Dünya Mülteci Günü'nde konuşan BM yetkilisi Antonio Guterres, bazı Batılı ülkelerin göçmenlik politikalarını gerçek birer sığınmacı olanları dışlama noktasına değin sıkılaştırdığını söylüyor.
Birleşmiş Milletler Mültecilere Yardım Örgütü'nün başkanı, dünyanın birçok ülkesinde sığınma başvurusunda bulunanlara uygulanan koşulların terörist saldırı korkusu nedeniyle ağırlaştığı uyarısını yaptı.
Guterres, mültecilerin terörist değil, terör kurbanı olduklarının unutulmaması gerektiğini kaydetti.
Birleşmiş Milletler, beş yıldır düşüş eğiliminde olan mülteci sayısının büyük çapta Irak ve Somali'deki şiddetten dolayı tekrar yükselmeye başladığını ve halihazırda dünya çapında 40 milyon kişi civarına yaklaştığını söylüyor.
Bu insanların bazıları yurtdışına kaçarken, bazıları da kendi ülkeleri içinde mülteci konumunda.
Bu iç karartıcı istatistiklere karşın Birleşmiş Milletler yine de iyimser olunabilecek bazı gelişmeler olduğu inancında.
Örgüt, ''Milyonlarca kişi son yıllarda özellikle Afganistan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde evlerine döndü'' diyor.
Guterres, bazı ülkelerin de mülteciler konusunda daha cömert olduklarını belirterek, özellikle Avrupa'da İsveç ve Hollanda'nın izledikleri tutumu örnek gösteriyor ve bu iki ülkenin Iraklı sığınmacıların acıları konusunda çok olumlu bir tutum izlediklerinin altını çiziyor.
İnsanları evlerinden terketmeye zorlayan faktörlerin başında çatışmalar geliyor. Yalnızca Irak'ta evlerinden ayrılmak zorunda kalanların sayısı, 2 milyonu yurtiçinde olmak üzere toplam 4 milyon civarında.
Birleşmiş Milletler, gelecekte mülteci olgusunu şekillendirecek en önemli gelişmelerden birinin de iklim değişikliği olabileceğine dikkat çekiyor.