A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri Ekitap Radyo

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Turizmde kara tablo..

Kategori Kategori: Türkiye | Yorumlar 0 Yorum | 14 Ağustos 2015 11:54:41

Antalya’dan İzmir’e, İstanbul’dan Doğu ve Güneydoğu’ya sektör bu yılı büyük kayıpla kapatacak. 54 sektörü ayakta tutan turizmin kaybı 20 milyar dolar. Türkiye turizminin kötü tabloyu gidip yerinde gördük. Gördüklerimiz aslında tablonun söylenenden, açıklanan rakamlardan daha vahim olduğunu ortaya koydu.

İstanbul’dan Bodrum’a oradan Antalya’ya yaptığımız yolculukta gördük ki, bu yıl Türkiye’nin turizm kaynaklı ekonomik kaybı 20 milyar doları bulacak. Keza turizm Türkiye’deki 54 sektörü ayakta tutuyor. Patatesçisi de, domatesçisi de, temizlik işçisi de, koyun yetiştiricisi de direkt bu sektörden para kazanıyor. Turizm bölgelerinde gördüğümüz en dehşet verici manzara ise Kültür ve Turizm Bakanı’nı kimsenin tanımıyor olmasıydı.



5 yıldızlı otellerden tutun da küçük pansiyonlara kadar hepsi müşteri bulamamaktan, boş kalmamak adına yüzde 35’e varan indirimler yapmaktan şikâyetçi. Her şey dahil sistemi hem esnafın hem otel sahibinin en fazla şikâyet ettiği konuların başında geliyor. İlk altı ayda Türkiye’ye gelen turist sayısında çift haneli düşüşler moralleri bozdu. Antalya’dan, İzmir’e, İstanbul’dan Doğu ve Güneydoğu’daki illere sektör bu yılı büyük kayıpla kapatacak. Asıl sorun ise 2016 ile ilgili kaygıların daha fazla olması.

İstanbul’a gelenlerin profili değişiyor

146 bin yatak kapasiteli İstanbul’a gelen turistlerin profilinde ciddi bir değişim yaşanıyor. Bunu hemen her yerde AVM’lerde, eğlence yerlerinde, tarihi ve turistik alanlarda gözlemlemek mümkün. İstanbul artık daha çok Arap ağırlıyor. İstanbul’a yılın ilk 7 ayında gelen turist sayısında yaklaşık yüzde 8’lik artış var. 2015’in ilk yedi ayında İstanbul’a gelen yabancıların toplamdaki yüzdeleri şöyle: Almanlar yüzde 10.3, İranlılar yüzde 5.6, Amerikalılar yüzde 4.7, Ruslar yüzde 4.3, İngilizler yüzde 4.2, Fransızlar yüzde 3.9, Suudi Arabistanlılar yüzde 3.5, Iraklılar yüzde 2.8, Çinliler yüzde 2.4, Suriyeliler 2.3, Libyalılar 2.2. Yılın ilk yedi ayı gelen turist sayısında geçen yılın aynı dönemine göre; Japonya, Rusya, İtalya, İspanya ve Libya gibi ülkelerden gelişlerin azaldığı görülüyor. Japonlardaki azılış yüzde 35’i buluyor.



Arap turist artıyor

Hatırlanacağı üzere Çin’den Tayland’a kaçan Uygurlu Türkler bir süre orada “esir” muamelesi gördükten sonra başlarına çuval geçirilerek Çin’e iade edilince, Türkiye’de Çinli, Japon ve Güney Koreli turistlere saldırılar artmıştı. Bu durum bu ülkelerden gelen turist sayılarını da düşürecek. 2010’dan bu yana İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçiler içerisinde Arap ülkelerinden gelenlerin oranı yüzde 10’dan yüzde 18.7’ye çıktı.

Oteller tam kapasiteye ulaşmakta zorlandı

TUROB verilerine göre, İstanbul’da Haziran 2015 otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7.9 düşerek, yüzde 66.6 oldu. 2014’ün aynı ayında bu oran yüzde 72.3 olmuştu. İstanbul’da ortalama günlük satılan oda bedeli ise 130.9 Avro’dan 123.5 Avro’ya geriledi.

Müslümanlara hoşgörülüyüz

İstanbul sokaklarında görüştüğümüz birçok yabancı turistin ortak görüşü, şehrin pahalı olması ve halkın yabancı dil bilmemesi oldu. Yaklaştığımız yabancıların çoğu da ürkerek yanıt verdi. Son dönemlerdeki çatışmalardan olacak ki Müslümanlara karşı hoşgörülüyüz açıklamasını yapma gereği duydular. 23 yaşındaki Polonyalı turist Michel, mağazalarda çok saçma şeyleri bize satıyorlar diye şikâyet ediyor. “Türkiye’ye ikinci gelişim 1500 Avro bütçe ile geldim. Ama Türkiye’de halkın yabancı dil bilmemesi bizi zorluyor.”

Su ve içki pahalı

ABD vatandaşı Farah da esnafı itici buluyor. “Bir şey satmak için çok ısrarcılar. Seyahat acenteleri de sorunlu. Türkiye’de su çok pahalı.” Macaristan vatandaşı denizci Victor ise esnafın temiz olmamasından şikâyetçi. “Macaristan’a göre daha ucuz. Türkiye’ye ikinci gelişim, gittiğimde arkadaşlarıma da öneririm.” İspanya vatandaşı 27 yaşındaki Manu ise ilk kez İstanbul’a gelmiş. “Restoranlar ve içki çok pahalı. Dil bilmemeniz benim için çok problem.”



Simit kazığı

Pakistanlı Amir ise İstanbul’a ilk kez gelmiş. Dili problem olarak görüyor. “Başımdan geçen bir kazıklanma olayını da anlatmak istiyorum. Yanımda Türklere 1 liraya simit satıldı. Bana gelince iki kat fiyat istendi. Bu imaj açısından kötü.”

Rusların hem sayısı hem harcaması düştü

Türkiye’de haziran ayı verilerine göre tatil yapmanın bedeli yüzde 11 düşüşle 724 dolara indi. Geçen yıl haziranda kişi başı turizm geliri 813 dolarken bu yıl 724 dolara kadar geriledi. Turizm otoritelerine göre Türkiye’ye artık daha fakir turist geliyor. Gelen Ruslar daha az para harcıyor. Bodrum’a daha önce yoğun olarak gelen İngiliz ve Fransız turistin yerini Bulgar ve Polonyalı turist almış durumda. Bu gruptaki turistler de neredeyse hiç harcama yapmıyor. Antalya bölgesine gelen Rus turistler de eskisine göre daha az harcama yapıyor.

Kaynak : Cumhuriyet


Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Barınma Krizi Değil, Sınıf Savaşı, Türkiye’de Konut, Kira ve Kentsel Dönüşüm Üzerinden Yürütülen Sessiz Tasfiye
Karadeniz Alarm Veriyor, İHA Olayları, Tanker Patlamaları ve Sessizce Derinleşen Bir Güvenlik Krizi
Kahramanmaraş’ta Polis Tatbikatı ve Toplumsal Çatışmanın Anatomisi
Coca-Cola’nın “Pair Bottle” Deneyi Kapitalizmin İnsan İlişkilerine Müdahalesi
Türkiye’de Bahis Depremi, Peki Diğer Spor Dalları Gerçekten Güvende mi?

Narva’da Sessiz İhlal, Rus Sınır Muhafızları Estonya Toprağında, Dünya Yine Seyirci
Avustralya'dan Bondi Plajı saldırısı sonrası silah yasalarını sertleştirme hamlesi
Trump 2.0'ın Gölgesinde Diplomasi
Sadece İsimde Ateşkes: Gazze'nin Uzun Süren Araf Dönemi
Çin Japonya'yı Test Ediyor ve Amerikan Kararlılığının Sınırları…

Türkiye’de konkordato alarmı: 2025’te başvurular tarihi zirveye gidiyor
Dijital Yuan Etki Aracı Olarak: Güneydoğu Asya'nın Para Egemenliği ve Stratejik Özerkliği
ABD-Avustralya Kritik Mineraller Anlaşması Pasifik Tedarik Zincirlerinin Geleceğini Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?
Kalkınma Hakkında Yanlış Bildiğiniz Şaşırtıcı Gerçek
Avustralya - Çin İlişkileri: Avustralya'da Kavga

Avrupa’da en fazla Türk’ün yaşadığı ülkeler hangileri?
"En ciddiyetsiz nesil": Z kuşağı neden kasten gülünç olmayı seçiyor?
Güney Karolina'nın Unutulmuş Osmanlıları: Sumter Türklerinin Şaşırtıcı Gerçeği
Köpek ve insanların bazı duyguları aynı genetik kökene sahip
Motokuryelerin Sessiz Çığlığı: Sokağın Gölgesinden Yükselen Sınıf Mücadelesi

Osmanlı İmparatorluğu'nda Kahvehaneler: Bir Sosyo-Politik Etki
Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024

Einstein'ın hayran kaldığı filozof: Spinoza'nın aklınızı başınızdan alacak radikal fikri
Adalet Kavramına Filozofların Gözünden Bir Yolculuk
KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

Avustralyalı teorik fizikçiler: 'Paradoks olmadan zaman yolculuğu yapmak mümkün'
Axiom Raporu: Siber Güvenlik ve Çin-ABD İlişkilerine Etkisi
WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.

Bilim insanları beynin beş farklı yaşam evresinden geçtiğini açıkladı: Kritik dönüm noktaları 9, 32, 66 ve 83 yaş…
Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.

Türkiye’de üniversite mezunlarının geliri Avrupa’nın en düşük seviyesinde…
Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez

Yıldızlara Bakanlar ve Adaleti Seçenler: Sâbiî Kozmolojiye Karşı Yahudi Etik Devrimi
Mişka Yaponçik Yahudi Mafya Babası
Tankların dili, halkların sessizliği… Tarihi toprak yalanı ve savaşın meşrulaştırılması
AVM’ler, Kapitalizm ve Emekçinin Kuşatılması Tüketim Toplumunun Görünmez Hapishanesi
Coğrafya Değil, Kapitalist Sömürü Kaderi Belirler

Büyük Konuşmak
HUKUK KARGAŞASI
HAİN Mİ ARARSINIZ
KANAS
Kayyum

Paranın, Lidya Sikkesinden Dijital Cüzdanlara Uzanan 5000 Yıllık Hikayesi
Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git