Üzerine baraj yapılmakta olan antik kent Allianoi'de hasar meydana geldiği saptandı. Hasarla ilgili olarak, Allianoi Girişim Grubu'nun yaptığı başvuru üzerine, sıcak su havuzlarındaki suyun kanalla İlya çayına akıtılıp akıtılmadığı ve İlya Çayı'nda kepçeyle hafriyat yapılıp yapılmadığı konusunda, Mahkeme Heyeti inceleme yaptı.
“Keşif günü yapılan incelemelerde, 'kaplıca içindeki havuzların halen dolu oldukları ancak sıcak olmadıkları gözlenmiştir. Havuz içerisinde sıcak su ve gaz çıkışına rastlanmamıştır. Kaplıca binasının güneydoğu bölümünden geçen İlya Çayı’nda dere yatağı boyunca yaklaşık 50 m. uzunluk, 3-3,5 m. genişlik ve 1,5 m. derinlikte bir kazı yapılmıştır. Bekçi Ruhi Kaya tarafından kazının iş makinası ile yapıldığı' belirtilmiştir.
Bilirkişi Raporu’nda, yapılan hafriyat şema ile de belirtilmiştir. Raporda yer alan –aşağıdaki- şema, olay yerindeki tahribatı tüm açıklığıyla ortaya koymaktadır. Şemada, kazılan dere yatağı, kuşbakışı olarak ve dikey kesitiyle olmak üzere, iki ayrı açıdan gösterilmektedir.
'Yapılan kazı sonucunda, şemada gösterildiği gibi dere yatağının derinleştirilmesi, basınç azalmasından dolayı suyun tamamının dere yatağına doğru hareket etmesine neden olmuştur. Bu durum Kaplıca içindeki kaynağın kurumasına neden olmuştur' denilmektedir.
Bilirkişi Raporu’nun sonuç bölümü, Allianoi’deki tarih ve doğa cinayetinin bilimsel olarak da saptanmış olduğunu göstermesi bakımından son derece dikkat çekicidir:
Sonuç : - İlya Çayı boyunca iş makinası kullanılarak, dere yatağı yaklaşık 50 m. Uzunlukta, 3-3,5 m. genişlikte kazılarak, 1,5 m. derinleştirilmiştir.
- Yapılan kazı Paşa ılıcasındaki hidrojeolojik yapıyı etkilemiş ve zaten çok hassas olan dengeyi bozmuştur.
- Sıcak suların yön değiştirmesine neden olmuş ve Kaplıca içerisinde sıcak su çıkışı durmuştur.'
Bilirkişi Raporu da göstermektedir ki, Allianoi’de Koruma Kurulu kararlarına dahi uyulmadan, kepçe ile antik ılıcanın özelliğinin kaybolması için fiziki müdahalede bulunulmuştur. Bu konuyla ilgili olarak her türlü cezai ve hukuksal yola başvurulacaktır
Anımsanacağı gibi geçen ay içinde yaptığımız basın açıklamasıyla, Koruma Kurulu’nun Allianoi’yi “mille kaplama ve duvarla koruma kararı” nın da uygun olmadığının gene bir bilirkişi raporu ile ortaya konulduğunu, kamuoyuna duyurmuştuk.
Allianoi’nin sulara gömülmesi kararından vazgeçilmesi için daha kaç bilirkişi raporu gerekmektedir? 2001 yılında 1. derece arkeolojik Sit alanı olduğu yönünde karar verilen bölgede, yasaya aykırı biçimde baraj inşaatının sürdürülmesi, telafisi mümkün olamayacak hasarlara yol açmaktadır ve açacaktır. Ortaya çıkan hukuka aykırılık, Allianoi'nin suya gömülmesi halinde bağışlanamaz bir suç haline gelecektir.
Allianoi’nin yok edilmesine izin vermeyeceğiz..."