A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Yapay Zekalı bir dünyaya hazır mıyız?

Kategori Kategori: Yapay Zeka | Yorumlar 0 Yorum | 02 Mart 2019 14:10:02

Yapay Zeka dünyayı ele geçirip insanlığın canına ot tıkayacak mı? Her ne kadar bunaltıcı, korkutucu, başı sonu bilinemez bir gelecek, uzunca bir süredir filmlere konu oluyor, insanlığı tutsak eden bilgisayarların karanlık dünyasını izleyip duruyorsak da, yapay zekanın günlük yaşantımıza hemen şimdi konuşmayı gerektiren tehditeleri var. Bunlardan altısı MIT Technology’de yayınlanan bir çalışmada sıralanmış.

Hazır mıyız? 2019’da teknolojideki gelişmelerle birlikte hangi yasal düzenlemeler ve toplumsal farkındalıkları beklemeliyiz?



1 - Kendi çarpışan taşıtlar

Mart ayında Uber’in kendi kendine giden taşıtlarından biri ölümcül bir kazaya yol açtı.

Ford ve General Motors gibi taşıt üreticileri, Uber gibi yeni gelen ve daha bir sürü yeni başlayan girişimci, olgunlaşmamış olmasına karşın, şimdiden milyarlarca dolarlık yatırım görmüş bir teknolojiyi ticarileştirmek için acele ediyorlar.

2019’da ne beklemek gerek? ABD'deki ve dünyanın diğer pek çok yerinde yasa düzenleyiciler çekinceli davranıyorlardı. Ancak, örneğin ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi, mevcut güvenlik kurallarının gevşetilebileceğinin sinyalini vermiş.  Yayalar ve insan sürücülerin ise birer denek olmak istemedikleri kesin.  Olabilecek bir başka ciddi kaza, yasa düzenleyicilerinin tutumlarını değiştirebilir. İzleyip göreceğiz.


2 - SİYASAL Manipülasyon Botları*


Mart ayında, bir siyasi danışmanlık şirketi olan Cambridge Analytica'nın, 2016’daki ABD başkanlık seçimlerini etkilemek için Facebook’un veri paylaşımı uygulamalarından yararlandığı ortaya çıktı. Sonradan oluşan fırtına, sosyal medyada hangi haber ve bilgilerin yer alacağına karar veren yazılımların (algoritmaların) yanlış bilginin yerleşmesini sağlamak, sağlıklı tartışmaları baltalamak ve vatandaşları birbirinden farklı görüşlerle kamplara ayrımak için nasıl kullanılabileceğini gösterdi.

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ise ABD kongresindeki duruşmasında, metin, resim veya videonun anlamını anlamaktan uzak olsa bile, yapay zeka’nın kendisinin, kötü niyetli içeriği tespit etmek ve engellemek için eğitilebileceğini söyledi.

2019’da ne beklemek gerek? Zuckerberg’in verdiği söz 2019 yılında Afrika’nın en büyük iki ülkesinde yapılan seçimlerde test edilecek: Güney Afrika ve Nijerya. Ancak ABD’nin 2020 seçimlerine giden uzun süreci de başladı, ve süreç yapay zekanın kullanılacağı başka teknolojilere ilham verebilir. Çok dikkatli olmak gerek.


3 - Barış Yazılımları (ALGORİTMALARI)


Geçtiğimiz yıl, Google çalışanları, işverenlerinin ABD Hava Kuvvetleri'ne dron görüntülerini sınıflandırması için teknoloji  sağladığını  öğrendiğinde bir Yapay Zeka barış hareketi şekillendi.  Çünkü Google çalışanları bunun ölümcül dron saldırılarının kendiliğinden olması (otomatikleştirmek) için teknoloji sağlama yönünde atılmış bir adım olmasından korkuyorlardı. Yanıt olarak, şirket Proje Maven olarak bilinen bu girişimi bıraktı ve bir Yapay Zeka etik yasası yarattı.

Akademisyenler ve sanayinin önde gidenleri de, kendi kendine çalışacak (otonom) silahların kullanımını yasaklayan bir kampanyayı desteklediler. Ancak Yapay Zeka’nın askeri kullanımı hız kazanıyor. Microsoft ve Amazon gibi diğer büyük bazı şirketler ise önlemler konusunda yardımcı olmaya bile çalışmıyor.

2019'da ne beklemek gerek?  Yapay Zeka projelerine yapılan harcamalarının artmasına karşın, karşı eylemciler kendi kendine çalışacak silahları yasaklayacak bir antlaşmanın bu yıl yapılacak bir dizi Birleşmiş Milletler toplantısından çıkacağını umuyorlar.  Bu konuda ilgili ve duyarlı olmak hepimizin yararına. Özellikle de ABD çıkarları ile her an ters düşebilecek ülkelerde yaşan milyonlarca insanın.
 


4 - Yüz İzleme


Yüz tanıma, örneğin telefonunuzun kilidini açmanızı ve sosyal medyada sizin için fotoğrafların otomatik olarak etiketlenmesini sağlayan teknolojidir.

Yapay Zeka’nın insan yüzünü tanımadaki bu olağanüstü yeteneği, ülkeleri insanları gözetleme teknolojisini kullanmaya itmiştir.

Sivil özgürlük grupları, baskıcı bir gelecek hakkında uyarıyor. Çünkü teknoloji, insanların mahremiyetini istila etmek isteyenlerşn kullanacağı korkunç bir güç olabilir. İnsanların önyargıları makinaların eğitiminde ayrımcılığı otomatikleştirmeyi de olası kılacaktır.

Pek çok ülkede - özellikle Çin’de - yüz tanıma polislik ve devlet gözetimi için yaygın olarak kullanılıyor. Amazon, bu teknolojiyi ABD göçmenlik ve kolluk kuvvetlerine de satıyor.

2019'da ne beklemek gerek?   Yüz tanıma, araçlara ve web kameralarına yayılacak. Yalnızca kimliğinizi bulmak için değil, duygularınızı izlemek için de kullanılacaktır. Ancak bu yıl artık bunun belli ölçüde yasalarca düzenlemesini görebiliriz. Eğer görmezsek bu konunun takipçisi olmamız gerekir.

5 - Kandırana dek devam

Geçen yıl “derinlemesine inandırıcı sahte” videoların çoğalması Yapay Zeka kullanarak sahte klipler yapmanın ne kadar kolay olduğunu gösterdi. Bu, ünlülerin sahte pornolarının yapılmasına, tuhaf film karışımlarının ortaya çıkmasına, politik amaçlı karalama kapanyalarının yapılıp yayılmasına yol açabilir.

Bu arada GAN adı verilen bir teknolojiden sözedelim. Olağanüstü derecede gerçekçi fakat tamamen gerçek dışı görüntü ve videoları birleştirebilir. Geçtiğimiz günlerde GAN'ların nasıl istediğiniz ırk, cinsiyet ve yaşta  gerçekçi ama sahte yüzler oluşturabildiğini gösterdi.

2019'da ne beklemek gerek? Derinlemesine sahtelik geliştikçe, insanlar bu yıl daha çok kandırılabilecek. Bu sahtellikleri ortaya çıkaracak Yapay Zeka teknolojisi de gelişecektir elbette. Bir kedi ve fare oyunu izleyeceğiz büyük olasılıkla. Maddi ve manevi kayıplarımız olmaması, dolandırıcıların oyununa gelmemek için çok uyanık olmamız gerek.


6 - ALGORİTMİK AYRIMCILIK

Önyargının, çok sayıda ticari yazılımda da bulunduğu geçen yıl farkedildi. Örneğin,dengesiz veri demetleri ile eğitilmiş görüntü yazılımları kadınları veya tenleri farklı renklerde olan insanları tanıyamıyordu. Tarihsel verilerle beslenen işe alım programlarının da zaten var olan ayrımcılığı sürdürdüğü kanıtlandı.

Zaten Yapay Zeka alanında çeşitliliğin olmayışı da temelde varolan önyargılar ile ilintili. En önemli sorun da bu toplumlara işlemiş olan önyargıların silinmesi. Örneğin kadınların sektördeki işlerden en fazla yüzde 30’nu, ve en iyi üniversitelerdeki öğretim rollerinin ise yüzde  25'den azını aldıkları görülüyor. Tüm dünya toplumlarının yarısını oluşturan kadınların uğradığı ayrımcılık kabul edilemez. Siyah tenli veya  Latin kökenli  araştırmacı sayısının da daha az olduğu görülüyor.

2019'da ne beklemek gerek? Önyargılı verilerden tarafsız sonuçlar üretebilecek, önyargıları ve algoritmaları saptama ve azaltma yöntemlerininin ortaya çıktığını göreceğiz. Büyük bir Yapay Zeka çalıştayı olan Uluslararası Makine Öğrenimi Çalıştayı, 2020'de Etiyopya'da düzenlenecek çünkü önyargı sorunlarını araştıran Afrikalı bilim insanları, diğer bölgelere seyahat etmek için vize alma konusunda sorun yaşayabilir. Diğer etkinliklerin de yeri değişebilir bu yüzden.



Kaynak:
Bu yazı MIT Technology’de yayınlanan bir çalışmadan yararlanılarak hazırlanmıştır.  https://www.technologyreview.com/



Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü
DEVLET-ULUSTAN FEDERASYONA, ekitap

BÖYLE CUMHURBAŞKANINA BÖYLE BAŞBAKAN!
Eyalet seçimleri: Aşırı sağcı AfD oylarını artırdı.
Afgan kadınlar diplomatik çıkarlara feda mı edildi?
Türkiye destekli Suriyeli savaşçılar Nijer'de ne yapıyor?
GÜNEŞE YOLCULUK

Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı
Tayland esrarı yeniden yasaklıyor.
İstanbul kirada Avrupa’nın lideri
Türkiye AB’nin 6 milyar Euro mülteci yardımını nasıl harcadı, AB Sayıştayı’nın eleştirileri neler?

Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.
Franz Kolschitzky: Viyana Kuşatması'ndan Kalan Kahveleri Değerlendiren Girişimci

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI
TARİHSEL KİŞİLİK

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor.
Troya'dan günümüze 2 bin 750 yıllık teleme tarifi keşfedildi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı, Türkiye de dahil 7 ülkede denenmeye başlıyor.
Kırık Camlar Teorisi
Dünyanın en eski şarabı 2000 yıllık Roma mezarında bulundu

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

KIRK YIL OLDU: YILMAZ!
YILMAZ GÜNEY'İ ANMAK
SEYİRCİSİYLE YILMAZ GÜNEY
YILMAZ GÜNEY’E DAİR ekitap.ayorum.com'da
YAZ-IN-YAZ

Ali Hoca’nın Ezanı
Anadolu Yangın Yeri
Sandık
ÖZERK
Satıcının Ölümü

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git