A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Marks'ın Kemikleri Sızlarken

Kategori Kategori: Felsefe | Yorumlar 1 Yorum | 14 Şubat 2008 14:23:51

İlkel dinler, insanoğlu'nun aklının yetemediği, gözüyle göremediği, paranormal aktiviteler karşısındaki çaresizlik eylemiyle zaruretten doğdu. Sosyal bir varlık olan insan, zaman ve mekanın haritalaştırdığı coğrafyalarda, filozofi / dogmatik söylemli ahlak ilkelerini zamanla kurumsallaştırdı.

Klanların ilk ahlak ilkeleri böyle yazılırken ardından gelişen insan aklı, hümaniter dinleri yada bugün din demediğimiz çeşitli felsefi görüşlerle toplumsal ahlak ve otoriteyi korumaya çalıştı. Günümüzde ise din, 3 otoriter veya semavi diye adlandırdığımız vahyi esaslara dayalı, apokaliptik, rasyonel bilimlerle zaman zaman karşı karşıya gelen ve özellikle de dünyada adına savaşlar çıkarılan, kutsallığı az sayıda gerçek inanırca benimsenmiş politik araçlara dönüştürüldü.


L. Durrel İskenderiye dörtlüsü’nün Justine kitabında geçen bir bölümde şöyle yazıyordu; “Filozof bildiğini yazmakla görevlidir. Bilge ise bildiğini gizlemekle”… Günümüz insanı filozofluğa fazlasıyla soyunmuş durumda. Bilgeliğin para etmediği bir yüzyılda herkes, hepimiz, ben de dahil bildiğimizi sanıp, yazıp-çizip, konuşup duruyoruz. Siyaset bir bilimdir. Bilim, elimizdeki materyal her ne ise onu formüle eder. Elimizdeki materyal siyaset ise siyaset bilimin amacı, insan hayatını kolaylaştırmaktır. Ama burada bir yanlış var. Yaşadığımız yüzyılda egemen siyaset kapitalizm ve bu siyaset bazı sermaye gruplarının cebini doldurmak üzere formüle edilmiş. Günümüz dünyasında ne ‘sağ’ artık sağ, ne de ‘sol’ artık sol… Artık ortada bir kavram var onun da adı para yani kapitalizm…


Bu yaz yitirdiğimiz sosyolog ve filozof Ulus Baker’in “Marx’ın bir çift sözü var” adlı makalesini okurken dikkatimi çekti; Baker, Marx’ın 3 sözü üzerine kurgulamış bu yazıyı. İlk söz “De te fabula Narratur”, yani Türkçe söylersek, “Senin hikayen anlatılıyor”… Bu ünlü söz ilkçağ şair ve filozoflarından Horace’ye ait olmasına karşın Baker, Marx’ın ‘Kapital’inin ön sözünde yer aldığından olsa gerek, bu ünlü aforizmayı makale boyunca yine Marx’la ilişkilendirmiş. Marx’tan ‘De te Fabula Narratur’a gönderme ise şudur; “Alman işçisi! İngiltere’deki kapitalizmden ders al. Almanya’da durum daha iyi diyorsan hiç öyle sanma, aslında burada “Senin hikayen anlatılıyor”… Ben de buradan yola devam edeceğim. Din, yukarıda da belirttiğim gibi günümüzde genel olarak sosyal, ekonomik ve politik anlamda kurumsallaşmış bir devlet modeline hizmet eden bir olgu haline geldi.


Şimdi dönüp kendimize diyelim ki, “De te fabula Narratur”… Biz, Türk ulusu olarak, Orta Asya’dan Batı’ya göç ettiğimiz dönemlerde İslam’ı benimsemiş bir ırkız. Türkler, Anadolu’ya girdiklerinde dine ve siyasete batı formülleri ile bakma perspektifini geliştirmişlerdir. Aslında bu devam formüllü siyaset perspektifinin çok basit bir nedeni vardır. Hıristiyanlığın, tarihsel süreçte İslam’dan önce geliyor olması… Önce gelen diğerlerine model olur. Şamanlık ve doğu filozofisinden gelen Türk halkları –ki Buddha’nın bile bir Türk kavmi olan Saka boyundan geldiğini savunan araştırmacılar var- savaştıkları halkların din geleneğinden gelme dünya vizyonlarını, iktidar politikalarını zaman içersinde artarak benimsediler. Tarihte Türkler, İslam öncesi Budizm, Şamanizm, Manihaizm, Nasturilik hatta -Hazar devleti- Yahudiliği bile benimsemişlerdir. Bu ‘Zelig’ modeli değişim günün koşullarında kaçınılmaz bir süreçti belki de ancak bu etkileşim tarih boyunca sürdü ve sürmekte… Oysa ideal ve pratik olan; her kültür kendi coğrafyasında güzeldir, her kültür kendi nefesiyle yaşam bulur. Başkasının değil…

Bugün dünya siyasetinde söz sahibi olamayışımızın nedenleri tarihte aranmalıdır. Yukarıda bahsettiğim kronolojik sıralamada geride olmamız, siyasetteki geriliğimize mazeret olabilir mi? “De te fabula Narratur”un verdiği mesaj aslında şudur; “Geçmişten ya da benzerlerinden ders al”…
 

Hıristiyan Avrupa, İznik konsili ile politik bir yapılanmaya girerken, henüz Türk boylarının girmediği Anadolu’da kilise otoritesi tarafından düzenlenen ekümenik konsiller özellikle de Efes konsili ile Hıristiyanlık bir dinden çok politik bir kurum halini aldı. Apokaliptik metinler yok edildi, birçok koptik apokrif yazıt gnostik ilan edilerek yakıldı ve Kilise’nin otoritesini kurumsallaştıran Eski Ahit’te 39 bölüm; Yeni Ahit’te 4 kitap, ardındaki 22 mektup ve Vahiy bölümleri kanonik sayıldı. İncil, sanki bir masal kitabı ile değiştirildi. Kilise’nin Vatikan’a taşınması ile ortaçağ karanlığını ve engizisyonunu yaşayan Avrupa’da gelişen toplumlar arasında ateizm veya dinin nesnelleşmesinin de ayırtına bakılmaksızın, yeni yaşam formülleri ve toplum ideolojileri; akıl çağı sancıları ile kilisenin karşısında sonradan adına “Sol” diyeceğimiz bir sivil hareket ve ardından kurumsallaşma ile kendini göstermeye başladı. Gerisi hepimizin bildiği ilahi komedya; modern dünya politikaları. Ancak biz o ilahi komedyaya çok geç katıldık.


Her yol bizi sonunda vahşi kapitalizmin kucağına getirip bırakıyor. Özellikle 19. yy’da İngiliz sosyal reformist Robert Owen ve ardılları için kullanılan sol terimi, yine Fransa’daki Saint Simon, Fourier gibi işçi ve emek sınıfından gelme filozoflarca paylaşılan reformist düşünce akımlarıyla da özdeşleşiyordu. Sol söylem ve onu var eden idea, bir bakıma kapitalizm ve günümüz neoliberal ekonomileri ile o gün bugündür organik ve psikolojik bir savaşın içine girdi. Bugün Sağ dediğimiz din tarafının yani Kilise’nin yasakladığı tefeciliğe karşı yine bir dini formülle –reformcu Protestanlıkla- Luther ve Calvin öncülüğünde ortaya çıkan kapitalizm, o günden itibaren din yani otoriter dogmatik inançla doğal olarak tabanda ayrıldılar. Bu sistem ise günümüzde vahşi, global, sömürücü sermaye gruplarını getirdi koydu önümüze. Diğer yanda Marx’ın formüle ettiği meta anlayışını daha sonradan (19. yy sonları ve 20 yy başlarında) Marxistler yeni bir ekonomi politiği haline getirerek sendikacılık, oradan bir siyasi model ve bir devlet politikasına dönüştürdüler. Emek ve üretici sermayenin, sermaye düzeni içinde bir bütün olduğunu söyleyen Marx, emeği sermayeden ayırmadı. Ancak “Kapital” adlı eser, zaman ve koşullar çerçevesinde yorumlayıcılar tarafından değerin, emeğe indirgenmesi kaydıyla değiştirildi. Bugün itibarı ile vahşi kapitalizmin karşısında duracak gerçek bir Marksizm kalmadığı için neoliberalizm, rant sermayedarlarının parolası oluverdi. Özellikle sosyalizmin yıkılması üzerine ticareti devlet tekelinden alma esasına dayalı neoliberalizm dünyada bayrağını açtı. Marx ise gerisinde dünyaya bir anlayış ve sendika gücünü bıraktı. Her ne kadar birçok ‘çok uluslu sermaye’ sendikalı işçilere iş vermese dahi.


Öte yandan Ulus Baker, yazısında Marx’ın “Din halkların afyonudur: …ruhsuz bir dünyanın ruhudur” sözlerini Marx’ın ve genel olarak 19. yüzyıl Avrupa sosyalist kültürünün hiçbir an cebelleşmekten geri durmadığı dinin modern paradoksunu ve hakikatle ilişkinin yepyeni bir tanımı ve Modern insanın, “hakikatin” kölesi olmaktan çok “hakikatin yapısı”nın kölesi olduğu şeklinde yorumluyor. Ne güzel bir tespit! Dini çevrelerce fazla materyalist bulunan Marx’ın bu aforizması benim baktığım taraftan çok da kırıcı gelmiyor. Kaldı ki, afyon o yüzyılda bir uyuşturucu değil, o günün tıbbında kullanılan bir ilaçtı. Yine de Marx adına yorumlamamak lazım. Ancak Marx tarafından yapılan her iki saptama da tamamen insan merkeziyetçi (humancentric) kör birer saptama mı acaba? Dünyanın sadece insanlara ait olmadığını unutmamak lazım. Dünyaya ruh veren sadece insanoğlu veya ona inen din kitapları değildir. Din zırhıyla kuşanmış çok uluslu sermaye tiranlarının maşası olmamayı öğrenen her bir özgür irade, çağdaş akıl toplumunun yücelmesinde emek sahibi olacaktır.


Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

Umit Dagitan { 15 Şubat 2008 01:59:07 }
Yigit Uygur'un bu ikinci yazisi da birincisi gibi mukemmel. Gerci bu yazilara bilmis bilmis iyi, kotu, ehh iste seklinde benim gibilerin degerlendirme ve not verme hakki var midir emin degilim.

Bence artik Yigit bey asmis - dedigi gibi bilge olmasa da feylezof olmus (yahut da yaklasmis :-).

Ben mukemmel derken, konu secimi, temel bilgilerin kullanimi, arastirma, yaziyi bina etme, fikir tutarliligi, hedeften sapmama gibi teknik yonlerin yanisira insana ve diger canlilara deger verme, dunya duzeninin iyilestirilmesi icin kafa patlatma, haksizliklara karsi savasma gibi yonlerini de dusunuyor ve evet guzel yazmis, helal olsun diyorum.

Bu gunlerde Marx'i anlamak, dinlerin ve ekonominin olusumunu paranaturel, sosyal ve psikolojik acilardan arastirmak, Neoliberalleri ve o tur hastalikli kavimlerin tarihsel gelisim ve serpilislerini inclemek bence cok daha onemli hale geldi.

Ayrica soylemeye hic gerek yok - Ataturk'u arastirmak, anlamak, bugune kadar emperyalizme belkide en buyuk savasi vermis ve onu maglup etmis bir nadir insanoglu olarak onun yasamindan dersler cikarmak bence cok onemli.

Yigit'in bu ikinci yazisi cok daha agir konulari iceriyor ve boyle yazilarin okunmasi da bir o kadar agir oluyor. Fakat dogru sarkiyi dogru perdelere basarak caldigi surece ben dinlemeye ve de yine mukemmel calmis demeye devam edecegim.

Emeginize saglik Yigit bey,

Umit Dagitan
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git