ATO, yaptığı 'Enflasyon Araştırması'nı, yazılı açıklamayla duyurdu. Açıklamada, resmi enflasyon rakamları ile piyasadaki gerçek enflasyon arasında 'uçurum' olduğu vurgulandı.
ATO'nun araştırmasında, çoğunluğunu gıda maddelerinin oluşturduğu ve halkın en çok kullandığı 100 mal ve hizmetten 77'sinin fiyatlarının, bir yılda yüzde 11 ile yüzde 261 oranında arttış gösterirken, 16 mal ve hizmetin fiyatının düştüğü, 7 mal ve hizmetin fiyatının ise değişmediği belirtildi.
Araştırma sonuçlarına göre, 100 kalem mal ve hizmet içinde fiyatı en çok artan yüzde 261 artışla kırmızı mercimek zam şampiyonu olurken, kerevizdeki artış yüzde 257, limonda yüzde 180, dolmalık biberde yüzde 147, pirinçte yüzde 141, makarnada yüzde 135, ayçiçek yağında yüzde 130'u buldu.
ATO'nun araştırmasına göre, vatandaşın bütçesi içinde önemli bir kalem olan ulaştırma ücretlerine de, Nisan 2007-Nisan 2008 döneminde 'enflasyonun üzerinde' zam geldi.
Öğrenim çağında çocuğu bulunan ailelerin bütçesine ek yük getiren 'servis ücretleri' bir yılda yüzde 20 yükseldi. 'Dolmuş ücretleri' de servis ücretleri gibi yüzde 20 oranında zamlandı. Belediye otobüsü ücretleri bir yılda yüzde 13, taksi ücretleri yüzde 16 oranında artış gösterdi.
Muayene, ameliyat, doğum ve hastane yatak ücretleri ile ilaç fiyatlarına gelen enflasyonun üzerindeki zamlar vatandaşın sağlık harcamalarını artırdı.
İlaç fiyatlarına bir yılda yüzde 80 oranında zam gelirken, hastane yatak ücreti yüzde 70, doğum ücreti yüzde 62, sağlık araç gereçlerinin fiyatı yüzde 28, ameliyat ücreti yüzde 25, doktor muayene ücreti yüzde 12 oranında artış gösterdi.
Öte yandan resmi enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını savunan ATO Başkanı Sinan Aygün, 'Halkımız resmen kandırılıyor. TÜİK bu hesabı nasıl yapıyor, biri bize anlatsın. Halk TÜİK'in rakamlarına inanmıyor çünkü gerçek enflasyonu biliyor. Vatandaşın kaşığındaki her lokmanın fiyatı korkunç arttı. Çocuk mu kandırıyorsunuz' dedi.