A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Hovarda Yârim

Kategori Kategori: Nalına Mıhına | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Metin Atamer | 05 Ekim 2021 11:53:01

Her akşam yatağa yatarken günün muhasebesini yapar, daha sonra uyandığımda neleri beklemem gerektiği üzerinde düşünürüm. Son birkaç senedir, daha mutlu bir Türkiye’ye uyanmak çok istedim. Ülkemi ilgilendiren birçok konuda daha iyi şartların yurdum insanına nasıl sunulacağı üzerinde senaryolar kurararak uykuya dalarım. Uykumda da nelerle uğraştığımı bilseniz gülersiniz. Her yıl belirli tarihlerde, hatta seçimlere yakın zamanlarda ülkemin gündemine yerli otomobil üretimine geçeceğimiz oturur, Karadeniz’de 50 yıl yetecek doğal gaz bulunduğu ilan edilir.

Bazen de daha ileri gider, uzaya gideceğimiz ilan edilir. Akdeniz’de petrol bulduğumuz ise en önemli haberlerin bir parçası olmaktan daha ileri gidemez.


 
Ancak eğer bu haberleri basında görürseniz mutlaka doğal gaza zam geleceğini anlarsınız. Akdeniz konu edilirse, benzin ve motorine zam kapıda olduğuna imzamı koyarım. Bir de yakın tarihte yayınlanan Sayıştay Raporundaki çarpık rakamlardan yola çıkarak, yayın kurumlarının ‘Beşli Çete’ diye, tanımladığı, bilinen şirketlere fazladan yapılan milyarlarca dolar ödeme ile, inşa edimiş olan köprü, tünel veya oto yollardan bir veya birkaç tane daha yapılacağı söylenmekte.
 
Bu kadar ciddiyetle iddia edilen değerlerin doğru olmadığını delillerle birilerinin çıkıp söylemesi gerekir. 1.7  milyar dolar bedele mal olan Osman Gazi Köprüsü için Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi 13 milyar dolar garanti vermiş! Osmangazi Köprüsünün, proje tamamlandığı zaman ülkemize yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlayacağı, projenin fizibilite raporunda belirtilmiş. Bu tasarrufun araçların köprüyü kullanmasına bağlı olduğunu düşünmekteyim. Yakıt ve araç yıpranmasından tasarruf  edileceği düşünülerek 64,406 araç geçiş garantisi verilmiş.  

Hangi ekonomi aklı bu hesabı kabul eder, bilmiyorum. ‘ Ekonomi işi bizim işimiz ‘ diyen Beş Tepelinin, hangi ekonomiden bahsettiğini anlamakta güçlük çekmekteyim. Harcama ekonomisi mi, yoksa tasarruf ekonomisi mi, onu da açıklarsa rahat edeceğiz.  Elinizi vicdanınıza koyun, ancak vicdan varsa. ‘Kimin parası ile bu hovardalığı yapıyorsun?’  demezler mi insana?
 
Sayıştay raporunda başka bilgiler de bulunmakta. Mesela Avrasya Tüneli için geçiş ücreti, sözleşmede yazılmış olduğu gibi, ‘her yılın Ocak ayının 2. günü T.C. Merkez Bankası döviz kuru esas alınır’ denilmekte. 31 aralık 2019 tarihli kur 5.94 TL. ve 2 Ocak  2020 tarihinde ise 5.9478 TL dır. Sözleşmeye aykırı olarak Aralık ayı kurunun kullanılması gözden kaçmamaktadır. Bu hesaplarda görüldüğü gibi araçları ile tünelden geçenlerden 2 milyon dolara yakın geçiş ücretinin fazladan alındığı bir gerçektir. Hal böyleyken Karayolları Genel Müdürlüğü konuyu saptırarak, fazla ücret alınmadığını ve Sayıştayın yanlış söylediğini iddia etmekte. Her ikisi de devletin bir kurumu, ben devlete inanmak isterim. Karayolları Genel Müdürlüğünün kurulduğu 1 Mart 1950 tarihinden bu yana hiç böyle aciz durumda kalmadığını düşünmekteyim.  

Hani eskiler ‘ Battı Balık Yan Gider’ derler ya, işte bu cümlenin ülkemdeki ekonomiyi ifade ettiğine inanmaktayım. Balıklar, ani su ısısında meydana gelen değişiklik veya oksijen eksikliğinde, baygınlık geçirir ve yan yatar. Yan yatıp hareketsiz kaldığında bir başka büyük balık gelir bu balığı afiyetle yutar. Bizi battı balık durumuna sokması için iktidar, birileri tarafından seçilip desteklenmiş olabilir. İktidara gelmesinin bile dış güçlerin destekleri ile olduğuna inanmaktayız.

2003 senesinde ülkemiz, seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkındaki 3627 sayılı kanuna geçici bir madde ilavesi ile  sonuçların değerlendirilmesinin, UYAP projesi adı altında Yüksek Seçim Kurulu (YSK) elinden alınıp, yürütmenin eline teslim edilmesini mecburen seyretti. Bir de Amerika’dan seçim değerlendirilmesi için satın alınan bilgisayar proğramı marifeti ile ülkemizin geleceğinin, yazılımı yapan ülkenin dümen suyuna bırakıldığını kabul etmemiz gerekir. Hani İstanbul Belediye seçimlerine itiraz edildiğinde bıyıklı bir zat ekranlara çıkıp ‘Belediye seçimlerinde bir şeyler oldu, ama ne olduğunu bilmiyoruz, bu nedenle itiraz ediyoruz’ demedi mi? Yani yapılan ayarlamada İstanbul Yerel seçimlerini kaybetmek kurgulanmadığı için, seçim neticesine itiraz edilmişti. Bu konuları çok iyi değerlendiren Ömer Lütfi Taşçıoğlu’nun bir araştırmasında ‘Turkish Electoral System, Gerrymandering and Precautions’ adlı çalışmasında çok detaylı anlatmakta.

Aklımda her zor duruma düştüğümde kendi kendime söylediğim bir söz vardır. ‘Her çıkışın mutlaka bir inişi vardır’

Ya da  ‘Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner’ ve bu yanlış hesabı yapanlardan sorulur diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Kahramanmaraş’ta Polis Tatbikatı ve Toplumsal Çatışmanın Anatomisi
Coca-Cola’nın “Pair Bottle” Deneyi Kapitalizmin İnsan İlişkilerine Müdahalesi
Türkiye’de Bahis Depremi, Peki Diğer Spor Dalları Gerçekten Güvende mi?
Ayakkabılar yapılmaz, yetiştirilir
Yazarlarımızdan Prof. Dr. Şehmus Güzel yaşamını yitirdi.

Avustralya'dan Bondi Plajı saldırısı sonrası silah yasalarını sertleştirme hamlesi
Trump 2.0'ın Gölgesinde Diplomasi
Sadece İsimde Ateşkes: Gazze'nin Uzun Süren Araf Dönemi
Çin Japonya'yı Test Ediyor ve Amerikan Kararlılığının Sınırları…
Emeklilerin Büyük Yürüyüşü Başlıyor: 17 Milyon Kişi Artık Sessiz Değil!

Dijital Yuan Etki Aracı Olarak: Güneydoğu Asya'nın Para Egemenliği ve Stratejik Özerkliği
ABD-Avustralya Kritik Mineraller Anlaşması Pasifik Tedarik Zincirlerinin Geleceğini Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?
Kalkınma Hakkında Yanlış Bildiğiniz Şaşırtıcı Gerçek
Avustralya - Çin İlişkileri: Avustralya'da Kavga
Gri listeden çıktık ama... AB'nin 2024 Türkiye raporu'ndan çıkan şaşırtıcı gerçekler!

"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği
Köpek ve insanların bazı duyguları aynı genetik kökene sahip
Motokuryelerin Sessiz Çığlığı: Sokağın Gölgesinden Yükselen Sınıf Mücadelesi
Gençlerden sonra emekliler de yurtdışına gidiyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.

Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.

Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez

Coğrafya Değil, Kapitalist Sömürü Kaderi Belirler
Tekno-Kapitalizmin Çöküş Aynası Tesla Neden “En Sonda”
Hanuka, Devrim ve Makabiler
Roş Aşanada Şofarın Çığlığı ve Hakikatın Sentezinde Marx ve Hegel
Vatan kirim’a sahip çıkmak: Teslimiyete karşı onurlu direniş

Büyük Konuşmak
HUKUK KARGAŞASI
HAİN Mİ ARARSINIZ
KANAS
Kayyum

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git