Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "'Atatürk'ün Türkiye'nin markası"' olduğunu belirterek, "'Atatürk adının, hiçbir şekilde ticari çıkar amaçlı kullanılmasına izin vermeyeceklerini"' kaydetti.
Bakan Çağlayan, yazılı açıklamasında ''Atatürk'' isminin İngiltere, Almanya ve bu ülkelerin yanı sıra AB çerçevesinde geçerli olmak üzere ticari marka olarak tescil edilmesi konusunda, bakanlığı tarafından bir süredir AB çapında araştırma ve çalışma sürdürüldüğünü ifade etti.
Bu çerçevede, bakanlığına bağlı Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından AB Topluluk Marka Ofisi (OHİM) ve Alman Marka Patent Ofisi veri tabanında yapılan araştırmalara göre, ''Atatürk'' ismini içeren 5 ayrı marka tescilinin yapıldığının belirlendiğini bildiren Çağlayan, şunları kaydetti:
''Bunlardan Almanya'da yerleşik Gebr, Wollberg OHG isimli tüzel kişi tarafından 14 Temmuz 1967'de tescil ettirilen ve genel olarak; bira hariç alkollü içecekleri kapsayan marka, Alman Patent ve Marka Ofisi elektronik veri tabanına göre 1 Kasım 2006 tarihinde yürürlükten kalkmış ve hükmünü kaybetmiştir.
Araştırmalar kapsamında Almanya'da Atatürk adına 3 adet marka tescili tespit edilmiştir. Almanya'da yerleşik Tezer Leblebici isimli gerçek kişi 2 adet marka tescili yaptırmıştır. Bunlardan ilki 28 Mart 2000 tarihinde genel olarak; madenler, metalden mamul inşaat malzemeleri, hırdavat ürünleri, deri vb. malzemeden mamul ürünler, çantalar, şemsiyeler, bastonlar ve mobilyalar ile benzerlerini kapsamaktadır.
İkincisi ise genel olarak; kuyumculuk ürünleri, takılar, saatler, basılı yayınlar, kırtasiye ve büro ürünleri, giyim eşyaları kapsayan başvurudur ve bu da 29 Aralık 2001 tarihinde tescil ettirilmiştir.
Ayrıca yine Almanya'da yerleşik Kasım Timur isimli gerçek kişi tarafından 25 Ağustos 2005 tarihinde tescil ettirilen marka, genel olarak; giyim eşyaları, bilimsel amaçlı alet ve cihazlar, televizyon, bilgisayar, radar, kuyumculuk ürünleri, takılar, saatler, deri vb malzemeden mamul ürünler, çantalar, şemsiyeler, bastonlar, temizlik maddeleri ve kozmetikleri kapsamaktadır.
Söz konusu tescil Atatürk'ün imzasını içermektedir.''
TESCİLLERİN İPTAL ETTİRİLMESİ İÇİN HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDIBunların yanında, İngiltere'de yerleşik Muhammed Gauher Yaqub isimli gerçek kişinin 12 Eylül 2006'da genel olarak; temizlik maddeleri ve kozmetikler, tıbbi ürünler, giyim eşyaları, gıda ürünleri, hazır yiyecekleri kapsayacak tarzda Atatürk adını tescil ettirdiğini belirten Çağlayan, yapılan bu tespitler sonucunda ilgili mercilere ve gerekli kurumlara başvurularak bu tescillerin iptal ettirilmesi için hukuki sürecin başlatıldığını bildirdi.
Bakan Çağlayan, Türk Patent Enstitüsünün (TPE) araştırmaları sonucu bir kısmı Almanya'da bir kısmı AB ülkelerinde geçerli olacak şekilde ticari marka tescili yapıldığının tespit edilmesi üzerine, hem OHİM hem de Almanya'da yapılan tesciller için Almanya Patent Mahkemesi'ne marka hükümsüzlüğü davası açılması çalışmalarına başlandığını kaydetti.
Türkiye sınırları içinde ''Atatürk'' adının alınması ve herhangi bir şekilde ticari marka ve rant aracı olarak kullanılmasının, 1934 yılında çıkarılan bir yasa ile engellendiğini hatırlatan Çağlayan, şunları kaydetti:
''Doğal olarak Türkiye'nin uluslararası geçerliliği olan bir kısıtlama uygulamasına girmesine imkan yoktur. Ancak hem halkımızın, hem de bizim ülkemizin kurtarıcısı, cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk ile ilgili hassasiyetimiz sorgulanamayacak kadar büyüktür. Çünkü Atatürk; cumhuriyetin, bağımsızlığın ve çağdaşlığın markasıdır. Çünkü Atatürk; Türkiye'nin markasıdır. Atatürk adının hiçbir şekilde ticari çıkar amaçlı kullanılmasına izin vermeyiz.
İster yurt içinde, ister yurt dışında olsun 'Atatürk' isminden çıkar elde etmek isteyenlere karşı, uluslararası yasaların ve hukukun bize verdiği tüm imkanlar kullanılacaktır.''
(AA)