ABD'de yapılan bir araştırmaya göre; her 8 Amerikalıdan birisinin aç olduğu bildirildi. Amerikan Tarım Departmanı'nın yayınladığı raporda, son küresel mali krizle birlikte ülkedeki fakirlik oranının 1998'den bu yana en yüksek rakamlara ulaştığı belirtildi.
Raporda, Amerikan nüfusunun yüzde 12.2'sine denk gelen 36,2 milyon insanın yeterli yiyecek alacak ve sağlıklı yaşayacak parasının olmadığı vurgulanıyor. Ülkedeki açlık oranının 2000 yılından bu yana yüzde 40 oranında arttığı kaydedildi.
Açlık karşıtı sivil toplum örgütü Gıda Araştırmaları ve Aksiyon Merkezi'nin Başkanı James Weill, sonuçların 2015'e kadar çocuklardaki gıda yetersizliğini önlemeyi vaat eden Barack Obama üzerindeki baskıyı artıracağını söyledi. Weill, son küresel ekonomik krizin planları alt üst edeceğini ön görüyor.
Bunun yanısıra USA Today gazetesinin haberine göre, ABD’de 47 milyon Amerikalının sağlık sigortası bulunmazken, 18 milyon Amerikalının da sigortasını kendi cebinden ödediği belirtiliyor.
ABD'de sağlık sistemi konusundaki tartışmalar gündemdeki yerini koruyor. Bireysel sağlık politikaları birçok insanın sağlık sigortası kapsamı dışında kalmasına neden oluyor. Bu durumda 18 milyon kişi sağlık sigortasını kendi cebinden öderken, yaklaşık 47 milyon kişinin ise böyle bir hakkı bulunmuyor.
Sigortacıların kendi risklerini hafifletmek için sigortaya başvuran kişilerden en sağlıklı olanları tercih etmesi ise durumu iyice karıştırıyor. Mevcut sağlık sorunları, depresyon, saman nezlesi gibi vakalar ile hamilelik sigorta dışında tutulabiliyor.
Sağlık sigortasının kapsamı kişiden kişiye değiştiği gibi ücretlerde de farklılıklar yaşanabiliyor. Genç ve sağlıklı bireyler, yaşlılara oranla daha az sigorta ücreti veriyor. Geçtiğimiz yılın rakamlarına göre, 18 yaşından küçük çocuklar için yıllık ortalama 1163 dolar olan ücretler, 60 yaş üstü bireyler için yıllık 5090 doları bulabiliyor.