A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Melbourne'un Ulaşım Sorunu...

Kategori Kategori: Yaşam | Yorumlar 1 Yorum | Yazar Yazan: Göktay Karabatak | 10 Nisan 2008 06:36:54

Avustralya, kısa bir süre öncesine kadar ulaşım sorununun çok konuşulmadığı, öncelikli sorunlar listesinde bu soruna alt sıralarda yer verilen bir ülkeydi. Ancak son aylarda, gündemi meşgul edecek ölçüde bu sorunun üzerinde durulmaya başlandı.

Peki sorunun boyutları gerçekten dikkate alınmayı gerektirecek seviyeye ulaştı mı, yoksa bizim toplum olarak üzerinde durmamız gereken daha önemli sorunlarımız mı var?
 

Ülke olarak kaynaklarımızı ulaşım sorunundan doğan ihtiyaçları gidermek için mi kullanmalı, yoksa kimilerine göre daha öncelikli sorunlara mı dikkat çekmeli.  İsterseniz bu konuyu enine boyuna irdeleyelim.
 
 
Birçoğumuz  sabahları okula ya da işyerine giderken büyük sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Gideceğimiz yere zamanında ulaşamama, sınavımıza geç girme, işyerine gecikmemizden ötürü patronumuzla problem yaşama, toplu taşımacılık sistemimizdeki yetersizlikten doğan sorunlarımızdan birkaçıdır. Hangimiz, sabahları tren istasyonunda beklerken, beklediğimiz trenin iptal edildiğini ya da belirli bir süre gecikeceğini belirten bir anonstan sonra sinirlenmiyoruz ki? Özellikle sabahları ve iş çıkışı saatlerinde, tren yolculuğunun ne kadar zor şartlar altında gerçekleştiğini, kalabalık dolayısıyla nasıl zor anlar yaşadığımızı hepimiz biliyoruz. Tramvayların hantal ve yetersiz olduğunu söyleyenlerin sayısı da hiç az değil.
 
 
Karayolu taşımacılığında da durum farksız. Hatta trafiğin yoğun olduğu saatlerde, arabamızla gidecegimiz yere vaktinde ulaşmak neredeyse imkansız. Bitmek tükenmek bilmeyen araba kuyrukları, ilerlemeyen trafik ve bütün bunlara bir de park sorunu eklenince, insanın ruh halinin bozulmaması imkansız hale geliyor. Bütün bunlar yetmezmiş gibi, Melbourne kenti sakinlerinin arabaya olan düşkünlükleri ve birçok yere araba ile gitme merakları, trafiği daha da bunaltan etkenler arasında yer alıyor.
 
 
Şikayetler sadece toplu taşıma araçları ve karayolu taşımacılığına yönelik değil elbette. Bisiklet kullanıcıları da, kendileri açısından ulaşım sisteminin yetersizlğinden yakınıyorlar. Talepleri arasında, bisikletler için ayrılan yolların genişletilmesi ve yaygınlaştırılması, trafıkteki diğer araçlarla yakın temas halinde olmamaları ve diğer araç sürücülerinin kendilerine daha fazla saygı göstermeleri gibi istekleri var.
 
 
Melbourne, hızla büyüyen ve genişleyen bir şehir. Bu hızlı büyüme, birçok sorunu da  kuşkusuz beraberinde getiriyor. Birçok defa, yaşanabilirlik sıralamasında ilk sırada yer alan ve bu alanda birçok kenti geride bırakan Melbourne, şimdi büyük bir sorunla karşı karşıya. Dünyadaki büyük metropollerin ortak sorunu olan bu ulaşım sorunu, ne yazık ki küçükten büyüğe hepimizi etkilemekte. Bunun üstesinden ancak, toplum olarak büyük bir sorumluluk içerisinde davranarak,  gerekli doğru ulaşım alışkanlıklarını kazanıp, onları uygulamakla gelinebilir. Var olan ulaşım sistemini geliştirmek de elbette devletin görevi. Peki biz toplum olarak bu konuda ne derece duyarlıyız ve devlet var olan sistemi geliştirmek için neler yapıyor? Şimdi isterseniz bu soruların cevaplarını arayalım.  
 
 
Toplumun birçok kesiminde genel olarak bir sorumluluk ruhunun oluştuğunu söyleyebiliriz. Özellikle son yıllardaki bisiklet kullanımındaki artış bunun en büyük göstergesi. Son 12 ay içerisinde Melbourne şehir merkezindeki bisiklet sayısındaki artışın yüzde 21 civarında olduğu söyleniyor. (Bicycle Victoria verisi) Bunun yanı sıra Melbourne şehrinin birçok bölgesinde bisiklet kullanım oranlarındaki artışı gözle görmek mümkün. İnsanların bu şekilde bisiklet kullanmaya yönelmeleri ve bunu bir alışkanlık haline getirmeleri elbette ulaşımı rahatlatabilecek bir olay. Bu sayede hem yollardaki araç sayısı azaltılır hem de toplu taşıma araçları üzerinden bir miktar yük kalkmış olur. Bisikletlerin çevreyi kirletmemeleri ve gürültü kirliliğine sebep olmamaları da ayrıca bir avantaj.
 
 
Araba kullanımındaki fazlalık maalesef toplumumuzun bir duyarsızlığı. Daha konforlu ve hızlı araba yolculuğu için devletten yol yapım çalışmalarına hız vermesini istemek bence büyük bir çevre duyarsızlığının ve bencilliğin göstergesidir. Devlet, kaynaklarının büyük bir bölümünü yol yapım çalışmalarına ayıracağına, bu kaynakları toplu taşımacılık sisteminin geliştişrilmesi için harcasa, hem daha fazla insanın bu gelişimden yararlanması sağlanır, hem de çevre açısından büyük bir duyarlılık sergilenmiş olur. Şu anda gündemde olan, batı bölgelerini Eastern Freeway’e bağlaması planlanan yol tüneli projesinin 9 milyar dolar tutarında olduğu söyleniyor. Elbette ulaşımın aksamadan akımını sağlamak ve sorunsuz bir ulaşım sistemi yaratmak için hem karayollarına hem de raylı sisteme yatırım yapmak gerekir. Ancak şu anda Melbourne’un ihtiyacı olan, karayollarına yatırım yapmaktan çok raylı sistemin iyileştirilmesi ve genişletilmesidir. Bu hem karayolu ulaşımını rahatlatacaktır, hem de büyük bir çevre duyarlılığı göstergesi olacaktır.
 
 
Raylı sistemi geliştirmeye yönelik devletin birçok projesi gündemde. Footscray ve Caulfıeld’ı birbirine bağlayacak olan tren tüneli projesinin 7 milyar dolar, Werribee ve Dear Park arasında yapılması planlanan demiyolu bağlantısının 1.5 milyar dolar tutarında olduğu söyleniyor. Bunun dışında batı bölgelerinde trafikteki kamyon sayısını azaltmayı amaçlayan planın 500 milyon dolar, Doncaster bölgesindeki belediye otobüs servislerinin iyileştirilmesi projesinin 300 milyon dolar, bisiklet yollarının iyileştirilmesi projesinin 60 milyon dolar ve Sunbury bölgesindeki demiryolunun elektriklendirilmesi projesinin 216 milyon dolar civarında tutacağı hesaplanıyor.  
 
 
Bütün bu projelerin hayata geçirilip geçirilmeyeceğini zaman gösterecek, Ancak bu projeler için harcanacak paranın, Melbourne toplumuna geri dönüşümünün hızlı ve güvenilir bır ulaşım sistemi olmasını dileyelim. Var olan sistemin gerek teknolojik açıdan gerekse kapasite açısından yetersizliğini göz önüne alacak olursak, bu ve buna benzer projelerin hayata geçirilmesinin önemini kavramış oluruz.
 
 
Öyle görünüyor ki, Melbourne’daki ulaşım sorunu, Avustralya gündemini meşgul edecek nitelikte ve önemde bir sorun. Bu sorunun çözümü hem bizim için, hem de gelecek nesiller için büyük önem arz ediyor. Avustralya, sorunun en doğru ve etkili çözümü için elindeki kaynakları kullanmalı ve toplumu daha rahat ettirebilecek bir ulaşım sistemine kavuşturmalıdır.
 
  

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

mursel { 24 Nisan 2008 12:12:52 }
Gecen hafta sehre ailece tramway ile gidelim dedik. Bir avuc dolusu demir para ile ben esim annem ve bir de cocuk.
Buyuk $6.50 kucuk $3.50 toplam $23 gidecegin yer Carlton''dan Sehre yani 3 km.

Taxi ile gitse idik $8.00. Arabam ile gitse idik belki $3.

Neyse bizim icin bir lux tramway ile sehre inmek kimbilir ne zaman bir sonraki toplu tasim maceramiz.

Bu arada karayoluna milyarlari dokmek sadece gunu kurtarmak bunun en guzel ornegi tunellerimiz. Baslangicta oldukca kullanisli ancak bugun yine yetmemekte hafta ici hergun uzun kuyruklar yine olmaktadir. Ustune ustluk gecisine 5 kusur dolar odedigimiz halde.
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git