A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Birileri Başbakan'ı fena yanıltıyor!

Kategori Kategori: Ayorum Güncel | Yorumlar 1 Yorum | Yazar Yazan: Haberci | 23 Nisan 2008 15:14:58

1 Mayıs tatil edilirse 2 milyar YTL'lik milli gelir kaybı olur mu? Belli ki iş hayatına sucuk fabrikasında muhasebeci olarak başlayan Sayın Başbakan'ı birileri fena halde yanıltmış. Erdoğan külliyen yanlış bir milli gelir hesabı yaptı. İşte nedenleri...

Ancak beklenen müjde çıkmadı. Hükümet 1 Mayıs’ı “Emek ve Dayanışma Günü” ilan etmekle yetindi. Erdoğan dün 1 Mayıs’ın kararının gerekçesini açıkladı:“En az 2 milyar YTL, yani 2 katrilyon TL’lik milli gelir kaybı oluyor”.


Peki Başbakan bu hesabı nasıl yaptı: Anlaşılıyor ki önce 2007 yılı GSYİH rakamını buldu, 856 milyar YTL. Bunu 365’e böldü, 2 milyar 340 milyon YTL çıktı. Yani 2 katrilyon 340 trilyon TL. Sonra buyurdu: “En az 2 katrilyon kayıp olur. 1 Mayıs’ı tatil yapamayız!”


Peki hesap doğru mu? Külliyen yanlış.


Anlatmaya çalışalım.

Bir ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’sı (GSYİH) üç yolla hesaplanır. Üretim, harcamalar ve gelir yöntemiyle. Teorik olarak her üç hesaplama da aynı sonucu verir. Şimdi bu yöntemlere bakalım, acaba bir günlük tatil en az 2 katrilyonluk kayba yol açıyor mu?


Üretim yöntemine her türlü mal ve hizmet üretimi girer. Neymiş bunlar, TÜİK’in istatistik veri tabanından bakalım:


Çiftçilik ve hayvancılık: Yani tarladaki buğday, arpa, mısır. Veya süt veren inek, yumurta veren tavuk falan. Bu alandaki faaliyet tatil günleri durmaz. Daha doğrusu buğdayın, ineğin, tavuğun tatilden haberi olmaz. Başaklar büyümeye devam eder, inekler süt, tavuklar yumurta verir, besi hayvanları kilo almayı sürdürür. Yani bu alanda üretim devam eder. Ha başaklar Pazar günleri boy atmayı durduruyorsa, tavuklar “Bugün Pazar, yumurtlamam” diyorsa o başka.


Balıkçılık: Benim bildiğim balıkçılar av mevsimi full çalışır. Çiftliklerdeki kültür balıkları da yem yiyip, büyümeye devam eder. “Bugün tatil, ben yem falan yemem” diyen sazan varsa, bilemem.


Madencilik, taşocakçılık: Tamam işçi tatil yaparsa o gün üretim olmaz. İyi de “stok” diye bir şey var. Siz hiç Pazartesi kömür almaya gidip de boş döndünüz mü, “Dün tatildi çalışmadık, bugün kömür yok” dediler mi?


İmalat sanayii: Otomobil, buzdolabı, çelik vs üretimi. Bir önceki madde burada da geçerli. Tofaş bayiine gidiyorsunuz, “Usta, ver bir Fiat Bravo” diyorsunuz. Bayii, “Bravo bitti, dün tatildi” diyor. E, bravo yani.


Elektrik, gaz, su: Tatilde, elektriğiniz, suyunuz, gazınız kesiliyor mu?


Toptan ve perakende ticaret: Toptancı tatilde çalışmaz, ama mal verdiği perakendeciyi tatil yaptı diye malsız bırakmaz. Perakendecilerin bir bölümü tatilde çalışır, bir bölümü çalışmaz. Siz hiç Pazar günü markete gidip alışveriş yapmadınız mı?


Otel lokanta hizmetleri: “Bugün Pazar, tatil” diye otelden atılan müşteri ben görmedim. Otel dediğin dünyanın her yerinde 365 gün çalışır. Lokantaların da çoğu öyle.


Ulaştırma haberleşme: THY yılın 365 günü uçar. Otobüs de çalışır taksi de. Pazar günü telefonunuzun durup dururken çalışmadığı oldu mu? Olmaz. Sabiti de çalışır, cebi de. Kapansa reklamı da hoş olurdu: İştecell hesabı gibi, “Kusura bakmayın kapalıyız, Tatilcell hesabı...”


Bankacılık, sigortacılık: Tatilde bu kuruluşlar kapanır. Siz de işinizi ertesi gün görürsünüz. Bir kayıp olmaz. Ne yani “Kredi taksidim var ama tatile denk geldi, artık ödemem arkadaş” mı diyeceksiniz?


Konut sahipliği: Kira geliri anlamına gelir. Kirayı tatilde de öderiz. Ev sahibi, bu ay 9 gün tatil vardı, 9 günlük kirayı aylıktan düş demez. Keşke deseydi!


Serbest meslek hizmetleri: Doktor, avukat, muhasebeci kesimi. Tatilde çalışmazlar. Ama acil durumda zaten hastaneye gidersiniz. Avukata da iş günü gidilir. Yok o gün tatil diye boşanmaktan vazgeçerseniz, bilemem.


Birkaç kalem daha var ama saymaya değmez. Görüldüğü gibi tatilde üretim külliyen durmaz. 365 gün hizmet veren sektörler çalışır, (gazeteler, TV kanalları dahil), tatilde duran şirketler de piyasanın 365 günlük ihtiyacına göre üretimlerini ayarlar.


Tamam iş günü olmadığı için otobüse metroya binen sayısı azalır ama, adam bunu yerine sinemaya ya da ormana mangal yapmaya gider. Yani bir hizmet alır veya tüketim yapar.


İkinci yöntem GSYİH’nin harcamalar yoluyla hesaplanmasıdır.

Özel tüketim harcamaları: Vatandaş tatil günü de harcar. Sigara alır, benzin alır, ayakkabı alır, ekmek alır. Hafta sonu gidin IKEA’ya veya hipermarketlere millet üst üstedir. Çünkü haftalık alışveriş Cumartesi-Pazar yapılır. Şirketlerin tüketim harcamaları da bu kaleme girer.

Devlet harcamaları: Devlet neye para harcar? Maaş öder, iç-dış borç öder, yatırım yapar onun bedelini öder. Bunlar zaten bütçede vardır. Bu harcamaların tatille matille ilgisi yoktur. İşçi-emekli maaşını alır, rantiye faizini alır, müteahhit hakedişini alır. Bunlar milli gelirin unsurlarıdır.

Yatırım harcamaları: Sabancı’nın yeni bir fabrika kurmasıdır. Bu harcamanın yapılıp yapılmamasının, 1 Mayıs tatiliyle hiç ilgisi yoktur.


Üçüncü yöntem de gelirlerin hesaplanmasıdır.

Bunun hesabı da basittir.

Ücret ve maaş gelirleri: İşçinin, memurun, beyaz yakalının aybaşında bordro karşılığı aldığı paradır.

Serbest meslek gelirleri: Avukatın, doktorun geliridir. Bu kesim tatil günü çalışmazsa, çalıştığı gün gider işimizi görürüz. Tatil günü hastalanan, acil değilse ertesi gün doktora gider. Nezlesi geçmişse başka, ama kanser dinlenince geçmez. Yani tatilde ertelenen harcama (karşı taraf için gelir) eninde sonunda yapılır.

Şirket kârları: Bir gün çalışmayınca kârı azalan şirket sayısı çok azdır. Örneğin belediyelerin otobüs işletmesinin günlük cirosu düşer. Ama örneğin banka kapalıyken de kazanır, çünkü kredi faizi çalışır. Tavuğu yumurtlayan şirket kazanır vs. Zaten tatil günü satılmayan mal, talebi varsa ertesi gün satılır.

Kira, faiz gelirleri: Kira da faiz de tatil dinlemez. Tatil diye eksilmez.


Görüldüğü gibi 1 Mayıs’ın tatil olması Erdoğan’ın söylediği gibi milli geliri 2 katrilyon TL falan eksiltmez. İlle de tatil olsun demiyoruz ama böyle de hesap yapılmaz.

Diyelim ki hesap doğru. Bir yılda 104 tane Cumartesi-Pazar var. O zaman bu 104 günde de çalışıp 200 katrilyondan fazla gelir elde ederiz. 150 milyar dolardan fazla para. Hem de durup dururken. Haydi iş başına!


Haber: Vatan Gazetesi


1 MAYIS'IN TATİL OLDUĞU ÜLKELER

-Avrupa (43 ülke)

Almanya, Andora, Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Bolerus, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Karadağ, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Luksemburg, Macaristan, Makedonya, Malta, Moldova, Monaco, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, San Marino, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Ukrayna, Yunanistan,

-Asya (30 ülke)

Ermenistan, Bahreyn, Bangladeş, Kamboçya, Çin, Doğu Timor, Hong Kong, Hindistan, Endenozya, Irak, Filistin, Kazakistan, Kırgızistan, Laos, Lübnan, Malezya, Myanmar (Burma), Nepal, Kuzey Kore, Pakistan, Filistin, Filipinler, Singapur, Güney Kore, Sri Lanka, Suriye, Tayvan, Vietnam, Yemen, Japonya,


-Amerika (21 ülke)

Arjantin, Bolivya, Şili, Kolombiya, Ekvator, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay, Venezüella, Küba, Belize, Costa Rika, El Salvador, Meksika, Honduras, Nikaragua, Panama, ABD, Kanada.


-Afrika (38 ülke)

Cezayir, Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Çad, Kongo, Mısır, Eritre, Etiyopya, Gabon, Gambia, Gana, Kenya, Lesato, Madagaskar, Malawi, Mali, Marutanya, Fas, Mozambik, Namibya, Nijer, Nijerya, Raunda, Senegal, Somali, Güney Afrika, Swaziland, Tanzanya, Togo, Tunus, Uganda, Batı Sahra, Zambia, Zimbabwe

-Okyanusya (3 ülke)

Avustralya, Yeni Zelanda, Vanatu.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

nesli { 28 Nisan 2008 10:27:06 }
sevgili AB'sini bu hesaba katmayi unutmus gorunuyor Sayin Basbakan bu kez.
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git