Osmanlı döneminin paha biçilmez eserleri,Topkapı Sarayının Hazineleri-Muhteşem Osmanlı Hanedanlığı Sergisi adı altında, Japonya da 1 Ağustosta görücüye çıkıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin tarihi mirasını yurt dışında daha çok tanıtmak amacıyla, Japonya’daki Tokyo Metropolitan Sanat Müzesi’nde “Topkapı Sarayı’nın Hazineleri-Muhteşem Osmanlı Hanedanlığı Sergisi” açacak.
Serginin organizasyon komitesinde, Japon tarafı adına Prens Takahito Mikasa, Türk tarafı adına da Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, fahri başkan olacak.
Topkapı Sarayı Müzesi’nden 111, Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nden 29 adet olmak üzere toplam 140 tarihi eserin izlenime sunulacağı sergide, kahve ibriği, çorba tası, sini, kase gibi mutfak kapları, hamam tası, leğen, güğüm gibi banyo malzemeleri ve zümrüt küpe, gerdanlık, halhal, kutu gibi süs eşyalarıyla Osmanlı hanedanının yaşantısı anlatılacak.
Serginin önemli eserleri arasında ise Hürrem Sultan Vakfiyesi, Sultan I. Mahmud’a ait Tuğralı Mülkname, Sultan IV. Mehmet’in Tuğralı Fermanı ve Sultan III. Selim’in Tuğralı Temliknamesi yer alacak.
Sergi, 24 Eylüle kadar Japonların ilgisine sunulacak.
Ayrıca “Topkapı Sarayı’nın Hazineleri-Muhteşem Osmanlı Hanedanlığı Sergisi”, 6 Ekim-2 Aralık tarihleri arasında Kyoto Müzesi’nde, 11 Aralık 2007-11 Şubat 2008 tarihleri arasında da Nagoya Şehir Müzesi’nde görücüye çıkacak.
YURT DIŞINDA 4 SERGİ GÖRÜCÜYE ÇIKMIŞTI
Bakanlık, bu yıl, yurt dışında büyük çaplı 4 sergi düzenledi. Yurt dışı sergi atakları “İstanbul: Şehir ve Sultan Sergisi” ile başladı.
De Nieuwe Kerk Vakfı ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü organizasyonuyla Amsterdam’da, 14 Aralık 2006-15 Nisan 2007 tarihleri arasında düzenlenen “İstanbul: Şehir ve Sultan Sergisi”nde, Osmanlı İmparatorluğu’nun yükseliş dönemi, saray yaşamı, geleneksel el sanatları, dini kuruluşları ve evlerin iç dekorasyonu, İstanbul’daki müzelerden seçilen 227 eser ile anlatıldı. Serginin açılışına Kraliçe Beatrix ile Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç katılmıştı.
İlgi çeken ikinci önemli sergi de İtalya’nın başkenti Roma’da 10 Ocakta açılan “Türkiye: 7000 Yıllık Tarih” başlıklı sergi oldu. İki ülke Cumhurbaşkanının katılımıyla, Roma Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda açılan sergi, Türkiye ile İtalya arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 150. yılı çerçevesinde düzenlendi. 43 eserin yer aldığı sergide, çeşitli dönemlere ait arkeolojik eserler ile Osmanlı dönemi yapıtlar gösterildi.
“12 Bin Yıl Önce Anadolu: İnsanlık Tarihinin En Eski Anıtları” ise Almanya’nın Baden-Württemberg, Karlsruhe Eyalet Müzesi’nde, 19 Ocak-17 Haziran tarihleri arasında teşhir edildi. Türkiye’nin 11 il müzesinden toplam 386 eserin yer aldığı sergide, neolitik dönemde Anadolu halkının yaşamı, mimarisi, tarım ve hayvancılığı, kazılarda ele geçen buluntularla gösterildi.
Seramikleriyle ünlü Türkiye’nin seramik sanatının yansıtılması için de “Seramiklerin Kavşak Noktası Türkiye: Doğu ve Batının Buluştuğu Yer” adlı sergi düzenlendi. Türkiye ile Kore Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin 50. yıl dönümü çerçevesinde, 28 Nisan-24 Haziran tarihleri arasında açılan sergide, toplam 173 adet eser yer aldı.
ÖZEL MÜZELER İLE KOLEKSİYONERLERDEKİ ESERLERİN SERGİLERİ
Öte yandan, Sabancı Vakfı Müzesi ve Gülbenkian Vakfı iş birliğiyle Lizbon’daki Gülbenkian Vakfı Müzesi’nde, 14 Haziranda, “Çağrışımlar, Geçişler, Atmosferler: Sakıp Sabancı Müzesi’nden Resimler” sergisi açıldı.
Sabancı Vakfı Müzesi’nden 38 eserin teşhir edildiği sergi, 26 Ağustosa kadar devam edecek.
Koleksiyoner Prof. Dr. Ayan Gülgönen’e ait 17. ve 18. yüzyıl kilimleri koleksiyonundaki 25 eser de Slovenya Ljubljana Milli Müzesi’nde, 12 Haziran-15 Temmuz tarihleri arasında “Türk Kilimleri” başlığıyla sergilendi.