Ne faiz, ne dolar, son 10 yılda Türkiye’de en çok resim kazandırdı. Doların yükselişi, enflasyonun yükselişi, faizlerdeki belirsizlik derken Türkiye’de yatırım aracı seçmek gitgide zorlaşsa da bir araştırma hem kazançlı hem de görece ‘güvenli’ bir yol olabileceğini gösterdi.
Resim ‘para etti’
Turkishtime dergisinden Esra Kızıltan’ın araştırmasına göre son 10 yılda ne borsa, ne konut, ne de faizin kazandıramadığını resim sanatı kazandırdı. Bazı Türkiyeli ressamların eserleri, yüzde 3 binleri varan getiri oranlarına ulaştı.
Müzayede bilgi bankası Lebriz.com veritabanından elde edilen bilgiler resim sanatının Osman Hamdi, Şeker Ahmet Paşa, Hüseyin Avni Lifij gibi önemli isimlerden ziyade, genç kuşak Selma Gürbüz, Taner Ceylan ve İnci Eviner gibi isimlerin eserlerinin değerlerinin dikkat çekici oranda arttığını gösterdi.
Selma Gürbüz birinci sırada
Buna göre, 10 yıl önce pek tanınmayan Selma Gürbüz’ün ortalama bin lira olan resimlerini alanlar, aradan geçen sürede yüzde 3 binden fazla kar etti. Selma Gürbüz’ün resimleri bugün ortalama 30 bin liraya satılıyor.
Gürbüz’ün eserleri yüzde 3 bin 281 değer artışı sağlarken, ikinci sıradaki İnci Seviner bin 225, üçüncü sıradaki Taner Ceylan ise bin 222 getiri sağladı.
”Prim’ yapıyor’
Galeri Baraz’ın kurucusu Yahşi Baraz da Türkiyeli ressamların eserlerindeki bu değer artışına dikkat çekiyor.
Baraz, “Bundan yaklaşık 20 yıl önce şimdi çok ünlü olan Mehmet Güleryüz, Burhan Doğançay, Adnan Çoker gibi ressamların tabloları 200-300 dolardı. O dönemler pirim yapar diye aldım, şimdiki fiyatları 40-50 bin dolar oldu” diyor.
Sanattaki piyasalaşma, her ne kadar tartışmalı noktalardan biri de olsa dünyada ‘sanat piyasası’nın 75 milyar dolar büyüklüğe ulaşması bir süre daha bu ‘piyasalaşmanın’ devam edeceğini gösteriyor.
Son 10 yılda en fazla ‘kazandıran’ ressamlar listesi şöyle: