A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Güneşten Gelen Kozmik Işınların Deprem Oluşumunda Etkisi Var Mıdır?

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 8925 Okunma
Yazar Yazan: Günal Hınçal | 16 Ocak 2024 05:55:34

Araştırmalar depremlerin, Dünya'ya çarpan kozmik ışınlarla bağlantılı olduğunu ortaya çıkarmış. Güneş’ten gelen kozmik ışınların Dünya'ya çarpmasının ardından, Dünya'nın sismik aktivitelerinin de 15 gün sonra arttığı görülmüş. Bu araştırma sonuçlarının, depremleri tahmin etme konusunda uzmanlara yardımcı olabileceği düşünüldüğünde, gerçekten de çok umut verici bir keşif olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.  ...Devamı.»

Euclid Teleskobundan Gelen İlk Görüntüler

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 6960 Okunma
Yazar Yazan: Günal Hınçal | 14 Ocak 2024 07:17:19

Avrupa Uzay Ajansı’(ESA)’ nın Euclid teleskobu ilk görüntülerini kısa bir süre önce Dünya’ya gönderdi. Gelen görüntülerin gerçek anlamda büyüleyici olmasıyla birlikte, teleskobun da beklendiği şekilde çalıştığı doğrulanmış oldu. Bilindiği üzere Euclid, 1 Temmuz tarihinde Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan SpaceX Falcon 9 roketi ile fırlatılmıştı ve 28 Temmuz itibariyle James Webb Uzay Teleskobu’na katılmak için ikinci Lagrange noktası olarak bilinen noktada yörüngeye girdi.  ...Devamı.»

Erken bunamayla ilişkili 15 risk faktörü belirlendi

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 7341 Okunma09 Ocak 2024 01:31:57

Depresyon ve yalnızlık, erken bunama riskini artırıyor. Bunama genellikle ileri yaşlardaki yetişkinlerin musdarip olduğu bir hastalık olsa da her geçen yıl erken bunama teşhisi konan genç yetişkinlerin sayısı artıyor. Exeter Üniversitesi ve Maastricht Üniversitesi'nden araştırmacılar, 65 yaş altında 350 bin kişinin biyolojik verilerini inceleyerek erken bunamayı riskini artıran 15 faktörü belirledi.  ...Devamı.»

Şempanzeler rakiplerine karşı savaş stratejileri kullanıyor.

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 7083 Okunma07 Kasım 2023 04:31:59

Üç yıllık gözlem: "Şempanzeler rakiplerine karşı savaş stratejileri kullanıyor". Araştırmacılar bunun "insan olmayan canlıların" incelikli bir şekilde daha yüksek zemine çıkmasının ilk kanıtı olduğuna inanıyor. Araştırmacılar, şempanzelerin savaşlar sırasında rakip gruplarını taktiksel olarak gözetlemek için insanlara benzer stratejiler kullandığını keşfetti. Hayvanların uzaktan gelen yırtıcıları görmek ya da çiftleşmek için diğer hayvanlara seslenmek amacıyla tepeleri ve yüksek yerleri kullandıkları uzun zamandır düşünülüyordu.  ...Devamı.»

Kazakistan'da 3.400 yıllık erken dönem Türk piramidi bulundu

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 8325 Okunma03 Kasım 2023 13:30:16

Kazakistan'da Türk tarihini değiştirebilecek bir keşfe imza atıldı. Karaganda'da İskit-Saka ve onun erken dönemine ait piramit bulundu. Kazakistan'nın Karaganda bölgesinde İskit-Saka ve erken dönemine ait piramit keşfedildi. Uzmanlar, Karajartas anıt mezarının, Andronovo döneminin son evresini oluşturan Begazı Dandibay döneminden bir hükümdara ait olduğunu açıkladı. Karaganda Eyaleti Şet ilçesinde bulunan Taldı Nehri’nin sol kıyısını gören hakim bir tepede yer alan ve Karaganda Üniversitesi Sarı Arka Arkeoloji Heyeti tarafından tespit edilen Karajartas anıt mezarındaki çalışmalar toplamda 4 kazı sezonu sürdü.  ...Devamı.»

Avustralya’da Dingolar “Neredeyse İnsan” statüsündeydi.

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 9552 Okunma03 Kasım 2023 13:14:28

Dingolar Avustralya’nın birçok yerinde zararlı olarak görülse de, sömürge öncesi dönemde bu hayvanlar “neredeyse insan” statüsüne sahipti. Bir köpeğin, bir insanın en yakın arkadaşı olduğu söyleniyor, ancak vahşi dingolar hakkında Avustralya’da oldukça kötü sözler sarf ediliyor. Uzmanlar tarafından yürütülen yeni araştırma, Avrupalıların kolonizasyonundan daha önce dingoların Avustralya yerlileri tarafından gömüldüğünü -ve hatta evcilleştirildiğini- öne sürerek bu durumun her zaman böyle olmadığını gösteriyor.  ...Devamı.»

'Kayıp sekizinci kıta' Zelandiya ilk kez nasıl haritalandırıldı, sonuçları ne olabilir?

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 10359 Okunma30 Eylül 2023 11:02:27

Yunan filozof Aristoteles, astronom Batlamyus ve coğrafyacı Eratosthenes'in tarif ettiği hayali kıtaya, kartograflar Latince "güneydeki bilinmeyen toprak" anlamına gelen Terra Australis Incognita adını vermişlerdi. Kıtanın, Klasik Yunan döneminde, coğrafi simetri nedeniyle, dünyanın diğer ucunda var olduğuna inanılıyordu.  ...Devamı.»

İnsanların ataları 'yeryüzünden silinme noktasına gelmiş olabilir'

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 8502 Okunma01 Eylül 2023 20:48:48

Çin'deki araştırmacılar, 800 ila 900 bin yıl öncesindeki bir dönemde modern insanların atalarının yok olma noktasına geldiğini ve yeryüzünde 1280’den az üreme çağındaki kişinin kaldığını öne dürdü. Bunun sebebi olarak araştırmacılar, o dönemde iklimde meydana gelen ciddi bir değişikliğe işaret etti. Nüfusun yeniden toparlanması 100 bin yıldan fazla sürdü. Bilim insanları, "İnsanların atalarının yaklaşık yüzde 98,7'si bu darboğazın başlangıcında kaybedildi, bu da atalarımızı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı" diye yazdı.  ...Devamı.»

Buz adam Ötzi Anadolulu çıktı

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 8895 Okunma17 Ağustos 2023 00:32:12

Avusturya-İtalya sınırındaki Ötztal Alpleri'nde buzulların içinde çürümemiş halde bulunan 5 bin yıllık buz adam Ötzi'nin köklerinin Anadolu'ya dayandığı ortaya çıktı. 1991 yılında bulunduğu bölge olan Ötztal'den esinlenilerek Ötzi adı verilen buzul mumyanın şimdiye kadar Avrupalı bir avcıya ait olduğu sanılıyordu. Leipzig'deki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre neolitik çağ insanı Ötzi, muhtemelen Anadolulu göçmen bir aileye mensuptu ve öldüğünde şimdiye kadar bilinenin aksine kel ve koyu tenliydi.  ...Devamı.»

Güneş fırtınaları bizim için ne anlama geliyor?

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 10311 Okunma10 Ağustos 2023 04:32:17

Güneş, bu döngüde en aktif olduğu döneme yaklaşıyor. Güneş, yaklaşık 11 yıllık bir aktivite döngüsü içinde değişiyor. Bu döngüde, güneş minimumda iken sakin olurken, maksimumda ise patlamalar, plazma salınımları ve güneş lekeleri ile dolu hareketli bir dönem geçiriyor. Son birkaç aydır güneş fırtınaları ve kuzey ışıkları hakkında haberlerde artış olduğunu görmüş olabilirsiniz. Bunun sebebi, maksimumun yaklaşıyor olmasıdır.  ...Devamı.»

Eratosthenes MÖ 3. Yüzyılda dünya'nın çevresini nasıl ölçtü?

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 10530 Okunma05 Haziran 2023 10:52:57

M.Ö 3. Yüzyılda gerçekleşen ve pek bilinmeyen bir tarihi olay: Eratosthenes'in dünya'nın çapını ölçmesi. Eratosthenes, M.Ö 276-194 yılları arasında yaşamış olan antik yunan bilgini ve kütüphaneci olarak bilinir. Aynı zamanda coğrafyacı, matematikçi ve astronomdu. O dönemde, insanlar dünya'nın şekli hakkında farklı görüşlere sahipti ve çoğu insan düz olduğuna inanıyordu. Ancak Eratosthenes, dünya'nın yuvarlak olduğuna inanan bir grup bilim insanından biriydi ve bu teoriyi kanıtlamak için oldukça ilginç bir yöntem buldu.  ...Devamı.»

Leonardo da Vinci'nin annesi Çerkes bir köle

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 9564 Okunma15 Mart 2023 14:04:18

Leonardo da Vinci'nin annesinin Çerkes bir köle olduğu ve İstanbul'da satıldığı iddia edildi. Yeni bir araştırma, "Mona Lisa "nın ressamı ve Rönesans'ın sembolü Leonardo da Vinci'nin sanıldığının aksine yarı İtalyan olduğunu, annesinin ise Kafkasya'dan İtalya'ya köle olarak getirildiğini ortaya koydu. Da Vinci'nin annesinin uzun zamandır Toskana'lı bir köylü olduğu düşünülüyordu, ancak Napoli Üniversitesi profesörlerinden Carlo Vecce gerçeğin daha karmaşık olduğuna inanıyor.  ...Devamı.»

UÇAN KÜÇÜK ŞIRINGALAR

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 12108 Okunma03 Ekim 2022 21:01:58

Bilim insanları, sivrisinekleri aşı dağıtım sistemine dönüştürdü… Bilim dünyası, yeni bir aşılama sistemini konuşuyor. Yeni bir araştırmaya göre uzmanlar, sivrisinek ısırıkları sayesinde sıtma aşılarını hızlı bir şekilde yapabileceklerini ileri sürüyor. Bilim dünyası sıtma aşısı için geliştirilen sıra dışı yöntemi konuşuyor: Bilim insanları, sivrisinekleri sıtma aşısı dağıtım sistemine dönüştürdüler.  ...Devamı.»

Kanser hücrelerini öldüren virüs hastalar üzerinde olumlu sonuç verdi

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 14886 Okunma23 Eylül 2022 12:04:07

Kanserli hücrelere etki ederek bu hücreleri öldüren yeni bir tür kanser tedavisi, insanlar üzerindeki ilk denemelerde ciddi umutlar vaat eden sonuçlar verdi. İngiltere’den bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre bir kanser hastasının tüm kanserli hücreleri yok olurken diğerlerinin kanserli tümörleri küçüldü. Virüs, uçuk virüsünün zayıflatılmış bir formu; bu formun üzerinde de tümörleri öldüreceği şekilde oynandı.  ...Devamı.»

Çin'de havadaki Covid-19'u tespit eden maske geliştirildi

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 13290 Okunma22 Eylül 2022 07:13:49

Çinli araştırmacılar, havadaki Covid-19 ya da grip virüslerini tespit eden maske geliştirdi. Shanghai'daki Tongji Üniversitesi'nde çalışan altı araştırmacı tarafından geliştirilen maskenin içine yerleştirilen sensörler 10 dakika içinde ortamda koronavirüs ya da H5N1 ve H1N1 influenza virüsü olup olmadığını tespit ediyor ve kablosuz bir şekilde bağlandığı telefon gibi araçlara anında uyarı gönderiyor. Maskeye dair bilgilendirme akademik bir yayın olan Matter'da yayımlandı.  ...Devamı.»

Orta Çağ'da Bir Mühendislik Dehası Cezeri

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 11445 Okunma17 Eylül 2022 14:22:45

Tam adı, İsmail Ebul-iz Bin Razzaz El-Cezeri olan ve bizim Cezeri batı dünyasının ise Cazari/Gazari olarak bildiği, çağının ilerisindeki bilim insanı 1153 yılında Cizre’de doğmuştur. Mekatronik biliminin öncüsü kabul edilir. Aynı zamanda dünyanın ilk sibernetik bilgini olan Cezeri, bilgisayarın temellerini oluşturacak çalışmalarıyla bilinir. Ayrıca robotlar, saatler, otomatik çocuk oyuncakları, termos, şifreli kilitler ve şifreli kasalar gibi 60 civarında makinenin mucididir.  ...Devamı.»

Tarihi değiştirecek yazıt… İlk kez geçiyor

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 13671 Okunma25 Ağustos 2022 09:50:32

Moğolistan’ın Ötüken bölgesinde Kültekin ve Bilge Kağan’ın babası olan İkinci Göktürk Devleti kurucusu İlteriş Kutluğ Kağan’a ait yazıt bulundu. Yazıtta ‘Tanrı’, ‘Türk’, ‘Kutluk’, ‘Tümen’ yazıları yer alıyor. Keşifle ‘Türk’ adının ilk kez geçtiği varsayılan Orhun Anıtları’ndan daha eski bir Türk anıtı bulunmuş oldu. Uluslararası Türk Akademisi ve Moğolistan Arkeoloji Enstitüsü, Moğolistan’ın Ötüken bölgesindeki Nomgon Ovası’nda buldukları yazıtların Kültekin ve Bilge Kağan’ın babası olan İkinci Göktürk Devleti kurucusu İlteriş Kutluğ Kağan’a ait olduğunu açıkladı.  ...Devamı.»

Bilim insanları, soyu tükenmiş Tazmanya Kaplanı’nı gen düzenleme yoluyla geri getirmeyi planlıyor

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 9576 Okunma17 Ağustos 2022 20:55:48

Bilim insanları, 1930'larda nesli tükenen Tazmanya Kaplanı’nı gen düzenleme yöntemiyle dünyaya kazandırabilmek için milyonlarca dolarlık bir proje başlattı. Köpeği andıran suratı ve sırtındaki çizgileriyle nadir bir görünüme sahip olan Tazmanya Kaplanı’nın önce aşırı avlanma nedeniyle nesli tükenmişti. Son hayvan da 1936 yılında Hobart'taki Beaumaris Hayvanat Bahçesi'nde ölmüştü. Şimdi ABD ve Avustralya'daki 50 bilim insanından oluşan bir ekip süreci tersine çevirmeyi umuyor.  ...Devamı.»

Gelecek nesiller için dünyanın kara kutusunu yapıyorlar

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 17397 Okunma09 Aralık 2021 07:54:58

Kiyamet tarihi yaklaşıyor mu? Bilim insanlari tazmanya'ya 'dünya'nın kara kutusu'nu inşa ediyor. İklim krizi gibi olaylar sürekli baş gösterirken, bilim insanları kıyamet günü senaryoları yazmaya başladı. Tazmanya'ya bir kara kutu inşa etmeye başlayan araştırmacılar, bu kutunun yok edilemez olduğunu açıkladı. Gelecek nesillerin, insanlığın iklim krizi ile nasıl baş ettiğini görebilmesi için bir kara kutu yapılıyor. Dünyanın kara kutusu olarak anılan yapının, bir otobüs büyüklüğüne ve yok edilemez bir yapıya sahip olması planlanıyor.  ...Devamı.»

Avustralyalı matematikçi, dünyanın en eski uygulamalı geometri örneğini ortaya çıkardı.

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 19974 Okunma27 Ekim 2021 14:50:08

En az 100 yıl önce Irak’ta bulunan 3700 yıllık bir Babil kil tabletinin üzerindeki haritada; geniş bir toprak araziyi kusursuz geometrik parçalara bölmek için gelişmiş bir matematik form kullanıldığını ortaya çıkardı. Sidney’deki New South Wales Üniversitesi haber merkezinin raporuna göre, üniversiteden bir matematikçi, uygulamalı geometrinin bugüne kadar kaydedilmiş en eski örneğini keşfetti. Söz konusu tablet, Pisagor Üçlülerinin arazi bölmek için kullanıldığını gösteriyor. Üstelik, Yunan matematikçi Pisagor’un M.S. 539’lardaki geometrik ilkesinden tam 1100 yıl önce…  ...Devamı.»

Bilim kategorisinde 14 sayfada 273 haber kayıtlı.
1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.14.





Yüzlerce öğrenciden ABD'yi terk etmeleri istendi.
Avrupa'da İmamoğlu çıkmazı: Çıkarlar mı değerler mi?
Ayaktayız
YÜRÜYÜŞ SÜRÜYOR
'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…

Trump üçüncü kez başkan olabilir mi?
CHP İmamoğlu ve erken seçim için imza kampanyası başlattı
ABD'de ulusal güvenlik skandalı ile gündeme gelen Signal nedir?
CHP neden boykot çağrısı yaptı?
Gazze Krizi: İnsan Hakları Analizi ve Ablukanın Sonuçları

Avrupa’nın en az et yiyen ülkesi Türkiye: Fiyatlar 5 yılda % 1230 arttı!
Türkiye'de ekonomi bir kez daha belirsizlik döneminde
ABD-Çin hattında ticaret savaşı: “Soğuk Savaş’tan beri görülmemiş bir rekabet”
Canberra yenilenebilir enerjiye geçişi nasıl başardı?
Türkiye işçiler için bir cehennem

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN
Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Beyin çürümesi
"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.

Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?
Devrimsel Bir Teknoloji: Kaykay Şasi
Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!
Türkiye OECD’de gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu 4. ülke
2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.

Kakao Endüstrisinde Çocuk İşçiliği: Tadı Kadar Tatlı Değil
Dan O’Dowd, Tesla’nın Zehirli Kültürü, Başarısız Abartı ve BYD’nin Yükselişi Üzerine
ANALAR(IMIZ) SİZLER ÇOK YAŞAYIN
Amerika dış yardım yumuşak gücünden vazgeçiyor mu?
Zelenski: Kolezyum Politikasının Kurbanı

ZAMANI VAR
TASARRUF
DUR YOLCU
EMRİ HAK VAKİ
Hatalar Zinciri

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar









Basa git