A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Kadı Bayırı

Kategori Kategori: Nalına Mıhına | Yorumlar 0 Yorum | Yazar Yazan: Metin Atamer | 23 Şubat 2016 09:34:51

Kime sorsam yurt dışına gidenlerin büyük bir bölümü ya Avrupa’ya ya Asya`ya gider. Afrika’ya iş için veya turlarla gezmeye giden de olur arada. Bir ara Küba insanların ilgisini çekmiş, bu ülkeye bir çok tur düzenlenmişti. Ben hariç bir çok dostum Küba’ya gidip, bu son komünist ülkeyi gezdiler.

Halkın ne kadar fakirlik çektiğini, dünya nimetlerinden ne kadar geri kaldıklarına şahit oldular. Halkın dünyada olup bitenden uzak, mutlu ve fakir yaşamlarını seyredip ya hallerine şükür ettiler yahutta bu basit yaşamlara özendiler.

Adamların bir tek derdi vardı, o da fakirlik. Tütün yetiştiren ülkede, kadınların sigar ve puro fabrikalarında havana purosu  üretmelerini seyre giden turistler, kutu kutu puro almalarını anlatan insanlar tanıdım. Aslında puro içtiklerinden değil, sıcak havada terleyen kadınların bacaklarında rulo ederek sardıkları puroları satın alma  hikayelerini ilgimi çekmese de dinlerdim.

Amerika kıtasının güney yarısında bulunan ülkelere giden fazla insan tanımadım. Bir kaç sene evvel bir iki günlüğüne Güney Amerika’da yer alan küçük fakat ekonomide önemli bir yeri olan,  petrol ülkesi Ekvador’a gitmiştim.

Başkenti Quito iki dağın arasında bulunan bir şehirdi. Burada yer olmadığı için şehrin göbeğinde bir havaalanı vardı. Hayatımda gördüğüm en ilginç havaalanı bu idi. Havaalanı pisti başlangıcı ile orta noktası arasında irtifa farkı 20 metreye yakın. Yani 5-6 katlı bir bina yakın yükseklikte yokuş yukarı bir pist.  Uçaklar batıdan inerse yokuş yukarı, eğer doğudan inerse yokuş aşağıya doğru iniş veya kalkış yapmakta. Havaalanı şehrin tam göbeğinde, çevresi bizim Adana havaalanı gibi küçük gecekondu misali evlerle kaplı. Hani havaalanından gideceğiniz yere kadar yürüme imkanınız olabilmekte.

Bu ülkede sokakta gecenin bir saatinden sonra dışarı çıkmak çok riskli olduğundan, bizlere o seyahatimizde birkaç tane eskort vermişlerdi. Onlarsız otelden çıkamıyorduk.

2800 metrede bulunan bu başkentte yaşamak son derecede zordu. O yükseklikte insan oksijen eksikliğinden çok çabuk yorulmakta, bitap düşmekteydi. Yarım gün çalışıp öğleden sonra mutlaka, kısa da olsa  uyumak istiyorduk.  İnsanların yüzleri kavruk, yüksek irtifanın etkisiyle yanık tenlilerç Yaşlanmalarının da değişik geliştiğini öğrendik.  Şehrin güneyi ve kuzeyi yüksek dağlarla çevrili olduğundan şehir güney ve kuzey hattında daha fazla yayılma imkanı bulmuştu.

Bir iki hafta evvel Beştepeden bu ülkeye bir ziyaret yapıldığını gazetelerden öğrendik. Bütün dünya ülkeleri ile ilişkilerimizde çok başarı elde ettiğimizden, hiç iyi ilişkilerde komşumuzun  kalmadığını görüp, uzak ülkelere seyahatle, Ekvador’u en azından yanımıza çekebilirmiyiz düşüncesinde yapılan bu turistik seyahat sonucunda, konuşma sırasında protestoya maruz kalan Beştepeli’nin korumaları, bu gösteriyi yapanlarla giriştikleri mücadeleden galip çıkmışlar.  Hatta korumaların, ülkenin bir milletvekili olan, Diago Vitimilla’yı darp ettiklerini medyadan öğrendim.

Çok sakin insanlar olan Ekvador’lu vatandaşların  çivisini mutlaka bir şeylerin oynatmış olduğunu düşünmekteyim. Ekvador da bu olaydan dolayı Türkiye’yi protesto etmiş. Dost ararken kavga etmenin ne anlama geldiğini hala anlamış değilim. Bari attığımız taş kurbağaları ürkütse de, seslerini biz de duysak. Beştepedekinin her dakika gündemde kalmak uğruna Moğolistan’a bile gidip, tren yollarının bu ülke için doğru olmadığını iddia edip, ülke ile kavgaya tutuştuğumuzu medyadan okursam şaşırmayacağım.

Bu günlerde Suriye ile sıcak savaşa yakın bir hadise içinde olduğumuzu tedirginlikle izlemekteyiz. Iki büyük silah üreten ülke, ürettikleri silahların denenmesi için Ortadoğu’yu savaş alanı haline getirmek için ellerinden geldiği kadar çalışmakta. Biz de bu oyuna geldiğimizi seyretmekteyiz. Hitler de Alman ekonomisi kötüye doğru gittiğinde, ülkeyi savaşa sokmuş, Almanya yerle bir olmuştu.

Bırakın uzak ülkelerle kavga etmeyi, komşularımızla da iyi geçinmek zorundayız. Bu anlamda rahmetli ATA’nın sözünü unutmamak gerekir ‘yurtta sulh cihanda sulh’ diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Kahramanmaraş’ta Polis Tatbikatı ve Toplumsal Çatışmanın Anatomisi
Coca-Cola’nın “Pair Bottle” Deneyi Kapitalizmin İnsan İlişkilerine Müdahalesi
Türkiye’de Bahis Depremi, Peki Diğer Spor Dalları Gerçekten Güvende mi?
Ayakkabılar yapılmaz, yetiştirilir
Yazarlarımızdan Prof. Dr. Şehmus Güzel yaşamını yitirdi.

Avustralya'dan Bondi Plajı saldırısı sonrası silah yasalarını sertleştirme hamlesi
Trump 2.0'ın Gölgesinde Diplomasi
Sadece İsimde Ateşkes: Gazze'nin Uzun Süren Araf Dönemi
Çin Japonya'yı Test Ediyor ve Amerikan Kararlılığının Sınırları…
Emeklilerin Büyük Yürüyüşü Başlıyor: 17 Milyon Kişi Artık Sessiz Değil!

Dijital Yuan Etki Aracı Olarak: Güneydoğu Asya'nın Para Egemenliği ve Stratejik Özerkliği
ABD-Avustralya Kritik Mineraller Anlaşması Pasifik Tedarik Zincirlerinin Geleceğini Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?
Kalkınma Hakkında Yanlış Bildiğiniz Şaşırtıcı Gerçek
Avustralya - Çin İlişkileri: Avustralya'da Kavga
Gri listeden çıktık ama... AB'nin 2024 Türkiye raporu'ndan çıkan şaşırtıcı gerçekler!

"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği
Köpek ve insanların bazı duyguları aynı genetik kökene sahip
Motokuryelerin Sessiz Çığlığı: Sokağın Gölgesinden Yükselen Sınıf Mücadelesi
Gençlerden sonra emekliler de yurtdışına gidiyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.

Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.

Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez

Coğrafya Değil, Kapitalist Sömürü Kaderi Belirler
Tekno-Kapitalizmin Çöküş Aynası Tesla Neden “En Sonda”
Hanuka, Devrim ve Makabiler
Roş Aşanada Şofarın Çığlığı ve Hakikatın Sentezinde Marx ve Hegel
Vatan kirim’a sahip çıkmak: Teslimiyete karşı onurlu direniş

Büyük Konuşmak
HUKUK KARGAŞASI
HAİN Mİ ARARSINIZ
KANAS
Kayyum

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git