’e Türkiye’den günde 144 ton plastik atılıyor
Doğayı korumak üzerine uzmanlaşan sivil toplum kuruluşu Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Akdeniz'deki plastik atıklar hakkında kapsamlı bir araştırma hazırladı. Raporda doğal yaşama zarar veren plastiğin özellikle canlıları yaraladığı ve boğduğu vurgulanırken, Türkiye'nin günde 144 ton plastik atığı Akdeniz'e attığı ortaya çıktı. Uluslararası kamuoyunda gündem Akdeniz’deki plastik atık oldu… Dünya’nın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından hazırlanan geniş kapsamlı raporda Akdeniz’deki plastik kirliliği gözler önüne serdi.
...Devamı.»
Avustralya’nın doğası hiç olmadığı kadar tehlike altında
Yeni açıklanan bir rapora göre Avustralya çapında kilit önemdeki habitatlar yok oluyor ve ülke olarak hiçbir şey yapmıyoruz. Uzun süredir beklenen ve ülke çapındaki doğanın durumunun mercek altına yatırıldığı yeni yayınlanan bir rapora göre, Avustralya tehlike altındaki türleri veya önemli habitatları korumak için hiçbir şey yapmıyor.
...Devamı.»
Dünya 2,4 derecelik bir sıcaklık artışına doğru gidiyor
COP26: İklim zirvesine karşın, 'dünya 2,4 derecelik bir sıcaklık artışına doğru gidiyor'. Yeni yapılan bir analizde, COP26 İklim Zirvesi'nde verilen taahütlere karşın, dünyanın küresel sıcaklık artışını kısıtlama hedefine yaklaşamadığını kaydedildi. Analizde, dünyanın küresel sıcaklıklarda hedeflenen 1,5 derecelik artışın çok ötesinde, 2,4 derecelik artışa doğru gitti hesaplandı. İklim Faaliyet Takibi (CAT) adlı kuruluşa göre COP26'da büyük bir "güvenilirlik, faaliyet ve taahhüt açığı " bulunuyor.
...Devamı.»
Türkiye iki yıl içinde susuz kalacak.
NASA'nın verilerine göre Türkiye 2023'te su fakiri olacak. Göller Bölgesi'nin sadece adı kaldı, çok sayıda dere ve nehir kurudu, kalanlar kurumak üzere. Türkiye’nin gölleri başta olmak üzere sulak alanları, nehir ve derelerin bir kısmı kurudu, bir kısmı da kuruma tehlikesi ile karşı karşıya.Yağışlar artık bir anda oluyor ve yeraltı havzalarını doldurmuyor. Ani ve sağanak şeklinde yağan yağışlar ise sel ve taşkınlara neden oluyor.
...Devamı.»
2020'de küresel ısınmanın bedeli çok ağır oldu
Christian Aid adlı yardım kuruluşu tarafından hazırlanan bir rapor, 2020 yılında küresel ısınma ile ilişkili olarak sayıları ve şiddeti artan aşırı iklim olaylarının bedelinin çok ağır olduğunu ortaya koydu. Çalışmada küresel ısınma devam ederken geçtiğimiz yıl içinde dünya çapında binlerce kişinin hayatını etkileyen ve büyük hasara yol açan 10 büyük iklim olayı sıralanıyor. Bu felaketlerden 6'sı Asya kıtasında yaşandı. Çin ile Hindistan'daki sellerin yol açtığı maddi zarar 40 milyar doları aştı.
...Devamı.»
İklim Değişikliği ve Küresel Isınma
İklim değişikliği, boyutları ve uzun vadeli sonuçları itibarıyla insan hayatını riske atan en önemli küresel sorunlardan biridir. Atmosferdeki sıcaklık artışıyla kendini gösteren iklim değişikliğinin en sık görülen etkileri ise; okyanusların ısınması, buzulların erimesi, deniz seviyesindeki yükselme, olağan dışı doğa olaylarındaki artış ve benzeri gelişmelerdir.
...Devamı.»
Muğla'da doğa katliamı... İktidar talan kapısını açtı!!!
İktidar, ağaçları kurutan, çevre katliamına yol açan JES için Muğla’da 32 sahayı ilana çıkardı.30 yıl süreyle katliama açılacak yerler arasında doğa ve turizm harikası Bodrum Mazı, tarihi Bafa, Türkbükü, Dalyan, Datça ve Marmaris’teki sahalar da bulunuyor. İktidar, Aydın’da zeytin ve incir ağaçlarını kurutan, çevreye verdiği zarar nedeniyle büyük tepki çeken jeotermal enerji santrallarının tartışması devam ederken, Muğla’da da 32 sahayı ilana çıkardı.
...Devamı.»
Anadolu’da 60 yılda 70'e yakın göl kurudu.
Türkiye'de kuruyan ve tehlike altındaki göllerle ilgili yeni bir rapor hazırlayan göl uzmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye'de son 60 yılda, Marmara Denizi'nin yüz ölçümünden daha büyük, neredeyse üç Van Gölü büyüklüğünde 70'e yakın doğal gölün kuruduğunu açıkladı. Türkiye'de yaklaşık 50 yıldır göller üzerine yaptığı akademik çalışmalarla tanınan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye'deki göllerin son durumuyla ilgili yeni bir rapor hazırladı.
...Devamı.»
Elektrikle şarj edilebilen hibrit araçlar “kuzu postuna bürünmüş kurt”
Yeni bir araştırmaya göre, elektrikle şarj edilen bataryalara sahip hibrit (PHEV) araçlar, resmi test sonuçlarının gösterdiğinden iki buçuk kat daha fazla karbondioksit (CO2) emisyonuna neden oluyor. Bu araçlar, yeni otomobil satışlarının yüzde 3'üne tekabül ediyor. Fakat çevre örgütü Greenpeace ile Ulaşım ve Çevre adlı çevre aktivisti grubunun yaptığı incelemeler, bu araçların kilometre başına ortalama 120 gram CO2 emisyonuna yol açtığını gösteriyor.
...Devamı.»
Çatalca ve Arnavutköy talana açıldı
Toplam 27 köy ve tarihi, gölleri, dereleri, mağaraları ve yaşayan kültürü ile İstanbul'a 45 km uzaklıkta şahane yerler... Her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği, büyük baş ve küçük baş hayvancılığın yapıldığı, İstanbul'un süt, yumurta, sebze sağladığı, her türlü canlıyı besleyen böğürtlen, muşmula, kızılcık, kestane ağaçlarının bolca olduğu, denizi, gölleri, dereleri, içme su alanları ile adeta bir cennet olan Çatalca ve köyleri talana açıldı.
...Devamı.»
Anadolu Talan Ediliyor
Ekoloji Birliği, Kovid-19 döneminde yürütülen yıkım projelerini derlemiş. Talan, salgın dinlemiyor. Durum düşündüğümüzden çok daha yıkıcı. Anadolu düpedüz talan ediliyor. Kovid-19 “EvdeKAL” sürecini iktidar ve şirketler fırsata dönüştürdü! Kovid-19 sürecinde ekolojik yıkıma yol açan projeler ve ilgili gelişmeler şöyle;
...Devamı.»
Yaşam alanları yok olan 100'den fazla türün "acil yardıma" ihtiyacı var!!!
Yüksek öncelikliler listesinde koala, ornitorenk ve keseli yediuyuklayangiller de yer alıyor. Avustralyalı yetkililer, orman yangınları neticesinde yaşam alanları yok olan ve aralarında koala, ornitorenk ve keseli yediuyuklayangillerin de bulunduğu acil yardıma ihtiyaç duyan yüksek öncelikli 100'den fazla hayvan türü belirledi.
...Devamı.»
Avrupa kentleri, sıcak hava dalgalarına uyum sağlamanın yollarını arıyor
Forum tarzı gayrı-resmî bir sosyal medya platformu olan Reddit’teki bir kullanıcı, iki ay önce “Peki, bu ne zaman sona erecek?” diye soruyordu. “Avrupa’da sıcak hava dalgası” başlıklı tartışmada, dünya genelinden 800’den fazla kullanıcı yorum yaptı. Birçoğu, kıtada Haziran ve Temmuz 2019’da görülen kavurucu sıcaklıklar nedeniyle derin endişe duyuyordu. Copernicus İklim Hizmetleri (C3S) Başkanı Jean-Noël Thépaut “Yaşanan yerel sıcaklıklar tahminlerin altında ya da üstünde gerçekleşmiş olabilir.
...Devamı.»