A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Dünden Yarına Bugünler...

Kategori Kategori: Felsefe | Yorumlar 1 Yorum | Yazar Yazan: Berna Kayra | 31 Ocak 2021 22:24:46

İşte o, beni yatırıp odamın kapısını çekerken arkasından seslendim: “Sanırım aylar sonra ben gene paylaşabileceğim şeyler yazacağım” “Ee hep acı çeken insan üretir” diye karşılık verdi. Öyle dokunaklı bir ses tonuyla söylemişti ki, “Sen hep acı çekiyorsun değil mi?” dedim.

Aynı anda, çevremde ne acılar gördüm. Biri annesine daha fazla ömür biçmeye çabalarken,  kimi haddini aşma pahasına iyilik verme peşinde acır, kiminin hayatı deniz yıldızı gibi yayılıp uzarken, gene de katı bir formu olduğu gerçeği ile yüzleşir, kimi derinliklerinin keşfinde, ne kadar derine inerse o kadar karanlık olduğundan netliğini yitirmekten korkar, kimi yeni hayat peşinde kıtalara uçarken, vedalaşamadığı herkesi yanında götürür, kaçamadığının umutsuzluğu olduğunu bilmez. Kimi hastalıkla, kimi aşkla, kimi ekmek kavgasıyla yorulur. Gazze’de neyi patlattığı sosyologlarca tartışılan gaz, Birleşik Devletlerde film yıldızı oldurulmuş Obama, ıssızlığıyla müzikte nostaljiye döndüren adamlar, Barcelona Barcelona ilişkiler, sevmeler, sevilmeler, aşkı yeniden bulup, yitirilecek bir şey olduğunu hatırlamalar….. Saçın sefadan uzadığını düşünerek saçlarını beline indirmeye çalışan kadınlar.



Çocuklar ve erkekler niye bilgisayar oyunu sever? Belki de içinde oldukları dünyayı değiştirerek yaşama isteklerinden, varolanın dışında çıkıp, biraz heyecan, fantezi, merak, güç, eğlence arayışlarından.. Sıkıntı.. Bir kadının tersine, önüne atılanı yemeyi kabul eden köpekler gibi olmak istememekten. Kadınlar bağlı bulunduğu zinciri bile sevmeye başlayıp, çözülünce bile gitmek istemeyecek kadar dar mesafeye baktıklarından. Elindekiyle yetinmeyi bilen kadınlar, kızlarına üniversite okutacağım diye boşa yorulmuş, erken evlenmelerine kıyamamış anneler olmuşlar. Ama kızları başı dik tutmayı öğrenememiş gene. İşte bu yüzden belki de kadınlar play station bile  oynayamazlar. Bu tarife uymayan bir avuç dolusu da kendilerine ya feminist demiş,  ya da bunu yafta bulup reddetmiş.

En mutlu olduğum an….Yıllar sonra gözlerimin önünde canlanırken, beni yine o ana çeken sahne. Ortaokul suları. Bir resim dersi, hocası hatırlanmayan. Ama perspektifi öğrenelim diye bizi dışarı çıkarmış, okulun bahçesinde köşe bucak dağıtmış. Baktığımız alanı çizmemizi,  bunun için görmemizi öğreten. Ben gene yapmışım yapacağımı. Koca arazisi olan, önlü, arkalı, tek yanlı bahçeli okulun, dışarı, yola açılan kapısının önünde oturmuş, parmaklıklar ardından uzaktaki bir ağaca bakıyorum. O zaman en uzaktaki ağaç bile ne kadar uzak olabilir ki…İşte bu, benim bu kadar geç hatırladığım en mutlu anım.

Sonra birde balkonda, akşam çöküp, güneş batadurduğunda, önünden bir vapur geçişinin kızıl gölgesi….

Sonra…Sonra büyürsünüz. Biri gelir size bir göz kırpış süresi, kelebeğin kanat çırpış hızı kadar zamanda bir içiniz olduğunu hatırlatır ve bazen çoğul ama tek, yalnız ama bir o kadar da yakın olabileceğinizi yaşatır.Yeterince iyi dinlemediklerinizin, sizi yeterince iyi dinlememiş olduğunu gösterir.

Yürek tasına ilk su damladığında bulanmışsan, inanmamışsan o çeşmeye, çeşmeyi dondurup, kuyuyu kurutacak umutsuzluğun seni bulacağını öğrenmelisin. Özünde tüm kaderi daha ilk anda kendi belirleyen iraden, ortaya beklenen sonu çıkarır.

Biri gelir ve ulaklar yerini alır. Ya öğrenmen gereken bilgi tekrarlanır ya da sen bir mesajı birine ilk ulaştıran olmuşsundur.  Biri “bilinmez kim kime kimdi?” der, diğeri “Bilenle bilmeyen bir olur mu?” belki. Kim ne alırsa bahtına alır…

*******

Böyle yazmışım otuzlarımın başında. Kırklarımı yarılamaya doğru, farketmenin rasyonal olarak bilmekten başka bir şey olduğunu, hücrelerime kadar hissediyorum. Geldiğim noktada, benim olduğum yöne dönmeyenlerin, kendime daha çok dönmeme sebep olduğunu görüyorum. Önce kendine şefkat, özen ve anlayış gerektiğini öğreniyorum.

Bilmenin gevezeliğe sebep olduğu bir dünya düzeninde, dolabilmek için boş olmak gerektiği düsturuyla, yıl aldıkça yol almanın değil,  bir yola girmenin daha önemli olduğunu da anlıyorum. Yolun kendisinin -yolculuğun, varılacak yer kadar önemli olduğunu da.. Belki herkes benzer  ihtiyaçlara bambaşka tavırlar sergiliyor. Bakışımı belirleyen, baktığım yön, düşünme biçimim, geçmişin izleri, birikimlerim gibi birçok unsur varken, iddialı, büyük ve kesinlik taşıyan beyanlardan uzaklaştım. Bu  olgunlaşmak mı emin değilim. Ama bilgilerimizi aşan gerçeklerin de olduğu konusunda dikkatli davranınca, gençliğin çığırtkanlığından uzak olunduğu kesin. Ayrıca bir konunun kapanıp bir üst konunun aşıldığı sistemli bir sınav değil hayat. Bir bakmışsınız, bütünlemesini de geçtim dediğiniz bir öğrenmenin tamamlanmadığını gösteren yeni bir durumun içindesiniz. Nefs her basamakta atlaya zıplaya oyundan oyuna düşüyor. “Bir basamakta işim bitti haydi dümdüz yukarı” olmuyor hayatta. Daha neler göreceğiz bakalım...

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

M.Alagoz { 02 Şubat 2021 22:09:24 }
Kitabi ya da nakli bilgi bir gereksinimi karşılamak için satın alınan malzeme gibidir. Söylenmiş söz duymak, ortaya konmuş bilgilere ulaşmak insanı dış dünya hakkında bir şeylerden haberdar eder. Bu, dışımızdaki dünyayla bir tanışıklık verir. İnsan kendinin anlamı konusunda bir deneyim yaşadıkça kendiyle buluşur. Bu sayede geçmişin anılarını, bilinçaltında gömülü kalmış hüzünlerini, acılarını, vicdani sızılarını, farkına varamadığı değerlerini de anlamlandırma fırsatını yakalar. Böylesi bir sorgulama ve kendi içine doğru samimi bir yolculuk insanı arındırır, kendini tanıdığı kadar başkalarını tanır, kendi içtenliğini ortaya koydukça hayata ve insanlara karşı daha nesnel, anlayışlı ve şefkatli olur.

“Bilmenin gevezeliğe sebep olduğu bir dünya düzeninde, dolabilmek için boş olmak gerektiği düsturuyla, yıl aldıkça yol almanın değil, bir yola girmenin daha önemli olduğunu da anlıyorum.”…

” Bakışımı belirleyen, baktığım yön, düşünme biçimim, geçmişin izleri, birikimlerim gibi birçok unsur varken, iddialı, büyük ve kesinlik taşıyan beyanlardan uzaklaştım.”

“Nefs her basamakta atlaya zıplaya oyundan oyuna düşüyor. “Bir basamakta işim bitti haydi dümdüz yukarı” olmuyor hayatta.”

İçe bakıştan devşirilmiş pırıltılı, anlamlı iddiasız ama derin ve kapsamlı sözler.
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap

Türkiye destekli Suriyeli savaşçılar Nijer'de ne yapıyor?
GÜNEŞE YOLCULUK
Cumhurbaşkanlığı seçimini reformcu Pezeşkiyan kazandı.
EKŞİ, "ERİK" TADINDA
BİR TUR DAHA

Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı
Tayland esrarı yeniden yasaklıyor.
İstanbul kirada Avrupa’nın lideri
Türkiye AB’nin 6 milyar Euro mülteci yardımını nasıl harcadı, AB Sayıştayı’nın eleştirileri neler?
Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK

Dünyanın ekolojik kaynakları haftaya tükeniyor.
Ormanlara yasal haklar verilebilir mi, tüzel kişiliği olan ormanlar var mı?
'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

Kırık Camlar Teorisi
Dünyanın en eski şarabı 2000 yıllık Roma mezarında bulundu
Otizmin arkasından Neandertaller çıktı.
Beynimiz uykuda geleceği tahmin etmeye çalışıyor.
Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.

Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor
Haberleri takip etmeyenlerin sayısı artıyor…
İstanbulluların %44'ü kıt kanaat geçiniyor

"RAHATI KAÇAN" ADAM
GÜZİN'LE
GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR

DEVENİN BOYNU
Çarpık Eğitim
Ziyafet
Kim Aptal, Kim Akıllı
SİVAS

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git