Üzerine kaynar su dökülen 14 aylık Sıla Temur yanık ünitesi olmadığı ve yoğun bakımda yer bulunmadığı gerekçeleriyle 6 hastaneden geri çevrildi. En sonunda özel bir hastanede yer bulundu ama hastane bebeği kabul etmek için 8 bin 500 YTL istedi.
Üzerine sıcak su döküldüğü için yanan 14 aylık Sıla Temur, ailesi tarafından götürüldüğü 6 ayrı hastaneden yanık ünitesi bulunmadığı ve yoğun bakımda yer olmadığı gerekçeleriyle geri çevrildi. Saatler sonra Sıla bebek için özel bir hastanede yer bulundu, ancak hastane bebeği yoğun bakıma yatırmak için aileden 8 bin 500 YTL istedi.
Annesinin masa üzerinde unuttuğu çaydanlığı devirerek üzerine kaynar su döken Sıla Temur, annesi ve babası tarafından önce evlerinin yakınındaki Özel İstanbul Hospital'e götürdü. Burada ilk müdahalesi yapılan Sıla Temur'un yanık ünitesi olan bir hastaneye sevk edilmesi gerekince ailesi yaralı bebeklerini alarak bildikleri hastaneleri araştırmaya başladı.
Sırasıyla Bakırköy Yenimahalle Doğumevi, Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürülen Sıla bebeğe son olarak İstanbul Üniversitesi Hastanesi'nde müdahale edildi.
Burada da yoğun bakım ünitesinde yer olmadığı için kabul edilmeyen Sıla için hastane yetkilileri ve baba Erhan Temur yoğun bakım ünitesi boş olan bir hastane aramaya başladı. Yapılan görüşmeler sonucunda Özel TEM Hospital'de boş yer bulundu. Ancak bu kez de nakil için ambulans bulunamadı. Özel ambulansa verecek parası olmayan aile 112'yi arayarak yardım isteyince, doktorların da araya girmesiyle ancak saatler sonra 112'den ambulans geldi. Özel Tem Hospital'e getirilen Sıla bebek için 5 günlük yoğun bakım ünitesinde kalma bedeli olarak 8 bin 500 YTL istendi. Baba Temur, üzerinden 3 bin YTL çıktığını, geri kalanını ertesi gün getireceğini söylemesine karşın hastane yetkililerinin paranın tamamı olmadan kızını hastaneye kabul edemeyeceklerini söylediğini belirtti. Temur "Özel hastanenin bizden istemiş olduğu parayı hemen denk getiremedik. Sadece 1 gün müsaade istedik. Fakat bize ya para ya da gelemezsiniz şeklinde yanıt verdiler. Bu parayı komşulardan topladık. Toplayamasaydık eğer çocuğum ortada kalabilirdi" dedi.
Paranın ödenmesinin ardından yoğun bakımda tedavisi başlanan Sıla'nın durumunun iyi olduğu belirtildi.
İki gün önce de Gebze'de 8 aylık bir bebek yanık ünitesi ve yoğun bakımda yer olmadığı gerekçesiyle 3 hastaneye kabul edilmemiş daha sonra bir özel hastanede yoğun bakıma alınmıştı.
Öte yandan sağlık sistemini tamamen paralı hale getiren bir dizi uygulamaya imza atan AKP hükümetinin yaşanan skandallarla ilgili soğukkanlı tavrı Başbakan Erdoğan'ın "el öptürme, oyuncak hediye etme" vitrin gösterisi devam etti. Başbakan Erdoğan geçen ay Adana'da tüp patlaması sonucu yaralanan ve kaldırıldıkları özel tıp merkezinde tedavi ücretlerini ödemedikleri için başka hastaneye sevkleri geciktirilen dayı-yeğenden 8 yaşındaki İbrahim Yıldırım, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın elini öpmek üzere Adana Valiliğine götürüldü. 15 Nisan'da meydana gelen olayın basında geniş yer bulmasının ardından çocuğun tedavi masraflarını üstlenen Başbakan Erdoğan gittiği Adana'da İbrahim Yıldırım ve ailesini Adana Valiliği'ne çağırdı. Valilikte anne Necla ve baba Mehmet Yıldırım'la birlikte gelen İbrahim'in Başbakan'ın elini öptüğü, Erdoğan'ınsa çocuğa oyuncak araba hediye edip, işsiz olan babası için iş talebinde bulunduğu bildirildi.
Şimdi soru şu olabilir mi?
Eğer kapısında Hospital yerine Hastahane yazan, Türkçe konuşulan sosyal bir devlet gerçekten devlet olsa, ve yurttaşlık bilinci yerleşmiş olsa, en azından Sağlık bakanı koltuğunda halen oturuyor olur muydu?