A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yeni Canlı Makineler Geliyor!

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 22026 Okunma16 Ocak 2020 14:50:06

İlk kez kurbağaların kök hücrelerinden ilk defa canlı robotlar üretildi. Bilim İnsanları, Tamamen Canlı Hücrelerden İnşa Edilen İlk Robotları Tasarladılar. Başka bir yaşamda, doğal gelişimlerini takip etmelerine izin verilseydi, embriyonik kurbağalardan alınan kök hücreler yaşayan, nefes alan hayvanlarda deri ve kalp dokusuna dönüşürdü.  ...Devamı.»

Uzayda beklenmedik kütleçekimsel dalga patlaması saptandı

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 18969 Okunma16 Ocak 2020 04:24:05

Bu tür patlamalara "aniden ortaya çıkıveren kütleçekimsel dalgalar" deniyor. Bilim insanları, derin uzayda bilinmeyen bir konumdan gelen "bilinmeyen ya da öngörülemeyen" bir kütleçekimsel dalga patlaması tespit ettiklerini düşünüyor. Kütleçekimsel dalgaları algılamak için özel olarak inşa edilen LIGO deneyi, beklenmedik uzay-zaman dalgalanmaları saptadı.  ...Devamı.»

170.000 yıllık pişirilmiş bitki kalıntıları Afrika’da bulundu

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 21927 Okunma08 Ocak 2020 05:12:56

Güney Afrika’daki mağarada 170.000 yıllık küllerde bulunan kömürleşmiş parçalar, şimdiye kadar bilinen en eski pişirilmiş kök sebzeleri çıktı. Bulgular, gerçek ‘paleo diyetin’ modern patateslere benzer şekilde karbonhidrat bakımından zengin birçok kavrulmuş sebzeyi içerdiğini gösteriyor. Araştırma lideri Lyn Wadley, “Bence insanlar karbonhidratlar ve proteinlerin bir kombinasyonundan oluşan çok dengeli bir diyet ile besleniyorlardı.” diyor.  ...Devamı.»

İlk insanlar hangi amaçla resmediyorlardı?

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 20652 Okunma23 Aralık 2019 13:17:06

Dünyanın en eski figüratif sanat eserinin keşfi, bu konudaki tartışmaları başlattı. Begoña Sánchez Chillón'un açtığı arşivlerden birinde artık var olmayan bir dünya var ve unutulmaz bir maceranın son ifadesini simgeliyor. 1912 ve 1936 arasında, Juan Cabré ve Francisco Benítez adlı iki sanatçı on binlerce yıl önce kaya tuvallerinde yapılan insanlığın ilk sanat eserlerini aramak için bir eşek üzerinde tüm İspanya'yı gezdi. “Mağara resimlerinin çoğu kayboldu. Elimizdeki tek tanık bu koleksiyon, ”diye açıklıyor biyolog Madrid'deki Ulusal Doğa Bilimleri Müzesi arşivlerinde.  ...Devamı.»

Modern insanın genetiği en fazla 38 yıl yaşamaya izin veriyor

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 21087 Okunma17 Aralık 2019 01:13:05

Omurgalı canlıların yaşam döngüsünü inceleyen Avustralyalı bilim insanları, modern insan genetiğinin en fazla 38 yıl yaşamaya imkan verdiği sonucuna ulaştı. İlk dönem modern insan ortalama hayatının araştırma sonuçlarıyla örtüştüğünü vurgulayan bilim ekibi, modern insanın yeni yaşam tarzı ve tıp alanındaki gelişmelerin ömrü uzattığını belirtiyor.  ...Devamı.»

Boncuklu Tarla Göbeklitepe’den daha eski

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 26781 Okunma08 Aralık 2019 13:46:06

Mardin’de ki Boncuklu Tarla’nın Göbeklitepe’den daha eski olduğu tespit edildi. Mardin’in Dargeçit İlçesi’nin Ilısu Mahallesi’ndeki Boncuklu Tarla’da üçüncü sezonu tamamlanan kazı çalışmaları sonrası, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özcoşar, Boncuklu Tarla’daki kazı alanının Göbeklitepe’den bin yıl daha öncesine giden bazı bulgular içerdiğini bildirdi.  ...Devamı.»

Hayvanlarda Neden Eşcinsellik Bu Kadar Yaygındır?

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 22188 Okunma06 Aralık 2019 04:45:59

Uzun zamandır evrimsel bir bilmece olarak kabul edildi. Ancak yeni araştırmalar bunun düşünmenin yanlış bir yolu olabileceğini öne sürüyor. Çok uzun bir süredir bilim insanları, hayvanların aynı cinsiyetten bireylerle cinsel davranışlarda bulunduğunu gözlemliyor ve biliyorlar. Bu aynı cinsiyetten cinsel davranış (SSB); 1,500’den fazla hayvan türünde, solucanlardan nematod yılanlara, primatlardan deniz yıldızlarına, yarasalara kadar bu durum gözlemlenmiştir.  ...Devamı.»

Güneydoğu’nun altı "Göbeklitepe" dolu

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 24924 Okunma29 Kasım 2019 04:47:47

İnsanlık tarihine dair bilinenleri değiştiren Göbeklitepe, tek değil. Şanlıurfa’daki Karahan Tepe ve Harbetsuvan Tepesi’nde yapılan kazılarda Göbeklitepe benzeri onlarca dikilitaş bulundu. Göbeklitepe’nin keşfi dünya tarihi açısından bilinen pek çok gerçeği değiştirdi. Yaklaşık 12 bin yıl önce inşa edildiği çağın beklenenden çok ötesinde olan T şeklindeki dikilitaşlar ve üzerlerindeki benzersiz rölyefler dünya genelinde ilgiyi bölgeye çekti.  ...Devamı.»

Avustralyalılar bilim dünyasının yeni keşfettiği balığı yıllardır yiyormuş

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 21741 Okunma05 Kasım 2019 18:19:05

Queensland'de satılan "lezzetli" orfoz aslında tamamen yeni bir tür… Görünüşe göre Güneydoğu Avustralya halkının, lezzetli olduğu belirtilen bir orfoz türünü uzun süredir mutlu mesut avlıyor ve yiyordu. Ancak bu sıradan balığın, daha önce resmi olarak belgelenmediğini bilmiyordu. Bu durum, Queensland Müzesi balık uzmanı Jeff Johnson'a daha önce hiç görmediği (Avustralya'da "kaya morinası" diye de bilinen) bir orfozun fotoğrafını yollayan balıkçı sayesinde ortaya çıktı.  ...Devamı.»

Üç Cinsiyetli Bir Solucan Bir Keşfedildi

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 23358 Okunma29 Eylül 2019 03:43:48

Antarktika’nın buzul çölleri veya denizin en derin dipleri gibi, Kaliforniya’daki Mono Gölü de çoğu canlı türü için yaşanamayacak bir yer. Bakteriler ve alglerden ayrı olarak, yalnızca tuzlu su karidesi ve dalış sineğinin aşırı tuzlu sulara dayanabildiği biliniyor. Ama bu gölde göründüğünden daha fazlası var. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'ndeki araştırmacılar yakın zamanda gölün içinde ve çevresinde yetişmiş sekiz mikroskobik solucan türü keşfettiler ve bunlardan biri tam anlamıyla çok tuhaf.  ...Devamı.»

Beyin implantları: Nöral devrim mi, düşünce kontrolü mü?

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 23835 Okunma17 Eylül 2019 16:24:18

Sinir sistemindeki aksaklıkları gidermek amacıyla geliştirilen aygıtlar, gelecekte insanların telepatik yolla iletişim kurabilmesine olanak sağlayabilir. İngiliz Kraliyet Bilimler Akademisi'nin iHuman adlı raporuna göre, bu cihazlar 10 yıl içinde kullanıma sunulacak. Ancak telepatik iletişimin mümkün kılınması, düşünce özgürlüğü konusunda soru işareti yaratıyor. Raporda, "İnsanların düşüncelerine, ruh hallerine ve motivasyonlarına erişim, insan haklarının kötüye kullanılmasına neden olabilir" deniyor ve bazı şirketlerin çalışanlarının içsel duygularını ortaya çıkaran cihazlar kullanmasını bekleyebileceğinin altı çiziliyor.  ...Devamı.»

Ölü bedenler çiftliği

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 24017 Okunma13 Eylül 2019 15:54:06

Avustralya’nın ilk “insan bedeni çiftliği”ndeki araştırmacılar, cesetlerin çürürken ciddi bir biçimde hareketli olduğunu gözlemledi. Bulguların, özellikle ölüm sonrası araştırmalarda önemli etkisi olması bekleniyor. Kısaca AFTER adı verilen Avustralya Ölü Beden Deneysel Araştırma Tesisi, üç yıl önce, olay yeri senaryolarının benzerlerini hazırlama amacıyla kuruldu, ve çeşitli koşullar altında insan bedeninin çürüyerek ayrışmasını incelemekte.  ...Devamı.»

Laboratuvarda mutant kertenkele üretildi

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 27802 Okunma28 Ağustos 2019 22:16:42

Tartışmalı CRISPR tekniği ilk defa bir sürüngen türünde uygulandı, şimdiye kadar bunun neredeyse imkansız olduğu düşünülüyordu. DNA değiştirme teknikleri için önemli bir adım olan deneyde, ABD'den bilim insanları dünyanın genomu düzenlenmiş ilk sürüngenlerini -minik albino kertenkeleler- oluşturdu. İşaret parmağı büyüklüğündeki bu canlılar CRISPR-Cas9 isimli tartışmalı genom düzenleme tekniğiyle ortaya çıkarıldı.  ...Devamı.»

Troya'da 11. katman keşfedildi ve kentin tarihi 600 yıl geriye gitti

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 23174 Okunma22 Ağustos 2019 22:10:41

Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann döneminde keşfedilen ve Troya-1 olarak adlandırılan 10. katmandan daha eski bir katman bularak Troya-0 olarak adlandırdıklarını belirten Prof. Dr. Rüstem Aslan, arkeoloji dünyasını heyecanlandıracak keşfin kentin kuruluşunu 600 yıl geri götürdüğünü söyledi.  ...Devamı.»

“Dışkı nakli” koalaların hayatını kurtarabilir

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 24087 Okunma22 Ağustos 2019 21:45:13

Yeni bilimsel araştırmaya göre “dışkı nakli” koalaların besinlerini çeşitlendirerek hayatlarını kurtarabilir. Bazı koalalar sadece bir tür okaliptüs ağacı ile besleniyor. Bu da habitat kaybına karşı çok hassas oldukları anlamına geliyor. Koalaların besinlerini çeşitlendirmek isteyen bilim insanları, tek türle beslenen hayvanlara farklı bir okaliptüs türüyle beslenen diğer kolaların dışkı mikroorganizmalarını içeren haplar verdi.  ...Devamı.»

2024 yılında hepatit C tamamen son bulacak.

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 21446 Okunma26 Temmuz 2019 20:14:26

İspanya, hepatit C'ye karşı savaşa önderlik ediyor: 2024 yılında hastalık tamamen son bulacak. Bir araştırmaya göre, İspanya'nın İzlanda'dan sonra hastalığın yok edilmesinde savaşan en önemli ikinci ülke olacağını tahmin ediliyor. İstatistikler yaklaşık 60.000 kişinin virüsle yaşadığını ve bunu görmezden gelerek yaşadıklarını gösteriyor.  ...Devamı.»

Japonlar uzak bir göktaşından örnekler topladı

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 23383 Okunma13 Temmuz 2019 07:48:00

Japon uzay aracı Hayabusa-2, Dünya'dan 9 milyon kilometre uzakta bulunan Ryugu adlı bir göktaşının yüzeyine indi. Ryugu, güneş sistemimizin tarihine ilişkin ipuçları verebilecek, karbon bakımından zengin bir kaya ve canlı yaşamın temel yapı taşları olan amino asitleri içeriyor olabilir. Japonya’nın Hayabusa-2 uzay keşif aracı, 12 Temmuz 2019 Çarşamba günü, akşam 9: 06’da (Doğu Zaman Dilimine göre) göktaşı Rygu’nun yüzeyine iniş yaptı.  ...Devamı.»

Rengarenk bir Ay

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 37357 Okunma21 Haziran 2019 13:14:59

Bu görüntü, Yerçekimi Kurtarma ve İç Laboratuvarı (GRAIL) görevinin getirdiği verilerden oluşturulmuş Ay'ın güney enlemlerinin serbest hava gravür haritasıdır. Ay, yoğunluğu değişmeyen bir küre olsaydı, yerçekimi haritası, belirli bir yükseklikteki yerçekimi kuvvetinin her yerde aynı olduğunu gösteren tek bir özelliksiz renkte olacaktı.  ...Devamı.»

İyi ki doğdun Proton!

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 38542 Okunma
Yazar Yazan: Deniz Günal | 16 Haziran 2019 12:51:00

Tam yüz yıl önce 1919’da Ernest Rutherford protonun varlığını kanıtlayan çalışmasını yayınladı. Proton, Yunanca’da ‘birinci’ demek. Protona adını veren Ernest Rutherford, 1871 yılında Yeni Zelanda’da doğmuş bir İngiliz fizikçi. Nükleer fiziğin babası olarak görülen en önemli deneysel fizikçilerden biri. 1919 yılında, nitrojen ve diğer hafif elementlerin proton çıkardığını buldu. Rutherford, yaptığı deneylerle atomun çekirdek yapısını kurdu, ve radyoaktif çürümenin çekirdek fiziğinin bir işlevi olduğunu buldu.  ...Devamı.»

Kibir Hastalığı

Kategori Kategori: Bilim | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 32465 Okunma11 Mayıs 2019 18:13:54

2009 yılında David Owen ve Jonathan Davidson tarafından “Beyin’de yayınlanan Kibir Hastalığı adlı çalışmaya dikkat çekelim. Son yüzyıl içinde ABD ve İngiltere’deki Başkan ve Başbakanları incelemişler ve uzun süre çalışıp çeşitli başarılara imza atmanın ve dizginlenmemiş yetkiler kullanmanın, kişilik üzerinde yaptığı tahribatı 14 başlık altında toplanmışlar.  ...Devamı.»

Bilim kategorisinde 14 sayfada 272 haber kayıtlı.
1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.14.





'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar









Basa git