A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

İğneada’yı Nükleer Santrale Kurban Etmemek İçin 11 Büyülü Sebep

Kategori Kategori: Çevre | Yorumlar 0 Yorum | 19 Ekim 2015 03:00:17

Sevgilinin narin bilekleri gibi masmavi denize uzanan akarsular, yeşil gözleri gibi sonsuzluğa bakan ormanlar… Yeryüzü cenneti İğneada’da hayâller her mevsim ayrı renkte. Doğanın eşsizliğine dair ne varsa burada görebilirsiniz. Istrancaların arasından sızan sular, Karadeniz’in milyonlarca yıldır kıyıya taşıdığı kumlar ve denize ulaşmaya çalışırken bu kumullara takılıp biriken doğa harikası sular.

Biriken ve ormana geri dönen bu sular Longozları oluşturuyor. Yıllarca besledikleri ormana tekrar döndüklerindeyse yeni bir oluşum hayat buluyor: Subasar ormanları. Bu doğa mucizeleri arasındaki eşsiz örneklerden biri de İğneada.



250 tür kuş, 610 tür bitki , 51 tür memeli omurgalı İğneada’nın büyülü evinde yaşıyor. Her mevsim ayrı hayâl demiştik hani, çünkü bu canlıların her biri her mevsimde ayrı renkler, ayrı nefeslerle katılıyor doğanın coşkusuna. Kim bilir, yaşamın büyüsü içinde bulunduğunuz Ekim ayında İğneada’da sadece iki günlüğüne açan Güz Çiğdemindedir belki. Sazlıklara milyonlarca yıllık bir ıslık gibi değen rüzgar, sarı sonbahar yaprakları arasından bu çiğdeme zarar vermemek için usulca esiyor İğneada’da. Fakat herkesin hayâli maalesef aynı değil.

Örneğin ülkenin Çevre Bakanının hayâli, beton makinaları. Sayın İdris Güllüce daha yeni kurdu şu cümleyi “Beton makinesinin sesi bu ülkeden hiç eksik olmasın. Çok keyif alırım onun sesinden böyle pat pat pat vurdukça” Şimdi bunu diyen adamı Çevre Bakanı diye yazıyor her taraf, aslında kendisi Çevre ve Şehircilik Bakanı. Çevreyi sadece şehir olarak gören anlayış iki bakanlık arasında fark görmüyor haliyle. Öncesinde de Çevre Orman ve Şehircilik Bakanlığıydı, üçü bir arada istediğin gibi yok et. Çevre bakanının gazıyla devreye giren Enerji Bakanı da patlattı havadisi. 3. Nükleer Santral İğneada’ya olacakmış. Böylece 3. Köprü ve Havaalanıyla can çekişen Kuzeyin son bakir alanlarını tamamen yok etme hayâlini de açıklamış oldular. Tek sevdiği “pat pat” diye vuran beton makinası sesi olan insanlardan başka bir hamle beklenir miydi? Bakalım o beton kaplı garip hayâllerinde neleri görememişler ve yok etmek istedikleri İğneada longoz ormanları nasıl bir yer.

Deniz, kumul, lagün, sazlık, subasar ormanı, akarsular, tepede Istranca Dağları ve ormanları
Bu inanılmaz birliktelik beraberinde muhteşem görüntüleri de getiriyor. Bölgeden İstanbul’a çekilen sular longozları ve subasar ormanlarını zaten tehdit eder durumdaydı, hal böyleyken koruma standartlarını arttırmak yerine bir de üzerine nükleer santral yapma düşüncesi gelişti.



Siz gelmeyin yeter

İğneada’da 310 tür böcek, arı, kelebek, 35 tür sürüngen, tatlı su canlısı ve 25 tür deniz balığı bulunuyor. Bunların yanında bölgede sayıları kaçak avcılık yüzünden azalsa da geyik, karaca ve yaban domuzları da yaşıyor.

Milyonlarca yıldır dengesini koruyan İğneada’ya hizmet geldi!

Dişbudak, kızılağaç, kayın, gürgen, kızılcık, muşmula, yabani eriği, mürver, gelincik ve sayılması için maddesi yüzleri geçen yeni bir liste gerektirecek yaşlı ağaçlar, renkli meyveler, çalılar… Bunların hiçbiri hizmetinizi de enerjinizi de istemiyor.

Her yanında hayat fışkıran bir masal diyarı

İğneada’nın tatlı su – tuzlu su, orman, dağ, lagün ve deniz bölgesi olması ağaç diplerinde gezinen minik karideslere, sadece 30 cm. yukarıda meraklı gözlü tilkilere, dallarda dikkatle aşağıyı gözleyen baykuşlara, deniz tarafında longozun kumulları aşacağı günleri bekleyen cin ahtapotlara, mezgitlere, midyelere yaşam olanağı sunuyor.



Kışın kar basan ormanlardan süzülen sular yazın kıyılara hayat oluyor

Dört mevsimin dördü yetmez, mevsim geçişlerinde de bir panayır gibi yaşanıyor hayat İğneada’da. Beyaz, sarıya, ala, mora dönüyor. Sular ormandan çekildiğinde mini bir amazon oluşuyor ağaç diplerinde. Güneşten kaçan kurbağalar kafalarını yaprakların altına sokuyor, ördekler suyunu saklamış gölcüklerde geziniyor. Bulutlardan başlayan kumullara uzanan bir sihir dünyası İğneada.



2007 yılından beri mili park olan bölgede hiç de milli olmayan bir santral düşünülüyor

Sahi önce yıkılıp yerle yeksan edilen milli kavramı, nasıl oldu da yeniden sürüldü gündeme? Elde sarılacak bir şey kalmadı mı? Peki bu ormanlar milli değil mi? Sular? Dağ milli değil mi? Deniz? Hem de ne milli. Avrupa’nın en zengin ekosistemi ve subasar ormanı burası. Merkel görse kıskanır o derece. Enerji açığı masallarını da yutacak midemiz kalmadı bilesiniz.

Mert, Erikli, Hamam, Pedina, Saka gibi göller denize göz kırpıyor

Az ileride Karadeniz’in dalgaları kıyılara vururken göller içeride korunaklı, huzurlu… İğneada’nın binlerce duygusu bu durgun sularda dinleniyor.

Sadece milli park değil, aynı zamanda tabiat koruma alanı ve doğal sit alanı

Çok güzel, o halde acilen nükleer yapmalı. Maalesef uzun yıllardır ülkemizde koruma alanı demek nerdeyse doğayı kısa yoldan katletmek için dikilen tabelalar demek. Bir inşaat mı yapmak istiyorsunuz, daha önce kimsenin cesaret edemediği bakir bir alana mı ihtiyacınız var? Buyurun milli parkalara, koruma alanlarına. İşinize tam olarak gelmiyorsa ya da katliamı yapacak yeterince doğal alan bulamadınız mı? Üzülmeyin burada şak diye kanunlar değiştirilir. Çünkü pat pat sesi çok güzel. Şehirden uzakta, mis gibi orman ve deniz kokuları eşliğinde, dozer keyfi. Beton dökmek için bundan daha iyi bir yer bulamazsınız. Pat pat pat! Ne de güzelmiş sesi.

En son doğada ne zaman kuğu gördünüz?

Hani masumluğun, sade güzelliğin simgesi? Hani cennetin suda süzülen tasviri gibi… İğneada kuğunun da Türkiye’de üreyebildiği son yerlerden. Ak kuyruklu kartal, küçük orman kartalı ve benzersiz asaletiyle karaleylek de buranın sakinlerinden.



Bu son cennetten elinizi çekin

Hayâl kurmayı unutmuş ya da neye benzediğini hatırlamıyor olabilirsiniz. Öyle haritadan bakmakla ya da helikopterden rantlık arazi belirlemekle olmaz. Gidin görün. Katletmek istediğiniz yüzlerce türü, denizi, gölü, kumulu, bulutu, onlarca kuşu, su samuru yavrularını, iki günlüğüne gözünü dünyaya açan çiğdemleri görün. İğneada’yı İSKİ’nin barajlarından, otobanlardan ve santrallerden korumak bizlerin elinde, hayâlleri beton sesi duymak olan siyasilerin değil. Onlar için çok geç ama İğneada için hâlâ geç değil.

Bonus: İğneada’da güz çiğdemi

Bir diğer ucube proje olan Mersin Akkuyu Nükleeri için düşüncelerimizi de Mersin Akkuyu ve Çernobil Arasındaki Tüyler Ürperten 16 Ölümcül Benzerlik listemizden takip edebilirsiniz.

Üçüncü köprü için de bu listede bir kaç çalışma yapmıştık. Çevreye duyarlı ListeList’çiler için 3. Havalimanı ve talihsiz kuşlarımız listemiz de burada.

Bir şeyler yapmak için öncelikle linke tıklayarak Avrupa’nın en büyük longoz ormanı İğneada’ya nükleer santrale hayır diyoruz. Unutmadan change.org yetmez, konuyla ilgili her protestoya, her etkinliğe karşı gözümüzü kulağımızı açık tutalım.

Kaynak : Engin Özer | listelist.com

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Erişim engeli sonrası X'te Ekrem İmamoğlu akımı
Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'den Avrupa'ya İmamoğlu ile dayanışma çağrısı
Yüzlerce öğrenciden ABD'yi terk etmeleri istendi.

Hindistan-Pakistan Savaşı Senaryosu
Hindistan - Yeni Zelanda: Sessiz ama Kritik Bir Ortaklık
Gazze'de gıda stokları tükendi: Açlık krizi derinleşiyor
Suriye nasıl kutsallaştırıldı? Suriyeliler umutlu olabilir mi?
Penguen ve foklara da vergi uygulaması…

Trump: Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergisi oranı % 125'e çıkarılacak
Trump yeni gümrük vergisi tarifelerini açıkladı.
Avrupa’nın en az et yiyen ülkesi Türkiye: Fiyatlar 5 yılda % 1230 arttı!
Türkiye'de ekonomi bir kez daha belirsizlik döneminde
ABD-Çin hattında ticaret savaşı: “Soğuk Savaş’tan beri görülmemiş bir rekabet”

Avrupa gözünü ABD'li akademisyenlere dikti.
Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü

JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN
Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Beyin çürümesi

Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham

Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.

Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…
Çin'in 10 yıllık yüksek teknoloji planı nasıl işledi?
Devrimsel Bir Teknoloji: Kaykay Şasi

NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.

AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez
Af Örgütü: Türkiye'de yargıya müdahale derinleşti
"Türkiye'de gazeteciler baskı ve yıldırma ile karşı karşıya"
Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 2024 yılı yolsuzluk algı endeksi açıklandı!
Türkiye OECD’de gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu 4. ülke

Bu sistemdeki bir kusur değil, sistemin kendisi
Post-truth dünyada adalet nedir?
1919-1922'de Bir Mayıs’lar, Gösteriler, Yürüyüşler
Türkiye halkı otokrasiye direniyor. Sessizlikten daha fazlasını hak ediyorlar.
Kakao Endüstrisinde Çocuk İşçiliği: Tadı Kadar Tatlı Değil

KURBANIM BUGÜN
KAZ DAĞI
GÜNÜN HABERİ
NE İSEN O
KILAVUZ KARGA

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git