A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Kellim Kellim Layenfa

Kategori Kategori: Nalına Mıhına | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Metin Atamer | 10 Kasım 2022 11:44:55

Aslında konuşulan konulara, söylenen sözlere pek takıntım yoktur ama bazı cümleleri insanlar düşünmeden söylerlerse bütün sigortalarım atmakta. Düşünülerek söylenen sözlerin anlamlarını araştırmak bile insana ayrı bir haz vermekte. Uzun bir dönem siyaset gündeminde senelerce konuşulan ‘ Bir Bilen ‘ olarak anılan Süleyman Demirel’in sözlerini bugün daha bir olgunlukla düşünmekteyim. ‘Yollar Yürümekle Aşınmaz‘ Üniversite gençlerinin protesto olarak yaptığı yürüyüşleri olgunlukla karşılar, onların protestolarına polis gücü ile şiddetle karşılık verilmesini istemezdi.

Hatırlarım, bir gün Necati Bey caddesinden aşağıya doğru caddeyi kapatarak yürümemizde polisler de, herhangi bir kargaşa çıkmasın diye yanımızda yürümüşlerdi. Halkın Protesto etmesini  yurdum insanının hakkı olarak kabul ederdi Bir Bilen.



Bir Bilen’le bir televizyon söyleşisi yapılacaksa mutlaka çalışma odasındaki masasının başında konuşurdu. Masanın üstünde onlarca kitap, arkasında kitap raflarına sığmayan yoğunlukta okunmuş kitap olurdu. Rakamsal verileri hafızasından bir çırpıda çıkarıp ortaya koyardı, sanırsınız karşısında pronktor ekranı var, oradan okumakta. Ülkemizin bütün istatistiki bilgileri hep hafızasında idi.  

Yıllık buğday üretiminin yıllara göre yekûnundan tutun da mevcut büyük baş hayvan ve küçük baş hayvan miktarlarına kadar yurdumuzun bütün değerlerinin yıllara sari verilerini ezberinden bilirdi. Rahmetli Demirel’in okuduğu kitap sayısı hakkında değişik rakamlar verilmekte. Binlerle ifade edildiğini biliyorum. Ancak bu konu hakkında rakamları her yerde bulabilirsiniz. Bir bilgiye göre  Süleyman Demirel bir kitabı yaklaşık bir günde bitirirmiş.

Bir kez Başbakan olduğunda ve birkaç kez de Cumhurbaşkanı olduğunda değişik vesilelerle ziyarette bulunmuştum. Randevu istediğim her zaman cevabı gelmiş, kimi zaman RESYAD başkanı olarak heyetle beraber ziyarete gitmiştik, kimi zaman da özel söyleşi için tek başıma ziyaret etmiştim.  Bizimle yaptığı konuşmalarda söylediği her cümle bir Devlet Başkanının sözleri olarak algılanırdı. Hiç boş laf ettiğini duymadım. GAP projesi konusunda konuşurken söylediği sözlerin içinde ‘Ben İnşaat Mühendisiyim, ben barajları çok iyi bilirim’ demezdi. Çünkü herkes onun bu konuda ne kadar kültürlü olduğunu bilirdi. Hani kalkıp bazı kendini bilmezler gibi ‘ Ben Ekonomistim‘ de demezdi, ancak ekonomiden çok iyi anlardı, ve de ekonomiden anlayan çok değerli bürokratları vardı.

İsparta ili Atabey ilçesi İslamköy’ünde doğan Süleyman Demirel, tarımın içinden geldiğinden, hem tarımı hem de ülke  hayvancılığını çok iyi bilirdi . Ülkemiz için çok önemli saydığı akarsularımıza ‘GERDANLIK’ gibi barajlar planlatmıştı. Suriye sınırına kadar hepsi yapıldı ve de çok değerli yatırımdı bu barajlar. Hani bu gün çevremizi kaplayan beton yığını gibi değil, barajların ürettiği elektrik enerjisi yanında suladığı topraklardan da bereket fışkırmakta. Her ne kadar ekolojik denge unsuru fazla dikkate alınmamış olsa da, bu yatırımların ülke ekonomisine yeterince doğrudan veya dolaylı değer kattığına inanmaktayım.
 
Kahramanmaraşlı tarımdan sorumlu bir Saray atamasının sözlerini siz de benim gibi dinlediniz mi? Hazret‘in ne dediğini pek anlayamadım. Bundan birkaç gün önce kime dolaylı  telkin vermeye çalıştığı belli olmayan bir cümle sarf etti. Hem de nerede? TARIM ÇALIŞTAY’ında . Cümleyi sizlerle paylaşayım:

            “Çocukluk yıllarımızda bulgur pilavı, ayran ve salata yapılmışsa o gün sofrada kesin misafir vardı’’

Buna ne siz ne de ben inanırım. Kahramanmaraş’ta evlere özel misafir geldiğinde, özel sofra kurulacaksa, bu sofranın birkaç yemeği vardır. Bulgur pilavı konmaz. Gaziantep mutfağı ile yarışabilecek bir mutfak kültürüne sahip Kahramanmaraş’da sofraya mutlaka etli pirinç pilavı konur ve de adı da ACEM pilavıdır. Hatta Sömelek Köftesi ile verilen de havuçlu pirinç pilavıdır.  Kahramanmaraş’da Maraş Köftesi’nin yanına da konulan, kuş üzümlü pirinç pilavıdır. Kirişçi’nin ‘bulgur pilavı misafir yemeği’ algısını nereden çıkardığını hala merak etmekteyim.

Rahmetle andığım validemin böyle boş laf edenlere ‘Kellim kellim layenfa‘diye bir yakıştırması olurdu. Anlayanlar için. Muhteşem zengin sofra kültürü olan Kahramanmaraş mutfağınının bu şekilde topluma aktarılması, bütün Anadolu mutfak kültürüne sürülmüş yanlış bir yakıştırma olsa gerek diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







İşçiyi Bırak Kutlasın
Erişim engeli sonrası X'te Ekrem İmamoğlu akımı
Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'den Avrupa'ya İmamoğlu ile dayanışma çağrısı

Hint - Pasifik'teki Güç Oyunları: Dörtlü İttifak ve Deniz Hakimiyeti İçin Mücadele
Suriye, Irak ve İran'daki PKK uzantıları ne olacak?
Hindistan-Pakistan Savaşı Senaryosu
Hindistan - Yeni Zelanda: Sessiz ama Kritik Bir Ortaklık
Gazze'de gıda stokları tükendi: Açlık krizi derinleşiyor

Trump: Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergisi oranı % 125'e çıkarılacak
Trump yeni gümrük vergisi tarifelerini açıkladı.
Avrupa’nın en az et yiyen ülkesi Türkiye: Fiyatlar 5 yılda % 1230 arttı!
Türkiye'de ekonomi bir kez daha belirsizlik döneminde
ABD-Çin hattında ticaret savaşı: “Soğuk Savaş’tan beri görülmemiş bir rekabet”

Avrupa gözünü ABD'li akademisyenlere dikti.
Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü

Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.

Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…
Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?
Devrimsel Bir Teknoloji: Kaykay Şasi

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez
Af Örgütü: Türkiye'de yargıya müdahale derinleşti
"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!

İKİ DİRENİŞ
Bu sistemdeki bir kusur değil, sistemin kendisi
Post-truth dünyada adalet nedir?
1919-1922'de Bir Mayıs’lar, Gösteriler, Yürüyüşler
Türkiye halkı otokrasiye direniyor. Sessizlikten daha fazlasını hak ediyorlar.

ŞEHR-İ İSTANBUL
MECLİS PAKETİ
Bir Fırtına Tuttu Beni
MAGNA CARTA
KURBANIM BUGÜN

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git