A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Şemsettin Arel Ve Eşref Üren

Kategori Kategori: Kültür/Sanat | Yorumlar 1 Yorum | Yazar Yazan: Cemil Eren | 13 Temmuz 2008 14:24:31

İlk gerçek hocalarım Şemsi Arel ve Eşref Üren olmuştu. Şemsi Arel Guzel Sanatlar Akademisini bitirmiş; Eşref Üren Çaycuma Ziraat Okulunu bitirip resim yapmaya başlamış, sonra Paris'e gidip ünlü ressam Andre Lhote'la çalışmıştı.

SANATTA İLK ADIMLAR

Erzincan 1939 depremi, 27 Aralık gecesi... Resmi raporlara göre ölü sayısı otuz bin.


Bir hafta, karlar altındaki okulumuzun spor alanına kurduğumuz derme çatma çadırlarımızda yaşadıktan sonra Konya’daki okula getirildik. Sağ kalan öğretmenlerimiz de aynı trendeydiler.


Şemsettin Arel otoriter duruşu ile bizi etkilerdi. Kimseden çıt çıkmaz, önümüzdeki kağıda ve karşımıza konan modele yoğunlaşmış olarak sessizce çalışırdık. O da sıralar arasında gezinerek yaptıklarımıza bakardı.


Ben öğretmen kürsüsünün üstüne konan piyade tüfeğini veya havan topunu kusursuz çizerdim, ama modelleri sevmediğim için olacak pek zevk almazdım. Yine de bir derste Işık- Gölgeyi anlatmak için tahtaya çizdiği daire üzerinde ışık, gölge, yarı gölgeyi öğretirken düz kara tahtanın bir tarafından ışık alan küreye dönüşmesini görünce heyecanlanmıştım...


Bir gün bize öğretmenler odasında asılı olan resimleri göstermişti; onlar arasında Bedri Rahmi Eyüboğlu, Arif Kaptan, Şefik Bursalı gibi ressamların yapıtları vardı. Nereden gelmişti bu resimler bir askeri okula!


Müzik tutkum orta sonda başlamıştı. Mandolin ve kemanım vardı. Orta okul müzik öğretmenimden öğrendiğim nota bilgisine dayanarak ikisini de öğrenmeye çalışırdım.O yıllarda Konya’da bulunan Kuleli lisesinde Şemsi Arel’in kardeşi Orhan’la tanıştık. Hafta sonu onunla birlikte, keman elimde evlerine gittik.


Birkaç basamakla çıkılan iki katlı ahşap bir evde oturuyorlardı; Konya’nın tipik evlerinden biriydi. Hocamın eşi Maide Arel de Akademiden mezun bir ressammış. Neler çalıyorsun diye sordu bana.
Çaykovski, dedim ezile büzüle. Çaykovski’nin serenadını koydu piyanonun üzerine. İlk kez bir piyanistle birlikte çalacaktım! Korkuyordum çalamam diye.


Maide Hanım çok güzel ve sevecen bir insandı, ben onunla beraber çalabilecek düzeyde değildim. Piyanosunda Çaykovski’nin Serenadı su gibi akıp giderken ben peşinden koşan bir çocuk gibi tökezleyip duruyordum. Ama olağanüstü bir şeydi bir müzisyenle beraber çalmak.


Kemana aşıktım.

Maide Arel’le beraber çalmak düşlerime doğru atılmış bir adım gibiydi. Her hafta sonu giderdim onlara müzik yapmaya...


Bir gidişimde de Şemsi hocam evde yoktu, sordum; Konya Lisesinde resim öğretmeni olan Şefik Bursalı ile resim yapmaya gitmişler Meram bağlarına. Hocama benim de resim yapmaya çalıştığımı söylemiştim. Neler yapıyorsun, diye sorunca, bir dergide gördüğüm fotoğrafı göstermiştim, “bunu bırak, ben sana kartpostallar veririm onlar daha öğretici olur’’ demişti. O zaman göz aldatıcı şeylerin sanatla ilgileri olmadığını düşünmüştüm.


Bir gidişimde de, bize banyo için verilen yeşil sabunlardan yonttuğum heykelcikleri göstermiştim. Sen heykeltıraş ol, demesi kafamı karıştırmıştı.


Kulelide bir akşam yatmak üzere koğuşa gittiğimizde yatağa girmiş, mandolin çalıyordum. Koğuşta herkes ayaktaydı ve çok gürültü yapıyorlardı. Bir ara birisi, ‘’yüzbaşı geliyor!..’’ diye bağırdı. Ayakta kimse kalmadı, çocuklar aceleyle yataklarına yattılar. Koğuşta tıs yok. Sanki hepsi uyuyor. Nöbetçi yüzbaşı hışımla koğuşa girdi, sağa sola gidip gelip, bir tek şey haykırıyordu.


‘’Saz!.. Saaaz!!! Saz nerede?..’’


Mandolin o gece karyola demirinde parçalandı.


Bir süre sonra da keman çalarken yakalandım, kemanıma el kondu! Müzik, o bahar akşamı değil ama müziğe pek yeteneğimin olmadığını anladığımda bitti. Resme yöneldim.


Ankara’ya Harp Okuluna geldiğimde hafta sonları resim kursları olduğunu öğrendim. Resim öğretmeni ünlü askeri ressamlarımızdan Ali Rıza Bayezıt. Öğretisi, modele bakıp aynını yapmak...Onun kara tahtaya çizdiği bir odayı betimleyen perspektifi de unutamam, ilk perspektif dersiydi benim için. Bir süre sonra çağdaş resmin bu olmadığını öğrendim, başka olanaklar aramaya başladım. Rembrandt, Cezanne, Matisse albümlerini almıştım. Üçü de beni çok etkilemişti; onlardan kopyalar yapıyor, yaptıkça da büyülü bir dünyanın farkına varıyordum.


Şemsettin Arel de Ankara’ya gelmişti, beni Eşref Üren’le tanıştırdı. Hafta sonları hafta içinde okulun atölyesinde yaptığım resimleri onlara gösterir eleştirilerini alırdım. Ben modern resme yöneldikçe A. Rıza Bayezıt’la aram açılıyordu.


Ankara’da okul dışındaki yaşamım Şemsi Arel, Eşref Üren’lerle geçiyor, bazen de onlarla birlikte Esat subaşı, Arif Kaptan, Taci ve Leman Tantuğ gibi ressamlara yaptığımız ziyaretlerde değişik çalışmaları görerek sanatın değişik kişilerini tanıyordum. Belleğim her şeye duyarlı, duyduklarımı, gördüklerimi kaydediyordu.


Resim yapılamayacak bir yerde bulunduğumda da Rembrandt veya Cezanne’ın resimleri içinde hayallere dalıyordum. Cezanne’ın bitmemiş gibi görünen resimlerindeki tazelik sıcak havada esen meltem gibi geliyordu bana. Ders çalışmam gereken mütalaa saatlerinde, o kitapları inceliyordum; resimlerden gelen sanat havası beni büyülüyordu.


Somerset Mougham’ın The Moon and Sixpence kitabının çevirisini okuduğumda kesinkes ressam olmaya karar vermiştimç Her şeyi bırakıp resim öğrenme yolunda maceraya atılacaktımç Kitap ünlü Fransız ressamı Paul Gauguin’i anlatıyordu. Bankasını, çocuklarını, eşini bırakıp resim sevdasının peşine düşmüştü Gauguin.


İlk gerçek hocalarım Şemsi Arel ve Eşref Üren olmuştu. Şemsi Arel Guzel Sanatlar Akademisini bitirmiş; Eşref Üren Çaycuma Ziraat Okulunu bitirip resim yapmaya başlamış, sonra Paris’e gidip ünlü ressam Andre Lhote’la çalışmıştı.


Şemsi Arel Fransa, İngiltere, Hollanda deyip yollara düşmüş, gezmedik müze bırakmamıştı...
Paul Gauguin’se Havai, Martinik adalarında yerlilerin ve doğanın büyüsüne kapılıp harika resimler yapmıştı; bunlar 17- 18 yaşlarını süren bir resim öğrencisi için müthiş çekici gelen edimlerdi.


Askerlikten ayrılıp ailemi görmeye giderken otobüsün penceresinden gördüğüm ayçiçeği
tarlalarını görünce VanGogh’u düşünmüştüm; belirsiz bir yaşama doğru yelken açtığımın bilincindeydim.



Şemsi Arel, bir süre sonra İstanbul’a tayin oldu, İstanbul’a gidip onları baba evlerinde ziyaret ettim.



O zaman öğrendim Çallı kuşağının en ünlü ressamlarından olan Ruhi Arel’in oğlu olduğunu. Babadan kalan resimlerin bir kısmı duvarlara asılmıştı; harika resimlerdi. Büyük bir bahçe içinde ahşap bir İstanbul eviydi baba evi, Kasımpaşa’da.


Bir sonraki gidişimde Bostancı’ya taşınmışlardı. O da yine bahçe içindeydi. Maide Arel de resim yapmaya yeniden başlamıştı..Mevlevileri yapmıştı, geometrik bir düzen içinde. Şemsi Arel de yaptığı kendi portresinde ve kedi resimlerinde geometrik deformasyonlara gidiyordu... Yaptıkları mimari yapılar gibi sağlam işlenmiş modern havada resimlerdi. Figüratif çalışmaları yanında figüratif olmayanlar da vardı. Her ikisi de o yılların geçer resimleri olan soyutlamalara yönelmişlerdi.


Arel hocamla ne yazık ki İstanbul’a taşındığı için çok beraberliğimiz olamadı. Ama ondan öğrendiğim şeyleri hiçbir zaman unutmadım.


Eşref Üren, Andre Lhotte’tan aldığı modern eğitime rağmen Monet hayranıydı ve onun gibi resimler yapıyordu, ama Eşref Üren kişiliğini koyarak. Ben tamamen Non-Figüratif alana kaymıştım; Eşref Üren buna çok karşıydı. Non Figüratif onun kendi resimlerinde bir santimetrelik alanda bile vardı. Parmağını basarak gösterirdi o alanları. Hocamın bu tavrına bozulurdum; ama, üç ay hücre denen daracık bir yerde geçen tutukluluğum bitip de Ankara’ya döndüğümde bana gösterdiği resimlerine nasıl nefesim kesilerek hayranlıkla baktığımı söylemeliyim... Olağanüstü resimlerdi, beni büyülemişti!..


Sabah kalkıp yaktığı sigaranın ateşini sigaradan sigaraya geçiren o filozof ressamda olağanüstü bir şeyler vardı; onun sohbetlerine alışan kişiler de onun tiryakisi olurlardı.


Pertev Boyar, Harp Okulundaki atölyemize yerleşti bir süre için. Büyük bir savaş tablosu yapmak için. Onun çalışmalarını izledim; askeri ressamların çalışma tarzı bana uygun değildi, ama değişik bir ressamı tanımak bakımından iyi olmuştu. Okula gelip çalışmalar yaptığı süre içinde bir Pazar günü de Gölbaşına gidip gölden resimler yaptık; Şemsi Arel de katılmış gölden bir resim yapmıştı.


Hocam Eşref Üren’in yüreklendirmesiyle 1948 yılı DEVLET RESİM VE HEYKEL SERGİSİ’ne verdiğim iki resmin, içinde Fransız ressamı Leopolde Levi’nin de bulunduğu jüriden geçip sergiye konması benim için inanılmaz bir şey olmuştu; özellikle sergi için yazılan eleştiride benden de söz edilmesi, çok genç bir resim öğrencisi için olağanüstü bir şeydi. Ben ressam mı olmuştum!!??


Ressam olmanın o denli kolay bir şey olmadığını yıllar geçtikçe insan daha iyi anlıyor!


Doğadan ve Hocalarımızdan öğrenecek çok şeylerimiz olduğunu hiçbir zaman unutmamalıyız diyorum.





Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

nihat ziyalan { 13 Temmuz 2008 21:21:38 }
HEYECANLANIYORUM

Cemil Eren`in yazilarini okurken heyecanlaniyorum.

Sozcukler`de cikan Erhan Bener, Vus`at O. Bener yazilarinin ses getirmesini anliyorum.

bahsettigi cogu ressami ismen tanidigim icin onlarin sanatlari ustune yaptigi icten yorumlar cok ilginc.

bu yorumlarda BIR RESSAM YETISIYOR`un sesi, yankilanmasi var.

bu ani oykuler ne zaman kitaplasacak diye merakla bekliyorum.

eline saglik cemil eren.

Ayorum`a katkilarin icin de cok tesekkurler.

sydney`den dostlukla.

nihat

Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git