Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), seçim öncesinde siyasi partilerin seçim bildirgelerinde yer alan çevreyle ilgili konuları Türkiyenin doğa koruma öncelikleri açısından değerlendirdi.
WWF-Türkiye’ye göre; hâlihazırda açıklanan siyasi parti seçim bildirgeleri incelendiğinde; çevreye ilişkin konuların farklı başlıklar altında ele alındığı görülüyor. Bazı partiler kırsal kalkınma, tarım, hayvancılık, bazıları çevre ve kentleşme başlıkları altında çevre konularına değiniyor. Çevre konuları genellikle -eğer gündemdeyse- parçacı bir yaklaşımla ele alınmaktadır. Türkiye'de Çevre Mevzuatı’nın oldukça kapsamlı olmasına rağmen, bütüncül bir çevre politikası oluşturulamamıştır. Bu da mevzuatın geliştirilmesi ve uygulanmasının önünde bir engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’de çevrenin bir bütün olarak veya su kaynakları, iklim, ormanlar gibi yaşamsal bileşenleriyle beraber siyasetçinin gündeminde olmadığı açıkça ortaya çıkmaktadır.
Partilerin seçim bildirgelerinde genelde tarım konusuna ağırlık verildiği dikkat çekiyor. Bu durumda bile tarımın ana sorunu olan su kaynaklarının tükenmesi ve kuraklık konularının sınırlı olarak veya bazı partiler tarafından ele alındığı görülüyor. Tarımsal dönüşüm konusunda bütüncül bir yaklaşım yer almıyor. Aynı şekilde, hızla artan yoksulluk konusunda, kırsal kalkınma ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı, alternatif gelir yaratma konuları ile kalıcı ve gerçek çözümler yerine, doğrudan yardım gibi geçici ve kaynak israfına neden olan yanlışların tekrarlandığı dikkat çekiyor.
Seçim bildirgelerinde ormancılık konusunda orman köylüsünün kalkındırılmasına çokça değinilirken, bunun nasıl yapılacağı yeterince açık değildir. Ormanların iklim değişikliğinin etkilerini azaltma, karbon depolama işlevleri hiç dikkate alınmamıştır ve aralarında bağlantı kurulmamaktadır. Su kaynaklarının devamlılığı ve genetik çeşitlilik açısından var olan ormanların korunması ve sürdürülebilir yönetimi konuları yok denecek kadar azdır. Orman köylüsünün ormancılıkla barıştırılması, korunan alanlardan orman köylüsüne alternatif gelir kaynağı yaratılması gibi konulara neredeyse hiç değinilmemektedir.
Siyasi partiler, bugün dünyanın karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan olan küresel iklim değişikliğini görmezden geliyor ya da bu konuya son derece yüzeysel değiniyor. İklim değişikliği sürecinde; gerek etkileri en aza indirmeye yönelik önlemler alınması, gerekse emisyonların azaltılması, temiz teknolojiye geçilmesi konuları seçim beyannamelerinde neredeyse yoktur. Bu tür çalışmalar için ilgili taraflarla görüşme, hazırlık ve birlikte çalışma gerekir; ancak ortak akıl oluşturmak için böyle bir çalışma yapmak da siyasetçilerin gündeminde bulunmamaktadır.
Su, küresel iklim değişikliği gibi yaşamsal konularda, gerçek anlamda ulusal politikalar gereklidir. Bunun için siyasetin tüm taraflarının ortak akıl oluşturması ve eylem planı hazırlaması şarttır.
Bu Haber 5.7.2007 tarihinde "http://www.wwf.org.tr/" yayınlanmıştır.