A Yorum
  Acilis Sayfasi Yap Sik Kullanilanlara Ekle  

   
A yorum Kurum
iletisim
login
yayin ilkeleri...



yazi dizileri

Yazı karekteri : (+) Büyük | (-) Küçük

Amerikalı tarihçiden çok sert yanıt!

Kategori Kategori: Makale | Yorumlar 0 Yorum | 13 Aralık 2014 14:25:06

Amerikalı tarihçi Louis Fishman’dan Ceren Kenar’a çok sert yanıt: ‘Ferguson vs. Gezi’ yazınız hem intihal hem manipülasyon… AKP’ye yakın basın kuruluşları ABD’nin Ferguson kasabasında siyahi bir gencin beyaz bir polis tarafından öldürülmesi üzerine yaşanan gerilimi Gezi Parkı’ndaki polis şiddetini ‘haklı çıkarmak‘ için kullanırken, Türkiye gazetesi yazarlarından Ceren Kenar’a Amerikalı tarihçi Louis Fishman’dan çok sert bir cevap geldi.

Fishman, Kenar’ı ‘Ferguson vs. Gezi‘ başlıklı yazısının büyük kısmını Wikipedia’dan, ‘kendi istediği şekilde‘ alıntılamakla suçladı; ‘Elmalarla armutları karşılaştırmayın‘ tepkisini gösterdi.

‘Bunu bir öğrencim yazsaydı intihal soruşturması açtırırdım’

Ceren Kenar söz konusu yazısında, Ferguson’daki gerilimi uzun uzun anlatıp konuyu Gezi’ye bağlamış; hükümetin Gezi’de ‘kötü bir sınav verdiğini‘ belirtse de, Ferguson’a verilen tepkilere işaret ederek çifte standart imasında bulunmuş ve AKP’nin ‘darbe girişimi‘ tezini desteklemekten de geri durmamıştı.

Kenar, ”Sadece, Türkiye’de Gezi olaylarının demokratik bir gösteri olmaktan çıkıp, demokratik yollarla iktidara gelmiş bir iktidarı sokakta devirme stratejisi dahilinde gerçekleştiğini ve bu ülkenin entelektüellerinin Gezi hareketine vermeleri gerekenden daha çok kredi verdiklerini vurgulamak için yazıyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Fishman işte bu yazıya kişisel blogundan verdiği yanıtta, söze Ceren Kenar’ın yazısının büyük bir kısmını Wikipedia’daki ‘2014 Ferguson olayları‘ maddesinden ‘alıntıladığını‘, hatta anlatım sırası ve verilen ayrıntıların içeriği itibarıyla ‘intihal yaptığını’ savunarak başladı. Fishman, intihal kararını okuyucuya bıraksa da, ‘Bunu bir öğrencim yazsaydı intihal soruşturması açtırırdım‘ diye yazıp, Kenar’ın bazı yerleri kasıtlı olarak alıntılamadığını belirtti.

‘Gezi’nin tek sebebi Erdoğan’dı, Ferguson’da sorumlu Obama değil’


Zira Fishman’a göre, Ceren Kenar Ferguson olayları hakkında Fransa Adalet Bakanı’nın veya BM Genel Sekreteri’nin tepkilerine yer verirken, söz konusu Wikipedia maddesinde bulunmasına rağmen, ABD’nin ilk siyahi Başkanı Barack Obama’nın uzlaştırıcı ifadelerine yer vermemişti. Amerikalı tarihçi, ”Bu, yanıltıcı bir durum. Çünkü Gezi Parkı ayaklanmasının tek sebebi Erdoğan’dı; tepkileri ve algıları büyük ölçüde o şekillendirdi” ifadelerini kullandı.



‘Obama aynısını yapsaydı, ona da katil denirdi’

Fishman, Ceren Kenar’ın ”Tüm bunlar olurken, Amerikalı entelektüeller Obama hükümetini gayrimeşru ilan etmedi. Amerikan ırkçıları açık açık Darren Wilson’ı desteklerken, Amerikan halkını ahlaksız ilan etmedi” sözlerine de çok sert bir yanıt verdi:

‘‘Peki sayın Kenar, polise protestocuları vurma emrini verdiğini söyleyenin bizzat Erdoğan’ın kendisi olduğunu unuttunuz mu? Sabah ekmek almaya giderken başından bir gaz fişeğiyle yaralandıktan sonra aylar boyu komada kalan 15 yaşındaki Berkin Elvan’ın cenazesinin kaldırıldığı gün annesini yuhalatanın Erdoğan olduğunu unuttunuz mu?

Türkiye’de bazılarının Erdoğan’ın hükümetini gayrımeşru bulmasının ve ona ‘katil’ demesinin sebebi bu olabilir mi? Ve, Obama böylesine sert bir tavır sergileseydi, ona da benzer tepkilerin verileceğini göremiyor musunuz?”

‘Gezici öğrencileri destekleyen akademisyenler ne kadar da haklı!’


Fishman, Kenar’ın ”Ferguson gösterilerine katılan öğrencileri final sınavlarına girmese de Harvard üniversitesi hocaları bu öğrencileri A+ ile geçirmedi” diyerek Türkiye’deki bazı akademisyenleri ‘jurnallemesi‘ne de sessiz kalamadı; Gezi’ye sempatiyle bakan bütün hocaların A+ verdiğinin ‘büyük bir abartı‘ olduğunu belirterek şöyle yazdı:

”Gezi eylemlerinde bazı öğretim üyelerinin eylemlere katılan öğrencilerine, tıpkı Amerikalı meslektaşlarının yapacağı gibi özel muamele gösterdiği doğru. Ne kadar da haklılar! Bir öğretim üyesi, öğrencilerinin kendi geleceklerini ele almalarından başka ne ister ki?”



Ceren Kenar’a beş soru

Fishman, Gezi’nin de Ferguson gibi ‘abartıdan ve aşırı tarafgirlikten uzak, soğukkanlı bir tavır içinde değerlendirilmesi gerektiğini‘ yazan Ceren Kenar’a şu beş soruyu yöneltti:
”1. Gezi eylemlerine katıldınız mı? Ben ilk günden itibaren oradaydım ve kimse hükümetin devrilmesi çağrısı yapmıyordu. Daha ziyade, yüzlerce kişi hep birlikte, ‘Erdoğan, istifa‘ diye bağırıyordu. Ve barışçıl protestocular saldıran değil, saldırıya uğrayandı. Ve siz, hükümet tarafından darbe girişimi olarak algılandığı müddetçe, polis şiddetini destekliyor musunuz? Eğer öyleyse, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi analizinizi takdir edecektir.

2. Farkındalığı artırmak için barışçıl gösteriler düzenlemeyi destekliyorsunuz. O zaman Berkin Elvan’ın cenazesindeki eylemciler niçin saldırıya uğradı?

Polis şiddetinin boyutu bu görüntülerde açık. Böylesi bir polis şiddetine herhangi bir demokraside müsamaha gösterilebilir mi? Tabii ki sadece bu görüntüler bir devletin demokrasi olmadığını göstermez ama çok büyük bir endişeye yol açmaları gerektiği de ortada!

3. Gezi eylemlerinde yaralanan ve öldürülenlerin hükümete tazminat davası açma hakkı var mı? Eylemlerin ilk gününde, masum ve barışçıl Lobna Allami yakın mesafeden bir gaz fişeğiyle vuruldu, komaya girdi ve hala tedavi görüyor. Yasal başvuru hakkı var mı?

4. Türkiye-Suriye sınırında barışçıl protesto gösterisi düzenlerken vurulan ve öldürülen Kader Ortakaya’nınki gibi vakalar hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizin katı protesto anlayışınızda onun ölümü nereye denk düşüyor? 46 kişinin öldürülmesi (6-7 Ekim 2014) ve bu olayları araştırmak için devletin önayak olduğu bağımsız bir soruşturma açılmaması bir demokraside normal midir?

5. Bir gazeteci, hakkında Wikipedia’da yazandan daha fazlasını bilmediği (ya da bundan daha ileriye götüremediği) bir konu hakkında yazmalı mıdır?”


Elmalar vs. armutlar…

Fishman bu soruların ardından, açık insan hakları ihlalleri nedeniyle Gezi kadar Ferguson’a da dikkat gösterilmesi gerektiğini vurguladı ancak Kenar’ı uyarmayı da ihmal etmedi:

”Bununla birlikte, iki olayı karşılaştırmak, elmalarla armutları karşılaştırmak gibi. Amerika, yerel polise ve eyalet polisine geniş otonomi verilen federal bir sistem. Gezi vakasındaysa, İstanbul valisi Erdoğan tarafından atanan, emirlerini şüphesiz biçimde yukarıdan alan bir kişi.”

‘Manipülasyon yapılıyor’

Amerikalı akademisyen yazısının sonunda, Ferguson olaylarının ülkesinin kölelik ve ırkçılık geçmişi ışığında incelenmesi gerektiğini vurgulayıp, Gezi karşılaştırması hakkında son noktayı şöyle koydu:

”Şu açık ki, ABD’de yaşananlar, tümüyle alakasız bir alanda, birilerinin siyasi gündemine uydurulmak için manipüle edilmemeli. Ne yazık ki, burada yaşanan tam da bu.”

Facebook'ta paylaş   |   Twitter'da paylaş


 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    







'Büyük Osmanlı Soygunu': 10 maddede Eric Adams davası…
İSTİHAB HADDİ
Türbülans vakaları iklim değişikliği etkisi mi?
Dünyanın gözü kulağı Ortadoğuda: İran-İsrail gerilimi tırmanıyor.
İsrail, Gazze'de yardım konvoyunu hedef aldı: Biri Avustralyalı 7 kişi öldürüldü

TRUMPİST BİR DÜNYADA ERTESİ GÜN
Seküler Yahudiler rahatsız: "İsrail, İran olacak"
Avusturya seçimleri: Aşırı sağ sandıktan birinci çıktı.
Avustralya binlerce vatandaşına Lübnan'ı terk etmelerini tavsiye etti.
New York Belediye Başkanı Türkiye'den rüşvet mi aldı?

Türkiye işçiler için bir cehennem
İkinci Trump dönemi: Küresel ekonomi nasıl etkilenecek?
AB, çoğunluk sağlanamamasına rağmen Çinli elektrikli araçlara ek gümrük vergisini onayladı.
Türkiye'de ekonomi politikaları konkordato ve iflasları patlattı.
Türkiye'de açlık sınırı 20 bin TL'ye dayandı

Türkiye'de Covid-19 salgını yaşam süresini azalttı.
Uzmanlar uyardı: "Uzun yaşayanlardan tavsiye almayın"
Fahri Kiamil
İki annenin başlattığı akıllı telefon karşıtı hareket çığ gibi büyüdü
Afganistan'da onlarca arkeolojik alan buldozerle yıkılarak yağmaya açıldı.

"İNEK BAYRAMI" ekitap
Dünya tarihini şekillendiren 6 içecek türü
Taş Kağıt Makas Oyunu (Jan Ken Pon)
"DUHOK KONUŞUYOR" ekitap
ENTERNASYONAL

Tokyo’dan Hasanlar’a, Kudüs’te bir mahkemeden bizim buralara…
“KADERİMİZ DIŞARDAN YAZILAMAZ - DIŞARI KADERİ BELİRLEYEMEZ…”
Niyetime İlham
KİBİRLİ GÜÇ ZEHİR - ERDEMLİ BİLİM PANZEHİR
KARARLILIK - KİŞİSEL ALTYAPI

Yarasaların azalmasıyla bebek ölümlerinin ilişkili olduğu ortaya çıktı.
AB İklim İzleme Servisi: 2024 yazı kaydedilen en sıcak yaz oldu.
Akdeniz'deki yaşam yok oluşun eşiğine gelmiş.
Su üzerindeki iklim değişikliği baskısı Türkiye'yi su fakiri olmaya sürüklüyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki kültürel miras alanlarının en az üçte biri yükselen deniz seviyesinin tehdidi altında.

Türkiye, kişisel verileri en çok sızdırılan 19.ülke
Apple otomobili ABD'de üretime bir adım daha yaklaştı.
Yaşgünün Kutlu Olsun James Webb Uzay Teleskobu
Su ve deterjan olmadan çalışan bir çamaşır makinesi
Akıl okuyabilen robot tasarladılar

İncil'de sözü edilen mistik ağaç 1000 yıllık tohumla yeniden yetiştirildi.
Karıncaların 66 milyon yıldır tarım yaptığı ortaya çıktı.
Antik Mısır'daki popüler masa oyununun şaşırtıcı kökenleri ortaya çıktı.
At binmenin kökenine dair ezber bozuldu.
Stephen Hawking'in ünlü paradoksu çözülmüş olabilir: Kara delikler aslında yok mu?

2023 yılında Türkye’de çocukların cinsel istismarı hakkında 40.000'den fazla dosya açıldı.
Çalışanların geliri son 20 yılda azaldı.
Türkiye’den göç eden Türklerin sayısında 5 yılda %243 artış
BM: Dünya nüfusu 2084'ten itibaren gerileyecek
Dünya nüfusunun ruh sağlığı giderek bozuluyor

Madeleine Riffaud est partie
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER
JOYCE BLAU, 18 Mart 1932-24 Ekim 2024
HIZLANAN TARİH
DERTLİ-MİR-DÖNE

Nereden Geldi Nereye Gidiyor
Atamın Sözleri
Cumhuriyet 101 Yaşında
Kadın ve Erkek
MAZRUF

Mimar Sinan: Bir Dehanın Yükselişi ve Osmanlı Mimarisinin Zirvesi
İskandinav Göçleri ve Vikinglerin Avrupa Üzerindeki Etkisi
Hümanizm Nedir?
Osmanlı’da kahve kültürü, Osmanlı’da kahve isimleri..
Amerika’da Ayrımcı Politikalar ve Siyahi Mücadele Tarihi


kose yazarlari En Cok Okunanlar
Son 30 günde en çok okunanlar
En Cok Okunanlar










Basa git