A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Frankfurt'ta "renk" tartışması...

Kategori Kategori: Kültür/Sanat | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Haberci | 19 Temmuz 2008 00:39:56

Frankfurt Kitap Fuarı konusunda yazarlar, edebiyatçılar, yayınevleri, AKP politikalarına tavır ekseninde saflaştı. 60. Frankfurt Kitap Fuarı (FKF) 15-19 Ekim tarihlerinde düzenlenecek. Fuar'da bu yıl konuk ülke olan Türkiye için, hazırlık ve tanıtım çalışmaları büyük önem taşıyor.

Türkiye, 2002 yılında da konuk ülke seçilmiş, ancak, Kültür Bakanlığı’nın 10 milyon dolar olduğu söylenen bütçeyi karşılayamaması nedeniyle bu gerçekleşememişti.


Fuar’da Türkiye’yi temsil etme yetkisi 1999 yılına kadar Kültür Bakanlığı’nda bulunuyor, Basın-Yayın Birliği ile birlikte resmi standlar kuruluyordu. Daha sonra, organizasyonda, sivil toplum örgütleri ve Türkiye Yayıncılar Birliği’nin oluşturduğu düzenleme komiteleri inisiyatif aldıysa da, Fuar’ın, her yıl çeşitli tartışmalara sahne olması durumu değişmedi. Bu yıl, özellikle “konuk ülke” statüsü nedeniyle, hükümet kanadının etkinliğe fazlasıyla müdahil olması tutumu, tartışmaların dozunu biraz daha yükseltti.


Kültür Bakanlığı’nın Fuar’a bu kadar önem vermesi, bu şansı kullanabilmek için ödenecek azımsanmayacak bedelin karşılığını, hem maddi hem siyasi olarak almaya yönelik. Yaklaşık 5 milyon Euro civarında katılım bedeli gerektiren “konuk ülke” oluş, bütçe meselesini ön plana çıkartırken, Bakanlık, bütçe planlamasında, hem dengeleri gözetmek, hem siyasal fayda elde etmek için, kıvrak manevralara zorlandı. Bunun son örneği, Nâzım Hikmet Oratoryosu’yla yapılacak açılışın iptaliydi...


Nâzım pahalı, Yunus olsun...

İlk tanıtım toplantısında, Fuar’a Fazıl Say’ın Nâzım Hikmet Oratoryosu ile gidileceği açıklanmıştı. Ancak, Say, önceki gün “bütçe nedeniyle” programdan çıkarıldığını “basından öğrendi”. Ulusal Yürütme Komitesi Müzik ve Sahne Sanatları Moderatörü Görgün Taner, tanıtım için ayrılan bütçenin 7 milyon Euro olduğunu, ancak işin müzik kısmına ayrılan paranın, büyük bir orkestrayla birlikte kalabalık bir koroyu Almanya’ya götürüp getirmeye yetmediğini, programda değişiklik yapmak zorunda kalarak Almanya’daki bir koroyla yapılabilecek Yunus Emre Oratoryosunu tercih ettiklerini açıkladı. Fazıl Say’ın “onur kırıcı” olarak tanımladığı bu iptalin, tepkilere yol açan bir gerekçelendirmesi daha vardı:


Aynı gün, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın TRT 2’deki bir programda, “Nâzım Hikmet Oratoryosu’nun Moskova’da seslendirildiğini ve beğeni topladığını, Nâzım’ın Rusya’yla ilişkileri bakımından anlamlı olduğunu ama Almanya’ya o kadar uygun düşmeyeceğini” söylemesi üzerine, tartışma “ideolojik tercih” boyutuna taşındı.


Eleştirmen Füsun Akatlı için, bu değişiklik, bardağı taşıran damla olmuş, PEN üyelerine hitaben yazdığı mektupta, “bugünün koşulları altında FKF'na katılmanın benim dünya görüşüme, politik duruşuma ve konjonktürel karar verme zemininde yapmam gereken seçime aykırı olacağı sonucuna vardım” demişti. “Bu sığlıkta bir Kültür Bakanlığı yaklaşımının FKF'da Türkiye'yi temsil ettiğine görgü tanığı olmak istemem doğrusu. Cumhuriyet’le kavgalı bir iktidarın ‘kültür çıkartması’nın ne aktörlerinden biri olmayı içime sindirebilirim, ne figürasyonunda yer almayı.”


Şair Haydar Ergülen de, bu konudaki sorumuzu, “Fazıl Say’ın yaşadığı durumu ve bütçe açıklamasını yadırgadım. Bu söylenecek laf değil. Nâzım da Yunus da evrensel değerimiz. Karşılaştırma çok kötü. Madem bütçe yetersiz, o zaman Bakanlık daha fazlasını bulsaydı, ayıptır yapılan. Üstüne bir de Bakan’ın açıklaması gelince... Tabii insan ister istemez nedenin bütçe değil ideolojik olduğunu düşünüyor” diye yanıtlıyordu.


Yaşanan bu tartışmanın habercisi, daha işin başında görülmüştü aslında. Fuar’ın tanıtım toplantısı için Almanya’da bir araya gelen taraflardan, FKF Direktörü Jürgen Boos, konuşmasını Nâzım Hikmet'ten dizelerle süslerken, Onur Konuğu Türkiye Projesi Genel Koordinatörü Ahmet Arı, Kuran’dan alıntılar yapıyordu.


Fuar’a katılma noktasında tartışmalar

FKF etkinlikleri için Almanya’ya davet edilen edebiyatçıların, yazarların bir kısmının “AKP Şovu”na katılımı reddetmeleri, tartışmaların bir başka boyutuydu. Genişleyerek devam eden bu tartışmada ilk açıklama, yazar Leyla Erbil’den geldi. Erbil’in ardından Kaan Arslanoğlu, Tahsin Yücel, Füsun Akatlı, Nihat Behram gibi isimler, AKP iktidarının ve Kültür Bakanı’nın politikalarını eleştirerek Fuar’a katılmayacaklarını belirttiler. Daveti kabul eden yazar ve şairler arasında, düzenlemeye herhangi bir itirazı olmayanların yanı sıra, AKP’nin varlığına rağmen bu etkinliğe sahip çıkılması gerektiğini düşünenler de vardı.


Komite’nin “ikna” girişimi

Gerek bu tartışmalar, gerek genel programlamaya ilişkin eleştiriler üzerine Fuar Ulusal Yürütme Komitesi, hafta başında bir basın açıklaması yayınlayarak Fuar’ın bir devlet ya da hükümet etkinliği olmadığını, komitenin bugüne kadar sürdürdüğü çalışmalara ve ortaya konan emeğe sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Nihat Behram ve Füsun Akatlı ise komiteden gelen bu açıklama karşısında, AKP’nin Kültür Bakanlığı’nın yer aldığı etkinliğe katılmama kararlarını yinelediler.


Fuar çalışmalarına bir başka eleştiri de “Konuk Ülke Türkiye” etkinlik programının açıklanması konusunda çok geç kalındığı yönündeydi. Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Genel Sekreteri Metin Celal, komitenin Fuar’ın Almanya yönetimi ile eşzamanlı bir çalışma yürüttüğünü, dolayısıyla programda gecikmenin mümkün olamayacağını, yazarların katılımının onaylanması aşamasının uzun sürdüğünü ve bunun gecikme olarak algılandığını ifade etti.


Fuar’da yer alan yayınevlerinden Telos Yayıncılık’ın yöneticisi Zafer Yılmaz ise, önceki yıllara bakıldığında, konuk ülkelerin programlarını yılın başında açıkladıklarını, Türkiye’nin bu yıl haziran ayına kadar net bir programla ortaya çıkamadığını söylüyordu. Yılmaz, bunun Kültür Bakanlığı ile komite arasında “kimin dediği olacak” türünden bir tartışmanın sonucu olup olmadığını merak ediyordu.

 
Organizasyonun yapısı
 
Bu yılın çalışmalarını yürüten Ulusal Yürütme Komitesi’nin eşbaşkanı ve temsilcisi Müge Gürsoy Sökmen, Türkiye’nin konuk ülke olduğunu öğrendiklerinde, Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) üyeleri olarak bir toplantı yaptıklarını, Türkiye’nin kültürel temsilinin konuyla ilgili yayıncılar ve yazarlarda olması gerektiği düşüncesiyle, bu hakka sahip çıkmak için bir fuar komisyonu kurduklarını söylüyordu. TYB, Basın-Yayın Birliği (BYB) ve PEN temsilcileri, 2008 çalışmasının bu şekilde yürütülmesi gerektiğini düşündüklerini, bu şartlarda Fuar’a katılacaklarını bildirmişlerdi. “Tüm yayıncı, yazar ve çevirmen örgütlerini temsil ettikleri için” Kültür Bakanlığı’nca kabul edilen bu öneriyle oluşturulan Yürütme Komitesi’nde, yazar ve yayıncı komitelerinin seçtiği moderatörler, sanat, müzik gibi dallarda konusunda uzman kişiler görev aldılar. Bütçe ve organizasyon konusundaki ayrıntıları yürütmek üzere Bakanlık’tan bir yetkili olarak Ümit Yaşar Gözüm de bu komiteye katıldı.
 
Kaynak:sol.org.tr


Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Yüzlerce öğrenciden ABD'yi terk etmeleri istendi.
Avrupa'da İmamoğlu çıkmazı: Çıkarlar mı değerler mi?
Ayaktayız
YÜRÜYÜŞ SÜRÜYOR
'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…

Dünyadaki boykotlar: Kim neyi hedef aldı?
Trump üçüncü kez başkan olabilir mi?
CHP İmamoğlu ve erken seçim için imza kampanyası başlattı
ABD'de ulusal güvenlik skandalı ile gündeme gelen Signal nedir?
CHP neden boykot çağrısı yaptı?

Trump yeni gümrük vergisi tarifelerini açıkladı.
Avrupa’nın en az et yiyen ülkesi Türkiye: Fiyatlar 5 yılda % 1230 arttı!
Türkiye'de ekonomi bir kez daha belirsizlik döneminde
ABD-Çin hattında ticaret savaşı: “Soğuk Savaş’tan beri görülmemiş bir rekabet”
Canberra yenilenebilir enerjiye geçişi nasıl başardı?

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN
Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Beyin çürümesi
"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.

Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?
Devrimsel Bir Teknoloji: Kaykay Şasi
Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!
Türkiye OECD’de gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu 4. ülke
2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.

Kakao Endüstrisinde Çocuk İşçiliği: Tadı Kadar Tatlı Değil
Dan O’Dowd, Tesla’nın Zehirli Kültürü, Başarısız Abartı ve BYD’nin Yükselişi Üzerine
ANALAR(IMIZ) SİZLER ÇOK YAŞAYIN
Amerika dış yardım yumuşak gücünden vazgeçiyor mu?
Zelenski: Kolezyum Politikasının Kurbanı

HİTLER Diye Biri
ZAMANI VAR
TASARRUF
DUR YOLCU
EMRİ HAK VAKİ

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git