A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Kurucusunun vasiyetine sahip çıkamayan ülke : Türkiye

Kategori Kategori: Ayorum Güncel | Yorumlar 0 Yorum | 10 Mart 2015 11:16:41

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü: Atatürk'ün vasiyeti bizde değil... AOÇ'ye inşa edilen yapıların "Atatürk'ün vasiyetini ihlal ettiği" iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması yapıldı. DAGM, vasiyetin kendilerinde olmadığını bildirdi.

Aralarında Ankara Mimarlar Odası'nın da bulunduğu meslek odalarının başvurusuyla, başta Cumhurbaşkanlığı Sarayı olmak üzere Atatürk Orman Çiftliği'ne (AOÇ) inşa edilen yapıların "Atatürk'ün vasiyetini ihlal ettiği" iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması yapıldı. Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyetinin kendilerinde olmadığını bildirdi.

Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki duruşmaya taraf avukatları ve müdahale talebinde bulunanlar katıldı. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, mahkemenin vasiyetle ilgili talebine cevap verdi. Müdürlük Atatürk'ün vasiyetinin kendilerinde olmadığını bildirdi. Mahkeme başkanı ayrıca, Ankara 3. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 1989'da vasiyetnamenin Oltan Sungurlu'ya teslim edildiğini ve Sungurlu'nun vasiyetnameyi Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'ne iletmek için teslim aldığını bildirdi.

Davaya müdahillik talebinde bulunan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Mustafa Kemal Atatürk vasiyetnamesi ile Atatürk Orman Çiftliği'ni Türk halkına bağışlamıştır. Davaya katılmak istiyoruz." dedi.

Mahkeme ayrıca Maliye Bakanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne açılan davanın idari yargı konusu olduğu gerekçesi ile ayrılmasına karar verdi. Atatürk'ün vasiyetnamesi ve bağış senedi iptal davası ile ilgili eksiklerin girilmesine karar veren mahkeme duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Ankara Adliyesi'nde görülen 'Atatürk Orman Çiftliği'ne dair Atatürk'ün vasiyetini ihlal davasının ikinci duruşmasının ardından basın açıklaması yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nün 'vasiyet bizde değil' açıklamasını 'skandal' olarak değerlendirdi. Candan, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün vasiyeti Devlet Arşivleri'nde yok. Bu büyük bir skandaldır, dehşete düştük." ifadelerini kullandı.

Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Atatürk Orman Çiftliği arazilerinin Atatürk'ün vasiyeti ve şartlı bağışının ihlal edilerek yapılaşmaya açıldığını kaydetti. Açtıkları vasiyeti ve şartlı bağışı ihlal davasında mahkemenin Devlet Arşivleri'nden Atatürk'ün vasiyetini istediğini kaydeden Candan, "Bugünkü duruşmada Devlet Arşivleri'nin 'vasiyet bizde değil' açıklamasıyla şok geçirdik. Devletin kurucusunun kendi el yazısı vasiyeti Devlet Arşivleri'nde bulunmuyorsa skandaldır. Devlet Arşivleri vasiyetin kayıp olduğunu kabul etmiştir." şeklinde konuştu.

Eski Bakanlardan Oltan Sungurlu ise yaptığı açıklamada, o dönemde Adalet Bakanlığı arşivlerini temizlerken Atatürk'ün el yazısı vasiyetnamesinin bulunduğunu belirterek şunları ifade etti:  "Senesini hatırlamıyorum ama Adalet Bakanlığı arşivlerini temizlerken Atatürk'ün el yazısı vasiyetnamesi çıktı. Bizde bunun kaybolmaması için televizyon huzurunda Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğüne teslim ettik. "

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







Erdoğan'ın tek hedefi iktidarını korumak…
İşçiyi Bırak Kutlasın
Erişim engeli sonrası X'te Ekrem İmamoğlu akımı
Papa Françesko yaşamını yitirdi.
Yunanistan Türk yatırımcıların adalara ilgisinden endişeli

ABD’nin Venezuela hedefi ne?
Avustralya İran'ı antisemit saldırılar düzenlemekle suçlayarak büyükelçisini sınır dışı etti.
Kanada'ya sığınma başvurusu yapan Amerikalı sayısında patlama…
İsrail Gazze planı için 50 bin yedeği göreve çağırıyor.
Avustralya Eylül'de Filistin'i devlet olarak tanıyacağını açıkladı.

Türkiye'de yoksulluk sınırı 88 bin liraya dayandı.
KKM'nin ülkeye maliyeti ne kadar oldu?
ABD'de gümrük gelirlerindeki artış, Temmuz'da rekor harcamalarla yükselen bütçe açığını frenleyemedi…
Çin yapay zekayla “yumuşak gücünü” artırıyor.
Avrupa nasıl Çin'le ABD'nin arasında kaldı?

Yeni Zelanda'dan yeni turist politikası…
Dünyanın en eğlenceli 40 ülkesi seçildi.
Dedikodu neden toplumda 'olumlu' bir rol oynar?
Avrupa gözünü ABD'li akademisyenlere dikti.
Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.

Osman Hamdi Bey’i bilmeyen varsa bile herhalde Kaplumbağa Terbiyecisi’ni bilmeyen yoktur ya “Mihrap” tablosu...
JAK İHMALYAN'DAN: “RESİM ANLAYIŞIM”
Jak İhmalyan sergisi İstanbul'da
MADELEİNE RİFFAUD, 1924-2024
KOLLEKTİF OYNAMALI KAZANMAK İÇİN

KE.KE.ME. (KKM)
Yapay Zeka Felsefesi
Tutunarak kalmak mı? Bulanmadan donmadan akmak mı?
Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”

Yeryüzünü fırına çeviren atmosfer olayı: Isı kubbesi
Dünyanın hareket halindeki en eski buzdağlarından biri yaban hayatı cenneti ile çarpışabilir
Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.

WhoFi: Wi-Fi sinyaliyle kimlik tespiti dönemi başlıyor.
500 yıllık Da Vinci çizimi sessiz drone teknolojisine ilham verdi.
Çin, HDMI ve DisplayPort alternatifini piyasaya sürdü.
Telefonlar depremi 30 saniye önce bildirdi…
Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı…

Amerika kıtasında 'olmaması gereken' yeni bir insan türü keşfedildi: Checua nedir? Türkler ile bağlantıları var mı?
NASA'nın en kuvvetli teleskobu, evrendeki beklenmedik gelişmeyi ortaya koydu.
İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.

Gerçek işsizlik yüzde 29,6!
Türkiye’de tek kişilik
UNICEF raporunda Türkiye'deki çocuklar son sıralarda
AP'den Türkiye'ye sert mesaj: Kriterler müzakere edilemez
Af Örgütü: Türkiye'de yargıya müdahale derinleşti

ÖZERK, FEDERAL, KONFEDERAL
MÜNİH, 30 EYLÜL
DİL DEMİŞKEN
BABAM
YAZ-IN SÖZLÜ TARİHLE YAZ-IN SÖZLÜ TARİHLE YÜRÜMEK

AMEN...
BASTİLLE
DİPLOMA
Güzel Sözler
YANGIN

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git