A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Akbabaya Küba tokadı.

Kategori Kategori: Ayorum Güncel | Yorumlar 1 Yorum | Yazar Yazan: Haberci | 21 Eylül 2008 10:03:21

Küba iki haftada üç kasırgayla vuruldu, ABD felaket yaşamış ülkeye "şartlı yardım" önerince sert bir yanıt aldı: "Ablukayı kaldırmazsanız her tür yardımı reddediyoruz". Amerikalılar şaşkın. Küba, geçen üç hafta içinde üç kasırga faciası yaşadı. Kasırgaların verdiği zararın, özellikle ülke ekonomisi düşünüldüğünde, korkutucu boyutlarda olduğu söyleniyor.

Felaket sonrası dünyanın her yanından ülkeler ve insanlar Küba’ya yardım elini uzatırken, ABD böylesi insani bir durumda bile politik davrandı, daha doğrusu, politik davranmaya çalışırken, işleri eline yüzüne bulaştırarak, insanlıktan ne anladığını gün yüzüne çıkardı.


Gustav, Küba’da 4. derece bir kasırga olarak oldukça etkili olmuş ve hem Küba’dan önceki durağı Haiti’de, hem sonraki durağı ABD’de büyük hasara sebep olmuşsa da, asıl darbeyi vuran Ike oldu. Ike’ın 3. derece bir fırtına olmasına rağmen bu çapta hasar bırakmasının sebebi, genelde Küba’nın güneyinde Karayip Denizi’nde adaya paralel bir yay çizdikten sonra adanın batı ucunu vuran kasırgaların genel rotasının aksine, adanın doğu ucundan girip batı ucundan çıkması oldu. Ike’ın Küba topraklarının yüzde 90’ının doğrudan etkilediği ifade ediliyor.


Kasırgalar sonrasında, Kübalı uzmanlar, hasarın 10 milyar doları bulduğunu açıkladılar. 340 bin konutun zarar gördüğü, bunların 30 bininin tamamen yıkıldığı söyleniyor. Ülkedeki hasadın yarısı yok olmuş durumda, ki tarım, Küba’nın geçen yıldan beri en fazla yol almaya çalıştığı alandı. Gıda kriziyle birlikte fiyatlardaki aşırı artış da hesaba katıldığında, Küba’nın zararı artıyor.


Küba’nın ihraç mallarından nikel sanayisi, kasırgalar sonrası felç oldu. Madenlerin ve fabrikaların tekrar üretime dönmesi için zaman gerekiyor. Ülkenin en önemli gelir kaynaklarından turizm de ciddi yara aldı. İptal edilen uçuşlar bir yana, sektörün aldığı fiziksel hasar ve tanıtımla ilgili olumsuz etki, dolaylı zararı katlıyor.


Ancak, tüm bunlara rağmen Kübalıların kendilerinden, dünyanın diğer halklarının da Küba’dan gurur duymasının önemli sebeplerinden biri, tüm bu felaketler dizisi boyunca, yalnızca 11 kişinin yaşamını yitirmesi oldu. Bu, tamamen Küba’nın yıllardır deneyim biriktirerek geliştirdiği kolektif ve kitlesel sivil savunma anlayışının eseri. Bu bir aylık sürede de 2.615.794 kişi güvenle tahliye edildi. Bu rakam, toplam nüfusun yüzde 23’üne tekabül ediyor. Elbette, bu tahliyenin ulaşım, gıda, barınma, tıbbi ihtiyaçlar ve boşaltılan evleri korumak için polisin çalışması gibi ciddi boyutlardaki ek giderleri de dikkate alınmalı.


Dünya halkları Küba’nın yanında

Felaketin hemen ardından, şimdiye dek 23 ülke Küba’ya yardım ve bağışları ulaştırmış durumda. Birçok ülkenin de yardımda bulunması bekleniyor. Bunlar devletlerin resmi yardımları. Bunun dışında onlarca ülkeden yüzlerce sivil toplum kuruluşu da Küba halkına yardım kampanyaları başlatmış durumda.


Ancak “dünya halkları Küba’nın yanında” demek, gerçeğin yalnızca bir yüzünü ifade ediyor. Hemen eklemek lazım: Küba da dünya halklarının yanında. Örneğin Küba’ya yardım eden ülkeler arasına gönderdiği 500 bin dolarla katılan yoksul Doğu Timor’da, bu ülkenin bağımsızlığını kazanmasından beri Kübalı doktorlardan oluşan bir ekip hizmet veriyor.
 
Küba’nın dışında, kıtanın en yoksul ülkesi olan Haiti’ye de yardım gönderen Venezuela’nın başkanı Hugo Chavez de, gelecek pazar Küba’yı ziyaret edeceğini açıkladı.
 
ABD: “Hele bir görelim”
Felaket sonrası ABD’nin Küba’ya dönük tavrı, bu ülkenin dış politikasında insanlığın hiçbir yeri olmadığını bir kez daha gözler önüne serdi. ABD ilk olarak Küba’ya 100 bin dolar yardım yapmaya hazır olduğunu söyledi, fakat bunun için, Küba hükümetinin bir grup uzmanın adada hasar tespit çalışması yapmasına izin vermesini şart koştu. Kübalılar teklifi reddettiler. Bunun üzerine ABD önerdiği yardımı 5 milyon dolara çıkardı. Kübalılar yine reddettiler. Bunun üzerine ABD’de Küba hükümetine ve halkına karşı bir öfke patlaması yaşandı, öyle ya, ufacık, yoksul, aç bir ülke, nasıl olur da koskoca ABD’nin, üstelik de ülkedeki baskıcı diktatörlüğe rağmen lütfettiği yardımı geri çevirirdi?
 
Oysa mesele bir bakıma basit, bir bakıma derindi. Basitti, çünkü Küba’nın argümanı basitti: Bir ülke, kendisine ambargo uygulayan bir başka ülkeden nasıl yardım alsın? Fidel Castro da bunu ABD yardımıyla ilgili ilk yazısında dile getirdi: Küba halkının onuru, parayla alınıp satılacak şey değildi. Fakat Kübalılar başka bir şey talep ettiler: ABD hükümetinin, ABD’li şirketlerin Küba’ya özellikle bina tamiri ve yapımında kullanılacak malzemeyi satmalarına izin vermesini. ABD, bu talebi geri çevirdi.
 
Mesele derin, çünkü çok bilinmeyen bir geçmişi var. 4 Kasım 2001’de Küba’yı vuran Michelle kasırgası sonrasında, yine George W. Bush’un başkanlığındaki hükümet, Küba’ya kereste de dahil tarımsal ve zirai ürünlerin satışına onay vermişti! Hem de “hele bir gelelim görelim, bakalım dediğiniz kadar var mıymış” demeden.
 
ABD’nin açıkladığı yardım kararının maddelerinden biri de, hükümetin Küba’ya 250 milyon dolarlık yiyecek satışı için izin vermesiydi. Bu da ikiyüzlülükten başka bir şey değil, çünkü birincisi, yukarıda bahsedilen 2001’deki kasırgadan beri ABD şirketlerinin – yığınla ve bıktırıcı bürokratik işlemlerden sonra olsa bile – Küba’ya yiyecek satışı yapmaları zaten yasal. İkincisi, bu bir yardım değil, çünkü Küba bu yiyecekleri satın alacak. Üçüncüsü, Küba, uluslararası ticarette hiç görülmeyen bir uygulamayla tüm bu mallar için ödemeyi daha malları almadan nakit, ve üçüncü ülkelerin bankaları üzerinden yapmak zorunda. Dahası, bu alışverişte Küba gemileri rol alamıyor, ve en beteri, bu bir alışveriş bile değil, çünkü Küba’nın satma hakkı yok!
 
ABD’nin yardım miktarını 5 milyon dolara çıkarması da tuhaf görünüyor, çünkü ABD, USAID adlı kuruluşu üzerinden yalnızca bu sene Küba’daki karşı devrimci örgütlere 46 milyon dolar yardım yapmış durumda. Bu paranın büyük kısmı Küba’ya karşı Miami’den yapılan radyo ve televizyon yayınlarına gidiyor.
 
Yine söz konusu metinde, “ABD halkı hediye paketleri halinde insani yardım gönderdi” deniliyor. Bahsedilen, ABD’de yaşayan Küba kökenlilerin, Küba’daki akrabalarına gönderdikleri yardımlar. Bush iktidarında bu işlem daha da zorlaştırıldı ve gönderilebilecek miktar azaltıldı. Ayrıca Bush iktidara gelmeden sayıları 160 olan Küba’ya yardımda bulunan sivil toplum örgütlerinden bugün yalnızca 21’i lisans sahibi. Geri kalanının lisansı iptal edildi.
 
Abluka sürüyor
Küba Dışişleri Bakanı Felipe Peréz Roque, haftaya gerçekleşecek BM toplantısında, ABD’nin Küba’ya karşı uyguladığı abluka hakkında yapacağı konuşma metnini yayımladı. Bu talep, BM’de 17. defa oylamaya sunulacak. Geçen yılki oylamada 192 ülkenin 184’ü ambargoya karşı oy kullanmıştı. Ancak ABD, kararı her yıl veto ediyor. Ambargonun Küba’ya 50 yıllık zararı, 224 milyar 600 milyon dolar olarak hesaplanıyor.


Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

aykut yazgan { 22 Eylül 2008 13:23:01 }
küba gibi, başı çeken bolivya ve venüzeiia gibi en az dokuz güney amerika ülkesinin halkları artık silkinerek arkasından gittikleri liderlerinin; ahlaksızlığa, soysuzluğa, sömürüye, insan haysiyetini ayaklar altına almaya (oku batı kapitalizmi) yönelik saldırı ve planlarına ONURLA karşılık verip mücadele başlatmaları, böyle bir şeyin var olabileceğini, yapılabileceğini ve reel olduğunun kanıtıdır.
bunları görüp duyup yaşadıkça gazi'ye rağmen içine düştüğümüz sefil durumdan utanmaktan ve başımızı öne eğmekten başka hiç ama hiç bir şey yapamıyoruz.
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Türkiye AB’nin 6 milyar Euro mülteci yardımını nasıl harcadı, AB Sayıştayı’nın eleştirileri neler?
Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.
Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti

Türkiye artık yabancılar içinde ucuz değil…
2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git