KKTC'nin liman kenti Girne açıklarında su altı uzmanı tarafından, Mısır Uygarlığı'na ait 3 bin yıllık olduğu belirtilen bir gemiye ait parçalar bulundu. KKTC'deki Nautilus Diving Dalış Okulu Basın Bürosu tarafından yapılan açıklamada, araştırmalar sonucunda, su altındaki parçalar içinde bulunan taştan yapılmış çapanın, dünyada üzerinde yazıt bulunan ilk çapa olduğunun anlaşıldığı belirtildi.
Açıklamada, çapanın ve geminin yükü olduğu sanılan kırık testilerin en az 3 bin yıllık olduğunun belirlendiği kaydedildi.
Çapanın üzerindeki yazıtların bir firavuna ait olduğunun ortaya çıktığına işaret edilen açıklamada, “Yazıların okunmasıyla birlikte hangi firavunun olduğu ve neden Kıbrıs’a sefer düzenlediği anlaşılacak” denildi.
TESADÜFEN BULUNDU: Su altındaki gemi parçaları Nautilus Diving Dalış Okulu’nun sahibi ve profesyonel dalgıç Tevfik Camgöz tarafından yaz ayları sonunda yeni bir dalış noktası arayışı sırasında tesadüfen bulundu.
Camgöz, eserlerin çalınmaması için parçaların bulunduğu bölgeyi gizli tuttu ve sadece KKTC Arkeoloji Dairesi’ne bildirdi.
MISIR TARİHÇİLERİ ARAŞTIRDI : Daire uzmanları da Mısır uygarlığına ait gemi parçalarını kayıt altına aldı. Tevfik Camgöz, daha sonra eserlerin parçalarının resimlerini İngiltere’ye götürerek, İngiliz Müzesi Mısır Uygarlığı arkeologlarına gösterdi.
Açıklamaya göre, arkeologlar yaptıkları incelemeler sonucunda, bulunan gemiye ait çapanın Mısır uygarlığına ait üzerinde yazı bulunan ilk çapa olduğunu belirledi. Arkeologlar, bulunan parçaların tarihe büyük ışık tutabileceğini kaydetti.
3 bin yıllık geminin bulunmasıyla birlikte dünyanın sayılı arkeologlarının, tarihçelerin ve su altı uzmanlarının yakın zamanda KKTC’ye gelmesi bekleniyor.