A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Tanrının Çocukları

Kategori Kategori: Çevre | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Gündoğdu Gencer | 03 Ağustos 2008 04:29:16

"Dört kitap yazıyor / Eşittir tanrının çocukları" Sezen Aksu "Tanrının gözyaşları". Her din (en azından kağıt üzerinde) insanların eşit olduğunu söyler. Velev ki (George Orwell'in Hayvan Çiftliği romanında domuzların diktatörlüğü altında "her hayvan eşittir, ama domuzlar daha eşittir" dogması gibi) her din o dinin dogmalarına inananların diğerlerinden üstün olduğunu söylese de!

Avustralya iklim değişikliği konusunda harekete geçti ve sera gazları salınımının, özellikle de karbondioksit salınımının azaltılması yolunda ilk adımı attı. Ne güzel!  Avustralya karbon dioksit (CO2) salınımında 17. sırada ve tüm dünya salınımının yüzde 1.2’sinden sorumlu.  Yâni Avustralya salınımını tamamen sıfırlasa dünyadaki sera gazları yüzde 1.2 azalacak.  Devede kulak!  Yapmasın mı?  Bu, Afrika’da açlıktan ölen bir çocuğa her ay bir miktar para göndermeye benziyor.  O çocuğun o duruma gelmesine yol açan nedenler ortadan kaldırılmıyor ama bir çocuk kurtarılmış oluyor, vicdanımız bir nebze olsun rahatlıyor.
 
 
Biliyorum rakamlar genellikle okuyucu sıkar.  Ama dünyanın bugünkü encamını anlayabilmek için biraz dişinizi sıkmanızı isteyeceğim.  1 Temmuz 2007’de dünya nüfusu 6 milyar 671 milyondu.  Avustralya 21 küsur milyon nüfusuyla dünya nüfusunun yüzde 0.32’sini oluşturuyor.  Sera gazları salınımı ise bunun neredeyse 4 katı.  Eğer “tanrının çocukları”nın eşit olduğuna inanıyorsak her Avustralyalı diğer dünyalılardan yaklaşık dört kat daha eşit.
 
 
Listenin başına bakalım.  Dünya nüfusunun yüzde 4.57’sini oluşturan Amerika CO2 salınımının yüzde 22.2’sinden sorumlu.  Yâni payına düşmesi gerekenin neredeyse 5 katı salınım yapıyor.  Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’in nüfusu dünya nüfusunun yüzde 19.87’si (Taiwan’ı da katarsak yüzde 20.21’si) ve CO2 salınımının yüzde 18.4’ünden sorumlu.  Çinliler atmosferi paylarına hakça düşenden daha az kirletiyorlar.  Listede üçüncü sırada Hindistan var.  Nüfusu dünya nüfusunun 17.03’ü ve dünyadaki tüm salınımın yüzde 4.9’undan sorumlu.  Eğer “tanrının çocukları” eşitse ortalama bir Hintli diğerlerinin dörtte biri kadar eşit; payına düşenin ancak dörtte biri kadar havayı kirletiyor.  Nüfusun yüzde 2.13’ünü oluşturan Rusya CO2’nin yüzde 5.6’sından, nüfusun yüzde 0.97’sini oluşturan Fransa salınımın yüzde 1.4’ünden, nüfusun yüzde 1.91’ini oluşturan Japonya salınımın yüzde 4.6’sından, nüfusun yüzde 1.23’ünü oluşturan Almanya salınımın yüzde 3.1’inden, nüfusun yüzde 0.91’ini oluşturan İngiltere salınımın yüzde 2.2’sinden,nüfusun yüzde 0.5’ini oluşturan Kanada salınımın yüzde 2.3’ünden (ABD gibi hakkı olanın 5 katı) sorumlu.  Dünya nüfusunun yüzde 1.06’sını oluşturan Türkiye ise salınımın yüzde 0.8’inden sorumlu.
 
 
Fosil yakıtların sanayi devriminin enerji kaynağı olması insanlık tarihinde oldukça yeni.  Sanayi devriminin itici gücü buhar makinesi (İ.Ö. 300’de İskenderiyeli Heron’un oyuncağını saymazsak) 1769’da İskoç mucit James Watt tarafından icat edilmiş ve İngiliz emperyalizminin lokomotifi olmuş.  Buhar makinesinin elektrik üretmek için kullanımı bunun hemen ardından gelmiş ve ilk büyük çapta termal (kömür yakıp, suyu buharlaştıran ve bununla türbin döndürüp elektrik üreten) santraller 1882’de Londra ve New York’ta kurulmuş.  1769’da Fransız Nicolas Joseph Cugnot buhar makineli ilk otomobili yapmış.  1885’te Alman Gottlieb Daimler ilk benzinle işleyen otomobili yapmış, bir yıl sonra da yine Alman Karl Benz (Mercedes Benz’i hatırlayalım) ilk benzinli otomobilin patentini almış.  İngiliz, Fransız ve Almanlar buna dayanarak I. Dünya Savaşına kadar dünyanın üç büyük gücü (superpower) olmayı sürdürmüşler, I. Dünya Savaşı sonrası bunlara bir de ABD eklenmiş.
 
 
Bugün dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’ini oluşturan sanayileşmiş ülkeler (ABD, AB, Japonya, Kanada ve Rusya) toplam CO2 salınımının yarısından sorumlu. Ve diğer “tanrının çocukları”na “biz dünyanın içine ettik, ve etmeye devam edeceğiz onun için aman sakın ha, siz sanayileşmeyin, yoksa dünya batacak” diyorlar.  Oysa bu ülkeler paylarını hak ettikleri düzeye indirseler CO2 salınımının yaklaşık üçte bir azalacağı besbelli.  Şimdi bu ülkeler ve başta ABD ve Kanada gibi kendi paylarına düşenin 5 katı salınım yapanlar yüzyıllar boyu sömürdükleri ve halâ sömürmeye devam ettikleri ülkeleri küresel ısınmadan, iklim değişikliğinden sorumlu tutunca yoksul ülkelerin buna “yoksulsak ta aptal değiliz” diye tepki göstermelerine şaşmamak gerek.
 
 
Bugün, özellikle ABD’nin haksız savaşları için harcadığı milyarlarca dolar yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmeye harcansa bunun başarılamayacağını sanmıyorum.  Ama ülke yönetiminin ipleri bir yandan petrol şirketlerinin, öte yandan silâh üreticilerin elinde olunca elbette buna fırsat verilmiyor.  Yenilenebilir enerji kaynaklarının yakın bir gelecekte geliştirileceğine inanıyorum.  Ama bu olana kadar dünyamızın batmaması için tutulacak yol ne?
 
 
Diyelim önümüzdeki 10 yıl içinde her ülke nüfusu oranında CO2 salınımı yapabilmeli.  Örneğin ABD için bu, payını yüzde 22.2’den yüzde 4.57’ye (beşte bire), Avustralya için yüzde 1.2’den yüzde 0.32’ye (dörtte bire) düşürmek demek.  Eğer CO2 ticareti yapılacaksa bu, bir ülke içinde değil, ülkeler arasında olmalı.  Her ülke kendi âdil payına düşen kadar salınım yaptığında, diyelim 10 yıl sonra, bunun her ülke için aynı oranda azaltılması yoluna gidilmeli.  Böylelikle örneğin dünya nüfusunun yüzde 3.47’sini oluşturan Endonezya salınımını yüzde 1.4’ten yüzde 3.47’ye, 2.81’ini oluşturan Brezilya salınımını yüzde 1.2’den 2.81’e çıkarabilmeli.  Âdil bir dünya böyle olur.  İyi de dünya ekonomisini çekip çeviren sanayileşmiş ülkelerin buna yanaşmayacağı besbelli değil mi?  Ne yazık ki gariban ülkeler bir biçimde bir araya gelip bastırmadıkça bunun olacağı yok ve her Amerikalının ortalama dünya vatandaşından 5 kat daha eşit olması uğruna dünyamız elden gidecek.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı
Almanya'daki Türk doktor sayısı 2 bin 600'ü geçti

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.
Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti

2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git