Avustralya hükümeti, küresel ısınmayı yavaşlatmak amacıyla karbondioksidi toprağın altına gömecek olan, ülkenin ilk 'Geosequestration' (karbon dioksit gömülüm} tesisini Viktorya'da inşa etti.
Projenin lideri Peter Coock, Avustralya'nın güneyindeki Victoria eyaletinde inşa edilen merkezin, güney yarım kürede ilk, dünyada ise sayılı tesislerden birisi olduğunu söyledi.
Avustralya'da karbondioksidi gömme çalışmalarında, teknik ve çevresel yönden projenin çok önemli bir rol üstlendiğini belirten Coock, yöntemin bütün dünyaya yayılmasını sağlayacaklarını aktardı.
'CO2CRC Otways' isimli proje sayesinde 100 bin metrik ton karbondioksit, yerin 2 kilometre altındaki doğal gaz rezervuarlarına pompalanacak.
Eyalet ve federal hükümetin de maddi olarak desteklediği proje sayesinde, fosil yakıtların neden olduğu sera gazlarının Avustralya'daki salınımında önemli oranda düşüş yaşanması bekleniyor.
100 BİN TON KARBONDİOKSİDİN YERALTINA "GÖMÜLMESİNE" BAŞLANDI
Avustralya, sera gazı emisyonunu azaltmak için 100 bin ton karbondioksidi yeraltına "gömmeye" başladı.
Yetkililer, güney eyaleti Victoria'da yerin 2 kilometre altında doğal gaz rezervlerinin boşaltılmasıyla oluşan alanda, "jeosekestrasyon" adı verilen deneysel bir teknoloji kullanılarak 100 bin ton karbondioksit tutulacağını ve sıkıştırılacağını söyledi.
1996'dan beri Kuzey Denizi'nde, 2 yıldan beridir de Cezayir'in İn Salah doğal gaz alanlarında her yıl 1'er milyon ton karbondioksit yeraltına "gömülüyor." ABD de petrol rezervlerinin iyileştirilmesi için 144 yerde yerin altına karbondioksit enjekte ediyor.