A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

1.3 Milyon kişi için "ŞEREFE"

Kategori Kategori: Türkiye | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Haberci | 26 Nisan 2008 11:57:42

Türkiye'de 1.3 milyon kişinin geçimini rakı üretim ve satışı ile kazandığı, rakı üretiminden elde ettiği yıllık gelirin de 1.2 milyar YTL olduğu bildirildi.Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği'nin (GİSDER), hazırlattığı "Türkiye'de Rakının Ekonomik ve Sosyal Rolü" konulu rapor ilginç veriler ortaya koydu.

Rapor, AB müzakere sürecinde İskoç Viskisi lobisinin baskısı sonucu rakının viski gibi vergilendirilmesi durumunda, Türkiye’nin milli içkisi olan rakıyı kaybedebileceğini gösterdi.


Raporu değerlendiren GİSDER Başkanı Galip Yorgancıoğlu, Türkiye’nin, AB’yle olan ilişkilerinde hassas bir süreçten geçildiğini belirterek, uyum müzakerelerinin karmaşık bir süreç olduğunu kaydetti. Yorgancıoğlu, GİSDER olarak, Türkiye’nin diğer üyelerle eşit statüde AB üyeliğini kazanması tüm desteğin sağlanacağını kaydederek, “Bu çerçevede “Türkiye’de Rakının Ekonomik ve Sosyal Rolü” başlıklı raporu da, hükümetimizin AB ile olan müzakerelerinde, kendilerine bir dayanak noktası teşkil edebilmesi, ülkemizin haklarını savunmada kullanabilecekleri bir veri oluşturması amacıyla hazırlattık” diye konuştu.
 
 
“Rus için Votka, Fransız için Şarap neyse, Türk için Rakı ayni”
Önceki dönemde İskoç Viski lobisinin, rakıya uygulanmakta olan vergi oranının arttırılarak İskoç Viskisi ile aynı düzeye getirilmesi için AB nezdinde girişimi olduğunu hatırlatan Yorgancıoğlu, bu girişimin devam ettiğini söyledi. Yorgancıoğlu, benzer bir konunun, Yunanistan’ın üyelik müzakerelerinde de gündeme geldiğini anımsatarak, Yunanistan’a, uzonun milli içkileri olduğunu noktasından hareketle vergilendirmesinin ülke içi normlara göre yapılması hakkının sağlandığını ifade etti. Raporun, rakının Türkiye’nin, ekonomik ve sosyal hayatındaki önemine ilişkin çarpıcı veriler ortaya koyduğuna işaret eden Yorgancıoğlu, “Araştırma sonuçlarımızın da göstermekte olduğu gibi, rakıyı Türkiye’de üretilen herhangi bir ürün olmanın ötesinde kültürümüz ve yaşayış biçimimizin temel bileşenlerinden biri olarak görmek gerekiyor. Raporumuzda belirtildiği üzere rakı, geleneksel milli içkimiz olarak Türk kimliğinde ve sosyal etkileşiminde önemli bir rol oynamaktadır” dedi. Yorgancıoğlu, Ruslar için votka, Fransızlar için şarap neyi ifade ediyorsa, Türkler için de rakının aynı anlamı taşıdığını vurgulayarak, Türkiye’nin kanunlarının AB ile uyumlu hale getirilmesinin, kültürlerin de homojenleştirilmesi anlamı taşımadığını dile getirdi. Geçen dönemde, Yunanistan’ın yanı sıra Fransa ve Portekiz’in de özel alkollü içkileri için AB’den özel uygulama hakkı kazandığını kaydeden Yorgancıoğlu, Türkiye’nin de, aynı uygulamanın geçerliliğini isteme hakkı olduğunu bildirdi.
 
 
“Rakı üretiminden elde edilen yıllık gelir 1.2 Milyar Ytl”
Yorgancıoğlu, rakının, Türkiye ekonomisine de önemli katkılar sağlayan bir üretim maddesi olduğunun altını çizerek, “Rakı kültürümüz ayrıca, Türkiye’nin eğlence kültürün asli unsurlarından biri olarak ülkemizin uluslararası bir turizm merkezi olarak çekiciliğine ve turizm gelirlerinin artmasına katkıda bulunmaktadır” dedi.
 
Hemen her mahallede bulunan büfelerde ve bakkallarda rakının, diğer ürünlere göre daha yüksek kar marjları ile satıldığını anlatan Yorgancıoğlu, bu yolla büfe ve bakkalların desteklendiğini belirtti. Yorgancıoğlu, rakıya uygulanan verginin, İskoç Viskisi seviyesine yükseltilmesi durumunda büfelerin gelirlerinden mahrum kalacağına dikkat çekti. Vergi konusunun, ulusal egemenliğe ilişkin kritik konulardan biri olduğunu dile getiren Yorgancıoğlu, “Avrupa Konseyi Maliye Bakanları Kurulu’nun bu konuya ilişkin kararları oybirliğiyle alma zorunluluğunda olmaları konunun önemini ortaya koymaktadır. Herhangi bir üye ülke Avrupa vergi yasasını veto etme hakkına sahiptir. Dolayısıyla vergi konusu tüm üyelik müzakerelerinin en can alıcı konularından biridir” diye konuştu.
 
 
“Rakı üretimi, yılda 20 Milyon Dolar sermaye yatırımı yaratıyor”
Araştırma sonuçlarını sunan David Tonge de rakının üzerine aşırı vergi yükü bindirilmesinin, rakıdan elde ettikleri kar marjıyla ayakta kalabilen büfelerin yok olmasına neden olacağını bildirerek, bunun ise, mahallelerin sosyal yapısındaki önemli bir öğenin eksilmesine yol açacağını söyledi. Tonge, raporla beraber, kültürel örgü içerisinde rakının dokumakta olduğu çok sayıda “gizli” ipliğin ortaya konulduğunu anlatarak, rakının ihracatıyla yılda 30 milyon dolardan fazla gelir sağlandığını ve 2007’de sadece Duty-Free’lerden elde edilen gelirin 20 milyon dolar civarında olduğunu bildirdi. Rakının, ödemeler dengesine katkı yapan ve Türk Lirası’nın değerini etkileyen bir ürün olduğunu söyleyen Tonge, “Rakı, yalnızca turistlerin ‘Türkiye deneyiminin’ önemli bir parçası değil, havaalanlarındaki Duty Free mağazalarının dışında, artan bir ihracat geliri kalemidir. Rakı üretimi yılda 20 milyon dolarlık sermaye yatırımı yaratmaktadır” diye konuştu. Tonge, İthal ürünlerle, yerli üretim ürünlere uygulanan vergilerin aynılaşmasının, Türkiye’deki istihdam, toplam vergi gelirleri, yabancı sermaye yatırımları ve hatta kırsal, kentsel demografi üzerinde toptan bir etki yaratacağını dile getirdi.
 
 
“2002-2007 Arasında Rakı satışları yüzde 34 azaldı”
Türkiye’de 278 bin kişinin rakı üretim, dağıtım ve satışı alanında çalıştığını bildiren Tonge, bu kişilerin ailelerinin de hesaba katılmasıyla, yaklaşık 1.3 milyon kişinin gelirini rakıdan sağladığını, bu tutarın ise Türkiye nüfusunun yüzde 1.8’ine karşılık geldiğini ifade etti. Rakı üreticilerinin, yılda yaklaşık 30 milyon YTL’yi ürün kalitesinin geliştirilmesi için harcadığını söyleyen Tonge, rakıdan sağlanan gelirlerin, 1.2 milyar YTL’ye ulaştığını bildirdi. Tonge, bunun, Türkiye’nin toplam vergi gelirlerinin yüzde 1’ini oluşturduğunu kaydederek, “Tüm bunlara rağmen, rakı üzerindeki vergi Avrupa standartlarının üzerinde bulunmakta ve rakıdan elde edilen vergilerin bütçeye katkısı Avrupa ülkelerinin üstünde yer almaktadır” dedi. Son yıllarda rakıya uygulanan vergilerdeki artışın, satışlar üzerinde ciddi şekilde olumsuz bir etki yarattığına işaret eden Tonge, satışların, 2002’den 2007 yılına kadar yüzde 34 oranında azaldığını belirtti. Tonge, yılda 60 milyon litreden 40 milyon litreye gerilediğini dile getirerek, rakı üzerindeki vergilerde yeni artışlara gidilmesinin satışlarda yeni düşüşlere yol açacağını aktardı.
 
Tonge, “Buna göre, vergi oranındaki artışları, satışlardaki düşüş nedeniyle rakıdan elde edilen vergi gelirlerinin artması yerine azalmayla sonuçlanacağına inanıyoruz” diye konuştu.
 
Tonge, İskoç Viskisi’nin vergi oranının düşürülmesinin, kamu gelirleri üzerinde iki olumsuz etki yapacağına dikkat çekerek, “Bunlardan ilki, bu ithal üründen sağlanan vergi gelirlerinin azalması, diğeri de rakı satışlarında ortaya çıkacak azalma nedeniyle rakıdan sağlanan vergilerin düşmesi şeklinde yaşanacaktır. Ayrıca, bu gelişmenin olumsuz etkisi Türkiye’nin ödemeler dengesi üzerinde de ağırlaşmış bir şekilde ortaya çıkacaktır” diye konuştu.


Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap
Dünyada altın madenciliği nasıl yapılıyor, kazalar ne kadar yaygın?
Afganistan: Aktivistlerden kadınlar için online dergi

AB, Türkiye'ye verdiği mülteci fonunun nasıl harcandığını öğrenemiyor.
Avustralya Dışişleri Bakanı Wong: Filistin'i tanımaya hazırız.
İngiltere'de polis, silah ruhsatı almak isteyenlerin eşleriyle de mülakat yapmaya başladı.
Beterin beteri var!
Sağ popülistler ilk kez AB Parlamentosu'nun kontrolünü ele geçirebilir…

Türkiye AB’nin 6 milyar Euro mülteci yardımını nasıl harcadı, AB Sayıştayı’nın eleştirileri neler?
Yoksulluk sınırı bir yılda 24 bin TL arttı.
Türkiye son 20 yılda faize 563 milyar dolar ödedi
Uber Avustralya'da taksi şoförlerine 178 milyon ABD dolar tazminat ödeyecek
Çin 2024 ekonomi hedeflerini açıkladı

Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci
Kış güneşi arayan Britanyalıların adresi Türkiye

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK
TARİHSEL İNSAN
SÜREÇ VE TARİHSEL ÖZNE

'Yeşil İslam' Endonezya'yı iklim çöküşünden kurtarabilir mi?
İsviçreli kadınlar AİHM'de görülen iklim değişikliği davasında zafer kazandı.
Yorgun dünya artık yavaş dönüyor
Avustralya’daki dev yosun ormanlarını yapay zekâ koruyor
2023'te sıcaklık rekoru kırıldı

Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar
Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik , Metaverse, Sanal Uzay Nedir?

Bilim insanı Matthieu Juncker ekosistemi gözlemlemek için ıssız adada 8 ay tek başına kalacak.
Beynine çip takılan kişinin düşünceleri 25 dakika boyunca okundu.
14 Mart Pi Günü, Günün Kutlu Olsun Pi !
Tüm canlılar için en ideal sıcak
Avustralya’da 350 kişinin konuştuğu yeni bir dil gelişti

2023'te 282 milyon insan açlık yaşadı.
Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de %1’lik kesim servetin %40’ını alıyor
BM Raporu: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında soykırım suçu iddiası
Doğurganlık oranında 'büyük düşüş': Ülkelerin % 97'sinde nüfusun azalması bekleniyor
Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı: Avusturalya listenin 10., Türkiye 98. sırasında yer aldı.

GEÇİTKALE'DEN GELİYORDU...
GENÇ BİR YAZARA BİRKAÇ TAVSİYE
DEĞİŞİYOR, YOKSULLAŞIYOR
“KİRAZ ZAMANI” SERÇELER, KİRAZ AĞACIMIZ, RAZZİA
Enflasyon Rehberi

UCUZ ET
Hesap
---İST
SANDIK
TAKSİ DURAĞI

İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi
Dünyanın İlk Destan Kahramanı: Gılgamış


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git