A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Helâl olsun ! "Helal'leşiyoruz!

Kategori Kategori: Türkiye | Yorumlar 2 Yorum | Yazar Yazan: Haberci | 23 Eylül 2008 01:18:12

Türkiye, haramzadelerin elinde, her gün yeni bir yolsuzluk, yeni bir çürüme haberiyle çalkalanırken, iktidar, bunların uzantısı olacak bir uygulamayı, gül suyu niyetine toplumun üzerine boca etmeye hazırlanıyor. "İslami usullere uygun şekilde hazırlanan gıda tüketmek isteyenlerin ihtiyacını karşılamak" için üzerinde çalışılan "Helal Gıda Standardı" konusunda, hazırlıklar tamamlanmak üzere!

Türkiye'de tarım ve hayvancılık çökertilirken, "merdiven altı" sağlıksız gıda üretimi varlığını sürdürürken, TSE üzerinde uzun bir süredir çalıştığı "Helal Gıda Standardı"nda son aşamaya gelindiğini bildirdi. TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, bunu duyurduğu açıklamasında, "söz konusu standardın iyi bir şekilde çıkarılmasını istiyoruz" dedi. Konuyla ilgili "önemli hassasiyetler"in bulunduğunu da sözlerine ekledi.
 

"Helal Gıda Standardı", 2005 yılında İstanbul'da gerçekleştirilen İslam Konferansı Teşkilatı toplantısında, bu konuda başı çeken Malezya'nın önermesi üzerine, Dışişleri Bakanlığı'nın da gündemine alınmış ve dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "Helal Gıda Standardı" oluşturma işiyle TSE'yi görevlendirmişti. Meselenin kamuoyuna duyurulmasında dinci medya özel bir çaba harcamış, "TSE, İslami usullere uygun gıda tüketmek isteyenlerin ihtiyacını karşılamak için 'helal gıda' adı altında yeni bir standart oluşturuyor" haberleriyle, "müjdeler" verilmişti.
 

"Helal Gıda Standardı", gündeme geldiği 2005 yılından bugüne, siyasi ve mesleki örgütler, tüketici hakları kuruluşları ve gıda üretimi yapan şirketler tarafından değişik açılardan tartışıldı. Gıda yönetiminin, AKP hükümeti tarafından, tüketici sağlığına yönelik ve riskleri önlemeye çalışan kıstaslarla değil, yandaş şirketlere yeni kâr alanları açma hedefiyle ve siyasi-dini olarak istismarcı bir yöntemle ele alındığı eleştirileri öne çıktı.
 

O kadar ki, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, AKP'nin "laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline geldiği için kapatılması" istemiyle açtığı davanın dilekçesinde yer alan delillerden birini oluşturdu. Konu, iddianamede, "Dışişleri Bakanlığı'nın, İslam Konferansı'ndan çıkan tavsiye doğrultusunda 2005'te Türk Standartları Enstitüsü'ne başvurarak, 'Helal Gıda Standardı' hazırlatması" ifadesiyle yer buldu.
 

TSE olarak standartlar konusunda dünyayla uyumlu hareket ettiklerini belirten Büyükhelvacıgil, helal gıda standardını özellikle Malezya'nın çok etkin bir şekilde uyguladığını kaydetti.
 

İsrail'in "koşer" adıyla uyguladığı sertifikayla İslam dünyası 2004 yılında tanıştı. Dünya genelinde "helal gıda" sertifikası veren ilk ülke ise Malezya. Malezya'yı Müslüman nüfusun ağırlıkta yaşadığı Avrupa ülkeleri izledi. Almanya, Fransa, Belçika ve Vietnam da "helal gıda" sertifikası veriyor.
 

Malezya'da başlayıp ABD ve Avrupa'da yaygınlaşan "Helal Gıda Standardı", son olarak Kırgızistan'da da uygulanmaya başladı. 20 civarında ülke sertifika düzenlerken, "Dünya Helal Konseyi" adlı örgüte üye olan kuruluş sayısı 60 civarında. "Helal gıda" uygulamasının yapıldığı Müslüman ülkelerde, ürünün "helal" olup olmadığına "İslam Ulema Meclisleri" karar veriyor.
 

Helal sertifikasyonu, sadece gıda ürünlerini değil, gıdaların servisinin yapıldığı yerleri (dinen sahip olması gereken özelliklere bakılarak) ve paketleme, taşıma, markalama, etiketleme, lojistik, seyahat, otelcilik gibi hizmetlerle eczacılık, kozmetik, tıbbî cihazlar ve diğer sağlık ürünlerini de kapsıyor.
 

"Helal ürün", sadece "dinî hassasiyeti" olan insanları değil, yeni pazarlara açılmak isteyen işadamlarını da yakından ilgilendiriyor. 25 milyon Müslümanın yaşadığı Avrupa ülkeleri ile Hindistan, ABD ve Çin, önemli pazarlar olarak görülüyor.

 
TSE Başkanı Büyükhelvacıgil de, söz konusu iş hacminin ''akıl almaz'' boyutlarda olduğunu belirterek, ''dünya ticaretine baktığımızda, çok büyük bir pay var.' dedi ve "bu ticaretten Türk sanayicisinin pay alabilmesi için, söz konusu standardın çıkması gerektiği"ni ifade etti.

 
"Helal Gıda Standardı"nın mecburi standart kapsamında olmayacağını belirten TSE Başkanı Büyükhelvacıgil, bu standardı uygulayacaklar ile uygulamayacaklar arasında haksız rekabet doğacağı eleştirilerini ifade eden bir soru üzerine, "Helal Gıda Standardı"nı tercih edip etmemeyi tüketicinin hür iradesinin belirleyeceğini ve tüketicilerin bu standarda uygun ürün ve hizmet isteme hakları bulunduğunu söyledi.

 
Tüketicilerin istediğini alıp, istemediğini almayabileceğini belirten Büyükhelvacıgil, ''buna hüküm koyamazsınız ki. Tüketicinin tercihidir. Tüketici tercihini yapar, kullanır. Herkes söylemez mi 'koşulsuz müşteri mutluluğu' diye. Mühim olan tüketicinin memnuniyeti değil midir? Onların isteklerine cevap verebiliyor olmak değil midir? Yani tüketiciyi memnun etmektir. Tüketicinin isteklerine cevap verebiliyor olmamız lazım. Böyle bir ihtiyaç varsa bunun yapılması lazım" dedi.
 

Banvit A.Ş. Genel Müdürü Ömer Görener, kamuoyunda "Helal Gıda" olarak bilinen, 2008'de uygulamaya başlanacağı açıklanan "Dini Usullere Uygun Gıda Standardı"yla ilgili olarak, ''uygulanması planlanan sertifikalandırma düzenini, üreticilerin sırtına yüklenecek ayrı bir haraç mekanizması olarak görüyoruz'' demişti. Görener, "Helal Gıda Sertifikası"nın uzun vadede İslam ülkelerinden oluşan komşu pazarlara yönelik gıda ihracatını artıracağı beklentisinin mevcut olduğunu, ancak bu çalışmanın, bir de ''ticari sertifika pazarı'' boyutunun bulunduğunu söylemişti. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "helal" sertifikasını halen verdiğini, ''aslında meselenin Türkiye'de 'helal' olan üretimin bir başka rüsuma, haraca bağlanması meselesi olduğunu'' savunan Görener, farklı ülkelerde ve dini toplumlarda birtakım ek standartların uygulandığını, arandığını bildiklerini belirtmişti.

 
Türkiye'de üretilen pek çok gıdanın ambalajında, TSE'nin "resmi" hale getireceği standartların uygulandığına yönelik ibareler zaten yer alıyor ve İslami yönden "yasaklı" kılınmış domuz eti ile ürünlerinin veya alkol ve türevlerinin içerilmediği belirtiliyor. İslami sermayenin gıda sektöründe faaliyet gösteren şirketlerinin temel reklamcılık stratejisi, ürün ambalajında ifade edilen "helal"liğin, çeşitli toplumsal mekanizmalar ve cemaatler desteğiyle tercih sebebi haline getirilmesine dayanıyor. Gıda, besleyici, hijyenik üretilmiş, sağlıklı, ucuz oluşundan önce "helal"dir! Piyasasını ve pazar payını böyle oluşturuyor.

 
Bu standardın zorunlu olmayacağı beyan edilse de, bir devlet kuruluşunun resmî onayını almış "helal" etiketi taşıyan ürünler, diğer ürünlerin "haram"lığını ilan etmiş olacağına göre, inançlar açısından bir zorlamanın söz konusu olacağı çok açık.

 
Pazarda yerini alan ürün, "helal" etiketi almamış veya alamamış ürünle aynı market rafında tüketiciye ulaştığında, "helal" olanı almaya mecbur bırakılmadığı söylenen Müslüman tüketicide nasıl bir algı oluşacak? Tüketicinin tadını beğenmediği, belki de güvenmediği "helal" etiketli ürün karşısında serbestisi ne olacak? "Yüzde 95'i Müslüman" denilip durulan bir toplumda, market rafındaki ürünlerin "helal" etiketli olmayanından alan tüketiciye nasıl bir gözle bakılacak ve "mahalle baskısı" bir de burada işlemeye başlamayacak mı?


Görülen o ki, bu soruları gündeme getiren bir uygulama, Türkiye gibi kutuplaşmaların yaşandığı bir ülkede, toplumun önüne yeni bir ayrışma ekseni çıkaracak. İnsanlar, hangi gıdayı tükettiklerine bakılarak etiketlenecek, kamplaştırılacak. Dinciliğin hayatın her alanında yaygınlaştırılması ve dayatılması, üstelik inananlar nezdinde son derece önem taşıyan "helal" damgasının yürürlüğe girmesiyle, yenilen ekmeğe, içilen suya kadar uzanan bir kuşatmaya dönüşecek.


AKP, bir kez daha, "azınlığın talebini karşılamaya yönelik" bir uygulamayı, "çoğunluğun güdülmesi, farklılıkların baskı altına alınması" aracı olarak kullanmanın derdinde. Cabası, yandaş sermayenin bu alandaki yatırımlarının ödüllendirilmesi olacak.


İlgili haber:
Helâl olsun ! Helâl kapitalizm...
İslami usullere uygun gıdayla başlayan "helal ekonomisi", rujundan, oyuncağına, turizminden perakende zincirine kadar şeriat merkezli kendi "serbest piyasa" ekonomisini yarattı. Hacmi 2.1 trilyon dolara ulaşan helal endüstrisinin her yıl 500 milyar dolar büyümesi bekleniyor. Sektörün en hızlı büyüyen kollarından biri ise yıllık 560 milyon dolarlık bir pazar oluşturan "helal kozmetik ürünleri." ...Devamı>>


 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

mustafa { 18 Ekim 2008 14:37:33 }
yaw her kim çıkarırsa helal olsun bu kadar çekememezliği vallah billah çekemiyorum artık...
kelimeler bogazıma düğümleniyor bu yazılar hakkında bişeyler söyleyecek olursam...
yahu arkadaş sen helal lokma yemek istemiyor musun isteme ama isteyenleri istismar etme siyasi emellerin ugruna Allah aşkına yaa...
ben kime Allahtan bahsediyorum ki Allahı olan zaten böyle düşünüp yazmaz ki....:(:(
nadir akoren { 06 Ekim 2008 07:04:48 }
Helaleharam katmakta cok uzmanlasan iktidar ve yandaslari her nekadar Raki ile barisik olmasalarda eminim barisik olanlari (ki pek cogunu yakinen biliyorum...) helal Raki yi da yapacaklardir. bunlarin altinda eminim secilmis padisahimiz ve cumhurumuzunda bir getirisi mutlaka olacaktir ki asil helal olsun dedirten de bu olacaktir bunu zamanla gorecegiz. Zira saglik hizmetlerinde yapilan reformlarin (sozum ona) altindan Emine Sultan in nasil ciktigini "HELAL OLSUN WALLA..." diyerek hepimiz yasadik, yasiyoruz... Sadrazamlardan Unakitan pasanin ailesinin kurdugu sarfiyatsiz ampul sirketinin kurulusundan 3 gun sonra yayinlanan devlet kuruluslarinda uygulanacak elektrik tasarrufu uygulamasinda sarfiyatsiz ampul kullanimi kararnamesinde tum devlet kurumlarindaki ampullerin degistirilmesi de Helal Olsun Kriterleri uygulamasi da bir baska son olmustu bayram oncesi... Bakalim daha neler yasamak zorunda olacagiz...
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git