Gül'ün onayladığı yasayla, artık okulların da, tarih, değer demeden rahatça pazarlanmasının önü açıldı. 5793 sayılı ''Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''un Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okulların, arsa ve binalarının satışının önünü açıldı.
5793 sayılı yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayının ardından Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla, artık Maliye Bakanı yetkisiyle (Milli Eğitim Bakanlığı) MEB'e bağlı taşınmazlar satışa çıkarılabilecek. Ayrıca bu taşınmazlardan MEB'ce uygun görülenler, Maliye Bakanlığı tarafından özelleştirilmek üzere ÖİB'ye bildirilecek.
Yasanın yürürlüğe girmesiyle, MEB'in bir süredir gündeminde olan, değerli araziler ya da bölgeler içersindeki okulların satışının yolu yasal olarak açılmış oluyor. Daha önce okulların satışı gündeme geldiğinde, şehir merkezlerinde ve sahil yerlerinde bulunan, tarihi özellikler gösteren okulların otellere ya da alışveriş merkezlerine dönüştürüleceği basında yer bulmuştu. Yayınlanan yasada okulların satışıyla ilgili herhangi bir kriter ifade edilmezken, herşey Maliye Bakanlığı'nın insafına bırakılmış durumda. Maliye Bakanlığı'nın başında Kemal Unakıtan gibi kendisini "pazarlamacı" olarak gören bir bakan olduğu düşünüldüğünde, yasa dahilinde birçok öğrenci ve velinin mağdur edileceği, bir çok tarihi ve değerli okul arazisinin sermaye kesimlerine peşkeş çekileceği belirtiliyor.
Yeni yasa TCDD, Karayolları ve DSİ taşınmazları için de benzer bir durum öngörüyor. Yasa TCDD Genel Müdürlüğü'nün işletmecilik fazlası taşınmazlarının satışına karar verilmesinde, bu kuruluşun yönetim kurulunu yetkili kılarken, Karayolları taşınmazlarının satışının "Genel Müdürlüğün bağlı olduğu bakanın talebi, Maliye Bakanının teklifi ve Başbakanın onayıyla" olacağını ifade ediyor.