A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

DERTLİ-MİR-DÖNE

Kategori Kategori: Makale | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Mustafa Alagöz | 23 Ekim 2024 09:55:55

Bir botanik uzmanı bir çiçeği yapraklarını, kimyasal özelliklerin, yaşam sürecini ve tohuma varmasını inceler. Bir jeolog dağı, taşı jeolojik yaşıyla, katmanların yapısıyla, taşların mineral yapısıyla ele alır. Diğer bilimlerde nesnelerinin doğal yapısıyla araştırır ve onlara dışarıdan keyfi bir belirlenim vermeden, kendine göre yorum yapmadan nesnel olarak ortaya koyar.

Nesneler, araçlar, tabiat olayları kendi doğal varlıklarından soyutlanarak insanın içselliğinin sonsuz çeşitliğinin imgesi olarak değerlendirilebilir: acıların, özlemlerin, sevinçlerin, yalnızlıkların, tutkuların, hayallerin ifade edilmesinin araçları olarak işlevli kılınır. Öyküler insanın iç dünyasını görünmezliğini duyular önüne getiren özgün bir yazın türüdür.

Nesne, olay, olgu ve görüngüler bulundukları halleriyle bilincimize konu edinilir. İnsan dışında her şey olduğu haliyle olduğu gibi kendini ifade eder. Bu anlamda bütün varlıklar, süreçler bir ifadedir; insan ise ifadenin ifadesidir.

Canlı-cansız tüm varlıkların her biri diğerinden ayrı durur ya da sınırdaş olarak bağımsızca oradadır. Her nesne görünüşü, rengi, dirençleriyle başka varlıklarla etkileşime girer. İnsan dışındaki tüm varlıkların her birisinin kendini ortaya koyması aynı zamanda onun kendini ifade etmesidir.

Bilimi, Dış dünya ve İç Dünya olarak iki bölüme ayırabiliriz. Dış Dünya bilimi deney-gözlem-ölçü yöntemiyle işlevlidir; nesnesi ve konusu bellidir.

İç Dünya dediğimizde insanın duygularını, hayallerini, korkularını, tutkularını, hırslarını, kısaca “Kendini Bil” çağrısına uydukça mümkün olan belirsiz bir süreçte yol almasını anlarız. Bu sürecin yönü, nesnesi, yöntemi elde hazır bulunmaz. Hazırda bir “Kendin” yoktur. Bilinecek olan yapıp etmeler, çabalar, ortaya konan deneyimler ve bu deneyimlerle form kazanacak olan özgün bireyselliğidir.

İnsan yaratıcı yetilerle yüklü “geleceğe atılmış” bir varlıktır, ama başıboş bırakılmış değil. Tanrının “kendi suretimde yarattım ve ruhumdan üfledim” dediği sorumlu bir varoluş.

Sorumlu olmak hep arada olmaktır; eylemleri ile sonuçları, aklıyla duyguları, bulunduğu an ile tasarımları, tutkularıyla yetileri, hayalleri ile olanakları arasında; Berzahta.

Yaşam bu kutupsallığın gerilimi ile akıp giden bitimsiz bir süreçtir. Arada olmaklığın belirli düzeyleri, aşamaları ve biçimleri ortaya çıkar.

Bunları nasıl yaşadığı insanın kendini var etmesi, benliğine bir form vermesi anlamına gelir. Böylece başlangıçta olmayan, zamanla şu veya bu şekilde bir form kazanan, ancak sonlanmayan bu süreç “Kendi” dediğimiz kavramı oluşturur: Bu aynı zamanda kendinin ifadesidir de.

Bir şeyi biliriz, ama bildiğimizi de biliriz ve ifade ederiz; ifademizin bizzat kendisini tekrar kendimize konu edinerek, yeni hayaller, tasarımlar, imgesel, varsayımsal duygu ve düşünceler ortaya koyabiliriz. “İnsan ifadenin ifadesidir”den kast edilen bunun bir gerçeklik olduğuna işarettir. Gözlemlerimiz, içsel sorgulamalarımız, duygulanımlarımız genel olarak tanıklıklarımız üzerinden, tanık olana tanıklık etmek “ifadenin ifadesidir”. Sanatsal yaratımlar, bu arada öyküler de varoluş kaynaklarını bu zeminden alır.
 
“Arada Kalmış Yaşamlar”ın ilk öyküsü “Dertli” buna bir örnek oluşturuyor. Kahramanlar üzerinden yazılmış her öykünün kendine özgü bir rengi, konusu, coğrafiçevresi, kültürel karakteri var.

İçe kapanık, kendini bir türlü dışa açamayan, hüzünlü, hep dertli halde yaşayan bir insanın giderek kendi gizemli iç dünyasında kaybolması; Antep’in Fransız işgaline karşı direnen okur yazarlığı bile olmayan bir kadının yaşam öyküsü; her yerde sohbetleri ile insanlara ferahlık veren gariban bir halk bilgesi; bir ayağı köyde bir ayağı şehirde gençlik coşkusunu yaşayan kızın benliğini bulma çabası; gönülden birbirine bağlı dostların ölümsüz dayanışması; okul yüzü görmemiş, “görücü” yöntemi ile evlenen kızların gittikleri yerde benliklerinin nasıl baskılandığı gibi renkli ve özgün yaşamlar hikayeleştirilmiş.

Öykülerin adını veren kahramanların yaşamı anlatılırken onların çevresinde özgün bir ortam, gelenekler, coğrafi özellikler, kullanılan üretim araç-gereçleri yerel sözcükler çeşitliliği ile tarihi bir aşamayı bütün boyutları ile etkili biçimde sergileniyor.

Edebi diğer sanatsal ürünler gibi öyküler de sezgi gücümüzü uyarması, çağrışımlara yol açması, hayal gücümüzü canlandırması, en önemlisi bilincimizi sorgulama yapma yönünde tetiklemesiyle yaşamımızın kopmaz bir parçası olarak hep işlevlidirler.

Her öykü başlığı, öyküye konu olan kahramanın adını taşıyor. Ama anlatıma konu olan her şey; insanlar, iklim koşulları, coğrafi ortam, gelenekler, yerel kültür dengeli, uyumlu bir bütünlük içinde anlatılıyor. Böylece bir kahraman üzerinden onu o yapan içinde bulunduğu özgün-yerel dünyaya da tanık olunuyor.

Her birimiz ne söylersek söyleyelim ne okursak okuyalım ne etkinlik yaparsak yapalım hep kendimizi ortaya koyarız; söylediğimiz, okuduğumuz, yaptığımız hep kendimiziz. Kendimiz derken bunu çoğul kipi anlamında kullanmak gerekiyor: hiç kimse kendi başına var olamaz, var kalamaz. Bir bütünün bileşenleriyiz, onun hem öznesi hem de nesnesiyiz.  Bu süreçte konumumuzu biz belirleriz, ama hazır bulduğumuz koşullar içinde.

Evrensel-duyusal, tikel tümel, bir-çok, özgürlük-zorunluluk diyalektiği düşünce tarihinin hep sorunsalı olagelmiştir. Bu karşıt kutupsallık Doğa Bilimlerinde, dinsel söylemlerde, sanatsal ifadelerde ve öyküsel anlatımlarda da hükmünü sürdürür.

Görüngülerden, tekil olgu ve olaylardan bu evrensel yasallığını yansımasını bilincimizde bulur, onu değişik formlar ve disiplinler halinde dile getiririz. Düşüncenin üretimleri; keşifleri, tasarımları bilim diliyle, mitolojik-dinsel söylemlerle, öyküsel anlatı ve yazılarla, sanatsal imgelerle ortaya konulur. Hangi disiplinle, yöntem ve araçlarla olursa olsun bu evrensel varoluş ilkesi bir ruh olarak tüm süreçlerde görünmez bir el gibi hep işlevlidir. “Kavram edimseldir”, “fail olan Allah’tır”, “hakikat tek gerçek çoktur” gibi özlü ifadeler buna işaret eder.

Ancak bu ilkesel düzeyde evrenseller kendi başlarına bir anlam ifade etmezler, bunlar sadece tek tek bireylerin edimleri ile gerçek olurlar. Hayata alan açıcı bir amaç gütmeyen her eylem amacının tersi noktasına varır. Hegel’in bu konuda şu söylemi dikkate değer; “evrensellik bireysellik yoluyla edimselleşir”. Evrensellik zorunluluk içermeli ve özgürleştirici girişimlerin ilkesi oldukça Evrenseldir. Eğer böyle olmazsa insan ilişkileri içgüdüsel, keyfi ve rasgele olur. ilişkiler araçsallaşır; anlık, geçici çıkar ve beklentiler üzerinden yaşanır: “Ancak menfaat kadar insanı diğer insanlarla çabuk kaynaştıran tutkal azdır. Gerçi son derece hafif, uçucu ve geçici bir tutkaldır bu.” (MİR:S.69)

“Söz kadar ağır ve etkili ne var bu âlemde? Ya her sözün yapıtaşı olan kelimelere yüklenen farklı anlamlar?” (ÇİLOV: (S.178)

“Şimdi anlıyorum ki bu hayatı güzelleştiren şeylerden biri, kimin faydalandığını hiç umursamadan ve bilmeden insanların önlerine çıkabilecek taşları ve engelleri ortadan kaldırmaya çalışan ve çabalayanlardır.” (S.226)

Kitabın yazarı kendisiyle yapılan bir söyleşide şunları söylemiş. “Hiç alakasızmış gibi görünen bir taşra köşesindeki “küçük” ve “önemsiz” insanların günlük hayatındaki duygularından evrensel dersler ve değerler devşirmek neden mümkün olmasın”.

Edebi eserler romanlar, öyküler vd. kendilerine rağmen kendi sınırlarının ötesine taşan etkiyle yüklü düşünceler ve duygular içerirler. Onları kendi sınırlarının ötesine taşıyacak olan okuyuculardır. Okuyanların hissettikleri, algıları ve kendi iç dünyalarında neleri tetiklediğini fark etmeleridir.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 2 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git