A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Avustralya'da, ejderha tasvirlerine çok benzeyen uçan sürüngen keşfedildi.

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 18261 Okunma10 Ağustos 2021 15:57:20

"Fosil, gerçek hayatta var olabilecek bir ejderhaya en yakın şey" Yaklaşık 10 yıl önce keşfedilmiş fosili analiz eden bilim insanları, yeni teruzor (dinozorlar çağında yaşamış kanatlı sürüngenler) türü keşfetti. Avustralya semalarında 105 milyon yıl önce korku saçan yaratığın, Ortaçağ'daki ejderha tasvirlerine en çok benzeyen canlı olabileceği kaydedildi.  ...Devamı.»

İklim şartları, insanın beden ve beyin büyüklüğü üzerinde etkili

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 19173 Okunma09 Temmuz 2021 02:33:46

Bilim insanları, iklimin insanın beden ve beyin büyüklüğüne etkisi olduğunu ortaya koydu. İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi ile Almanya'daki Tübingen Üniversitesi'nin yaptığı araştırma, sıcaklık, yağış miktarı gibi iklim unsurlarının beden boyunun şekillenmesinde büyük bir rol oynadığını gösterdi. Araştırmacılar, soğuk iklimlerde beden boyunun daha büyük, sıcak iklimlerde ise daha küçük olduğu sonucuna vardı.  ...Devamı.»

İlk ve ikinci dozda farklı Covid aşıları olmak 'iyi bir koruma sağlıyor'

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 19350 Okunma29 Haziran 2021 03:21:16

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, ilk ve ikinci dozda iki farklı marka Covid-19 aşısı olmak koronavirüse karşı iyi bir koruma sağlıyor. Com-Cov araştırmasında, iki doz Pfizer, iki doz AstraZeneca ve birinin ardından diğer aşının olunması incelendi. Araştırmadaki tüm kombinasyonlar işe yaradı ve bağışıklık sistemini geliştirdi. Uzmanlar bu bilgenin aşılama kampanyalarında esneklik sağlayabileceğini belirtiyor.  ...Devamı.»

Yüzde 92 koruyor…

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 17193 Okunma22 Haziran 2021 07:14:04

Hiçbir ülkeden aşısı almamışlardı… Küba yerli corona aşısı Abdala’nın sonuçlarını açıkladı: Yüzde 92 koruyor. Salgın sürecinde yurt dışından almayarak kendi aşısını üretmeye girişen Küba'da heyecan yaratan bir gelişme yaşandı. Ülkede geliştirilen üç dozluk Abdala aşısının koruyuculuk oranının yüzde 92.28 olduğu açıklandı.  ...Devamı.»

Sosyal mesafe kuralı, COVID-19’u önlemede hiçbir etkiye sahip değil

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 18366 Okunma27 Nisan 2021 11:07:45

MIT'de yapılan yeni bir araştırmaya göre, pandemi döneminde virüs riskini azaltmak için ortaya çıkarılan sosyal mesafe kuralının kapalı alanlarda bu riski çok az azalttığı ortaya çıktı. Pandemi devam ederken bilim insanlarının corona virüsü ile ilgili her gün yeni bir bilgiye ulaşıyor. Son olarak da virüsün ortaya çıkmasıyla beraber hayatımıza giren sosyal mesafe kuralını incelemeye aldılar. Araştırmacılar, COVID-19 riskini azaltmak için uygulanan kısıtlamaların geçerliliğini ve etkisini araştırıyor.  ...Devamı.»

Avustralya arısı 100 yılın ardından tekrar görüldü

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 91269 Okunma14 Mart 2021 10:43:18

Bugüne kadar soyu tükendiği düşünülen bu arı türü en son 1923 yılında vardı. Ve yaklaşık bir yüzyıl geçmesi ardından tekrar görüldü. Latince cins adı ‘Pharohylaeus lactiferus’ olan bu arı o kadar uzun süredir görülmemişti ve bilinen ortak bir adı bile yoktu. Bu keşfin arkasında olan bir araştırmacı bu durumu çözüme kavuşturdu.  ...Devamı.»

Ağır koronavirüs vakalarının nedeni ‘lektin proteini’ olabilir

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 119259 Okunma01 Mart 2021 14:44:11

Koronavirüs hastaları üzerinde yaptıkları bir araştıemayı paylaşan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Tükek, bağışıklık sisteminin savaşçı hücreleri harekete geçirmesini sağlayan “lektin proteini”ni az miktarda bulunduran kişinin hastalığı ağır geçirdiklerini bildirdi. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, risk grubunda veya altta yatan hastalığı olmadığı halde Covid-19’u ağır geçiren ya da hastalıktan yaşamını yitirenlerin çocuklarında da hastalığın ağır seyretme riski olabilir.  ...Devamı.»

Covid-19’u hafif atlattıysanız Neandertal atalarınıza teşekkür borçlu olabilirsiniz

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 137052 Okunma17 Şubat 2021 14:19:24

Covid-19’u hafif ya da semptomsuz atlatanların bunu, Neandertal atalarından miras kalan genlerine borçlu olabileceği ortaya çıktı. Araştırmacılar ağır Covid-19 riskini yüzde 22 oranında azaltan bir gen mutasyonu buldu. Bu mutasyonun Neandertal DNA numunelerinin hepsinde, Avrupa ve Asya kökenlilerin yüzde 30’unda görüldüğü tespit edildi.  ...Devamı.»

Almanya'da Covid-19 ilacı da bulundu

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 240825 Okunma14 Aralık 2020 12:36:41

Almanya’da Fromycon isimli biyoteknoloji şirketi tarafından "FYP207" adlı koronavirüs ilacı bulundu. İlacın Covid-19'un mutasyona uğramasına karşı da koruma sağladığı belirtilirken acil onay başvurusu yapıldığı aktarıldı. Almanya Devlet Televizyonu (ARD), Covid-19 aşısından sonra ilacının da bulunduğunu aktardı. Normal tedavi sürecinde kullanılacak olan ilacı geliştiren Formycon biyoteknoloji firmasının gerekli başvuruları yaptığı belirtildi.  ...Devamı.»

Vampir yarasalar hasta olduklarında 'sosyal mesafeyi koruyor'

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 331101 Okunma29 Ekim 2020 12:02:03

Yapılan bir araştırmada vampir yarasaların hasta olduklarında sosyal mesafeyi korudukları, diğer yarasaların yanında daha az zaman geçirdikleri ve sürüdekilerle daha az ilişki kurdukları tespit edildi. Yarasaların bu davranışları daha önce laboratuvar ortamında gözlemlenmişti. Ancak uzmanlar, aynı davranışları Orta Amerika ülkelerinden Belize'de, vampir yarasalarda da gördü.  ...Devamı.»

7.000 yıllık sualtı keşfi, Avustralya’nın tarihini aydınlatıyor

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 262140 Okunma28 Ekim 2020 03:44:05

Avustralya’da deniz tabanına dağılmış taş aletler, kıtada bulunan en eski arkeolojik sualtı bölgesini işaret ediyor. Avustralya’nın 65.000 yıl geriye uzanan derin bir insanlık tarihi var, ama pek çok arkeolojik bölgesi şu anda sular altında. Şimdi ise arkeologlar, Aborjinlere ait eserlerin, açık denizde korunmuş olabileceğini gösteren bir işaret olarak, türünün tek örneği olan ve Avustralya kıta sahanlığı boyunca yayılmış 7.000 yıllık bir bölge keşfettiler.  ...Devamı.»

Covid-19 beyin hacmini küçültüyor.. Alzheimer hızlanıyor

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 237153 Okunma27 Ekim 2020 12:19:47

Covid-19 Alzheimer hastalığını ilerletiyor! Beyin tutulumuna yol açıyor. Covid – 19 genç, yetişkin ve ileri yaşta binlerce insanın sağlığını olumsuz yönde etkiledi. Uzmanlar salgına yakalanan bazı bireylerde beyin tutulumu meydana geldiğini belirtirken, Covid – 19’un Alzheimer hastalığını çok hızlı bir şekilde ilerlerlettiğine işaret ediyor. Bazı hastaların MR sonuçlarında beyin hacimlerinin 4’te 1 oranında küçüldüğünü tespit ettiklerini belirten uzmanlar; ileri yaşta bunama rahatsızlığı, Alzheimer ve altta farklı hastalıkları olan bireylerin risk altında oldukları için daha çok korunmaları gerektiğine dikkat çekiyor.  ...Devamı.»

Venüs'te yaşam belirtisinin en önemli bulgularından olan 'fosfin gazı' bulundu

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 316263 Okunma14 Eylül 2020 22:09:29

Bilim insanları yaptıkları araştırmada Venüs gezegeninin atmosferinde bulunan asit yüklü bulutlarda mikropların yaşamlarını sürebileceği fosfin adlı bir gaz tespit ettiklerini ve bunun da Dünya'ya benzer bir yaşamın belirtisi olduğunu duyurdu. Bir fosfor ve 3 hidrojen atomundan oluşan fosfin mikropların yaşamı için uygun olsa da insanlar için oldukça zehirli bir gaz.  ...Devamı.»

Dünyanın ilk kendini temizleyen, şeffaf, akıllı maskesi, FDA onayı aldı

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 317085 Okunma01 Temmuz 2020 12:37:33

Henüz seri üretime geçilmeyen maskeyi yakın zamanda sokaklarda görmemiz oldukça mümkün gözüküyor. Koronavirüs pandemisi nedeniyle maske kullanımının zorunlu olduğu bu zamanlarda, insanların yüz ifadeleri maskelerin ardında kayboluyor. Ayrıca piyasadaki maskelerin uzun süreli kullanımı kişileri rahatsız edebilmekte, özellikle sıcak ve nefes nefese hissetmelerini sağlayabilmekte.  ...Devamı.»

İsrail bir dakikalık koronavirüs nefes testine başladı

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 221652 Okunma
Yazar Yazan: Haberci | 21 Haziran 2020 02:31:41

Anında COVID-19 ölçümü yapabilecek bir buluşun, hava yolculuğuna muazzam etkileri olacaktır. Yolcuların uçmadan önce mutlaka test edilebildiğini, böylece sınırların yeniden açıldığını bir düşünün. İşte, bir kişinin koronavirüse yakalanıp yakalanmadığını bir dakika içinde saptayabilecek bir test, İsrail tarafından tasarlandı. Eğer, ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden onay alırsa yakında yüzlerce küresel giriş noktasına kurulabilir.  ...Devamı.»

Avustralyalı bilim insanları Covid 19'u 48 saatte yok ediyor

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 222717 Okunma05 Nisan 2020 20:13:06

Avustralyalı bilim insanları parazit öldürücü tablet Ivermectin'in laboratuvar ortamında Covid 19 virüsünü 48 saat içerisinde öldürdüğünü açıkladı. ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) de onayını alan Ivermectin, daha önce AIDS, dengue ateşi ve grip gibi virüs kaynaklı hastalıkların tedavisinde kullanılıyordu.Melbourne şehrindeki Monash Üniversitesi'nde görevli araştırma görevlilerinin laboratuvar ortamında yaptığı testlere göre bir doz Ivermectin, koronavirüsün hücreler içerisinde büyümesini engelliyor.  ...Devamı.»

Avustralyalı bilim insanları Koronavirüs aşısı denemelerine başladı

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 220650 Okunma02 Nisan 2020 14:11:17

Avustralya'da bilim insanları iki potansiyel aşı bileşimini hayvanlar üzerinde denemeye başladı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Oxford Üniversitesi ile ABD merkezli Inovio Ecza şirketinin ortaklığıyla geliştirilen aşıların hayvanlar üzerinde denenmesine onay verdi. Avustralya'nın ulusal bilim kurumu laboratuvar denemelerinin sonuçlarını değerlendirecek ve aşının insanlar üzerinde denenmesinin güvenli olup olmadığına karar verecek.  ...Devamı.»

Muhtemelen zaten hayatta!!!

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 125463 Okunma04 Mart 2020 02:44:10

"Bin yıl yaşayacak ilk insan muhtemelen aramızda"… Bin yıl kadar yaşayabilecek ilk insanın bugün var olup olmadığı sorusuna olumlu yanıt veren Britanyalı bilim insanı, “Muhtemelen zaten hayatta” dedi. Yaşlanmayı durdurmak için çalışan Britanyalı bilim insanı Dr. Aubrey De Gray'e göre bin yaşını görecek ilk insan şu an hayatta olabilir. Yaşlanma karşıtı araştırmalar yapan SENS Araştırma Vakfı'nda baş araştırmacı De Gray, son 20 yılda yaşlanmaya karşı büyük ilerlemeler kaydedildiğini belirtti.  ...Devamı.»

Eski bir yanardağı Aborijin hikayesi, şimdiye kadar anlatılan en eski hikaye mi?

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 30927 Okunma02 Mart 2020 04:04:19

Uzun zaman önce, Avustralya’nın güneydoğusuna dört dev yaratık gelmiş. Üçü, kıtanın diğer bölgelerine yürüyüp gitmiş ancak biri yere çömelmiş. Vücudu, Budj Bim adındaki bir yanardağa, dişleri ise yanardağın lavlarına dönüşmüş. Günümüzde bilim insanları, bölgedeki Aborjin Gunditjmara halkı tarafından anlatılan bu masalın aslında geçmişe dayanan bazı temelleri olabileceğini düşünüyor.  ...Devamı.»

Beyin bağlantılarını inceleyen en büyük ve ayrıntılı harita yayınlandı…

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 23652 Okunma26 Ocak 2020 10:33:57

Google ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Virginia eyaletindeki Janelia Araştırma Kampüsü'nden bilim insanları, herhangi bir hayvandaki beyin bağlantılarını inceleyen en büyük ve yüksek çözünürlüklü beyin haritasını yayımladı. Araştırmacılar, 21 Ocak'ta, bir meyve sineğinin beynindeki 25 bin kadar nöronu birbirine bağlayan 20 milyon bağlantı noktasını (sinaps) izleyen üç boyutlu modeli paylaştı.  ...Devamı.»

Bilim kategorisinde 14 sayfada 273 haber kayıtlı.
1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.14.





Yüzlerce öğrenciden ABD'yi terk etmeleri istendi.
Avrupa'da İmamoğlu çıkmazı: Çıkarlar mı değerler mi?
Ayaktayız
YÜRÜYÜŞ SÜRÜYOR
'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…

Trump üçüncü kez başkan olabilir mi?
CHP İmamoğlu ve erken seçim için imza kampanyası başlattı
ABD'de ulusal güvenlik skandalı ile gündeme gelen Signal nedir?
CHP neden boykot çağrısı yaptı?
Gazze Krizi: İnsan Hakları Analizi ve Ablukanın Sonuçları

Avrupa’nın en az et yiyen ülkesi Türkiye: Fiyatlar 5 yılda % 1230 arttı!
Türkiye'de ekonomi bir kez daha belirsizlik döneminde
ABD-Çin hattında ticaret savaşı: “Soğuk Savaş’tan beri görülmemiş bir rekabet”
Canberra yenilenebilir enerjiye geçişi nasıl başardı?
Türkiye işçiler için bir cehennem

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN
Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Beyin çürümesi
"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.

Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?
Devrimsel Bir Teknoloji: Kaykay Şasi
Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!
Türkiye OECD’de gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu 4. ülke
2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.

Kakao Endüstrisinde Çocuk İşçiliği: Tadı Kadar Tatlı Değil
Dan O’Dowd, Tesla’nın Zehirli Kültürü, Başarısız Abartı ve BYD’nin Yükselişi Üzerine
ANALAR(IMIZ) SİZLER ÇOK YAŞAYIN
Amerika dış yardım yumuşak gücünden vazgeçiyor mu?
Zelenski: Kolezyum Politikasının Kurbanı

ZAMANI VAR
TASARRUF
DUR YOLCU
EMRİ HAK VAKİ
Hatalar Zinciri

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar









Basa git