Yurtdışına yaptığı 17 günlük turne çerçevesinde Avusturya'nın başkenti Viyana'ya gelen piyanist ve besteci Fazıl Say, Viyana'daki Konzerthaus'un büyük salonunda başarılı bir konser verdi. Orta Avrupa'nın ünlü konser salonlarından biri olarak bilinen Konzerthaus'un büyük salonunun bin 865 kişilik dinleyici kapasitesi, aşırı talep üzerine koltuk ilave edilerek 2 bin kişiye çıkarıldı.
Tüm koltukların dolu olduğu büyük salonda sahne alan Fazıl Say, barokdöneminin ünlü bestecisi Johann Sebastian Bach'ın "Sol Minör Fantezi ve Füg BMW542" eserini piyanoya uyarlayarak yorumladı.
Klasik müzik literatüründe, "Klasikten romantiğe geçiş döneminin öncüsü" olarak anılan Ludwig van Beethoven'in "Op. 31/2 No'lu Fırtına Sonatı"nı da başarıyla yorumlayan Fazıl Say, son olarak "Rus beşlileri" olarak bilinen ulusal akımın öncülerinden Modest Mussorgski'nin, Rus halk müziğine göndermeler yapan "Bir sergiden tablolar, Promenade, Gnomus, Il Vecciho castello, Oyunda kavga eden çocuklar, Baba Yaga'nın kulübesi ve Kiev'in eski kale kapısı" gibi eserlerini sundu.
Salondaki iki bin sanatseverin ısrarlı alkışları üzerine, program dışı olarak, Gershwin'in "Summertime" üzerine doğaçlama eserini yorumlayan piyanist Fazıl Say, alkışların aralıksız devam etmesi üzerine son olarak sahneye geri döndüğünde bu kez de kendisinin bestelediği, Aşık Veysel'in "Kara Toprak" eseriyle müzik tutkunlarına bir ziyafet çekti.
Say'ın, "Kara Toprak" eserini yorumlarken, sol elini piyanonun içine sokarak, tuşları analog olarak etkileyip bağlama sesine yakın bir ses çıkarması da sanatsever Viyanalılar'ın çoşkulu alkışlarıyla karşılandı.
Konzerthaus'un büyük salonunda iki bin kişinin izlediği ve iki saateyakın süren konserin ardından birçok sanatsever kulise gelerek Fazıl Say'ı tebrik ederek albümlerini ve resimlerini imzalattılar.
Konseri Türkiye'nin Viyana büyükelçisi Selim Yenel ile başkonsolos Sedat Önal da eşleriyle birlikte izledi.
17 günlük Avrupa turnesi
Geçen hafta 17 günlük Avrupa turnesine başlayan Fazıl Say, Köln kentinde verdiği konserlerin ardından Viyana'ya geldiğini ve yarın yeniden Almanya'ya dönerek Stutgart kentinde iki ayrı konser vereceğini söyledi.
Almanya konserlerinin ardından Moskova'ya gideceğini belirten Say, Türkiye'de 15 ayrı salonda seslendirilen Nazım Oratoryosu'nu ilk kez yurtdışında ve Moskova'da seslendireceğini bildirdi.
Yapıtın Moskova'da 2 bin 500 kişilik yeni bir salon olan Moskova House of Music'te 8 Nisan gecesi seyirci karşısına çıkacağını anlatan Say, "Nazım Hikmet'in son yıllarını Moskova'da vatan hasretiyle geçirdiğini, bu anlamda Nazım oratoryosunun seslendirilebileceği en anlamlı yurtdışı durağının Moskova olacağını" kaydetti.
Say, Nazım oratoryosunun bu yıl Ekim ayında Türkiye'nin konuk ülke olacağı Frankfurt Kitap Fuarı'nın açılışında da seslendirileceğini bildirdi.
Piyanist ve besteci Fazıl Say, Moskova'daki konserin ardından tekrar Viyana'ya gelerek 14 Nisan gecesi Viyana Müzik Üniversitesi Senfoni Orkestrası'nın eşliğinde ikinci bir konser verecek.
Konserde orkestra şefliğini İbrahim Yazıcı üstlenirken, Burhan Öcal da ud ve darbuka çalarak konserde Anadolu ezgilerini seslendirecek.