Trabzon gezisinde "ülkenin fedailere ihtiyacı var" diyen Çelik, emekçilerden fedakarlık beklerken, milletvekillerinin "mağdur" olduğunu iddia etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik emeklilik, doğum izni ve kreş hakkı gibi temel sosyal güvenlik haklarının pek çoğuna değindiği açıklamalarında, yeni Sosyal Güvenlik Yasası'nı savunmaya çalıştı.
Sosyal Güvenlik Kurumu Trabzon İl Müdürlüğü ve Trabzon Sanayi Sitesi'ni ziyaret eden Çelik, sosyal güvenlik hakkının işsizliğe neden olduğunu da içeren ilginç imalarda bulundu. Halktan fedakarlık bekleyen Çelik, AKP hükümeti dönemine milletvekillerinin mağdur olduklarından dert yandı.
"Genç emekliler işsizliğin sorumlusu!"
Emeklilik yaşını 65'e prim gününü 7 bin 200'e çıkaran Sosyal Güvenlik Yasası'na sahip çıkan Çelik, geçmişte 4 bin gün prim ödeyerek emekli olanların sevindiklerini, ancak "torunlarına nasıl iş bulunacağını düşünmediklerini" ifade etti. Bakan bu sözleriyle, işsizliğin sorumlusu olarak emekli olup da ikinci bir işte çalışanları işaret ederken, emekli maaşlarının yetersizliğini gözlerden kaçırmaya çalıştı.
Emekliye, Temmuz ayı itibariyle yıllık 9.3 zam yaptıklarını anlatan Çelik, bu oranın artırılmasının mümkün olmadığını belirterek, fedakarlık yapması beklenen kesimin emekçiler olduğunu ortaya koydu.
Kreş talebine, doğum izni yanıtı
Açıklamaları sırasında kendisine yöneltilen soruları da yanıtlayan Bakan, kreş talep eden bir çalışana, "doğum sonrası iki yıllık izin" hakkı bulunduğu yanıtını verdi. "Ücretsiz" doğum izninin, kadın istihdamı açısından son derece önemli bir hak olan kreş hakkıyla bir tutulması anlaşılamazken, Çalışma Bakanı'nın kadını ekonomik yaşama katmak yerine eve kapatan yaklaşımı şaşkınlık yarattı.
"Milletvekilleri AKP döneminde mağdur"
Çelik, bir esnafın 'emekli maaşına ne kadar, milletvekili maaşına ne kadar zam yaptınız' sorusunu, "Milletvekilleri AK Parti döneminde uğradıkları mağduriyete hiçbir zaman uğramadılar. Lojmanları sattık, herkes kirada oturuyor. Ankara'nın caddelerinde, sokaklarında milletle oturuyorlar. İşçi, memurla aynı yerde oturuyor. Önceden fiili hizmet zammı vardı. Başbakan bunların hepsini kaldırdı. Sen uçakla kaç paraya geliyorsan, biz de aynı geliyoruz.'' biçiminde yanıtladı.
Bu nasıl mağduriyet?
Erken seçim olasılığına karşı milletvekillerine bir yılda emeklilik hakkı getiren teklif, önceki gün AKP'i İbrahim Yiğit tarafından Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Teklif sayesinde, emeklilik hakkını elde etmek için gerekli olan iki yıl milletvekilliği yapma şartı bir yıla indiriliyor.
22 Temmuz seçimlerinde TBMM'ye yeni giren, yani daha önce hiç milletvekilliği yapmamış olan 274 isim var. Teklif, AKP'ye açılan kapatma davasının sonucuna göre olası bir erken seçim gündeme gelirse, 274 milletvekilinin de "milletvekili emekli aylığı" almaya hak kazanmasını amaçlıyor.
Yasa teklifi ile ayrıca, emekli aylığı almaktayken yeniden milletvekili seçilenlerin yaklaşık 1500 YTL'lik temsil tazminatını kaldıran yasa hükmünün de iptali edilmesi planlanıyor.