Birleşmiş Milletler'e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen ve dünya liderlerinin bir araya geldiği toplantıda, son dönemde dünyada milyonlarca kişiyi açlığın eşiğine getiren gıda krizi ele alınıyor.
Gıda fiyatlarındaki artışın son 30 yılın en yüksek seviyesine çıkması ve bazı ülkelerde çatışma ve protestolara yol açmasının ardından dün başlayan 3 günlük gıda zirvesinde konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 2030’a kadar gıda üretiminin yüzde 50 arttırılması ve gıda ticaretinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti. Dünya liderlerine tarıma daha fazla yatırım yapma çağrısında bulunan Ban, gıda krizinin dünyada ekonomik ve toplumsal krizleri de tetikleyebileceğine ve siyasi güvenliği tehdit edebileceğine dikkat çekti.
Ban’in zirvede liderlere tarım ve ticarete yönelik vergilerin azaltılması ve tarımsal gıdalardan üretilen biyoyakıt üretiminin sınırlandırılması için baskı yapacağı ifade ediliyor. Bioyakıt üretimini savunan ABD, Kanada ve bazı Avrupa ülkeleriyse FAO’ya gönderdikleri ortak mektupta, bioyakıtın gıda krizinin temel nedenleri arasından gösterilmesine karşı çıktı.
Gıda tüketiminin özellikle gelişmiş ülkelerde artması, borsadaki spekülasyonlar, iklim değişikliğinin yol açtığı kuraklık ve sel gibi doğal felaketler ile biyoyakıt üretimi, dünyada gıda fiyatlarının giderek artmasına yol açıyor. Son krizle birlikte var olanlara ek olarak 100 milyondan fazla kişinin daha açlık tehdidiyle karşı karşıya kaldığını bildiren FAO, gelişmiş ülkelerin tarımsal üretimi arttırmaması, ticaretin önündeki engelleri kaldırmaması ve yoksul ülkelere yardım etmemesi halinde, dünyayı küresel bir felaketin beklediği uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, yoksul ülkelerin bu yıl içinde gıda ithalatında harcadığı paranın yüzde 40 dolayında arttığını ve bunun gıda krizini daha da derinleştirdiğini söylüyor. FAO’ya göre dünya nüfusunun beslenebilmesi için tarımsal üretimin iki katına çıkarılması amacıyla yılda 30 ila 50 milyar dolar civarında yatırım yapılması gerekiyor.
Sorunun çözümü için kararlı adımlar atılması gerektiğini kaydeden FAO Başkanı Jacques Diouf, “Dünya silahlanmaya 1200 milyar dolar harcama konusunda ciddiyse milyonlarca insanın beslendiğinden emin olmalıdır” diye konuştu.
Roma’da yapılan zirvede gıda krizinin yanı sıra bazı Batılı ülkeler tarafından “diktatör” olarak nitelendirilen Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin zirveye katılması da gündeme damga vurdu. Avustralya Dışişleri Bakanı Stephen Smith, Mugabe’nin ülkesinde halkın yoksulluğundan sorumlu olduğunu ve zirveye katılmasının “ahlaksızlık” olduğunu savunurken, İngiltere Başbakanı Gordon Brown da Zimbabve liderinin katılımını “şanssızlık” olarak nitelendirdi.