A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

BASIN

Kategori Kategori: Nalına Mıhına | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Metin Atamer | 03 Kasım 2016 12:40:24

Basın denince aklıma eşimin başından geçen bir olay gelir. Zaman zaman değişik arkadaş guruplarında bu olayı anar güleriz. Tarihlerden bir gün opera sahne gösterisi için gittiğimiz Büyük Tiyatro’da oyuna daha vakit vardı. Bu nedenle yakın bir yerdeki yeni açılmış, sadece döner sunulan kebapcıya gittik.

Opera binası Ankara’nın 1933 senesinde  sergievi veya sarayı olarak tasarlanmış, aynı sene inşaatına başlanmış bir yapı. Bu yapı zaman içinde Opera binası haline dönüştürülmüştür. Mimar Şevki Balmumcu tarafından projesi çizilen bu yapının 1933 senesinde her ne kadar inşaatı başlamışsa da yapımı 1934 senesinde bitirilmiştir.
 
Bu bina daha sonra 1948de Paul Bonatz’ın yeniden tasarımı ile Opera binası haline dönüştürülmüş ve aynı sene bitirilmiştir. Kültür Bakanlığının tam karşısında yer alan bu yapı Ankara’nın simgelerinden birisidir. Aynı zamanda Büyük Tiyatro adı ile de anılan bu yapı Gençlik Parkı’nın hemen yanında yer alır. Ankara’nın opera ve bale gösterisine yeterince cevap veremeyince 1995 senesinde yeni bir bina için yarışma düzenlenmiş, fakat kazanan yarışmacının projesi yapılmamıştır.

1934 yılında düzenlenen Yeni Cumhuriyetin İlk 10 Yılı adlı resim sergisi bu binada gerçekleşmiştir. Çocukluğumda bu binaya çok sık giderdik. Opera binasında sergilenen eserlerin biletlerini bulmak oldukça zor olurdu. Her pazartesi haftanın biletleri satışa sunulur kısa bir zamanda tükenirdi. Kimi zaman mahallemizde oturan rahmetle andığım Tekin Akmansoy’dan rica ederdi bizimkiler. Usta sanatcı bu ricaları hiç geri çevirmezdi.  Tiyatroya sevgimiz çocuk yaşta başlamıştı. Bir eseri seyretmeye gidilirken en şık kıyafetler giyilir, erkekler kıravatsız içeriye kabul edilmezdi.

Bu gün tıpkı Budapeşte‘deki opera binasında olduğu gibi. Hatta Budapeşte’de Hayvanat bahçesindeki  lokantaya bile kravat ve ceketsiz girmeniz mümkün değildir.

Genelde üst balkonda otururduk. Alt salona Ankara’nın ileri gelenleri otururdu. Çocukluğumda hiç alt salonda bir eser seyretme imkanım olmamıştı. Sonraları değerli sanatçı Zafer Ergin vasıtası ile bir çok kez alt salonda ve önlere yakın bir yerde ‘’Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe ‘’ gibi eserleri seyretme imkanımız olmuştu.

O gün de güzel bir eser için Büyük Tiyatroya gelmiştik. Vakit erken olduğu için girdiğimiz yeni yapılan dönercide yemeğimizi yemiş, hesabı da ödemiştik. Çıkmadan evvel eşim lavobaya gitmek istedi. Ben de masada kendisini bekledim. Geldiğinde gülmemek için kendini zor tutuyordu. Ne olduğunu sorduğumda, gülmekten cevap veremiyordu. Sakinleştiğinde olayı anlattı. Ben de gülmekten kendimi alamadım. Eşim ilk karşılaştığı tuvalet kabininin kapısını açmış, karşısındaki duvarda kalın iri harflerle BASIN  yazısını görünce kendi kendine,  tamam burası basın mensuplarına ayrılmış bir tuvalet, ben ötekine geçeyim demiş. Yandaki tuvaletin kapısını açmış. Bir de ne görsün, yine aynı yazı; ‘’BASIN’’. O anda aklı başına gelmiş ve içeriye girmiş. Gülerek anlattığı bu hikaye konusunda bana bu olayı kimseye söylemeyeceksin diye tenbih etmişti. Hikayeyi ben kimseye söylemedim, ancak kendisi arkadaşlarına anlatıp durdu hep güldüler.

Bu gün basın… Hür düşüncenin baskı altında olduğuna inanmaktayım. Doğru, 15 Temmuzda ülkenin başına ola ki bir hadise gelseydi, bu günden daha değişik bir idare olacağına inanmamaktayım. Darbe ise, kanun hükmünde kararnamede bir sivil darbe, basının susturulması da bir darbe, yandaş diye adlandırdığımız her etkinin bir sivil vesayet olduğuna inanmaktayım.

Hangi kabini açarsanız açın, içerde ‘’BASIN’’ kelimesini görürsünüz diye bir sözüm geldi söyledim, hem nalına hem mıhına.
 

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Erdoğan'ın tek hedefi iktidarını korumak…
İşçiyi Bırak Kutlasın
Erişim engeli sonrası X'te Ekrem İmamoğlu akımı
Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli

Nepal, Bangladeş ve Sri Lanka’da halk liderleri devirdi.
Trump’ın yanıltıcı iddiaları!
Bir pedofil MAGA'yı nasıl bozdu?
ABD’nin Venezuela hedefi ne?
Avustralya İran'ı antisemit saldırılar düzenlemekle suçlayarak büyükelçisini sınır dışı etti.

Türkiye'de yoksulluk sınırı 88 bin liraya dayandı.
KKM'nin ülkeye maliyeti ne kadar oldu?
ABD'de gümrük gelirlerindeki artış, Temmuz'da rekor harcamalarla yükselen bütçe açığını frenleyemedi…
Çin yapay zekayla “yumuşak gücünü” artırıyor.
Avrupa nasıl Çin'le ABD'nin arasında kaldı?

Cilt kanseri oranında dünyada başı çeken Avustralya'da güneş kremi skandalı.
Dünya Sağlık Örgütü: '7 Ağustos'ta Türkiye'de maymun çiçeği tespit edildi'
Yeni Zelanda'dan yeni turist politikası…
Dünyanın en eğlenceli 40 ülkesi seçildi.
Dedikodu neden toplumda 'olumlu' bir rol oynar?

Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN

KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…

Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.

Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez

KISA KESİLMİŞLER, AĞUSTOS 2025
ÖZERK, FEDERAL, KONFEDERAL
MÜNİH, 30 EYLÜL
DİL DEMİŞKEN
BABAM

Kayyum
BU VATAN
HAFIZA-İ BEŞER
AMEN...
BASTİLLE

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git