Yıllar önce toplumun bir kısmı üniversitelere yeterince yatırım yapılmıyor, öğrenci hayatı gittikçe zorlaşıyor diye iddia ettiklerinde toplumun diğer kısmı 'yok canım, daha neler..' diye tepki göstermişti. İşte size üniversite hayatının yol açtığı en acı gerçeklerden bir tanesi..
Geçen hafta Melburn'daki
The Sunday Age gazetesinin yaptığı araştırmada, Viktorya'daki önemli sayıda üniversite öğrencilerinin okul masraflarını karşılamak için fahişelik yaptıkları bildirildi. Melburn'un çeşitli genelevlerinde çalışanlarının yaklaşık %40'ı üniversite öğrencisi. Ve çalışma sebepleri sadece üniversite hayatlarında maddi konuda güçlük çekmemek için.
22 yaşındaki Monash Üniversitesi öğrencisi olan bir kız,
The Sunday Age'e şunları söyledi: 'İdeal dünyada benim bu işi yapmamam gerekiyor. Ama parası oldukça iyi, ve üniversite masraflarımı başka bir 'part-time' işte çalışarak karşılamam mümkün değil.'
Fahişelik yaparak kazandıkları para kuşkusuz bu işte çalışmak istedikleri nedenlerden en önemlisi.
The Sunday Age'in konuştukları genelevlerin menejerleri, hayat kadınlarının bir gecede yaklaşık $1400 kazanabileceklerini açıkladı. Bunun yanısıra, çoğu öğrencini amaçlarının belirgin olduğunu açıkladılar. Öğrenciler, sadece üniversite diplomalarını alana kadar çalışacaklarını belirtiyorlar.
Yapılan diğer araştırmalarda, üniversitede yaşayan öğrencilerinin yılda yaklaşık $30,000 dolar masrafları olduklarının, ve bunun yanı sıra, profesyonel iş hayatına atıldıkları andan itibaren ödedikleri kurs masraflarının da ortalama $100,000 (artı faiz) olduğu açıklandı. Tıp gibi kursların masrafları yaklaşık $250,000 olduğu bildiriliyor.
Bir zamanlar Avustralya'da üniversitede okumak için kurs masrafları ödenmiyordu. Kitaplar, defterler ve normal olan diğer masraflar yılda ortalama toplam 3,000'i bulmuyordu. Dolasıyla o nesiller çok daha bilinçli, çok daha gelişmiş ve kendi dallarının dışında da bilgili oluyorlardı.
Üniversitelere yatırım yapmayan, VSU gibi saçma kanunlarla üniversite öğrencilerini depolitize edip seslerini kısan hükümetlerin sayesinde bu duruma geldik!
Haber kaynağı:www.theage.com.au/articles/2008/03/01/1204227055215.html