Yapay zekanın robot haberleri nasıl anlaşılır?
Yapay zeka ile yapılmış sahte haber siteleri ve haber robotlarının sayısı artıyor. İşte bir haber sitesinin sahte olup olmadığını anlamak için ipuçları... Bugünlerde internette dolaşan herkes, sık sık Türkçe'ye "içerik çiftliği" olarak çevrilebilecek "content farm'lar" ile karşılaşıyor. İçerik çiftlikleri, alternatif haber alma siteleri veya özel bilgi sayfalarını andıran, ama içindeki makaleler yapay zeka vasıtasıyla oluşturulmuş olan internet sayfalarına deniliyor.
...Devamı.»
Yapay zekadan hangi meslekler etkilenecek?
Yayınlandığı andan itibaren gündem olan yapay zeka teknolojisi ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI, yapay zekadan etkilenecek meslekleri listeledi. Makine öğrenmesi modelini kullanan son versiyon olan GPT-4 ile birlikte araştırmacıların yer aldığı incelemede dil işleme modellerinin ABD iş piyasasına etkileri değerlendirildi. Araştırmacılar çalışmanın bir öngörü olmadığı konusunda ısrar ederken elde ettikleri bulgulara göre halihazırdaki işlerin yüzde 80'inde yapılması gereken görevlerin en az yüzde 10'u GPT (Generative Pre-trained Transformers) yani yapay zekalardan etkilenecek.
...Devamı.»
Yapay zeka tarafından yazılmış bir vaaz - sırada robot hahamlar mı var?
New York Kıdemli Hahamı Josh Franklin, tamamen Yapay Zeka (AI) tarafından yazılmış bir vaaz verdi. Haham, ücretsiz ve internet bağlantısı olan herkesin erişebileceği bir uygulama olan ChatGPT web sitesini kullandı. Yapay zeka tarafından yazılan parçayı okuduktan sonra Haham Franklin cemaatinden vaazı kimin yazdığını tahmin etmelerini istedi. Cemaat yanıt olarak yazıyı Lord Rabbi Sacks'ın yazdığını tahmin etti.
...Devamı.»
İnsan gibi yazışabilen yapay zeka: ChatGPT nedir, nasıl çalışır?
Yapay zekanın sizinle doğal şekilde yazıştığı ve sorularınızı yanıtladığı günler artık gerçek olmak üzere. Bilim kurgu romanlarını gerçek hayata taşıyan yeni aracın ismi ChatGPT. ChatGPT, kullanıcılarda şaşkınlık yaratacak kadar başarılı örnekler sergiliyor. Bu yapay zeka aracı, yalnızca beş gün içinde bir milyonun üzerinde kullanıcı edindi. Bu rakam, Meta'nın (eski Facebook) 10 ay, film ve dizi platformu Netflix'in ise üç yılda ulaştığı kullanıcı sayısına eşit.
...Devamı.»
Herkesin konuştuğu yapay zeka sohbet robotu
ChatGPT adlı yeni bir sohbet robotu, dünyanın dört bir yanından insanların ilgisini çekerek bir hafta içinde bir milyon kullanıcı sayısını aşmayı başardı. ChatGPT 30 Kasım’da, kurucuları arasında Elon Musk’ın da yer aldığı yapay zeka araştırma şirketi OpenAI tarafından kullanıma açıldı, 5 Aralık’ta ise 1 milyondan fazla kişiye ulaştı. Öte yandan şirketin kendisi de ChatGPT’nin sorulara yanlış yanıtlar verebileceğini veya yanıtlarının önyargılı olabileceğini belirtti.
...Devamı.»
Teknoloji şirketleri savaş suçu kanıtlarını ortadan kaldırıyor mu?
TikTok geçen yıl sadece üç ayda platformuna yüklenen 80 milyon videoyu kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırdı. Yapay zekanın sildiği bu videoların 94,2'sini henüz kimse görmemişti. "Şiddet gösteren içeriklerin" peşindeki sistemler 17 milyonunu otomatik olarak kaldırmıştı. Diğer sosyal medya şirketlerinin de benzer bir hikayesi var. Her gün binlerce saatlik içerik paylaşımdan kaldırılıyor. Şimdi bazıları şunu soruyor, büyük teknoloji şirketleri Ukrayna'daki savaş suçlarının izlerini de kaldırıyor mu?
...Devamı.»
Deepfake nedir ve nasıl tespit edilir?
Bazen sadece gözlerinizi ve kulaklarınızı kullanarak bir videonun gerçek olup olmadığını anlayamayabilirsiniz. Ama bunu tespit etmenin bazı yolları var. Sadece bir anlığına Bruno Mars gibi dans edebildiğinizi veya Whitney Houston gibi şarkı söyleyebildiğinizi hayal edin. Deepfake ile birlikte bu bir süredir imkansız değil. Bir kişiyi hiç yapmadığı veya söylemediği şeyleri yapıyormuş ya da söylüyormuş gibi göstermek için kullanılan teknoloji kafa karıştırıcı gibi görünse de aslında erişimi epey kolay.
...Devamı.»
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Çevrecilik adına büyük adım: LG, ‘susuz çalışan’ çamaşır makinesi geliştirdiğini açıkladı. LG, teknoloji devlerinin ve çevrecilerin ilgisini çeken yeni bir ürün geliştirdiğini açıkladı. Su ve deterjansız bir çamaşır makinesi üzerinde çalışmalara başladığını belirten şirket, sürdürülebilirlik açısından ilginç bir yöntem kullanmayı planlıyor.
...Devamı.»
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Bilim insanları Çin'de tanıtılan robotun, insan beyin dalgalarını okumada yüzde 96 başarılı olduğunu iddia ediyor. Bir kullanıcının beyin dalgalarını ve kas aktivitesini tarayan cihaz, China Three Gorges Üniversitesi’ndeki Akıllı Üretim İnovasyon Teknoloji Merkezi tarafından tasarlandı. Giyilebilir teknolojiyi test eden bilim insanları, gönüllülerin hiçbir şey söylemeden veya herhangi bir fiziksel hareket yapmadan robotun zihinden geçenleri algılayarak hareket edebildiğini buldu.
...Devamı.»
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?
Beynimiz yapay biçimde uyarıldığında gerçekte var olmayan şeyleri varmış gibi hissedebilmektedir. Eğer beynimize giden bu sinyaller bir biçimde taklit edilirse var olmayan şeyler beynimiz tarafından duyu olarak algılanır. Yapay olarak oluşturulmuş görüntü, ses, dokunma, koku, nem ve ısı bilgileri sayesinde aslında olmayan şeyleri görmek, duymak, koklamak, dokunmak beynimiz tarafından bunların gerçekmiş gibi algılanmasını mümkün kılar. Eğer bu yapay bilgiler duyu organlarımızın algılama kapasiteleri kadar detaylı ise bu algılar daha gerçekçi olarak hissedilir.
...Devamı.»
Apple'dan iPhone Uygulamalarına Dev Zam: 1 Dolarlık Uygulama 17 TL Oldu
Apple, Türk Lirası’nın yaşadığı değer kaybı nedeniyle App Store’daki fiyat tarifesinde güncelleme yaptı. Güncellemeyle birlikte 1 dolarlık uygulama, 17 TL oldu. Tüm fiyatlar ele alındığında en az %50’lik zamlar yapıldı. Türk Lirası’nın değer kaybı yaşamasıyla birlikte dövizde çok kısa sürede ciddi oranda yükseliş gerçekleşmişti. Özellikle ülkemizin ürün ve hammadde ithalatında ağırlıklı olarak kullandığı dolardaki yükseliş, hemen her ürünün fiyatında yükselişe neden olmuştu.
...Devamı.»
Yapay Et Şirketi Üretime Hazırlanıyor
İsrailli bir yapay et şirketi MeaTech, gelecekteki ürün yelpazesinin domuz etini de içereceğini açıkladı. Koşer domuz eti bir oksimoron gibi gelse de bir İsrail girişimine göre yakında gerçekleşebilir. MeaTech 3D isimli şirket yapay et teknolojisi alanında bir lider. Aynı zamanda dünyanın halka açık tek yapay et şirketi ve yakın zamanda yapay domuz etinin seri üretimi için geliştirme çalışmalarına başladı.
...Devamı.»
Xiaomi dört ayaklı yeni robotu CyberDog’u tanıttı
Çinli teknoloji devi Xiaomi, CyberDog adlı dört ayaklı robotunu tanıttı. "Öngörülemeyen olanaklara sahip" olarak tanımlanan CyberDog; deneysel, açık kaynaklı bir makine olarak dikkat çekiyor. Robotik cihazlar üreten teknoloji şirketleri arasına Xiaomi de katıldı. Xiaomi’nin CyberDog için hangi amacı öngördüğü henüz belli olmasa da basın açıklamasında şirket, makinenin tasarımının açık kaynaklı doğasını vurguladı.
...Devamı.»
İsrailli NSO'nun geliştirdiği bir casus yazılım : Pegasus
Uluslararası Af Örgütü ve 15'ten fazla basın kuruluşunun yaptığı bir araştırma, İsrailli NSO şirketi tarafından geliştirilen casus yazılım Pegasus'un dünyanın birçok farklı ülkesinde hükümetler tarafından aralarında gazeteci, akademisyen, siyasetçi ve hak savunucusunun da olduğu binlerce kişinin telefonuna yüklenmiş olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, bu ülkeler arasında Azerbaycan, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan yer alıyor.
...Devamı.»
WhatsApp, yeni sözleşmeyi kabul etmeyenlerin hesaplarını silmeyecek!!!
WhatsApp, gizlilik sözleşmesini kabul etmeyenlerin hesaplarını silmeyecek ama 'bezdirecek'… WhatsApp, güncellenmiş gizlilik ilkelerini 15 Mayıs 2021 tarihinden sonra hâlâ kabul etmeyen kullanıcılara ne olacağını açıkladı. Facebook bünyesinde hizmet veren popüler mesajlaşma servisi WhatsApp, geçtiğimiz aylarda hizmet şartlarında değişikliğe gittiğini açıkladıktan sonra tepkilerin hedefi haline gelmişti. Yeni gizlilik ilkelerini bu yılın başlarında duyuran şirket, kullanıcılara bu güncellenen ilkeleri kabul etmeleri için bir bildirim yollamış ve 8 Şubat'a kadar süre tanımıştı.
...Devamı.»
Dijital Seyahat Kartı uygulaması 'birkaç hafta içinde' indirilebilecek
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), dijital Covid Seyahat Kartı uygulamasının birkaç hafta içinde çıkacağını duyurdu. Dijital kartlar, iOS ve Android platformlardan ücretsiz olarak indirilebilecek. Bu kartta yolcuların Covid-19 testi ve aşı bilgileri bulunacak. Kartta, testler ve aşıların yetkili kurumlar tarafından yapılıp yapılmadığı bilgisi de yer alacak.
...Devamı.»
Facebook, Avustralya'daki sosyal medya yasasına karşı kullanıcıların haber içeriklerine erişimini kesti
Avustralya hükümetinin, meclisten geçirmeye hazırlandığı bir sosyal medya yasası, bu hükümeti Facebook ve Google ile karşı karşıya getirdi. Hükümet söz konusu yasa ile, Avustralyalı haber organizasyonlarının, Facebook ve Google'da yayınlanan içeriklerden pay alması gerektiğini öngörüyor. Facebook yasaya misilleme olarak, Avustralyalı kullanıcıların, ülkeden ve dünyadan tüm haber içeriklerine erişimini engelledi. Sadece haber içerikleri değil, Avustralya devlet kurumlarının Facebook sayfaları da erişime kapatıldı.
...Devamı.»
Whatsapp kullanıcılardan ne istiyor?
WhatsApp yeni kullanıcı sözleşmesini karşımıza koydu ve 'Ya kabul et ya da bırak' dedi. Hepimizin kafasındaki sorular şunlar: WhatsApp bizden istediği verilerle ne yapacak? Onu gerçekten bırakmak mümkün mü? WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesi ve veri paylaşımına dair değişiklikler geçtiğimiz günlerde kullanıcıların karşısına bir onay penceresi olarak çıkmaya başladı.
...Devamı.»
Uçağa binmemizle inmemiz bir olacak!
Çinli araştırmacılar, geliştirdikleri jet motoru prototipiyle gelecekte dünyanın her yerine yolculuğun en fazla 2 saat sürebileceğini belirtti. Prototipi geliştiren ekip, motor sayesinde ticari havacılıkta uçuşların hipersonik hızda, yani sesten 5 kat hızlı gerçekleşebileceğini söylüyor. Motorun rüzgar tüneli simülasyonunda test edildiğini söyledi.
...Devamı.»
MeowTalk: Kedinizin Miyavlamalarını Tercüme Edin
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan MeowTalk isimli uygulama, kedilerin miyavladıklarında ne anlatmak istediklerini tercüme etmeyi vadediyor. Uygulama, makine öğreniminden faydalandığı için ne kadar çok kullanılırsa o kadar doğru sonuçlar veriyor. Amazon’un sesli asistanı olan Alexa’nın eski mühendislerinden Javier Sanchez’in teknik program yöneticisi olduğu Akvelon tarafından geliştirilen “MeowTalk” isimli uygulama, kedilerin miyavlamalarını insan diline çevirmeyi vadediyor.
...Devamı.»