A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

REJİM

Kategori Kategori: Nalına Mıhına | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Metin Atamer | 27 Eylül 2022 10:02:26

Tahran’da, şehrin hemen hemen ortasında bir havaalanı vardır, ancak bu hava alanındaki pist ilginçtir. Pistin konumu güney doğu ile kuzey batı ekseninde olup her iki ucun irtifa farkı yaklaşık 50 metre kadardır. Bu eğimde olan dünyanın ender havaalanlarındandır. Genelde uçaklar güney doğudan kuzey batı istikametine hem kalkış, hem de iniş gerçekleştirirler. Hiçbir zaman kuzey batıdan iniş yapmazlar. Bu havaalanından şehre yürüyerek gidebilirsiniz. İran’ın 2500. yıl kutlamaları için yenilenen bu havaalanından, 2500 yıl anıtı olarak yapılan SHAHYAAD anıtına kadar, devrin Şeyh-in Şahı Rıza Şah Pehlevi, dünya liderlerini burada toplamıştı.

1966 yılında yapımına başlanan ve 1971 yılında inşaatı tamamlanan anıtın açılış toplantısına dünya liderleri, devlet başkanları, cumhurbaşkanları, başbakanlar ve krallar çağırılmıştı. Mehrabat hava alanına gelen liderler SHAHYAAD abidesinin önüne kadar topluca yürümüşlerdi.



Açılışta konuşan Şeyh-in Şah Rıza Pehlevi  2500 yıllık mazisi bulunan Pers İmparatorluğunun simgesi, tarihsel imparator taçlarını andıran abidenin ihtişamını anlattı. Mimar Hossein Amanat’ın uyguladığı SASANİ mimarisine benzer ilginç yapıtı, yakından izlemek gerekir. Bu anıtın yüksekliği 45 metredir. 5000 metre kare  alana oturan bu anıtın her açıdan izlenmesi gerekir. Bir de tam merkezinden yukarı baktığınızda  ilginç bir ağ görüntüsü vardır. Yukarıya doğru baktığınızda ağ gibi görüntü, imparatorluğun gelişimini simgeler.

1978  senesinde Rıza Şah Pehlevi’nin CBS televizyonuna verdiği bir söyleşide, muhabir petrol fiyatlarını neden arttırdığını sormuştu kendisine. Şahın verdiği cevapta ‘Amerikan firmaları, bilhassa petrol üretimde kullanılan malzemelerin fiyat artışının nedenini siz soruyor musunuz ?‘ diye bir cevap verdiğini, bu gün gibi hatırlamaktayım.  Kendi kendime ‘ eyvah ‘ dedim, bu ülke bir miktar karışacak.

Şah Rıza Pehlevi GÜLİSTAN sarayında, kimi zaman şehrin kuzeyinde bir başka yazlık sarayda hayatını sürdürürken, sırf petrol için koltuğundan olacak demiştim. Fazla sürmedi, bir tanıdık ülkenin istihbarat örgütü, halkın Şah rejimine karşı ayaklanmasını körükledi. Tahran’da üniversite öğrencileri Şah’a karşı nümayişler düzenleyip, büyük bir olasılıkla, haklı olarak sokaklara döküldüler.

Halkın bu isyanından korkan Şah, ailesini alarak ülkesini terk etti. 1 Şubat 1979’da ise, Amerika ve Fransa’nın beslediği ve desteklediği Ayetullah Humeyni, AirFrans uçağı ile Tahran’a geldi. Halk büyük coşkuyla yine Mahrabat hava alanında, Dini Lider Humeyni’yi karşıladı. Halkın Şah zamanında çok modern yaşamı vardı fakat, Humeyni’nin gelişi ile MOLLA kanunları hemen yürürlüğe girdi ve kadınların başları sıkma örtülerle kapandı. Kapatmayanların falakaya yatırılması, gelecek yaşamda halkı daha nelerin beklediğinin habercisiydi. Humeyni rejiminin idareyi ele alışının peşinden halk televizyonlarda sadece kuran dinlemeye başladı.
Şah ise büyük ümitlerle önce Mısır’a gitti, daha sonra Fas‘a geçti ve bir süre burada yaşadı. Daha sonra Bahamalara, buradan Meksika‘ya gitti. Hasta olan Şah Rıza Pehlevi aynı yıl pankreas kanseri tedavisi için Amerika’ya gitti. Humeyni rejimi dini devrimi geliştirirken, Şah’ın Amerika’ya gidişini protesto etmek amacı ile halk 4 Kasım 1979’da Amerikan Sefaretini işgal ederek 52 çalışanı rehin aldı ve elçilik talan edildi. Şah Pehlevi 2500 senelik bir Pers İmparatorluğunun son Şah’ı olarak ülkesinden uzak 27 Temmuz 1980 de hayata gözlerini yumdu.

İran’da yaklaşık 40 senedir Molla Rejimi dediğimiz tek adam rejimi ile, hem dini hem de ülke lideri olarak, ülkeyi yönetmeye başladılar. Evvelden Şah’a yakın insanlar petrol geliri ile zenginleşiyordu, halk ise bu gelirden pay alamadığından yoksulluk çekmekteydi.

Bu gün İran’ın günlük petrol üretim kapasitesinin yaklaşık 4 milyon varil olduğunu biliyoruz. Buna ek ciddi bir miktar olan günlük 1 milyar metreküp doğal gaz da üretilmekte. Bir varil petrolün 88 dolar olduğunu farz edelim, ülkenin günlük sadece petrolden geliri 500 milyon dolar. Buna doğalgaz gelirini de eklerseniz, yıllık ülke gelirinin bu ülkeyi uçurması gerekmektedir. Oysa ülke nüfusunun büyük bölümü Tahran ve civarında yaşar. Halkın yine büyük bir bölümü aç ve yoksul. Petrol geliri oranıyla sanayi yatırımı olmadığından işsizlik had safhada. Ancak dini liderin etrafındaki MOLLA’ lar ise zenginliklerine zenginlik katmaktalar.

İran’da aslında değişen hiçbir şey olmadı. Şah’a yakın çevreler yerine, dini lidere yakın mollalar oturdular. Amerika bu değişimden çok şey ümitli idi, ancak bu da olmadı. Amerika’nın tek hedefi Irak, Suriye ve  İran petrolünü kontrol etmekti.

İran’daki dini Molla rejimini özümsemeyen genç nesil ve kadınlar, ülkelerini terk edip başka ülkelerde yaşamaya başladılar. Şimdi ise ülkede kalan kadınlar, İran’da insanca yaşamak istemekteler. Başındaki örtüyü açtı diye tutuklanan Masha AMİNİ adlı kadının, tutuklu olduğu süreçte dövülerek öldürülmesi, halkı isyana sürükledi. Aslında bu zahiri bir sebep, halk artık Molla rejimine isyan etmekte. Tıpkı 40 sene evvel Şah rejimine isyan eden halk gibi. Yine birileri toplumu kaşımakta.

İran’ı terk eden genç nesil Acemler gibi, yirmi sene evvel ülkemize Adalet vaadi, Kalkınma vaadi ile göreve gelen bir yönetim, vaat edilen konularda olumlu gelişme gösteremedikleri bir yana, çok konuda ülkeyi geriye götürdüklerinden, ülkemdeki genç nesli ümitsizliğe düşürmekte ve  ülkeyi terk etmekteler, tıpkı İranlı Z kuşağı genç nesil gibi, diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına .

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Türkiye ve Arap ülkelerinde
DEPREM : Hangi ülke, ne yardım gönderiyor?
YAS...
YAKIŞMIYOR
İşte Millet İttifakı'nın 9 ana başlıklı Ortak Mutabakat Metni'nin önemli maddeleri

Katar Gate: AP'deki rüşvet skandalında Türkiye bağlantısı
73 YIL SONRA BİR 14 MAYIS DAHA
NATO'nun 31'inci üyesi Finlandiya
Avustralya’dan TikTok’a yasak geldi
Almanya: İş gücü göçünü kolaylaştıran yasa kabineden geçti

AB Meta'yı 1,2 milyar euro para cezasına çarptırdı
55 bin kişiyi işten çıkararak yerine yapay zeka kullanacak
Dünyada gıda fiyatları 12 aydır düşerken; Türkiye'de 31 aydır yükseliyor
Türkiye Irak’a yaklaşık 1,5 milyar dolar tazminat ödeyecek
Türkiye’de halk borç batağında! Bankaların alacaklarında dev artış

2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nda rekor bekleniyor
Rüya...
Kocaman bir aile gibi
Yeni Zelenda: 2009 sonrasında doğanlara sigara yasağı
Avrupa’nın ardından ABD’de maymun çiçeği virüsü alarmı

GREV HAKKI TARTIŞILIYOR, TANINIYOR
“İŞÇİLER SAHAYA İNMELİ”, BÜLENT ECEVİT’LE SÖYLEŞİ
KİTAPÇI RÜSTEM, PARİS: EMEKÇİDEN YANA ve FAHRİ KONSOLOS
Değerli Dost Aydınlık Yürek - HASAN MEYZİNOĞLU
“ŞAİR LÂFI”

Ana gibi yar, Anadolu gibi diyar olmaz
HÜMANİZMANIN KANITLANMASI
YABANCILAŞMA
GERÇEK FELSEFE
MADDE VE DÜŞÜNCE

2023-2027'de dünya genelinde rekor hava sıcaklıkları görülebilir
Okyanus sıcaklıkları rekor seviyede
BM'den uyarı: Deniz seviyesi rekor hızla yükseliyor
AB'nin enerji tüketiminde yenilenebilir kaynakların payı 2030'a kadar %42,5'e yükseltilecek
'Ekosistemi yeniden dengele': Dingoları ve şeytanları geri döndürme planı

Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?
Apple'dan iPhone Uygulamalarına Dev Zam: 1 Dolarlık Uygulama 17 TL Oldu
Yapay Et Şirketi Üretime Hazırlanıyor

Leonardo da Vinci'nin annesi Çerkes bir köle
UÇAN KÜÇÜK ŞIRINGALAR
Kanser hücrelerini öldüren virüs hastalar üzerinde olumlu sonuç verdi
Çin'de havadaki Covid-19'u tespit eden maske geliştirildi
Orta Çağ'da Bir Mühendislik Dehası Cezeri

Modern köle sıralamasında Türkiye zirvede
Türkiye'de temelsiz yargılamalar devam etti
Türkiye’de çocuklar ekmek veya makarna ile besleniyorlar...
Türkiye yine
Birçok ülkede IQ oranları giderek düşüyor

Mezopotamya’nın Ağıtları
KARGALAR, ÖRÜMCEKLER, LEYLEKLER VE DİĞERLERİ
1 MAYIS 1945
ABİDİN DİNO İLE HAYALİ SÖYLEŞİ
56 YIL ÖNCE YAZILDI

MEVSİMLER
HUKUK NEDİR?
GÜVENMEK
Tanrının Arabası
FARELER

Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış
Antik Çağlarda Kendi Memleketlerine Karşı Savaşan Paralı Askerler
Sümer Atasözleri ve Özdeyişler
Museviliği benimsemiş tek Türk devleti : Hazarlar


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git